Connect with us

Actualitate

Cum să faci economie la curent dacă nu mai ai ce scoate din priză. România, țara cu cel mai mic consum de energie din Europa

Publicat

Publicitate

Potrivit datelor publicate de Agenia Internațională pentru Energiei, România este ţara cu cel mai mic consum de energie per capita. Practic, invitaţia CE de a mai stinge becul devine aproape imposibil de pus în practică pentru că România nici nu prea mai are ce să scoată din priză, informează alba24,ro.

Cu un consum de numai 2,7 MWh pe cap de locuitor, la nivelul anului 2020, România este ultima ţară la nivel european în ceea ce priveşte consumul de energie. Chiar şi Ucraina avea la nivelul anului 2020 un consum de energie mai mare, de circa 2,8 MWh per capita, după cum arată datele publicate de Agenţia Internaţională pentru Energie.

Germanii consumau 6,4 MWh pe locuitor, Norvegia avea un consum de 23,3 MWh pe cap de locuitor în 2020, iar liderul absolut al consumului de energie pe cap de locuitor este Islanda, cu un nivel imposibil de egalat, de 51 MWh pe persoană.

Acesta fiind contextul, propunerea Comisiei Europene de a scădea şi mai mult consumul devine aproape imposibil de aplicat.

Românii nu mai au ce scoate din priză ca sa facă economie la curent

„În mediul rural din România ai un frigider băgat în priză şi atât. Suntem mult mai rurali decât alţii, chiar dacă ne vine greu să credem analizând lucrurile din marile oraşe.

De exemplu, la nivelul anilor ’90, 95% din consumul de energie al României era industrial, iar restul erau casnicii“, spune Otilia Nuţu, analist de politici publice în energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum.

Publicitate

Potrivit Mediafax, specialista spune că în ultimii 30 de ani lucrurile s-au schimbat, dar chiar şi aşa România nu a ţinut pasul cu dezvoltările din ţările vestice. „Acolo ai un radiator, un blender, laptop, dar la noi sunt foarte multe case cu puţine echipamente electrice. Mai departe, vedem că în timp ce în Vest mobilitatea electrică a luat amploare, la noi rămâne o nişă în marile oraşe.“

Potrivit datelor din 2021, consumul casnic a ajuns în România la o pondere de circa 25% din consumul total de energie, media la nivel european, la nivelul anului 2020 fiind de 27%.

Industria românească nu poate face economie la energie pentru că nu mai există

Merită precizat însă că în ultimii ani România a trecut printr-un proces de dezindustrializare agresiv. Aceste explicaţii au rost în contextul în care printre noile propuneri ale Comisiei Europene (CE) de a trece cu bine iarna se numără şi indicaţia ca fiecare stat să-şi reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf.

Astfel, statele membre va trebui să identifice 10 % din totalul de ore, care au cel mai mare preţ preconizat, şi să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf. Comisia mai spune că acest lucru înseamnă ca fiecare stat să analizeze acele 3-4 ore de vârf, cumulat cu estimările de producţie, şi să încerce să reducă consumul.

Otilia Nuţu spune însă că acest propuneri nu sunt obligatorii şi procentele nu se vor aplica la fel pentru toate statele membre, fiecare ţară trebuind să îşi facă propriile calcule. Pentru România va fi ceva mai greu.

„Problema la noi este că nici măcar nu avem datele. Noi nu ştim cum se consumă energia în România. Avem acelaşi mod de producţie, cu unităţi foarte mari, apropiate de vechile foste unităţi industriale, în timp ce consumul nostru s-a mutat în zona urbană“, atrage atenţia Otilia Nuţu.

sursa: Mediafax

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

20.000 de locuri disponibile în Programul Start-Up Nation

Publicat

Publicitate

Lansat în urmă cu 10 zile de către Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Programul Start-Up Nation 2025 oferă oportunități concrete pentru tinerii români care doresc să-și transforme ideile în afaceri sustenabile.

Pentru a putea accesa finanțări nerambursabile de 50.000 de euro, tinerii interesați trebuie, mai întâi, să se înscrie pe platforma Programului pentru a urma un curs de antreprenoriat cu o durată minimă de 40 de ore. Platforma de înscriere la cursuri este disponibilă la: https://minimis.imm.gov.ro și facilitează accesul rapid și eficient la program. Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat au început marți, 15 aprilie 2025, la ora 10:00, iar în prezent mai sunt disponibile 20.000 de locuri pentru tinerii antreprenori de până în 30 de ani.

„Tinerii au idei interesante și le pot valorifica acum. Programul Start-Up Nation este o oportunitate pentru ei, pentru că le oferă posibilitatea de a intra în contact cu realitățile mediului de afaceri, îi pregătește pentru ceea ce înseamnă business și apoi le oferă posibilitatea obținerii unui capital de debut în afaceri de 50.000 de euro din fonduri nerambursabile. Domeniile eligibile în program sunt variate și pornesc de la producție, industrii creative și servicii inovatoare, până la IT&C și comerț. Îmi doresc ca tinerii botoșăneni să aplice, să urmeze cursurile și să vină cu planuri de afaceri interesante care să fie selectate la finanțare”, a declarat Cristina Breșug, secretar de stat în Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Prin intermediul programului Start-Up Nation 2024-2025, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului oferă sprijin financiar nerambursabil de până la 250.000 de lei (circa 50.000 de euro) pentru cel puțin 7.500 de beneficiari, cu obiectivul de a genera un minimum de 15.000 de noi locuri de muncă.

Bugetul celei de-a patra ediții Start-Up Nation este de 446,18 milioane de euro, din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.

Mai multe informații și procedura de implementare a programului sunt disponibile aici: https://www.imm.gov.ro/start-up-nation-2024/

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Drogurile și violența, teme obligatorii în „Săptămâna Altfel”. Anunțul ministrului Educației

Publicat

Publicitate

„Săptămâna Altfel” se schimbă: două teme devin obligatorii din 2025.  Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat o modificare importantă pentru programul „Săptămâna Altfel”. Începând cu anul școlar 2025-2026, toate școlile din România vor fi obligate să includă două teme majore în această săptămână specială: prevenirea consumului de droguri și a altor substanțe interzise, precum și combaterea violenței și a bullyingului, atât în rândul elevilor, cât și al cadrelor didactice, informează alba24.ro.

De asemenea, școlile vor primi o serie de instrucțiuni și ghiduri privind modul de implementare a acestor teme, precum și informații despre specialiștii cu care trebuie să colaboreze, astfel încât activitățile desfășurate să aibă un impact pozitiv asupra elevilor și profesorilor.

„Am decis ca în anul şcolar următor Săptămâna Altfel să aibă obligatoriu două teme, o temă să fie legată de consumul de droguri şi alte substanţe interzise, iar cealaltă temă să fie legată de partea de violenţă.

Când spun violenţă nu mă refer doar la violenţă asupra elevilor, mă refer şi la violenţa care apare asupra profesorilor, fiindcă şi profesorii pot să fie subiect de bullying sau de violenţă”, a declarat Daniel David, joi seara, în raportul săptămânal publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Educației.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 40 de ani, din municipiul Botoșani, săltat de polițiști dintr-o casă din Corni și dus la locul de detenție

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au identificat un bărbat, de 40 de ani, din municipiul Botoșani, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Suceava, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

 

Acesta a fost condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune..

 

Bărbatul a fost identificat pe raza localității Corni, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA, la Darabani. Zeci de amenzi aplicate șoferilor indisciplinați

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au acționat, joi, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru prevenirea accidentelor rutiere, în zona de competență.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 30 de persoane și verificate 24 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 22 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.000 de lei.

 

De asemenea, 17 dintre conducătorii auto au fost testați alcoolscop, fără a fi înregistrate rezultate pozitive.        

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending