Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cum să nu mai uiți niciodată unde ți-ai lăsat cheile: Trucul simplu de memorie dezvăluit de un cercetător de la Cambridge

Publicat

Publicitate

Cu toții am avut momente în care ne-am trezit căutând frenetic cheile sau întrebându-ne de ce am intrat într-o anumită încăpere. Memoria noastră, deși fascinantă și complexă, nu este infailibilă, scrie playtech.ro. Totuși, există o soluție simplă la aceste probleme de memorie, dezvăluită de un cercetător de la Universitatea Cambridge, scrie Dailymail.

Relaxarea, cheia memoriei eficiente

Profesorul Jon Simons, șeful Laboratorului de Memorie de la Universitatea Cambridge, a împărtășit un truc ingenios pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a ne aminti lucruri aparent uitate. Potrivit lui, efortul intens de a încerca să ne amintim ceva poate, paradoxal, să ne împiedice să reușim. În loc să ne concentrăm obsesiv asupra lucrului pe care dorim să ni-l amintim, profesorul Simons sugerează să ne relaxăm și să ne gândim la altceva.

Această tehnică, aparent contraintuitivă, funcționează pe principiul că memoria este blocată de stresul și presiunea pe care o punem asupra noastră în încercarea de a ne aminti ceva. Profesorul Simons a explicat acest fenomen pe podcastul Rosebud, subliniind că atunci când încercăm prea mult să ne amintim, efortul în sine devine un obstacol.

„Ceea ce se întâmplă atunci când ne forțăm prea tare să ne amintim ceva este că, prin însăși acest efort, blocăm memoria de la a fi accesată”, a explicat el. „Și abia atunci când acest efort începe să se disipeze, iar noi ne gândim la altceva sau ne calmăm și ne relaxăm, memoria respectivă devine accesibilă.”

Fenomenul „pe vârful limbii” și cum să-l depășești

Publicitate

Un alt aspect interesant al memoriei, discutat de profesorul Simons, este senzația comună de „pe vârful limbii”, în care suntem conștienți că știm ceva, dar nu putem aduce informația în prim-planul minții noastre. Această experiență frustrantă este, de fapt, un semn că informația este încă acolo, doar că este temporar inaccesibilă din cauza presiunii pe care o resimțim.

În timpul podcastului, gazda Gyles Brandreth a relatat o situație în care și-a amintit numele cuiva pe care nu-l mai întâlnise de 55 de ani, la scurt timp după ce a încetat să se mai gândească intens la aceasta. Aceasta a ilustrat perfect punctul de vedere al profesorului Simons, care a răspuns: „Fenomenul pe care îl descrii, senzația de „pe vârful limbii”, este foarte comună. Este interesant cum de multe ori putem să ne gândim și să ne gândim la ceva, dar să nu ne putem aminti, iar apoi, în momentul în care ne gândim la altceva, informația să ne vină brusc în minte.”

Pentru a depăși această barieră, profesorul Simons recomandă să ne mutăm atenția asupra altor lucruri sau să ne relaxăm. Acest lucru permite minții să elibereze blocajul creat de efortul prea intens și să acceseze informația dorită.

Publicitate

 

Concluzie: cum să aplici trucul în viața de zi cu zi
În practică, acest truc simplu poate fi aplicat în multiple situații din viața de zi cu zi. Dacă te trezești căutând disperat cheile sau încercând să-ți amintești unde ai lăsat un anumit obiect, fă un pas înapoi. Încearcă să te relaxezi, poate chiar să te gândești la altceva sau să faci o activitate care să-ți distragă atenția. Paradoxal, atunci când încetezi să te concentrezi atât de mult pe problemă, soluția poate să apară de la sine.

În final, memoria noastră este un instrument extraordinar, dar sensibil la presiune. Prin simpla relaxare și schimbare a focusului, putem să o accesăm mai eficient, fără stresul și frustrarea care vin adesea cu încercările intense de a ne aminti ceva. Aplicând această tehnică simplă, nu doar că vei evita să mai uiți unde ți-ai lăsat cheile, dar vei putea, în general, să îți îmbunătățești capacitatea de a-ți aminti informații esențiale.

Sursa: playtech.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Casa de pensii Botoșani: În atenția elevilor și studenților care beneficiază de pensie de urmaș

Publicat

Publicitate
ÎN ATENȚIA ELEVILOR ȘI STUDENȚILOR CU VÂRSTA CUPRINSĂ ÎNTRE 16 ȘI 26 DE ANI, CARE BENEFICIAZĂ DE PENSIE DE URMAȘ
În conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, obligațiile elevilor și studenților care beneficiază de pensie de urmaș sunt următoarele:
Elevii în vârstă de peste 16 ani, trebuie să prezinte adeverința de continuare a studiilor pentru anul școlar 2024 – 2025, în formă originală, până la data de 19 septembrie 2024, inclusiv.
Studenții în vârstă de până la 26 de ani, trebuie să prezinte adeverința de continuare a studiilor pentru anul universitar 2024 – 2025, în formă originală, până la data de 10 octombrie 2024, inclusiv.
Precizăm că plata pensiei de urmaș se suspendă cu data de 1 noiembrie a anului în curs, în situația copiilor urmași cu vârstă cuprinsă între 16-26 de ani, dacă nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învățământ organizată potrivit legii.

Citeste mai mult

Eveniment

Prognoza meteo în următoarele patru săptămâni. „Septembrie este o lună a alternanțelor termice”

Publicat

Publicitate

Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare până la mijlocul lunii octombrie. Temperaturile vor fluctua destul de mult și va ploua în mai multe regiuni ale României.

Ultimele două săptămâni din luna septembrie va fi o perioadă cu vreme capricioasă, cu alternanțe de temperatură și schimbări de la furtuni la căldură.

Septembrie o lună a extremelor: episoade altenante de cald și frig

Elena Mateescu, directorul general al ANM a anunțat că episoade de vreme frumoasă mai sunt sunt de așteptat din nou de la mijlocul săptămânii viitoare.

„O alternanță termică semnificativă, dacă luăm în considerare – cel puțin prima decadă a lunii septembrie – care a fost mai degrabă caracterizată, ca fiind un sezon de vară, luând în considerare temperaturile de 35 și peste 35°C, temperaturi specifice unei zile de caniculă. Desigur că vremea frumoasă, în care să vorbim din nou de temperaturi de 25°C, care reprezintă maxima unei zile de vară, sunt de așteptat din nou de la mijlocul săptămânii viitoare.

Putem să caracterizăm luna septembrie ca fiind, în continuare, o lună a extremelor meteorologice, după ianuarie-august, în care în fiecare lună am vorbit de perioade în care temperaturile au fost peste ceea ce ar fi normal pentru perioadele respective, întrerupte pentru perioade scurte de timp și de răciri, dar și de temperaturi ușor mai coborâte.

Publicitate

La acest moment, septembrie este o lună a alternanțelor termice, o lună mai bogată în precipitații și asta este bine având în vedere, de altfel, seceta pedologică de lungă durată și extremă care a afectat în bună parte din țară culturile din această primăvară”, a explicat specialistul ANM într-un interviu pentru Gândul.

Elena Mateescu: „Nu trebuie să excludem niciodată probabilitatea ca fenomenele meteorologice extreme să fie prezente”
Elena Mateescu recomandă ca populația să fie atentă  la avertizările meteorologice, precizând că ele trebuie luate în considerare, mai ales că vremea și-a schimbat tiparele, iar impactul fenomenelor meteorologice este unul imprevizibil.

„Depinde foarte mult de contextul sinoptic, geneza acestora. Episodul de la finalul lunii august, care a adus în zona Dobrogei cantități impresionante de precipitații de peste 150, chiar 225l/m² a fost din cauza ciclonului format în Marea Neagră – care a alimentat și cu o cantitate mai mare de aport de apă și o mare mai caldă, pe altitudine, combinat cu o scădere de temperaturi, a generat cantități impresionante de apă.

Publicitate

Vremea în 16 – 23 septembrie
Administrația Națională de Meteorologie anunță că în săptămâna 16 – 23 septembrie, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice și sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, dar și local deficitar în nord-vestul țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 23 – 30 septembrie

În săptămâna 23 – 30 septembrie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Vremea în  săptămâna 30 septembrie – 7 octombrie

În săptămâna 30 septembrie – 7 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Vremea în săptămâna 7 – 14 octombrie

În săptămâna 7 – 14 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, au precizat meteorologii.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Partenie Apostoaie: „Iubiți-l în continuare pentru că el nu a încetat să vă iubească”. Cuvânt de îmbărbătare a credincioșilor AUDIO

Publicat

Publicitate

Joi seară,  la Biserica „Izvorul Tămăduirii”  din municipiul Botoșani, zeci de credincioși s-au rugat împreună cu un sobor de preoți la primul parastas pentru pomenirea părintelui paroh Ioan Alupoaiei. În cadrul slujbei, preoții au citit rugăciuni de dezlegare din rânduiala specială a înmormântării preoților.  La sfârșit, părinte profesor Partenie Apostoaie de la Biserica Vovidenia a ținut un cuvânt de învățătură și de îmbărbătare pentru familie și enoriași, în care a scos în evidență faptul că părintele a zidit doar o biserică, nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și în fața lui Dumnezeu se duce cu o biserică de zid atât de frumoasă și cu o biserică a credincioșilor, o comunitate ancorată în cele duhovnicești.

Preacucernici părinți, dreptmăritorilor creștini, suntem la această primă slujbă pentru robul lui Dumnezeu părintele nostru Ioan, care a trecut la cele veșnice în urmă cu câteva ore. În această biserică care cu ajutorul lui Dumnezeu a ridicat-o și a format aici o comunitate euharistică vie și plină de Hristos. e un moment greu în care ar trebui mai ales să iubim tăcerea, pentru că este un moment greu pentru familie, pentru comunitate, pentru comunitatea preoților, pentru toți credincioșii, pentru botoșăneni și nu numai pentru botoșăneni. Se vor vorbi multe aici, dar în primul rând despre evlavia, credința, zelul misionar, râvna părintelui care iată, la 62 de ani și o săptămână, a mușcat din Adevărul suprem și a plecat să slujească de acum cu îngerii. În aceste zile să înmulțim rugăciunea pentru sufletul părintelui Ioan, duhovnicul dumneavoastră, părintele nostru, prietenul nostru, cunoscutul. SĂ înmulțim rugăciunea pentru ca Dumnezeu să îl așeze în locurile cele veșnice, la liturghia cea cerească.

Să ne rugăm la Dumnezeu pentru familia mult îndurerată, doamna preoteasă, fiica Teofana, ginerele, frați, prieteni, cunoscuți. rugându-ne unii pentru alții, Dumnezeu dă putere și har și mângâiere sufletească. De la Dumnezeu există putere. Dumnezeu dă har și forță ca să putem depăși, să putem gestiona orice moment din viața aceasta.

Să ne rugăm pentru sufletul părintelui pentru că avem nădejdea că acolo unde este el, SUS, să știți că nu ne uită. Și nu ne va uita și el însuși se va ruga pentru sufletele noastre. Dumnezeu să-l ierte” Dumnezeu să-l odihnească! Va fi sfânta liturghie aici în biserica pe care părintele a zidit-o și nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și Acolo se duce cu o biserică de zid atât de frumoasă și cu o biserică a credincioșilor și sunteți prezentați în primul rând dumneavoastră, o comunitate ancorată în cele duhovnicești. Dumnezeu să vă întărească și pe dumneavoastră, Dumnezeu să mângâie sufletele tuturor și nu uitați, iubiți-l în continuare pentru că că el nu a încetat să vă iubească. Amin! Dumnezeu să-l ierte!”.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 33 de ani, din comuna Drăgușeni, bănuită de delapidare, a fost reținută. Ce ispravă a făcut

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au emis mandat de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unei tinere, de 33 de ani, din comuna Drăgușeni, bănuită de comiterea infracțiunilor de delapidare și exercitarea fără drept a unei profesii.

Din cercetări, a reieșit faptul că aceasta, la data de 13 august a.c. și-ar fi însușit pe nedrept peste 28.000 de lei, sumă încasată pe semnătură de la o instituție publică și care era destinată unei asociații de îngrijire a persoanelor vârstnice, din municipiul Botoșani.

Totodată, aceasta și-ar fi însușit pe nedrept medicamente care aparțineau beneficiarilor aceleiași asociații și ar fi practicat profesia de asistent medical generalist, în perioada iulie 2023-august 2024, deși nu figurează cu aviz în evidențele filialei Ordinul Asistenților Medicali Generealiști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

La data de 12 septembrie 2024, au fost puse în executare patru mandate de percheziție domiciliară la trei imobile aparținând unor persoane fizice și la un imobil aparținând unei persoane juridice ( locul de muncă al reținute), prilej cu care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, mai multe mijloace de probă.

Tânăra a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor comiterii faptei.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending