Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cum să supravieţuieşti unui atac nuclear: Adăposteşte-te cât de mult posibil

Publicat

Publicitate

Temerile legate de un conflict de amploare, care ar putea provoca un război mondial, sunt tot mai prezente, în contextul în care Rusia a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie. Astfel, tot mai mulți oameni s-ar putea întreba ce provizii și ce pregătiri ar trebui să facem în caz de război.

În Ucraina, sirenele au început să sune imediat ce țara a fost invadată. Mulți locuitori s-au ascuns în adăposturi și subsoluri, sau în stațiile de metrou, însă, în situația unui atac, evacuarea civililor poate fi destul de dificilă.

Ce trebuie să faci înainte de o explozie nucleară?

Publicitate

Dacă se anunță o explozie nucleară, aceasta ar putea avea loc fără un avertisment. Astfel, experții ne recomandă să urmăm o serie de sfaturi pentru a vă proteja în cazul unui atac iminent.

Alcătuiți o trusă de provizii de urgență, care să includă alimente neperisabile, apă, un radio, lanterne și baterii suplimentare. Este posibil să doriți să pregătiți o trusă pentru locul de muncă și o trusă portabilă pe care să o păstrați în mașină în cazul în care vi se spune să evacuați;
Elaborați un plan de urgență pentru familie. Este posibil ca familia dumneavoastră să nu fie împreună atunci când se produce un dezastru, așa că este important să știți cum vă veți contacta și cum vă veți reuni în caz de urgență;
Aflați dacă există clădiri publice în comunitatea dumneavoastră care au fost desemnate ca adăposturi. În cazul în care nu a fost desemnată niciuna, întocmiți propria listă de potențiale adăposturi. Printre aceste locuri se numără subsolurile sau zona centrală fără ferestre de la etajele de mijloc ale clădirilor înalte.

Ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire?

Filtre de apă
Produse conservate (fructe, ton, carne, etc.)
Alimente gata de consum (brânză, batoane proteice, etc.)
Truse medicale
Unt de arahide
Amestecuri de băuturi, dacă aveți copii cu dumneavoastră
Multi-vitamine
Soluție de iod, peroxid de hidrogen, alcool, analgezice
Lapte praf
Pungi de orez, fasole, făină, ovăz, zahăr și miere
Ulei de gătit
Praf de copt, bicarbonat de sodiu și un pachet cu sortimente de condimente
Un desfăcător manual de conserve
Chibrituri și brichete
Șervețele igienice și scutece, dacă este necesar
Lanterne (de preferat cu LED) și radiouri portabile
Cât mai multe baterii, cel puțin trei seturi, pentru fiecare dintre dispozitivele enumerate mai sus
Apă îmbuteliată
Șervețele pentru copii
Înălbitor
Extinctor de incendiu
Farfurii de hârtie sau de plastic/cupe/ustensile de bucătărie
Pelerină de ploaie
Ce să faci în timpul unei explozii nucleare?
Ascultați informațiile oficiale prin intermediul internetului, radioului sau televiziunii și urmați instrucțiunile oferite de personalul de intervenție în caz de urgență;
În cazul în care este emisă o avertizare de atac, adăpostiți-vă cât mai repede posibil, sub pământ dacă este posibil, și rămâneți acolo până când vi se spune să faceți altfel;
Găsiți cea mai apropiată clădire, construită din cărămidă sau beton, și intrați înăuntru pentru a evita orice material radioactiv de afară;
Dacă în câteva minute se poate ajunge la un adăpost mai bun, cum ar fi o clădire cu mai multe etaje sau un subsol, mergeți acolo imediat;
Mergeți cât mai jos posibil sub pământ sau în centrul unei clădiri înalte. Scopul este de a pune cât mai mulți pereți și cât mai mult beton, cărămidă și pământ, între dumneavoastră și materialul radioactiv de afară. Așteptați-vă să rămâneți înăuntru pentru cel puțin 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile vă spun altfel.

Ce trebuie să faceți dacă sunteți afară în timpul unei explozii nucleare?

Nu vă uitați la scânteie sau la mingea de foc – vă poate orbi;
Adăpostiți-vă în spatele oricărui obiect care ar putea oferi protecție;
Întindeți-vă pe jos și acoperiți capul. Dacă explozia se află la o anumită distanță, ar putea dura 30 de secunde sau mai mult până când valul exploziei va lovi;
Adăpostiți-vă cât mai repede posibil, chiar dacă vă aflați la mulți kilometri de locul unde a avut loc atacul – precipitațiile radioactive pot fi purtate de vânt pe sute de kilometri;
Dacă ați fost afară în timpul exploziei sau imediat după aceasta, curățați-vă cât mai repede posibil, pentru a elimina materialul radioactiv care s-ar fi putut depune pe corpul dumneavoastră;
Scoateți-vă hainele pentru a împiedica răspândirea materialului radioactiv. Îndepărtarea stratului exterior al hainelor poate elimina până la 90% din materialul radioactiv;
Dacă este posibil, puneți hainele contaminate într-o pungă de plastic și sigilați sau legați punga;
Faceți un duș cu multă apă și săpun pentru a ajuta la eliminarea contaminării radioactive. Nu vă frecați și nu vă zgâriați pielea;
Spălați-vă părul cu șampon sau cu apă și săpun. Nu folosiți balsam în păr, deoarece acesta va lega materialul radioactiv de părul dumneavoastră, împiedicându-l să se clătească ușor.
Ce să faci după o explozie nucleară?
Cantitatea de precipitații radioactive va varia în funcție de mărimea dispozitivului și de apropierea acestuia de sol. Prin urmare, ar putea fi necesar ca cei care se află în zonele cu cele mai ridicate niveluri de radiații să se adăpostească timp de o lună.

Cea mai mare cantitate de precipitații va fi limitată la zona aflată la sau sub vântul produs de explozie, iar 80% din precipitații vor avea loc în primele 24 de ore.

Publicitate

Oamenii din majoritatea zonelor care ar fi afectate ar putea fi lăsați să iasă din adăpost în câteva zile și, dacă este necesar, să fie evacuați în zonele neafectate, scrie The Sun.

Nu uitați că radiațiile nu pot fi văzute, mirosite sau detectate în alt mod de simțurile umane.

Sursa descopera.ro

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident la Flămânzi! Cinci persoane au fost evaluate de cadrele medicale

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în orașul Flămânzi. În eveniment au fost implicate două mașini, în care se aflau, în total, cinci persoane.

 

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ Botoșani.

Publicitate

 

Aceștia au constatat faptul că ambele autoturisme erau în afara părții carosabile, iar toate persoanele erau ieșite din interior.

 

Publicitate

Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Alexandra Huțu, candidat PSD la Senatul României

Publicat

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Alexandra Huțu, deputatul și candidatul PSD pentru Senatul României.

Alexandra Huțu a vorbit despre inițiativele sale legislative din ultimii patru ani din Camera Deputaților dar și despre planurile sale ca viitor senator în Parlamentul Românei alături de unul dintre cei mai tineri primari ai PSD din județul Botoșani, primarul comunei Gorbănești, Ionuț Lucian Melinte.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240017)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Cateheza demonstrativă în Parohia „Sfinții Voievozi” Cristești susținută de preotul Mihai Bendiac

Publicat

Publicitate
Elevii clasei a VIII-a A de la Școala Gimnazială Nr. 1 Cristești au participat la Cateheza „Dumnezeu se descoperă mai ușor oamenilor încercați de boală sau suferințe fizice”.
Au fost prezenți părintele Bogdan Azamfirei , coordonatorul activităților catehetice la nivel de protopopiat, părintele Daniel-Constantin Țăranu, misionar protopopesc, părintele Ciornei Mihai-Gabi Bucătăriu, de la Bălușeni, părintele Claudiu Ionescu de la Buzeni și părintele Ovidiu Lungu de la Unguroaia care a conferențiat în partea a doua a întâlnirii.
„Mulțumirile se adresează tinerilor noștri, părintelui Bendiac Mihai Paroh la Parohia Cristești II și conferențiarul de astăzi, doamnei profesor de religie Feciuc Mihaela și părinților participanți”, au transmis organizatorii evenimentului.
Sursa: Protopopiatul Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen în ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

România şi Bulgaria, membre ale Uniunii Europene şi NATO, au aderat parţial la Schengen în martie, după un acord cu Austria care s-a opus iniţial aderării lor pe motiv că trebuie să facă mai mult pentru a preveni imigraţia ilegală.

Deşi controalele la frontierele aeriene şi maritime dintre România şi Bulgaria şi celelalte 27 de ţări membre ale zonei Schengen au fost ridicate, negocierile cu Austria privind intrarea în Schengen şi cu graniţele terestre au continuat pe tot parcursul anului 2024, aminteşte Reuters.

Publicitate

„Cele două ţări au făcut paşi importanţi pentru a obţine statutul de membru cu drepturi depline”, a declarat ministrul de interne ungar Sandor Pinter, într-o conferinţă de presă, după discuţii cu omologii săi român, bulgar şi austriac. ”Suntem… cu un pas mai aproape ca Bulgaria şi România să devină membre cu drepturi depline ale Schengen”, a adăugat el.

Pinter a anunţat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniştrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puţin 100 de poliţişti de frontieră pentru a proteja graniţa dintre Turcia şi Bulgaria.

România şi Bulgaria se află pe rute majore pentru comerţul ilegal cu arme şi droguri, precum şi pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigaţie amănunţită, că cele două ţări au îndeplinit toate cerinţele Schengen.

Publicitate

România a descris opoziţia Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenţia de frontieră Frontex care arată că migranţii ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

„România şi Bulgaria aparţin pe deplin spaţiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuţiilor informale de astăzi (vineri – n.r.), la Budapesta. Urmează decizia oficială a @EUCouncil”, a reacţionat pe platforma X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

Publicitate


La rândul său, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat tot pe platforma X „evoluţia pozitivă în privinţa aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei” şi a menţionat că legislativul european a fost vârful de lance al acestui demers de la bun început.


”Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică”, a apreciat Metsola, care a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare o decizie finală în următoarele zile.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a apreciat la rândul său că „cetăţenii României şi Bulgariei aparţin Schengen şi merită să beneficieze pe deplin de libertăţile” acestui spaţiu comun.

„Astăzi am făcut un pas important către o decizie pozitivă a Consiliului de luna viitoare”, a declarat politiciana suedeză, care la 11 decembrie nu va mai fi comisar pentru afaceri interne. Portofoliul ei urmează să fie preluat de austriacul Magnus Brunner, dacă votul din plenul Parlamentului European de săptămâna viitoare validează – aşa cum este de aşteptat – noua Comisie Europeană, care îşi va începe activitatea la 1 decembrie, notează EFE. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending