Connect with us

Eveniment

Cum a apărut Covid-19. Joe Biden declasifică informațiile serviciilor secrete americane, legate de originea pandemiei

Publicat

Publicitate

Președintele Joe Biden a semnat luni o lege prin care dispune declasificarea informațiilor legate de originile COVID-19, un mister care a divizat cele opt agenții guvernamentale americane care investighează sursa.

Proiectul de lege sponsorizat de republicani, care a trecut prin Cameră și Senat fără opoziție, cere directorului de informații naționale să publice informațiile în termen de 90 de zile, potrivit USA Today.

Prin lege, Guvernul american poate, totuși, să mențină secretul asupra modului în care au fost colectate informațiile.

„Împărtășesc obiectivul Congresului de a elibera cât mai multe informații despre originea bolii generate de coronavirus (COVID-19)”, a spus Biden într-un comunicat.

„Trebuie să ajungem la originea COVID-19 pentru a ne asigura că putem preveni mai bine viitoarele pandemii.”

Legislația se aplică numai materialelor legate de Institutul de Virologie din Wuhan ca o potențială sursă de COVID – o problemă încărcată politic.

Publicitate

Asta în contextul în care republicanii l-au acuzat pe Biden că nu este suficient de dur cu China.

Virusul a apărut pentru prima dată în 2019 în orașul chinez Wuhan.

Noi dovezi citate de Organizația Mondială a Sănătății contribuie la teoria conform căreia virusul provine de la animale.

O serie de secvențe genetice care confirmă acest lucru au fost adăugate recent de oamenii de știință chinezi la o bază de date publică de virusuri – și apoi eliminate, dar nu înainte ca informațiile să fi devenit vizibile.

Biden a subliniat într-o directivă din 2021 că guvernul federal trebuie să studieze originile COVID-19 – un efort care este încă în desfășurare – și a spus că administrația sa „va continua să revizuiască toate informațiile clasificate referitoare la originile COVID-19, inclusiv potențialele legături către Institutul de Virologie din Wuhan.”

În implementarea legislației, Biden a spus că administrația sa va declasifica și va împărtăși „cât mai multe informații posibil”, în conformitate cu autoritatea sa constituțională de a nu divulga informații care ar dăuna securității naționale.

Una din 8 agenții guvernamentale indică institutul de la Wuhan

Doar una dintre cele opt agenții care au investigat legătura a favorizat inițial institutul ca sursă probabilă, potrivit rezumatului desecretizat al investigațiilor guvernamentale transmis Casei Albe în 2021.

De atunci, Wall Street Journal a raportat că Departamentul de Energie – care a avut a fost una dintre cele trei agenții incapabile să ajungă la o concluzie, înclină acum spre teoria că virusul s-a scurs de la institutul de virusologie.

Patru agenții de informații și Consiliul Național de Informații au concluzionat, cu o încredere scăzută, că virusul se răspândește probabil la oameni de la un animal infectat.

Cum a apărut COVID-19: ”Victorie pentru transparență”

Senatorul Josh Hawley, R-Mo., care a susținut proiectul de lege de declasificare, a sărbătorit decizia lui Biden de a-l semna, scriind într-un tweet:

„Lasă oamenii să vadă singuri! Victorie uriașă pentru transparență. Acum este timpul pentru responsabilitate”.

După ce au preluat controlul Camerei în ianuarie, republicanii Camerei au făcut ca investigarea originii COVID-19 să fie una dintre prioritățile lor principale.

Reprezentantul Michael Turner, republicanul din Ohio care conduce Comitetul de Informații al Camerei, a declarat:

„Comunitatea de informații deține mai multe informații despre COVID-19 decât publicul este lăsat să creadă. Acest laborator și cine lucra acolo ar putea fi cheia dezvăluirii adevărului”.

Reprezentantul din Connecticut Jim Himes, reprezentantul democraților în Comitetul de Informații al Camerei, a spus că ”întemeierea faptică a analizei (comunităților de informații) poate fi un antidot pentru speculațiile, zvonurile și teoriile care cresc în absența unei informații bune”, a spus el.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Incendiu la Șendriceni! O magazie a fost cuprinsă de flăcări și a pus în pericol casa și alte anexe

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Șendriceni. O magazie a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit.

 

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Șendriceni. Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul anexei, dar și acoperișul clădirii. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la casă și alte clădiri din gospodărie.

 

Au ars aproximativ cinci metri cubi de lemne de foc, alte bunuri din interiorul magaziei, dar și acoperișul acesteia.

 

Publicitate

Au fost salvate și protejate de foc casa și alte anexe din gospodărie.

 

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

 

▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

 

▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

 

▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

 

▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

 

▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

 

▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

 

▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

 

▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul – 5 iulie

 

Acest sfânt era originar din Trapezunt, de pe țărmul sud-vestic al Mării Negre. Tatăl său era de neam din Antiohia Siriei, iar mama din Colhida (Grecia). Deși, părinții Cuviosului Atanasie doreau ca el să ajungă un soldat viteaz, nu au avut parte nici măcar de creșterea lui deoarece au murit de timpuriu. El a fost crescut de către o călugăriță, care era rudă mai îndepărtată. Într-o zi a venit în Trapezunt un slujitor împărătesc, care văzându-l pe Atanasie și calitățile sale sufletești, l-a luat la Constantinopol și l-a încredințat unui învățător vestit pentru a-l învăța filosofia. Chiar Atanasie a ajuns profesor mai târziu.

Mai târziu a părăsit Constantinopolul împreună cu Cuviosul Mihail Malein, starețul mănăstirii Chiminan din Asia Mică. Acesta l-a tuns în monahism, dându-i numele de Atanasie. După patru ani s-a retras la muntele Athos. Împăratul Nichifor și fratele său Leon patricianul au ascultat rugămintea Cuviosului Atanasie și au zidit în Athos Mănăstirea Maicii Domnului, chilii și case pentru călugări. Cuviosul Atanasie a murit în timp ce înălța un zid în mănăstire, împreună cu alți șase frați călugări. Zidul s-a prăbușit peste ei și i-a omorât pe toți. S-au săvârșit multe minuni la mormântul Cuviosului Atanasie, mulți oameni bolnavi vindecându-se.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Trei autoturisme implicate într-un accident la Saucenița. O femeie, dusă la spital

Publicat

Publicitate

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturisme.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. O femeie a avut nevoie de ajutor medical, fiind reluată de echipajul SAJ și transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Gata cu apelurile fantomă din străinătate. ANCOM blochează numerele cu identitate falsă

Publicat

Publicitate

Gata cu apelurile fantomă din străinătate: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că, de luni, 7 iulie 2025, operatorii telecom vor bloca apelurile inițiate din afara României care folosesc în mod fals numere naționale fixe sau mobile.

Așadar, începând din 7 iulie, apelurile telefonice care folosesc numere naționale false vor fi blocate, anunță ANCOM. Măsura vizează prevenirea tentativelor de fraudă prin falsificarea identității apelantului, scrie Mediafax.

Decizia vizează limitarea fenomenului de „CLI Spoofing”, prin care infractorii apelează în numele unor instituții oficiale sau companii, afișând identități false.

Unele dintre aceste apeluri folosesc și tehnici de tip deepfake generate cu inteligență artificială.

ANCOM a stabilit măsura împreună cu furnizorii de telefonie și cu Poliția Română, pentru a reduce semnificativ astfel de fraude.

Totuși, utilizatorii sunt sfătuiți să rămână vigilenți: să verifice identitatea apelantului, să nu ofere date personale prin telefon și să raporteze apelurile suspecte către autorități.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending