Connect with us

Eveniment

Cum arată clasamentul Superligii de fotbal după scorul de maidan, 7-0, dintre Sepsi și FC Botoșani. Rezumat VIDEO de infarct

Publicat

Publicitate

FC Botoșani este astăzi pe locul 12 în clasamentul Superligii de fotbal din România după scorul de maidan înregistrat ieri seară pe Sepsi Arena, un 7-0 obținut de Sepsi Sfântul Gheorghe în fața unui FC Botoșani inert condus de Mihai Teja.

Pentru FC Botoșani este cea mai dură înfrângere din ultimii ani, ceea ce a stârnit un val de furie din partea fanilor, iar echipa lui Iftime a devenit vecină de clasament cu FCSB.

Iată clasamentul:

loc echipa M V E Î GM-GP P

1 Farul Constanţa – 11 7 3 1 22-10 24

2 Rapid – 11 8 0 3 12-6 24

Publicitate

3 FC Hermannstadt – 10 6 4 0 15-7 22

4 Petrolul Ploieşti – 11 5 2 4 11-12 17

5 Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – 11 4 4 3 18-8 16

6 CFR Cluj – 8 5 0 3 15-9 15

7 UTA Arad – 11 4 3 4 11-13 15

8 FC U Craiova – 11 4 2 5 12-11 14

9 Universitatea Craiova – 9 4 2 3 11-11 14

10 FC Argeş – 10 4 1 5 9-14 13

11 FC Voluntari – 11 3 3 5 8-11 12

12 FC Botoşani – 10 3 3 4 9-16 12

13 FCSB – 8 1 5 2 10-13 8

15 Universitatea Cluj – 10 1 4 5 6-11 7

14 CS Mioveni – 11 1 3 7 6-16 6

16 Chindia – 9 0 3 6 10-17 3

Legendă: M – meciuri, V – victorii, E – egaluri, Î – înfrângeri, GM – goluri marcate, GP – goluri primite, P – puncte.

Ieri seară, în meciul de pe Arena Sepsi OSK – Sfântu Gheorghe, terminat cu scorul de 7-0 pentru Sepsi, au marcat: Mario Rondon (24, 45+1), Ion Gheorghe (66), Cătălin Golofca (71), Anass Achahbar (75), Alexandru Tudorie (83, 90+1).

Mario Rondon (Sepsi OSK) a ratat un penalty în min. 18 (a apărat Eduard Pap).

Ion Gheorghe (Sepsi OSK) a ratat un penalty în min. 66 (a apărat Eduard Pap).

Cartonaş roşu: Shaquill Sno (FC Botoşani) 48.

Arbitru: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Daniel Mitruţi (Craiova); al patrulea oficial: Rareş George Vidican (Satu Mare)

Arbitru video: Horaţiu Mircea Feşnic (Cluj-Napoca); arbitru asistent video: Stelian Slabu (Braşov)

Observatori: Corneliu Fecioru (Bucureşti) – CCA, Octavian Goga (Braşov) – LPF

Cei care vor să revadă principalele faze și golurile din meciul anului o pot face aici:

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Efectele furtunii de noaptea trecută. A fost Cod Portocaliu de fenomene meteorologice periculoase în 55 localități din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Noaptea trecută, în intervalul orar 23:20 – 02:30, un număr de comune din județul Botoșani s-au aflat sub incidența a trei avertizări nowcasting Cod Portocaliu de fenomene meteorologice periculoase.

Potrivit prognozelor, au fost semnalate: vijelii puternice, cu rafale de vânt de 70–90 km/h, descărcări electrice frecvente, grindină cu diametrul de 2–3 cm, averse torențiale, cu cantități de apă de 20–25 l/mp.

Până la această oră, s-au înregistrat efecte ale furtunii în municipiul Botoșani și în localitatea Dămideni, unde doi copaci au fost doborâți de vânt și au căzut pe partea carosabilă și un gard.

Intervențiile pentru degajarea carosabilului și înlăturarea pericolelor au fost realizate de pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani și Gărzii de Intervenție Ștefănești, care au tăiat arborii și i-au îndepărtat în siguranță.

De asemenea, pompierii au fost solicitați în localitățile Cătămărăști Deal și Bobulești, unde alți doi arbori, afectați de vijeliile de vineri, prezentau risc pentru pietoni. Aceștia au fost îndepărtați preventiv.

Centrul Operațional al ISU Botoșani monitorizează permanent evoluția fenomenelor meteorologice, iar echipajele de pompieri din toate subunitățile județului sunt pregătite să intervină prompt pentru protejarea populației și limitarea efectelor negative.

Publicitate

Informații utile privind măsurile de protecție în situații de urgență și comportamentul recomandat în cazul manifestării fenomenelor meteo periculoase sunt disponibile pe portalul fiipregatit.ro și prin aplicația mobilă DSU, ce poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mare Mucenic și tămăduitor Pantelimon

Publicat

Publicitate
Sfântul Pantelimon a trăit pe vremea împărăţiei lui Maximian. Era cu neamul din cetatea Nicomidiei, din tată elin, care în urmă s-a făcut creştin cu învăţăturile fiului său, şi din maică-sa Evula, care credea în Hristos.
Fiind învăţat la meşteşugul doctoricesc al trupurilor de Efrosin, care avea mare slavă, se arăta a şti meşteşugul desăvârşit. Iar doctoricescul meşteşug al sufletului şi credinţa în Hristos a învăţat de la bătrânul Ermolae preotul, cu care, rugând pe Hristos, a înviat pe un copil, ce era muşcat de o viperă şi zăcea în drum.

El a fost botezat de bătrânul Ermolae şi povăţuit la credinţă. Iar chipul muceniciei lui a fost aşa: mergând un orb la dânsul, s-a tămăduit, şi întrebat fiind de împăratul cine a fost pricina tămăduirii lui, el a răspuns: «Pantoleon m-a tămăduit», căci aşa îl chema întâi, cu numele lui Hristos, în Care a spus că şi el crede, pentru care îndată i s-a tăiat capul.

Iar Pantoleon a fost adus la împăratul şi fiind întrebat şi neclintindu-se din credinţa în Hristos, nici la făgăduinţe, nici la înfricoşări, a fost bătut cumplit şi ars cu făclii; însă arătându-i-Se Domnul în chipul bătrânului Ermolae, îl îmbărbăta, şi i se părea că a intrat cu dânsul şi în fierberea plumbului, în care era băgat sfântul.
Şi în multe alte feluri de nespus a fost chinuit. Iar când a fost condamnat să piară prin sabie, s-a rugat şi plinindu-şi rugăciunea a venit glas de sus, numindu-l în loc de Pantoleon, Pantelimon. Atunci sfântul mucenic şi-a întins grumajii de bunăvoia lui, şi-i tăiară capul. Şi se face soborul lui întru a sa vestită biserică.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică! Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o nouă avertizare tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 00:30.

Localitățile vizate sunt: Botoșani, Dorohoi, Vorona, Corni, Mihai Eminescu, Vlădeni, Curtești, Răchiți, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Dersca, Hilișeu-Horia, Broscăuți, Pomârla, Roma, Mihăileni, Leorda, Cândești, Brăești, Văculești, Lozna, Dimăcheni și Bucecea.

Se vor semnala : grindină de medii dimensiuni (2-4 cm), averse torențiale (20…30 l/mp), frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (50…70 km/h).

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Publicitate

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult

Actualitate

Ce trebuie să facă românii pentru a rezista austerității și scumpirilor. Cinci sfaturi de supraviețuire de la specialiști în domeniul financiar

Publicat

Publicitate

După măsurile fiscale de austeritate aprobate recent de Guvern, specialiștii în economie spun că prețurile vor crește cu până la 5%. Pentru a face față scumpirilor, populația trebuia să ia în calcul un plan bine stabilit a bugetului lunar al familiei și să încerce metode de reducere a cheltuielilor, scrie ADEVĂRUL

Românii trebuie să reconsidere bugetul de cumpărături. Foto: Freepic
În ultimele săptămâni, guvernanții au propus o serie de măsuri fiscale de austeritate prin care se urmărește reducerea deficitului bugetar. Printre altele, creșterea TVA, ceea ce va însemna și o majorare a prețurilor, inclusiv la alimente, bunuri de larg consum, cărți și multe altele. Specialiștii spun că prețurile vor crește cu până la 5%, ceea ce înseamnă cheltuieli lunare mult mai mari pentru populație.

Nu suntem însă singura țară din lume care trece printr-o astfel de situație, inclusiv mările puteri mondiale având perioade de austeritate marcate de o povară financiară mai mare pentru populație. Tocmai de aceea, specialiștii americani au deja întocmite adevărate manuale de supraviețuire pentru omul de rând în perioadele de creștere a prețurilor și reducere a veniturilor. Câteva sfaturi esențiale trebuie luate în considerare pentru a depăși cu bine această perioadă.

Primul pas: reevaluarea bugetului de venituri și cheltuieli

Un adevărat decalog al supraviețuirii în perioade de scumpiri majore a fost întocmit de firma de contabilitate și consultanță financiară Porte Brown din Chicago. Primul pas, spun specialiștii de la Porte Brown, este reevaluarea bugetului personal sau al familiei. Exact ca un contabil, cel care se ocupă de bugetul familiei trebuie să realizeze o balanță simplă. Adică o linie verticală trasă pe mijlocul unei foi albe de hârtie, iar de-o parte și de alta trecute veniturile și cheltuielile în căsuțe separate. La urmă se trage linie. Dacă cheltuielile sunt mai mare decât veniturile trebuie luate neapărat măsuri. Fie renunțarea la celuielile care nu sunt vitale, fie creșterea veniturilor (dacă vorbim de rate și cheltuieli necesare care ne depășesc veniturile).

„Dacă ieșirile lunare de numerar depășesc intrările, un buget te poate ajuta să te încadrezi în posibilitățile tale. Împarte bugetul în categoriile principale, atât pentru intrări, cât și pentru cheltuieli. Vei vedea rapid dacă au apărut cheltuieli care nu sunt vitale sau atât de importante și care pot fi eliminate. Va trebui să ajustezi continuu bugetul pe măsură ce se schimbă circumstanțele. De asemenea, nu uita să pui deoparte un fond pentru „zile negre” pentru costuri neprevăzute, cum ar fi un frigider stricat sau reparații auto”, precizează specialiștii de la Porte Brown.

Publicitate

Cumpărături inteligente cu liste bine puse la punct, fără copii și cu oferte

Cumpărăturile inteligente pot face o economie considerabilă în bugetul familiei. Specialiștii de la Investopedia, una dintre cele mai importante surse de informare și educație financiară, au câteva ponturi pentru a reuși să ne aprovizionăm eficient și totodată economic, jonglând cu scumpirile în favoarea noastră. În primul rând, ne trebuie mereu liste pe care să trecem cumpărăturile absolut necesare. În perioade de austeritate, specialiștii ne sfătuiesc să renunțăm, mai ales dacă nu dispunem de resurse financiare importante sau tocmai am înregistrat o scădere a veniturilor, la răsfățuri inutile sau la produse care nu sunt neapărat necesare.

Lista de cumpărături trebuie să cuprindă în special produsele de bază, indispensabile, cum ar fi hârtia igenică, pasta de dinți sau săpunul, la care se adaugă treptat alte lucruri care ne sunt absolut folositoare, in special alimente de bază precum orezul, făina, uleiul, mălaiul și altele, în funcție de obiceiul nostru de consum. „Dacă te învârți prin magazinul alimentar și îți umpli coșul cu tot ce îți atrage atenția, vei cheltui mai mult decât dacă ți-ai fi pregătit o listă de cumpărături în avans. Planifică-ți mesele pentru săptămâna următoare și notează cu atenție ingredientele de care ai nevoie pentru a pregăti acele feluri de mâncare. Cumpără doar produsele de pe listă și evită cumpărăturile impulsive”, precizează Lisa Smith pentru Investopedia.

Nu trebuie să ne lăsăm impresionanți de multitudinea de oferte, mai ales dacă acele oferte nu sunt la produsele de care avem nevoie. Adică, spun specialiștii, nu trebuie să mergem pe ideea „lasă să fie acolo”. În schimb ar trebui să folosim toate ofertele disponibile pentru produsele de care suntem interesați. Deși obișnuim să cumpărăm o anumită marcă de produs, putem opta pentru variante mai ieftine, aflate la ofertă. Economia va fi vizibilă. Nu trebuie să ne ferim de produsele aflate aproape de data de expirare, mult reduse ca preț, dacă sunt în termenul de valabilitate și mai ales se potrivesc nevoilor noastre imediate.

Fără copii la cumpărături

Specialiștii recomandă să nu luăm copiii la cumpărături. Motivele sunt evidente.

„Copiii flămânzi, obosiți și morocănoși cresc costul cumpărăturilor. Fiecare minut în plus petrecut în magazin crește probabilitatea de a cumpăra mai mult – inclusiv jucării și gustări menite să-i țină pe copii liniștiți în timp ce tu încerci să te concentrezi pe găsirea unor chilipiruri. Supermarketurile vizează și copiii. Există un motiv pentru care cerealele zaharoase și dulciurile sunt expuse la nivelul ochilor copiilor”, precizează cei de la Investopedia. Nu trebuie să uitați să mergeți sătui la cumpărături. Este cunoscut faptul că în momentul în care suntem flămânzi avem tendința să supraestimăm nevoile noastre alimentare.

 

Gătitul și proviziile salvează mulți bani

În momentul în care prețurile cresc vertiginos, veniturile rămân la fel sau chiar scad în urma unor măsuri fiscale de austeritate, astfel că mâncatul în oraș ar trebui tăiat de pe listă, spun specialiștii, sau măcar redus la experiențe ocazionale. Cea mai ieftină opțiune este gătitul. Chiar și cei care nu sunt foarte pricepuți în ale bucătăriei pot găsi soluții. Dacă vrem să facem economie cu adevărat până și cafeaua trebuie să o bem acasă. „A lua masa în oraș este o idee scumpă. Multe dintre mesele pe care le plătești într-un restaurant pot fi gătite acasă la jumătate din preț. Chiar și cafeaua bună este mai ieftină dacă o faci singur acasă”, precizează jurnalistul Lisa Smith, specializată în domeniul financiar.

Să luăm drept exemplu o banală porție de cartofi prăjiți servită  la un restaurant. Costă minimum 9 lei chiar și într-un orășel de provincie. La piață, un kilogram de cartofi ajunge maximum la 3.5 lei. La un calcul simplu se vede că o porție de 300 de grame de cartofi prăjiți la restaurant este echivalentul a peste două kilograme de cartofi cumpărați de la piață sau supermarket. Iar exemplele pot continua. Economia la mâncare nu trebuie însă să ne poarte către zona fast-food sau a produselor nesănătoase, dar mai ieftine. De exemplu, am putea evita mezelurile, chiar și cele la preț de chilipir, și să optăm pentru o bucată de carne gătită sau o porție bună de carbohidrați sănătoși (fasole, de exemplu).

Mersul pe jos face piciorul frumos, dar mai ales ne ajută să facem economie

Și reducerea utilizării mașinii ne poate ajuta sǎ facem economii. De exemplu, putem folosi autoturismul pentru a parcurge distanțe lungi sau pentru a căra obiecte grele. În rest, pentru distanțele scurte și medii, putem opta pentru mersul pe jos sau pentru transportul în comun, mai ales dacă trăim în orașe mai mici.  În general, specialiștii recomandă că atunci când suntem nevoiți să folosim autoturismul trebuie să învățăm să conducem inteligent.

„Printre modalitățile simple, dar eficiente, de a reduce consumul de benzină se numără: facem toate treburile odată, planificat, pentru a reduce numărul de călătorii, evităm călătoriilor în orele de vârf, verificăm regulat presiunea în anvelope, limităm utilizarea aerului condiționat și oprim motorul când staționăm. Nu trebuie să uităm să folosim bicicleta și mersul pe jos ori de câte ori este posibil”, spune cei de la Porte Brown.

Tăiem din produsele de lux și căutăm alternative mai ieftine

Primele lucruri care trebuie reduse sau chiar eliminate din bugetul de criză sunt produsele de lux, dacă obișnuim să utilizăm așa ceva. În general, specialiștii recomandă să căutăm variante asemănătoare, fără să facem un rabat semnificat la calitate, dar mai ieftine. De exemplu, dacă ne place încălțămintea sport de brand, optăm pentru unul mai ieftin decât cel pe care-l foloseam de obicei. Același lucru se poate aplica la o mulțime de produse, cu economii consistente

„Majoritatea oamenilor, sunt fideli anumitor mărci, produse și magazine. De fapt, poți achiziționa anumite articole în mod regulat fără să te gândești dacă există ceva asemănător sau chiar mai bun, dar mai ieftin. Ia în considerare alternative mai ieftine. În multe cazuri, poți cheltui mai puțin fără a compromite calitatea. Multe magazine alimentare oferă produse generice sau de marcă proprie lângă produse de marcă pe rafturi. Produsele fără marcă sunt de obicei fabricate de companii mai mici, fără bugete mari de marketing, sau de aceleași companii care produc produse de marcă”, adaugă specialiștii de la Porte Brown.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending