Connect with us

Eveniment

Cum s-a născut povestea darurilor din ghetuțe. SFÂNTUL NICOLAE, îngerul păzitor al copiilor

Publicat

Publicitate

Scrierile teologice spun ca era o persoana cu o credinta netarmurita in Dumnezeu, care a trait in secolul al IV-lea. In anul 325, Sfantul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment in cadrul caruia Arie, un preot din Alexandria, a sustinut ca Iisus Hristos nu este de aceeasi natura cu Dumnezeu Tatal.

Deranjat de aceasta afirmatie, Sfantul Nicolae i-a dat o palma ereticului, de unde s-a impamantenit obiceiul ca cei obraznici sa primeasca o nuielusa de la Mos Nicolae, scrie rtv.net.

Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune, dar si miracole, numele sau traducandu-se prin „biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai si-a daruit intreaga avutie celor nevoiasi.

Legenda celor 3 fete sarace
„Fiind bun si darnic, dupa mutarea sa la cele vesnice a ajutat in chip minunat saracii, printre care si un tata cu trei fete pe care, din cauza saraciei, voia sa le trimita sa se prostitueze. Legenda spune ca fetele s-au rugat Sfantului sa le ajute si acesta, drept raspuns, a umplut sosetele fetelor cu galbeni. Banii au fost gasiti de tata a doua zi”, spune parintele Eugen Tanasescu. Sfantul Nicolae le-a daruit noaptea banii necesari, fiind salvate astfel de la promiscuitate.

Le-a aruncat fiecareia pe geam, intr-o noapte, cate un saculet de bani. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.

Daruirea, prima treapta a bucuriei
„Mi-as dori foarte mult ca parintii sa poata transmite copiilor, odata cu darul Mosului Nicolae, si lectia morala pe care acesta ne-o transmite. Actul daruirii este doar efectul insusirii temeinice a virtutii milosteniei, pornita din iubirea de aproape. Darul nu trebuie sa fie unul exclusivist si egoist, acaparat de interese si mercantilism, ci trebuie sa devina expresia libertatii practicate in comuniune.

Publicitate

Altfel spus, daruirea este doar prima treapta a bucuriei sociale de a trai impreuna. Prin darul facut nu urmarim satisfacerea unor placeri de moment ale copilului, caci vom hrani robia placerilor, ci incercam o lectie de viata: daruind, vei dobandi”, spune parintele Tanasescu.

Doina Isfanoni, cercetator stiintific la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, spune ca Sfantul Nicolae simbolizeaza armonia, prin asocierea cu darurile dulci, avand in vedere ca am intrat in luna sarbatorilor, cand ne dorim sa fim mai buni, sa ne bucuram unii pe altii.

„Fie ca vine pe mare, asa cum se intampla in Olanda, sau se strecoara printre case, cum este in Romania, fiecare percepe venirea Mosului intr-un fel caracteristic propriului stilul de viata. De obicei, la 6 decembrie, se aduc dulciuri si fructe. De asemenea, Mos Nicolae aduce si nuielusa, pentru a-l avertiza pe micut ca trebuie sa aiba un comportament cat mai aproape de conduitele morale”, explica etnologul Doina Isfanoni.

Responsabilizarea celor mici Specialistul mai spune ca acest lucru inseamna, din punct de vedere spiritual, un fel de scoala pe care comunitatea si familia o realizeaza asupra prichindeilor. „Acum incep toate preparativele in crescendo.

Sunt o sumedenie de avertismente pentru micuti.Trecem pas cu pas din universul cotidian intr-un alt univers, prin intermediul cetelor de colindatori si obiceiurilor din aceasta vreme. Astfel realizam responsabilizarea copilului. El isi lustruieste ghetutele si invata replici din scenete”, adauga Doina Isfanoni.

Protectorul marinarilor
Dar Sfantul Nicolae nu este numai protectorul celor saraci, ci si al copiilor, al marinarilor si al victimelor judecatilor nedrepte, fiind venerat in intreaga lume. El ajuta vaduvele orfanii si fetele care doresc sa se marite, scapa marinarii de la inec si apara soldatii in razboi. „Pe 6 decembrie, crestinii pun crengute de mar in apa. Daca infloresc pana la Anul Nou, anul viitor va fi roditor”, spun specialistii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de Jos Calarasi. Sfantul Ierarh Nicolae a murit in anul 340, iar din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica ce ii este dedicata, in Bari, in sudul Italiei.

Unde se pastreaza obiceiul
Legenda lui Mos Nicolae s-a raspandit in toata lumea si a luat caracteristicile fiecarei tari. In Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile. In Germania, traditia sarbatoririi lui Mos Nicolae a aparut prin imbinarea unei figuri pagane cu imaginea crestina a Sfantului Nicolae, care este vazut de germani ca un batran care poarta un sac in spate si o nuielusa in mana.

Pe langa ghetute, copiii pregatesc in ajun o scrisoare in care isi astern toate dorintele si cativa morcovi pentru caii mosului. Copiii din Franta, din Belgia si Luxemburg lasa pentru Mos Nicolae, in ajut, un pahar de vin, iar pentru magarusul lui – morcovi si putin zahar. In ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolata, turta dulce, fructe si trimit scrisori rudelor pentru a le ura sarbatori fericite.

Reprezentarea din icoane
Dupa Sf. Gheorghe, cel mai des intalnit in icoanele pe sticla transilvanene era Sf. Nicolae, aducator de noroc.

„Legendele folclorice povestesc ca Sf. Nicolae a ajutat trei fete sarace, pe care tatal lor voia sa le vanda pentru bani, aruncandu-le o punga de galbeni pe geam, drept zestre. De remarcat este faptul ca cele trei fete inzestrate de catre sfant, impreuna cu tatal lor, apar reprezentate pe icoanele pe sticla din Transilvania.

In afara de Sf. Gheorghe, cel mai des intalnit dintre sfinti este Nicolae, aducator de noroc, cel care ingrijeste de zestrea fetelor sarace. In nord, unde domina iconitele niculene de format mic, Sf. Nicolae este aratat singur… citatul il puteti gasi in cartea Pictura taraneasca pe sticla de Juliana si Dumitru Dancu. De asemenea, Tudor Pamfile in , spune: „Era un crestin odata care avea trei fete mari…

Si omul acela era fara seaman de sarac… Vazandu-se sarmanul intr-atat de stramtorat, se gandi in toate chipurile si nimic nu-i trecu altceva in minte decat ca trebuie sa-si trimita fetele dupa castig. Dar Sf. Neculai aflase de aceasta, asa ca in ajunul zilei dintai, cand fata cea mare trebuia sa-si pangareasca cinstea, arunca in casa omului sarac o punga plina cu o suta cincizeci de galbeni…”, explica Laura Pop, muzeograf la Muzeul de etnografie din Targu-Mures

Ce cadouri aduce Mos Nicolae
„In Transilvania, pe langa dulciuri copiii primesc si o nuia, probabil ca un avertisment pentru cei mai obraznici. Nuiaua oferita de catre parinti copiilor de Sf. Nicolae, atat de raspandita si in zilele noastre, provine probabil din lumea traditiilor germane, unde Sf. Nicolae era ajutat de Knecht Ruprecht, cel care ducea un sac de daruri si o nuia pentru copii. In unele parti ale tarii, se obisnuia sa se puna o crenguta de mar in apa pentru a inflori pana la Anul Nou”, mai spune Laura Pop, muzeograf la Muzeul de etnografie din Targu-Mures

Cum e vazut Sfantul Nicolae in diferite zone ale tarii

In lumea satului romanesc, la Sf.Nicoale se constituia ceata de colindat a feciorilor, feciorii se aduna la o casa si incepeau sa invete colindele si sa se pregateasca pentru colindat.

„In general, la romani se crede ca, in functie de cum va fi vremea in ziua de Sfantul Nicolae, asa va fi si iarna. Se spune ca, daca Sfantul Nicolae va veni pe cal alb, adica va ninge, atunci va fi o iarna scurta, iar daca nu va ninge in ziua de Sfantul Nicolae, atunci va fi o iarna lunga.

Daca San-Nicoara a venit cu cal alb, adica la Sfantul Nicolae e zapada, atunci iarna va fi scurta, iar daca a venit pe cal negru, atunci iarna va fi lunga. Aceste zicale se gasesc in Meteorologia populara, de Traian Gherman. Alte obiceiuri de Sfantul Nicolae sunt legate de perioada sarbatorilor de iarna care urmeaza.

In Transilvania, de Sfantul Nicolae se incepeau pregatirile de colindat, se alcatuia ceata de colindat a feciorilor. Incepand de la aceasta data ceata feciorilor isi alegea o casa unde se intruneau saptamanal pentru a invata colindele si pentru a face pregatirile pentru colindatul de Craciun.

In unele locuri se obisnuia sa se puna crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, cand erau folosite ca sorcove pentru uratul de Anul Nou”, completeaza Laura Pop, muzeograf la Muzeul de etnografie din Targu-Mures.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Clienții care cumpără mâncare sau băuturi la pachet pot veni cu recipientele de acasă. Noi reguli pentru HoReCa, din 2027

Publicat

Publicitate

Noi reguli pentru HoReCa, din 2027. Clienții vor avea posibilitatea să vină cu propriile recipiente pentru a lua mâncare sau băuturi la pachet. De asemenea, până în 2028, restaurantele și cafenelele vor fi obligate să ofere produsele „la pachet” în ambalaje reutilizabile.

Uniunea Europeană a impus la sfârșitul anului trecut noi reguli stricte privind ambalajele, vizând reducerea deşeurilor, reciclarea eficientă şi interzicerea anumitor ambalaje din plastic.

Noi reguli pentru HoReCa, din 2027

Potrivit noului Regulament (UE) 2025/40 privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, pentru a reduce proporția tot mai mare de ambalaje de unică folosință și cantitățile tot mai mari de deșeuri de ambalaje care sunt generate, este necesar să se stabilească obiective cantitative privind reutilizarea ambalajelor în sectoarele care au fost evaluate ca având cel mai mare potențial de reducere a deșeurilor de ambalaje, și anume alimente și băuturi pentru consum la pachet, electrocasnice mari și ambalaje pentru transport.

„Se preconizează că stabilirea obiectivelor va sprijini inovarea și va crește proporția ambalajelor reutilizate și a soluțiilor de reumplere în cadrul vânzărilor de ambalaje. Nu ar trebui să fie permise ambalajele din plastic de unică folosință pentru alimentele și băuturile umplute și consumate în spațiile din sectorul HoReCa.

Consumatorii ar trebui să aibă întotdeauna opțiunea de a cumpăra alimente și băuturi la pachet în recipiente reutilizabile sau în propriile lor recipiente, în condiții care să nu fie mai puțin favorabile decât cele aplicabile pentru alimentele și băuturile oferite în ambalaje de unică folosință.

Publicitate

Operatorii economici care comercializează alimente sau băuturi la pachet ar trebui să ofere consumatorilor opțiunea de a cumpăra alimentele sau băuturile în propriile recipiente și opțiunea de a cumpăra alimente și băuturi în ambalaje reutilizabile”, se precizează în documentul citat.

Obligația de reumplere pentru sectorul produselor pentru servire la pachet

Potrivit Regulamentului, până la 12 februarie 2027, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru băuturi calde sau reci în ambalaje pentru servire la pachet vor organiza un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute.

De asemenea, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet vor organiza un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute.

Pentru consumatorii care își aduc propriile recipiente spre a fi umplute, distribuitorii finali vor oferi produsele la prețuri care nu sunt mai mari și în condiții care nu sunt mai puțin favorabile decât în cazul vânzării unei unități de vânzare constituite din același produs și dintr-un ambalaj de unică folosință.

Distribuitorii finali vor informa consumatorii la punctul de vânzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile în mod clar și lizibile, cu privire la posibilitatea de a obține produsele într-un recipient reîncărcabil, furnizat de consumator.

Obligația privind oferta de reutilizare pentru sectorul produselor pentru servire la pachet
Până la 12 februarie 2028, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru băuturi calde sau reci sau alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet, le vor oferi consumatorilor posibilitatea obținerii produselor în ambalaje reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare.

Distribuitorii finali vor informa consumatorii la punctul de vânzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile în mod clar și lizibile, cu privire la posibilitatea de a obține produsele în ambalaje reutilizabile.

Distribuitorii finali vor oferi produsele care sunt introduse în ambalajele reutilizabile la prețuri care nu sunt mai mari și în condiții care nu sunt mai puțin favorabile decât în cazul vânzării unei unități de vânzare constituite din aceleași produse și dintr-un ambalaj de unică folosință.

Începând din 2030, distribuitorii finali vor depune eforturi pentru a oferi spre vânzare 10 % din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din Botoșani a sunat la 112 și a cerut intervenția jandarmilor, pe motiv că un consătean vrea să îl bată. Minciuna l-a costat o amendă usturătoare

Publicat

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, jandarmii botoșăneni au acționat proactiv pentru siguranța cetățenilor, obiectivul principal fiind prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională, combaterea comerțului ilegal cu produse accizabile și a consumului de substanțe interzise cu efect psihoactiv.

Cu toate că misiunile efectivelor Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au avut un caracter preponderent preventiv, au fost aplicate și 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 13500 de lei, în special pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

Cea mai mare amendă a fost aplicată sâmbătă unui bărbat, pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție prin numărul unic de urgență 112, apel telefonic prin care acesta reclama că a fost agresat de un consătean, stare de fapt neconfirmată în urma verificărilor efectuate.

De asemenea, jandarmii au confiscat 85 de pachete de țigări și 15 litri de alcool, persoanele care le ofereau ilegal spre comercializare fiind sancționate conform prevederilor Codului Fiscal.

Tot în acest week-end, jandarmii au intervenit prompt, independent sau împreună cu polițiștii botoșăneni, la 18 apeluri făcute de cetățeni la numărul unic de urgență 112, fiind luate măsurile legale ce se impuneau.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A plătit 7.800 de euro și s-a ales cu dosar penal. Șofer prins cu mașina radiată, la Vama Stânca

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu dublă cetățenie română și R. Moldova, care s-a prezentat la controlul de frontieră, la volanul unui autoturism radiat din circulație.

 

În data de 02 februarie a.c., în jurul orei 11.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un bărbat cu cetățenie română și R. Moldova, care conducea un autoturism ce avea aplicate numere de înmatriculare specifice Belgiei.

La controlul de frontieră, având suspiciuni cu privire la starea de înmatriculare a autoturismului, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit faptul că autoturismul este radiat din circulație.

Bărbatul a declarat că a achiziționat autoturismul din Olanda, contra sumei de 7.800 de euro, iar reprezentanții firmei l-au asigurat că toate documentele sunt în regula pentru a ajunge în R. Moldova.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

TAROM anunță prețuri mai ieftine decât o călătorie cu trenul

Publicat

Publicitate

TAROM pune în vânzare bilete de avion la prețuri începând de la 23 de euro pentru cursele interne, potrivit unui comunicat transmis luni de compania aeriană.

„Compania TAROM menține oferta destinată rutelor sale interne, iar în perioada 03-05 Februarie 2025 oferă alternativa ideală pentru cei care doresc să călătorească rapid și confortabil punând în vânzare bilete de avion la tarife care încep de la 23 euro pentru zborurile într-un singur sens”, se arată în comunicat.

Oferta este valabilă pentru zborurile operate de TAROM începând cu 3 martie 2025. Prețurile promoționale sunt de 23 de euro pentru un bilet într-un singur sens (dinspre destinațiile interne către București), 47 de euro pentru zborurile dinspre București spre orașele din țară și 69 de euro pentru un bilet dus-întors.

Tarifele includ toate taxele, un bagaj de mână de 8 kg și check-in gratuit.

Biletele sunt disponibile pentru vânzare atât pe site-ul oficial TAROM, cât şi prin intermediul agențiilor proprii sau a agenților autorizați.

Compania aeriană a publicat mai multe oferte pentru clienți în ultimul timp, inclusiv de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, când pasagerii TAROM au beneficiat de prețuri promoționale pentru zboruri cu plecare dinspre/către orice oraș din România deservit de TAROM către/dinspre mai multe destinații din Europa.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending