Consiliul Județean Botoșani a cheltuit aproximativ 55.000 de euro pe laptopuri și abonamente de internet pentru consilierii județeni. Majoritatea acestora nu au fost utilizate la nicio ședință de aleși, mulți dintre ei antreprenori care nu aveau nevoie de astfel de dispozitive, scrie ADEVĂRUL.
Consiliul Județean (CJ) Botoșani practică o adevărată „laptopiadă” de aproximativ patru ani. Sau pentru a explica mai bine fenomenul putem preciza că din 2021 până în luna martie a anului 2025, CJ a cheltuit în jur de 55 de mii de euro pentru laptopuri și abonamente de trafic de date mobile. Laptopurile, dotate cu abonamentul de internet aferent sunt destinate consilierilor județeni. Culmea, o parte a acestora sunt oameni de afaceri sau persoane care își permit lejer propriul laptop. Ca să nu mai vorbim de faptul că la ședințele de Consiliul Județean, mare parte dintre laptopurile cumpărate de instituție, nu au fost utilizate niciodată.
Laptopurile din vremea pandemiei
Povestea laptopurilor de la Consiliul Județean începe în primăvara anului 2021. Mai precis, la începutul lunii martie, a acelui an, conducerea Consiliului Județean a decis să contracteze 33 de abonamente de internet cu trafic de date mobile, pachet care includea modem, dar și un laptop. Abonamentele erau valabile pentru 24 de luni și au costat aproximativ 30.000 de euro. Întregul pachet digital a fost oferit consilierilor județeni pentru a-l folosi la ședințele lunare. Șefii de la Consiliul Județean au motivat investiția prin faptul că ordinea de zi și toate materialele necesare consilierilor județeni, la ședințe, va fi trimisă în format electronic. „Consilierii judeţeni primesc tot ce înseamnă material pentru şedinţele de consiliu în format electronic. Practic, noi nu mai punem la dispoziţia consilierilor toate materialele în format letric”, preciza Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, în anul 2021.
Mai mult decât atât, laptopurile ar fi fost utile, fiind vreme de pandemie, pentru ședințe on-line, fiindcă pachetul conținea un soft pentru organizarea de ședințe în sistem de audioconferință. Consilierii județeni au primit însă laptopurile după ridicarea restricțiilor, când efectiv se putea întâlni în format fizic. Adică, erau inutile din acest punct de vedere. Investiția a stârnit stupoare în rândul multor aleși județeni. Și asta în condițiile în care o bună parte dintre aceștia erau oameni de afaceri, manageri în cadrul unor mari companii și chiar antreprenori în domeniul IT. „Cred eu că toţi consilierii judeţeni îşi permit un laptop sau orice dispozitiv pentru conectare”, spunea în 2021, consilierul județean Viorel Iliuţă. „Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? Nu!”, adăuga un alt consilier județean, care, la acea vreme avea o firmă în domeniul IT.
S-a schimbat conducerea Consiliului Județean, s-au schimbat și laptopurile
Au trecut patru ani de la investiția cu pricina. S-a schimbat și conducerea Consiliului Județean. În locul social-democratei Doina Federovici la șefia județului a venit liberalul Valeriu Iftime. Povestea cu laptopurile în schimb s-a repetat. Mai precis, în luna martie, au fost primite alte laptopuri, în locul celor de acum patru ani, cu tot cu cele peste 30 de abonamente și modemuri.
Toată povestea a costat aproximativ 25.000 de euro. Noua conducere a Consiliului Județean a motivat spunând că de fapt s-a prelungit contractul deja existent pentru cele 32 de abonamente la internet cu trafic de date mobile, ale consilierilor județeni. Iar laptopurile noi au venit și ele la pachet. „S-a reînoit contracul pentru internet și s-au încheiat pentru consilierii județeni 30 și ceva de contracte. Au venit la pachet alte laptopuri”, precizează vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Bursuc. La fel, nu se știe ce vor face cu respectivele abonamente.
„Cele vechi s-au dat către funcționarii noștri”
Nici laptopurile noi, nici cele vechi, în majoritate, nu au fost utilizate de consilierii județeni la ședințe. Șefii de la Consiliul Județean spun că cele vechi au fost date funcționarilor instituției. La fel și dintre cele noi, care nu vor fi dorite de consilierii județeni, vor ajunge tot la angajații Consiliului Județean. „Cele vechi s-au dat către funcționarii noștri din Consiliul Județean. Acuma s-a încheiat alt contract și am avut posibilitatea ca pe astea sau o parte din cele noi, să le dăm funcționarilor noștri”, adaugă vicepreședintele Bursuc.
Sursa: ADEVĂRUL