Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cum a apărut Covid-19. Joe Biden declasifică informațiile serviciilor secrete americane, legate de originea pandemiei

Publicat

Publicitate

Președintele Joe Biden a semnat luni o lege prin care dispune declasificarea informațiilor legate de originile COVID-19, un mister care a divizat cele opt agenții guvernamentale americane care investighează sursa.

Proiectul de lege sponsorizat de republicani, care a trecut prin Cameră și Senat fără opoziție, cere directorului de informații naționale să publice informațiile în termen de 90 de zile, potrivit USA Today.

Prin lege, Guvernul american poate, totuși, să mențină secretul asupra modului în care au fost colectate informațiile.

„Împărtășesc obiectivul Congresului de a elibera cât mai multe informații despre originea bolii generate de coronavirus (COVID-19)”, a spus Biden într-un comunicat.

„Trebuie să ajungem la originea COVID-19 pentru a ne asigura că putem preveni mai bine viitoarele pandemii.”

Legislația se aplică numai materialelor legate de Institutul de Virologie din Wuhan ca o potențială sursă de COVID – o problemă încărcată politic.

Publicitate

Asta în contextul în care republicanii l-au acuzat pe Biden că nu este suficient de dur cu China.

Virusul a apărut pentru prima dată în 2019 în orașul chinez Wuhan.

Noi dovezi citate de Organizația Mondială a Sănătății contribuie la teoria conform căreia virusul provine de la animale.

Publicitate

O serie de secvențe genetice care confirmă acest lucru au fost adăugate recent de oamenii de știință chinezi la o bază de date publică de virusuri – și apoi eliminate, dar nu înainte ca informațiile să fi devenit vizibile.

Biden a subliniat într-o directivă din 2021 că guvernul federal trebuie să studieze originile COVID-19 – un efort care este încă în desfășurare – și a spus că administrația sa „va continua să revizuiască toate informațiile clasificate referitoare la originile COVID-19, inclusiv potențialele legături către Institutul de Virologie din Wuhan.”

În implementarea legislației, Biden a spus că administrația sa va declasifica și va împărtăși „cât mai multe informații posibil”, în conformitate cu autoritatea sa constituțională de a nu divulga informații care ar dăuna securității naționale.

Una din 8 agenții guvernamentale indică institutul de la Wuhan

Doar una dintre cele opt agenții care au investigat legătura a favorizat inițial institutul ca sursă probabilă, potrivit rezumatului desecretizat al investigațiilor guvernamentale transmis Casei Albe în 2021.

De atunci, Wall Street Journal a raportat că Departamentul de Energie – care a avut a fost una dintre cele trei agenții incapabile să ajungă la o concluzie, înclină acum spre teoria că virusul s-a scurs de la institutul de virusologie.

Patru agenții de informații și Consiliul Național de Informații au concluzionat, cu o încredere scăzută, că virusul se răspândește probabil la oameni de la un animal infectat.

Cum a apărut COVID-19: ”Victorie pentru transparență”

Senatorul Josh Hawley, R-Mo., care a susținut proiectul de lege de declasificare, a sărbătorit decizia lui Biden de a-l semna, scriind într-un tweet:

„Lasă oamenii să vadă singuri! Victorie uriașă pentru transparență. Acum este timpul pentru responsabilitate”.

După ce au preluat controlul Camerei în ianuarie, republicanii Camerei au făcut ca investigarea originii COVID-19 să fie una dintre prioritățile lor principale.

Reprezentantul Michael Turner, republicanul din Ohio care conduce Comitetul de Informații al Camerei, a declarat:

„Comunitatea de informații deține mai multe informații despre COVID-19 decât publicul este lăsat să creadă. Acest laborator și cine lucra acolo ar putea fi cheia dezvăluirii adevărului”.

Reprezentantul din Connecticut Jim Himes, reprezentantul democraților în Comitetul de Informații al Camerei, a spus că ”întemeierea faptică a analizei (comunităților de informații) poate fi un antidot pentru speculațiile, zvonurile și teoriile care cresc în absența unei informații bune”, a spus el.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Românii vor merge la vot pentru alegerile parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive

Publicat

Publicitate

Românii vor merge la urne pentru alegerile parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive. Ultimele alegeri din acest an vor avea loc în lunile noiembrie și decembrie, relatează alba24.ro.

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie – primul tur al alegerilor prezidenţiale; 1 decembrie – alegerile parlamentare; 8 decembrie – al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

De asemenea pe lângă alegerile propriu zise există perioada de campanie electorală, unde candidații își pot face publicitate electorală.

Campania electorală

Campania electorală începe la 25 octombrie şi se încheie pe 23 noiembrie, ora 7.00.

Până la 25 octombrie, primarii, cu sprijinul prefecţilor şi a Autorităţii Electorale Permanente, aduc la cunoştinţa publicului delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare, precum şi a sediilor acestora.

Publicitate

6 noiembrie este data până la care Autoritatea Electorală Permanentă stabileşte, prin hotărâre, sediile secţiilor de votare din străinătate.

Zilele votării

Votarea în străinătate are loc pe parcursul a două zile: 22 noiembrie (orele 12.00 – 21.00); 23 noiembrie (orele 7.00 – 21.00).

Votarea în ţară începe pe 24 noiembrie 2024, ora 7.00, şi se încheie la ora 21.00.

Publicitate

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

Al doilea tur de scrutin

Până la cel târziu 29 noiembrie, Curtea Constituţională aduce la cunoştinţa publică numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum şi a datei alegerilor.

Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin începe pe 29 noiembrie şi se încheie la 7 decembrie, ora 7.00.

La 1 decembrie, Biroul Electoral Central (BEC) comunică Regiei Autonome „Monitorul Oficial” şi Curţii Constituţionale ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot. De asemenea, BEC aduce la cunoştinţă publică ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot.

În străinătate, votarea pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale are loc pe parcursul a două zile: 6 decembrie, între orele 12.00-21.00; 7 decembrie, între orele 7.00-21.00.

În ţară, votarea are loc în ziua de 8 decembrie, între orele 7.00-21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot.

Citeste mai mult

Eveniment

Pensionarii vor putea obține GRATUIT adeverințele de vechime în muncă de la firmele de arhivare. Sunt necesare la mica recalculare

Publicat

Publicitate

O parte dintre pensionari vor putea să obţină gratuit adeverinţele de vechime muncă de la firmele de arhivare, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în Parlament, scrie alba24.ro.

În prezent obținerea actelor care atestă anii lucrați la diverse firme îi costă acum chiar și mii de lei pe pensionari, mai ales că acestea sunt necesare pentru a doua recalculare.

Potrivit profit.ro pensionarii cu pensii de până la 3.000 lei vor putea deconta integral, la Agenția Națională pentru Plății și Inspecție Socială, tarifele pentru adeverințele de muncă percepute de firmele de arhivare.

Totodată, pensionarii cu pensii între 3.001 și 6.000 lei vor beneficia de o decontare de 50% a respectivelor tarife, potrivit unui proiect legislativ al actualei puteri.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Safety Days, acțiune a polițiștilor din Botoșani, în cadrul calendarului de activități al organizației internaționale a polițiilor rutiere ROADPOL

Publicat

Publicitate

ROADPOL Safety Days

În acestă săptămână, polițiștii rutieri acționează în cadrul calendarului de activități al organizației internaționale a polițiilor rutiere ROADPOL, perioada având denumirea Safety Days.

Proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, prin adoptarea, de către participanții la trafic, a unei conduite preventive atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Ziua de 18 septembrie 2024 a avut un obiectiv deosebit – să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere.


Astfel, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani împreună cu polițiștii structurilor rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești , au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere.

În acest context, reamintim modificările referitoare la modul în care se aplică pedepsele în situația producerii accidentelor din care rezultă decesul unor participanți la trafic, iar conducătorul auto responsabil se află sub influența alcoolului, a drogurilor sau conduce fără drept. În aceste cazuri pedeapsa aplicată va fi inchisoare cu executare.

Publicitate

În ultimele 24 de ore, pe drumurile din județul Botoșani nu s-a înregistrat niciun accident rutier cu victime.

Ca urmare a abaterilor constatate de către polițiști, au fost aplicate, pentru abateri de la normele rutiere, 164 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 80.000 de lei, fiind reținute 16 permise de conducere și retrase 7 certificate de înmatriculare.

Publicitate

Din totalul abaterilor la regimul rutier constatate de polițiștii argeșeni în ultimele 24 de ore, 11 au fost depășiri ale regimului legal de viteză.

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani: Pentru angajatori – Legea nr.367/2022 privind dialogul social a fost modificată și completată

Publicat

Publicitate

Legea Dialogului Social nr. 367/2022 prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment(art.108, alin.3 din Legea nr. 367/2022).

Pentru angajați, negocierea colectivă generează avantaje multiple precum: mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale.

Pentru angajatori, negocierea colectivă aduce avantaje privind asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitatea și loialitatea personalului îmbunătățite,participarea mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvarea timpurie a litigiilor.

Neîndeplinirea de către angajatori a obligației privind negocierea colectivă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de  la 15.000 lei la 20.000 lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending