Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cum se circulă pe drumurile naționale din zona Moldovei, după o noapte de ninsori abundente

Publicat

Publicitate
În acest moment, circulația este asigurată pe toate drumurile naționale din regiunea Moldovei, în ciuda episoadelor de ninsoare abundentă și a atenționărilor Cod galben de polei instituite de meteorologi, după cum informează Dorecția Regională de Drumuri și Poduri.
Echipele DRDP Iași au acționat pe parcursul nopții trecute pe toate sectoarele din administrare, cu 163 de autoutilaje și 1.411 tone de material antiderapant, o atenție specială fiind acordată zonelor montane din județele Suceava (60 utilaje, 681 t antiderapant), Neamț (32 utilaje, 352 t) și Bacău (37 utilaje, 216 t). A nins și în județele Botoșani (24 utilaje, 82 t) și Iași (20 utilaje, 200 t antiderapant), cu precipitații mixte în județul Vrancea.
Carosabilul în acest moment se prezintă umed, cu sectoare de zăpadă frământată în județele Suceava, Neamț, Botoşani și Bacău, la o temperatură a aerului cuprinsă între -4 și 0 grade.
Momentan, pe drumurile din administrarea DRDP Iași se acționează cu un efectiv de 169 de autoutilaje. (imagini de pe DN 15C, Budești, județul Neamț, DN 17A, Sucevița, DN 2, Suceava – Pătrăuți, și Varianta Ocolitoare Bacău – A7)
Informații privind starea drumurilor naționale din zona Moldovei:
Dispecerat DRDP Iași – tel. 0232/213168
Dispecerat CNAIR:
021.9360
021.264.33.33
021.264.33.34
TELVERDE – 0800.809.360
dispecerat@andnet.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sprijin financiar de 400 milioane de euro aprobat de Uniunea Europeană pentru fermierii români. Cum vor fi dați banii

Publicat

Publicitate

Un sprijin financiar de 400 milioane de euro a fost aprobat de Comisia Europeană pentru fermierii români. Banii sunt alocați pentru despăgubirea agricultorilor afectați de seceta severă, scrie alba24.ro.

Schema de ajutor de stat a României este în valoare de două miliarde de lei (400 milioane de euro), potrivit Executivului comunitar.

Aceasta este deschisă producătorilor agricoli, care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă, în perioada septembrie 2023-august 2024. Sumele sunt pentru 39 de culturi (grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb).

Pentru a beneficia de ajutoare, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut cel puţin 30% din culturi în perioada cuprinsă între toamna lui 2023 şi vara lui 2024 din cauza secetei.

Sprijin financiar pentru fermierii români

Ajutoarele vor fi sub forma unor granturi directe, potrivit Agerpres.

Sprijinul este de maximum 1.000 de lei (200 de euro) pentru fiecare hectar în cazul unor pierderi de 100%, şi nu va depăşi 30% din costurile eligibile. Ajutoarele vor fi acordate până la data de 31 decembrie 2024.

Publicitate

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Frumușica, bătut crunt. A stat două luni în spital, iar agresorii au fost trimiși în judecată în stare de libertate

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaților:

– C.V.C., în vârstă de 29 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor”, „lovire sau alte violențe” și „distrugere”;

– A.D.M., în vârstă de 39 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „lovire sau alte violențe”;

– C.R., în vârstă de 54 de ani și C.A., în vârstă de 45 de ani, cercetați pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă de omor”.

S-a reţinut că, în data de 28.08.2021, în jurul orei 08.30, în timp ce se aflau într-o zonă din extravilanul comunei Frumușica, jud. Botoșani, pe fondul unei stări conflictuale, toți cei patru inculpați au lovit cu obiecte contondente pers. văt. C.N., cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 63-65 zile de îngrijiri medicale, iar inculpații C.V.C. și A.D.M. au lovit-o cu obiecte contondente și pe soția acestuia, pers. văt. C.B., cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 11-12 zile de îngrijiri medicale; în aceleași împrejurări, inc. C.V.C. a distrus prin înțepare anvelopele autovehiculului aparținând pers. văt. C.B., cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.000 de lei.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a fost prezent, joi, la Botoșani. Declarații

Publicat

Publicitate

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a fost prezent, joi, la Botoșani, unde a avut o întâlnire cu oamenii de afaceri din județ, față de care a dezvăluit ca vor urma o serie de măsuri menite să detensioneze într-o mică sau mai mare măsură mediul fiscal. Președintele PSD a spus printre altele că nu vor mai fi acele controale, făcute aleatoriu, care pus presiune în mediul de afaceri.

Iată declarațiile sale:

Citeste mai mult

Eveniment

Biroul pentru Imigrări Botoșani, la ceas de bilanț. Câți străini locuiesc și lucrează în județ

Publicat

Publicitate

În primele nouă luni ale acestui an au fost emise 451 permise de ședere pentru diferite scopuri, au fost analizate 1.463 cereri pentru emiterea avizelor de angajare în muncă, 14 străini au fost depistați în situații ilegale, dar și alte activități au fost desfășurate de polițiștii de imigrări din Botoșani.

 

În ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 1.173 de persoane, dintre care 844 din state terțe, cei mai mulți din Republica Moldova, respectiv 251 și 329 de cetățeni ai Uniunii Europene/Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, majoritatea din Italia.

 

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe raza județului Botoșani, sunt: angajare – 394 de străini și reîntregirea familiei – 336.

 

Publicitate

Dintre aceștia, 316 au calitatea de membru de familie al unui cetățean român, iar 20 sunt membrii de familie ai unor cetățeni străini.

 

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 451 de permise de ședere, dintre care 438 pentru ședere temporară și 13 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 56 de certificate de înregistrare și 6 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene.

Publicitate

 

În perioada analizată au fost înregistrate 1.463 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 1.232 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, 191 de cereri au fost respinse, iar 40 sunt în curs de soluționare.

 

De asemenea, au fost înregistrate 12 invitații pentru cetățenii din state terțe, fiind aprobate 11, iar una se află în curs de soluționare. Au mai fost înregistrate 3 cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe, două dintre acestea fiind avizate, iar una se află în curs de soluționare.

Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a polițiștilor de imigrări din Botoșani, în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației.

 

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 37 de  activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați 14 cetățeni străini în situații ilegale.

 

Întrucât persoanele în cauză se aflau în ședere ilegală, a fost emisă o decizie de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 de zile de pe teritoriul României, iar în celelalte cazuri, persoanele au fost puse în legalitate.

 

Ca urmare a emiterii deciziei de returnare, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de 3 luni în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

În perioada analizată nu au fost emise de decizii de returnare sub escortă.

 

Totodată, au fost aplicate 95 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5.400 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

 

De asemenea, în perioada de referință, la nivelul Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani au fost emise 523 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare.

 

Ca element de noutate, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Inspectoratul General pentru Imigrări a îmbunătățit și a crescut eficiența sistemului informatic în anul 2024, astfel avizele de angajare în muncă și detașare, în prezent sunt emise în sistem electronic, semnate cu semnătură electronică calificată și transmise solicitanților către adresa de e-mail comunicată, fără a mai fi necesară prezența acestora la ghișeu în vederea înmânării.

 

Noile modificări aduse aplicației Portal IGI oferă posibilitatea de a alege data și ora la care solicitanții doresc să se prezinte la ghișeu, iar cererile privind obținerea avizelor de angajare în muncă și detașare sunt preluate exclusiv în baza unei programări prin intermediul acestei aplicații, astfel fiind eliminate cozile de așteptare la ghișeu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending