Connect with us

Actualitate

Cum să nu mai uiți niciodată unde ți-ai lăsat cheile: Trucul simplu de memorie dezvăluit de un cercetător de la Cambridge

Publicat

Publicitate

Cu toții am avut momente în care ne-am trezit căutând frenetic cheile sau întrebându-ne de ce am intrat într-o anumită încăpere. Memoria noastră, deși fascinantă și complexă, nu este infailibilă, scrie playtech.ro. Totuși, există o soluție simplă la aceste probleme de memorie, dezvăluită de un cercetător de la Universitatea Cambridge, scrie Dailymail.

Relaxarea, cheia memoriei eficiente

Profesorul Jon Simons, șeful Laboratorului de Memorie de la Universitatea Cambridge, a împărtășit un truc ingenios pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a ne aminti lucruri aparent uitate. Potrivit lui, efortul intens de a încerca să ne amintim ceva poate, paradoxal, să ne împiedice să reușim. În loc să ne concentrăm obsesiv asupra lucrului pe care dorim să ni-l amintim, profesorul Simons sugerează să ne relaxăm și să ne gândim la altceva.

Această tehnică, aparent contraintuitivă, funcționează pe principiul că memoria este blocată de stresul și presiunea pe care o punem asupra noastră în încercarea de a ne aminti ceva. Profesorul Simons a explicat acest fenomen pe podcastul Rosebud, subliniind că atunci când încercăm prea mult să ne amintim, efortul în sine devine un obstacol.

„Ceea ce se întâmplă atunci când ne forțăm prea tare să ne amintim ceva este că, prin însăși acest efort, blocăm memoria de la a fi accesată”, a explicat el. „Și abia atunci când acest efort începe să se disipeze, iar noi ne gândim la altceva sau ne calmăm și ne relaxăm, memoria respectivă devine accesibilă.”

Fenomenul „pe vârful limbii” și cum să-l depășești

Publicitate

Un alt aspect interesant al memoriei, discutat de profesorul Simons, este senzația comună de „pe vârful limbii”, în care suntem conștienți că știm ceva, dar nu putem aduce informația în prim-planul minții noastre. Această experiență frustrantă este, de fapt, un semn că informația este încă acolo, doar că este temporar inaccesibilă din cauza presiunii pe care o resimțim.

În timpul podcastului, gazda Gyles Brandreth a relatat o situație în care și-a amintit numele cuiva pe care nu-l mai întâlnise de 55 de ani, la scurt timp după ce a încetat să se mai gândească intens la aceasta. Aceasta a ilustrat perfect punctul de vedere al profesorului Simons, care a răspuns: „Fenomenul pe care îl descrii, senzația de „pe vârful limbii”, este foarte comună. Este interesant cum de multe ori putem să ne gândim și să ne gândim la ceva, dar să nu ne putem aminti, iar apoi, în momentul în care ne gândim la altceva, informația să ne vină brusc în minte.”

Pentru a depăși această barieră, profesorul Simons recomandă să ne mutăm atenția asupra altor lucruri sau să ne relaxăm. Acest lucru permite minții să elibereze blocajul creat de efortul prea intens și să acceseze informația dorită.

 

Concluzie: cum să aplici trucul în viața de zi cu zi
În practică, acest truc simplu poate fi aplicat în multiple situații din viața de zi cu zi. Dacă te trezești căutând disperat cheile sau încercând să-ți amintești unde ai lăsat un anumit obiect, fă un pas înapoi. Încearcă să te relaxezi, poate chiar să te gândești la altceva sau să faci o activitate care să-ți distragă atenția. Paradoxal, atunci când încetezi să te concentrezi atât de mult pe problemă, soluția poate să apară de la sine.

În final, memoria noastră este un instrument extraordinar, dar sensibil la presiune. Prin simpla relaxare și schimbare a focusului, putem să o accesăm mai eficient, fără stresul și frustrarea care vin adesea cu încercările intense de a ne aminti ceva. Aplicând această tehnică simplă, nu doar că vei evita să mai uiți unde ți-ai lăsat cheile, dar vei putea, în general, să îți îmbunătățești capacitatea de a-ți aminti informații esențiale.

Sursa: playtech.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Antreprenorii locali, sursă de inspirație pentru elevii din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, în colaborare cu Asociațiile Cuza Vodă și Integritas Dorohoi, a organizat vineri, 16 mai 2025, o oră deschisă dedicată elevilor de la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, în cadrul Proiectului „Învață de la Antreprenori”. Evenimentul a reunit 80 de elevi din clasele IX-XI, care au avut ocazia să interacționeze direct cu trei antreprenori locali de succes.

 

În fața tinerilor au luat cuvântul Petru Abătăcesei, administratorul firmei Delta Con SRL, Andrei Birta, redactor la ziarul local DorohoiNews.ro, și Vali Gavriluță, administratorul Gavromarm Art Masonry SRL. Cei trei antreprenori le-au împărtășit elevilor experiențele lor din mediul de afaceri, provocările întâmpinate și lecțiile învățate de-a lungul parcursului lor profesional.

 

De asemenea, aceștia au răspuns întrebărilor venite din partea tinerilor și i-au încurajat să exploreze antreprenoriatul ca opțiune de carieră.

 

Publicitate

Proiectul „Învață de la Antreprenori” continuă în toate liceele din județul Botoșani, oferind elevilor oportunitatea de a învăța direct de la oameni de afaceri locali și de a descoperi noi perspective profesionale.

Citeste mai mult

Cultura

 „Tom Degeţel” vine la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

  „Tom Degeţel” este spectacolul pe care cei mai mici spectatori îl pot viziona la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”, în zilele de:

– joi, 22 mai 2025, de la ora 18:00,

– duminică, 25 mai 2025, de la orele 11:00 și 12:30

 

Spectacolul „Tom Degeţel”, de Valentin Dobrescu, după o poveste populară engleză este un spectacol care se adresează preşcolarilor şi şcolarilor.

 

Publicitate

Regia artistică este semnată de  Valentin Dobrescu; scenografia îi  aparţine lui  Mihai Pastramagiu, iar muzica este compusă de Alin Macovei

 

 

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii:

Adelina Cojocariu, Marius Rusu, Ana Apetrei, Andrei Bordianu, Andrei Iurescu, Alin Gheorghiu, Oana Asofiei, Anamaria Chelaru şi Ioana Buta

 

„Ca mai toate poveştile şi povestea lui Tom Degeţel este plină de învățăminte şi tâlcuri. Dar parcă cel mai puţin vizibil dintre toate, dar şi cel mai de actualitate, este cu privire la relaţia om-natură. Mica, drăgălaşa şi firava zână a stejarilor, care îl roagă pe pădurar să nu taie cel mai bătrân stejar din pădure în schimbul îndeplinirii unei dorinţe, este chiar natura care ne roagă să avem grijă de ea, care ne îndeplinește atâtea dorinţe şi de care noi uitam mereu. Dacă acest gând ajunge până la sufletul tău, micule spectator, atunci pot spera că vei trăi intr-o lume mai curată.” (regizor, Valentin Dobrescu)

 

Preţ bilet 20 lei

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Vara 2025 începe cu surprize: Prognoza meteo pe patru săptămâni, până la mijlocul lui iunie

Publicat

Publicitate

Vara își face simțită prezența treptat, iar temperaturile vor crește în perioada următoare. Se vor înregistra inițial valori de 21–22°C, urmând ca spre sfârșitul lunii mai să urce până la 24–25°C.

Totuși, regimul termic va varia de la o regiune la alta. În Banat, Muntenia și nord-estul Moldovei, valorile termice vor fi mai ridicate, ajungând la 25°C încă din această săptămână. În București, maximele vor atinge chiar și 28°C.

Vor fi însă perioade cu ploi și furtuni până la sfârșitul ultimei luni de primăvară.

Luna iunie și totodată vara anului 2025 începe cu maxime de 26-28 de grade și cer mai mult senin. Sunt anunțate perioade cu furtuni în 7-8 iunie și din nou în 12-16 iunie.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 16 iunie. 

Vremea până la mijlocul lunii iunie. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicitate

Vremea în săptămâna 19-25 mai

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptâmână, mai ales în regiunile nordice. În extremitatea de sud a țării, valorile termice vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în regiunile estice și sud-estice. În rest, va fi excedentar, mai ales în vestul, nord-vestul și centrul teritoriului.

Vremea în săptămâna 26 mai – 1 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval în extremitatea de vest și de nord-vest a țării, iar în rest vor fi excedentare.

Vremea în săptămâna 2-8 iunie

Temperaturile medii se vor situa ușor peste cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în jumătatea de vest a teritoriului, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 9-16 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specific pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, dar mai ales în sud-vestul țării.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunie vestice și nordice.

Citeste mai mult

Cultura

Seminarul Eminescu de la Ipotești, la ediția a XII-a

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 23-24 mai 2025, ediția a XII-a a Seminarului Eminescu.

Studenți și profesori din mai multe centre universitare din România, Republica Moldova, Ucraina  și Italia – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți (Republica Moldova), „Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano (Italia), Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți (Ucraina) – vor participa, timp de două zile, la ateliere de lucru, conferințe, dezbateri, prezentări  de carte și vizite de lucru.

Lucrările seminarului vor fi deschise de către coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu,  pe 23 mai, începând cu ora 9.30. În prima zi vor avea loc trei  ateliere: „Eminescu, autoportret epistolar”, moderator – lector univ. dr. Adrian Jicu (Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău), „Mondenitate şi intimitate în relaţia Eminescu – Mite Kremnitz”, moderator – lector univ. dr. Gabriel Nedelea (Universitatea din Craiova) și „Mihai Eminescu,  Sărmanul Dionis. Gesturile surprinzătoare ale prozatorului”, moderatoare – lector univ. dr. Anca Tomoioagă (Universitatea din Oradea).

Pe 23 mai vor avea loc și două prezentări de carte. Începând cu ora 11:30, în cadrul atelierului „Eminescu: post-biografii” va avea loc o discuție cu autorul cărții Solomonarul. Romanul unei revoluții fără început și sfârșit” (Nemira, 2022), Florin Chirculescu, moderată de prof. Daniela Petroșel. În după-amiaza zilei, începând cu ora 17:20, va avea loc prezentarea volumului Maiorescu. Confesiunile unui stoic (Polirom, 2025), semnat de Adrian Jicu. Discuția va fi moderată de prof. Mircea A. Diaconu.

În a doua zi a seminarului, pe 24 mai, se va ține atelierul „Andrei Mureșanu. Interpretări ale teatrului istoric eminescian”, moderatoare – asistent univ. dr. Alexandra Olteanu (Universitatea „A. I. Cuza” Iași). Prof. dr. Angela Vasilovici („Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano) va susține, în aceeași zi, conferința „Ce vină are Eminescu?  Veneția 1964. În culisele unei reuniuni istorice”.

Vor urma intervențiile și dezbaterile finale, la care vor participa: Alexandra Olteanu,  Daniela Petroșel, Anca Tomoioagă, Angela Vasilovici, Felicia Vrânceanu, Florin Chirculescu, Mircea A. Diaconu, Adrian Jicu, Anatol Moraru, Gabriel Nedelea.

Publicitate

Seminarul se va încheia cu vizite la Fondul de carte al mănăstirii Vorona și la Biblioteca din Dorohoi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending