Connect with us

Eveniment

Cum poți să faci față caniculei. Recomandări pentru populaţie de la Ministerul Sănătăţii

Publicat

Publicitate

Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu caniculă, mai ales în condițiile în care întreaga zonă a României este practic sub o „cupolă de foc”, relatează agerpres.ro.

Astfel, nu se recomandă, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 – 18,00.

„Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă”, sunt câteva recomandări în perioadele de caniculă.

De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

„Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, sunt alte recomandări.

Publicitate

Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare, să se tragă jaluzelele şi/sau draperiile.

De asemenea, ferestrele să se deschidă seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

Se recomandă stingerea sau scăderea intensitatea luminii artificiale şi închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu este nevoie.

Pentru sugari şi copiii mici se recomandă realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenţi de aer, iar sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită.

La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică.

În ceea ce priveşte angajatorii, se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor se recomandă asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.

Ministerul Sănătăţii a făcut recomandări şi pentru situaţiile de cod roşu:
* reduceţi deplasările la cele esenţiale;
* nu vă deplasaţi între orele 11,00-17,00;
* consumaţi lichide între 2-4 litri /zi;
* nu consumaţi alcool;
* dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apa:
* nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9.00 şi după ora 20,00
* evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, împânzit de polițiști. ,,Mascații” au dat mâna cu copiii. Poliția Română împlinește la 203 de la înființare

Publicat

Publicitate

POLIȚIȘTII SĂRBĂTORESC ASTĂZI 203 ANI DE LA ÎNFIINȚAREA POLIȚIEI ROMÂNE

 

 

Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani a fost locul în care, astăzi, 25 martie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani și-au dat întâlnire cu comunitatea.

 

La activitățile desfășurate cu ocazia sărbătoririi a 203 ani de la înființarea Poliției Române au participat polițiștii din cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, Serviciului Rutier, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Serviciul Criminalistic, Biroului pentru Protecția Animalelor, Compartimentul de analiză și Prevenire a Criminalității și Biroului de Siguranță Școlară.

Publicitate

 

Polițiștii au prezentat tehnica de intervenție, armamentul și autospecialele din dotare, însă atracția evenimentului au fost ”mascații”, care i-au cucerit pe copiii de toate vârstele și motocicleta polițiștilor rutieri.

 

În același context, într-un cadru festiv, au fost avansați înainte de termen 11 polițiști, care s-au remarcat prin modul profesionist în care și-au îndeplinit misiunile.

Citeste mai mult

Eveniment

ANOFM: 107 programe de formare profesională vor începe în aprilie

Publicat

Publicitate

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în aprilie, 107 programe de formare profesională pentru 1.571 persoane care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și a municipiului București.

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: lucrător comercial – 152 de persoane; referent resurse umane – 120 de persoane; contabil – 91 de persoane; operator introducere, validare și prelucrare date – 90 de persoane; ajutor bucătar – 70 de persoane; îngrijitor spații verzi – 62 de persoane; instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze – 62 de persoane; agent de securitate – 56 de persoane; cofetar – 56 de persoane; femeie de serviciu – 56 de persoane.

Județele în care, în luna aprilie 2025, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanți, sunt: Brașov (pentru 140 de persoane), Dâmbovița (pentru 126 de persoane) și Municipiul București (pentru 84 de persoane). AGERPRES

Citeste mai mult

Cultura

Târgul Meșterilor Populari, ediția a XVIII-a, 23-25 aprilie 2025, Botoșani  

Publicat

Publicitate

În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari.   

Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice. De asemenea, și promovarea zonelor etnografice având în vedere faptul că meșterii populari invitați trebuie să prezinte zona etnografică din care provin, atât prin obiectele expuse, cât și prin piesele de port care definesc ansamblul vestimentar femeiesc sau bărbătesc.

Târgul Meșterilor Populari va avea loc în Parcul „Mihai Eminescu” din Botoșani, iar deschiderea oficială va fi în ziua de Sfântul Gheorghe, în data de 23 aprilie 2025, începând cu ora 13:00. Totodată, în aceeași zi, în sala mică a Restaurantului Maria din Botoșani, va avea loc prelegerea „Rolul creației populare contemporane în promovarea identității culturale românești” susținută de cercetător-etnolog dr. DOINA IȘFĂNONI, începând cu ora 14:00.

Citeste mai mult

Eveniment

Percheziții la CFR: Suspiciuni de abuz în serviciu, delapidare, fraudă informatică, fals intelectual și înșelăciune

Publicat

Publicitate

Percheziții la CFR: Polițiștii de la Secția Regională de Poliție Transporturi București efectuează marți 39 de percheziții la sediul central al CFR Călători și locații din mai multe județe, într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual și înșelăciune, scrie alba24.ro.

Concret, o serie de angajați sunt suspectați că au intrat în sistemul informatic și au blocat anumite locuri pentru a nu mai putea fi cumpărate și astfel să fie disponibile pentru a fi oferite la mica înțelegere.

De asemenea, la vagoanele cușetă, există suspiciunea că ar fi introdus în aplicație datele de identificare ale unor elevi, care potrivit legii beneficiau de gratuitate.

Biletele emise nu au fost utilizate de aceste persoane, ci de persoane necunoscute, care nu achitau tariful corespunzător biletului de călătorie,

”Sunt percheziții la CFR Călători marți dimineață. Încă de la prima oră, polițiști și procurori au descins la sediul operatorului feroviar de stat.

Oamenii legii au ridicat documente de la sediul central al SNTFC CFR Călători, într-un dosar de corupție

Publicitate

Perchezițiile au loc într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, iar vizați în această cauză sunt directorul Comercial al CFR Călători, Sorin Preda, și șeful Serviciului Vagoane Speciale (vagoane de dormit, vagoane cușetă și vagoane restaurant-bar), Doru Bărbuț.

De precizat faptul că acest serviciu a fost condus anterior de Sorin Preda”, anunță Club Feroviar.

Percheziții la CFR

Conform unui comunicat al Poliției Române, au loc descinderi în municipiul București și în alte 8 județe.

În acest caz, vor fi puse în executare 35 de mandate de aducere, transmite Agerpres.

Dosarul este instrumentat de Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Activitățile beneficiază de sprijinul polițiștilor serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și a unor inspectorate județene de poliție și de jandarmi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending