Ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat formula de calcul după care fiecare poate să-și calculeze ce pensie primește de anul viitor, relatează alba24ro.Potrivit ministrului, pensia minimă se majorează cu 25%, de la 800 de lei ajunge la valoarea de 1.000 de lei.
Formula de calcul
Valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.442 de lei la 1.586 de lei. Este vorba despre acel procent de 10% negociat la formarea coaliției politice.
Persoanele care au, de exemplu, pensia minimă acum de 1.000 de lei primesc 1.200 lei. În luna ianuarie, vor avea un venit de 2.200 de lei.
Pe același principiu: toți pensionarii din România care au pensie mai mică sau egală cu 1.600 de lei să aibă, în luna ianuarie, venit de 2.200 de lei. Se face gradual calculul și se implementează această măsură.
Se calculează numărul de puncte de pensie, se înmulţeşte cu valoarea nouă a punctului de pensie şi se află noul cuantum al pensiilor.
Publicitate
În funcție de noul punct de pensie, se va calcula cuantumul pensiei. Dacă după acest calcul noul cuantum nu ajunge la valoarea de 1.000 de lei se va completa automat, astfel încât niciun român nu va mai avea pensia sub 1.000 de lei, potrivit lui Budăi.
Precizările ministerului – calcul pensie 2022
Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, Ordonanța de urgență pentru majorarea valorii punctului de pensie și a indemnizației sociale pentru pensionari. Acestea intră în vigoare începând cu luna ianuarie a anului viitor.
Valoarea punctului de pensie crește de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei.
Începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației. La aceasta se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.
În ceea ce privește indemnizația socială pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 25%.
Ajutorul financiar pentru pensionari care primesc mai puțin de 1.600 de lei
Acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei a fost aprobată de Guvern. Astfel, toți cei care se încadrează în această categorie vor avea un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022.
Măsura este prevăzută în Programul de guvernare 2021-2024 și este menită să vină în sprijinul acestei categorii de persoane vulnerabile, în perioada de iarnă, ca sprijin excepțional.
Actul normativ prevede ca ajutorul financiar să se acordă diferențiat, astfel:
200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;
ca diferență între nivelul de 2.200 lei și nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevăzute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii și beneficiarii cu venituri între 1.001 – 1.600 lei inclusiv.
Spre exemplu:
pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei
pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei
suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare: pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.
Ajutorul financiar se acordă din oficiu, în luna ianuarie 2022, odată cu drepturile de pensie aferente acestei luni, persoanelor din evidența caselor teritoriale de pensii care au domiciliul în România.
Guvernul a stabilit ca ajutorul financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie. De asemenea, nici majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale să nu fie luată în calcul pentru acordarea ajutorului de încalzire și a suplimentului pentru energie în acest sezon rece.
În total, 2,45 milioane pensionari vor beneficia de acest tip de sprijin.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
VIDEO: Unul dintre cei mai iubiți duhovnici din țară, în conferință la Botoșani. Arhim. Hrisostom Rădășanu: „Dacă Moldova ar avea o inimă duhovnicească, aceasta este la Botoșani”
Duminică, 23 martie, ora 17:30, în sala de festivităţi de la Asezământul social-filantropic al Parohiei Vovidenia din Botoşani, a avut loc un eveniment de suflet, organizat de Protopopiatul Botoșani, și anume o conferința despre importanţa vieţii fiecărui om, sub titlul generic „Fiecare OM contează”. Părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost cel care a ținut audiența cu sufletul la gură timp de aproape două ore.
În cadrul evenimentului moderat de părintele Marius Ciobanu, coordonator PRO VITA, părintele Hrisostom a vorbit despre importanța iubirii în Iisus Hristos, arătând că dacă în planurile noastre nu există Dumnezeu, toate eforturile noastre sunt zadarnice.
„Dacă Moldova ar avea o inimă, și o inimă duhovnicească, aceasta cu siguranță este la Botoșani”, a spus părintele Hrisostom.
În a doua parte a evenimentului, părintele Marius Ciobanu a dat citire întrebărilor venite de la participanții la eveniment, ăprintele Hrisostom oferind răspunsuri fiecăruia în parte.
Conferința poate fi vizionată în înregistrarea VIDEO de mai jos.
Pe numele de botez Cristian Petru, părintele Hrisostom Rădășanu s-a născut pe 28 iunie 1980, la Timișoara. A urmat Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț (1994-1999), apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași – secția pastorală (1999-2003). De asemenea, a studiat la School of Ecumenical Studies – Ecumenical Institute at Bossey (2003-2004) și a urmat un master la Facultatea de Teologie din Iași (2004-2005), la secția sistematică-biblică. În prezent, este doctorand la Institutul Pontifical Oriental de la Roma, unde cercetează viața monahală românească din secolul XX.
Publicitate
În perioada 1999-2006, părintele Hrisostom a activat în mass-media bisericească, lucrând la Radio Trinitas, unde, între iulie și octombrie 2004, a fost redactor-șef. Din 2004, a devenit preparator la Catedra de Teologie Morală și Spiritualitate Ortodoxă a Facultății de Teologie din Iași. De-a lungul anilor, a publicat numeroase studii și articole în „Analele științifice” ale Universității „Al. I. Cuza”, „Ziarul Lumina”, „Lumina de Duminică”, „Îndreptătorul credinței”, „Ideea Creștină” și „Lumea Ieșeanului”.
În vara anului 2006, părintele Hrisostom a ales viața monahală la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde a fost hirotonit ierodiacon și ulterior ieromonah. După întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a fost chemat la ascultare ca secretar mitropolitan. În Duminica Rusaliilor din 2012, a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
A inițiat și dezvoltat un proiect unic, intitulat Școala Varlaam, unde lucrează mult cu tinerii, cu profesorii de religie, dar și cu elevii și studenții, fiind foarte iubit de toți aceștia.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Parohia ,,Nașterii Maicii Domnului” din Rogojești, Botoșani, a organizat Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate, desfășurat în Casa Praznicală a Parohiei de la Rogojești.
Sâmbătă, 22 martie 2025, a avut loc concursul dedicat secțiunii adulți.
În acest an, tema din cadrul acestei secțiuni a fost „peștele”, având în vedere faptul că pe data de 25 martie 2025 este Buna Vestire. Tot sâmbătă a avut loc și lansarea catalogului „Meșteșugul ouălor încondeiate din zona etnografică a Botoșanilor”, realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. În aceeași zi, în pauza de jurizare au răsunat pricesne interpretate de tineri soliști talentați după cum urmează: Didi Cojocariu, Denisia Georgiana Sănduleac, Grupul vocal „Flori din plai botoșănean” al Școlii Populare de Arte „George Enescu” din Botoșani, profesor coordonator Trofin-Ojog Alexandra.
De altfel, duminică, 23 martie 2025, concursul a continuat cu secțiunea dedicată copiilor. Tema secțiunii a fost „floarea”, având în vedere faptul că sărbătoarea Paștilor cade totdeauna la începutul primăverii, când întreaga natură învie. În cea de-a doua zi a concursului, imediat după slujbă în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” au răsunat trei pricesne interpretate de tânăra și talentata Elisabeta Șeremet, apoi în pauza de jurizare, au continuat să răsune pricesne prin glasul altor două tinere talentate: Ionela Prîsniac și Andreea Macuc.
În cadrul festivalului, ne-au onorat și bucurat cu prezența doamna Silvia Cozmîncă, meșter popular și președintele Asociației „Art-Meșteșugurile Prutului” din Iași și doamna etnograf Steliana Băltuță.
Publicitate
În juriu au fost trei membri, după cum urmează: meștera populară Maria ZOIȚANU, din Mihai Viteazu, Ungureni, Botoșani – cea care a fost și președinta juriului, meștera populară Celica Iuliana NISTOR din Rogojești, Botoșani, și meșterul popular și actorul Gabriel Viorel SCALSCHI din Rogojești, Botoșani. În urma jurizării s-au acordat următoarele premii:
Secțiunea adulți:
Trofeul secțiunii – Iasinovschi Petronela din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Premiul I – Loba Iuliana din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Premiul I – Gorban Maria din Măgura, Ulma, Suceava;
Premiul al II-lea – Boiciuc Rodica din Bălcăuți, Suceava;
Premiul al II-lea – Semeniuc Viorica din Moldovița, Suceava;
Premiul al III-lea – Omania Vasilina din Brodina, Falcău, Suceava;
Premiul al III-lea – Omania Paula din Brodina, Falcău, Suceava;
Mențiune – Palaghiciuc Violeta din Moldovița, Suceava;
Mențiune – Buhalo Elena din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Mențiune – Pop Lucica din Vatra Dornei, Suceava;
Mențiune – Bohaiciuc Elena din Rogojești, Botoșani;
Mențiune – Candrea Minorica din Dorna Candrenilor, Suceava;
Mențiune – Coriciuc Silvia din Rogojești, Botoșani.
*
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Giuraniuc Rodica din Rogojești, Botoșani;
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Fundiur Victoria din Rădăuți, Suceava;
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Petrasciuc Dorina din Rogojești, Botoșani;
Premiul special pentru participare neîntreruptă – Todașcă Elena din Poiana Stampei, Suceava;
Premiul special pentru participare neîntreruptă – Giuraniuc Aurora din Rogojești, Botoșani;
Premiul special pentru port popular – Pop Lucica din Vatra Dornei, Suceava;
Premiul special pentru port popular – Loba Iuliana din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Premiul special pentru model arhaic – Candrea Victoria-Ana din Poiana Stampei, Suceava;
Premiul special pentru model arhaic – Semenciuc Viorica din Rogojești, Botoșani;
Premiul special pentru model arhaic – Ciuvercă Aurelia din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Premiul special pentru cea mai frumoasă și îngrijită colecție de ouă încondeiate – Omania Paula din Falcău, Brodina, Suceava;
Premiul special pentru cea mai frumoasă și îngrijită colecție de ouă încondeiate – Omania Vasilina din Falcău, Brodina, Suceava.
Secțiunea copii:
Premiul special – Bîlbă Maria din Rogojești, Botoșani (Colegiul Tehnica „Lațcu Vodă” Siret);
Premiul I – Comorițan Ilinca din Moldovița, Suceava;
Premiul I – Naschi Parascheva Mariana din Vlădeni (Școala Gimnazială Nr. 1 din Vlădeni, Botoșani);
Premiul I – Balașa Nicoleta din Suceava (Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Suceava);
Premiul al II-lea – Fercalo Diana din Rogojești (Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, Suceava);
Premiul al II-lea – Ceucă Ecaterina din Suceava (Colegiul „Petru Rareș” Suceava);
Premiul al II-lea – Moroșanu Evelina din Suceava (Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Suceava);
Premiul al III-lea – Pintilescu Denisa-Ionela din Poiana Negri, Dorna Candrenilor, Suceava (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul al III-lea – Constantineanu Delia Maria din Vlădeni (Școala Gimnazială Nr.1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul al III-lea – Tudorache Matilde Ioana din Vlădeni (Școala Gimnazială, Nr. 1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul al III-lea – Ivaniciuc Elena-Anastasia (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”, Mihăileni);
Premiul al III-lea – Iurea Alexandru (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul al III-lea – Danciuc Alexandra Ioana (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”, Mihăileni);
Mențiune – Gorban Ioana din Măgura, Ulma, Suceava;
Mențiune – Horomnia Miruna Elena din Vlădeni (Școala Gimnazială Nr.1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Georgiță Crina, Dorna Candrenilor, Suceava (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Tapalagă Alessia Elena din Vlădeni (Școala Gimnazială, Nr. 1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul special pentru cea mai frumoasă și îngrijită colecție de ouă încondeiate – Bîlbă Maria, Rogojești, Botoșani (Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă”, Siret);
Premiul special pentru cea mai frumoasă și îngrijită colecție de ouă încondeiate – Pintilei Alexia Nicoleta din Vlădeni, (Școala Gimnazială, Nr. 1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul special pentru port popular – Ivaniciuc George Marian (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”, Mihăileni);
Premiul special pentru cel mai arhaic model – Danciuc Vlad Ștefan (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”, Mihăileni);
Premiul special pentru cel mai arhaic model – Candrea Andrada din Teșna, Coșna, Suceava (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul special pentru port popular – Costea Maia-Elena din Podu Coșnei, Coșna, Suceava (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul special pentru port popular – Boca Larisa (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava).
Mai multe medicamente, printre care antibiotice și tratamente oncologice, au dispărut de pe piața românească în primele luni ale anului 2025, iar alte produse farmaceutice urmează să dispară definitiv începând cu luna aprilie, potrivit unei analize realizate de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), scrie alba24.ro.
Simona Cocoș, membru în Consiliul Director al APMGR, a explicat pentru Economica.net că retragerea acestor medicamente este cauzată în principal de politica de prețuri impusă de autoritățile române, care face nerentabilă comercializarea anumitor produse generice ieftine.
Printre medicamentele deja dispărute de pe piața românească până în martie 2025 se numără:
Sunitinib Zentiva (12,5 mg, 25 mg, 50 mg);
Modafen Express (200 mg/400 mg);
Sumacta (100 mg);
Algoxib (100 mg, 200 mg);
Duloxetine Zentiva (30 mg).
De asemenea, reprezentanții APMGR au confirmat că, din luna aprilie, alte medicamente importante vor fi dispărute de pe piața românească, inclusiv:
APMGR solicită guvernului să reevalueze reglementările actuale privind prețurile medicamentelor, pentru a evita extinderea crizei și pentru a asigura pacienților acces la tratamente esențiale.
Astăzi, 24 martie 2025, s-a desfășurat prima probă a simulării probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat 2025, la disciplina Limba și literatura română.
Din totalul celor 2583 de elevi înscriși, 2170 de elevi au fost prezenți, iar 413 elevi au absentat.
Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.
Rezultatele se vor comunica individual în data de 8 aprilie 2025. Ele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru stabilirea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an.
Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog, cu excepția cazurilor în care există solicitări scrise în acest sens.
Cei mai mulți absenți sunt de la învățământul seral/ frecvență redusă.