Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cu ce trebuie hrănite găinile ca să facă ouă multe. Rețetă pentru găinile până în cinci luni

Publicat

Publicitate

Mulți români își cresc găinile proprii pentru a avea ouă sănătoase, doar că acestea uită de multe ori să mai facă ouă. Experții spun că este vorba de alimentație. Așadar, cu ce să hrănești găinile ca să facă ouă multe? Specialiștii au soluții și chiar rețete care pot fi urmate arată playtech.ro.

Cu ce se hrănesc găinile ouătoare

Pentru a face ouă, găinile trebuie hrănite cu o anumită mâncare, anunță experții avicultori. Astăzi vă dezvăluim cu ce să hrăniți găinile, de câte ori pe zi, ce suplimente să alegeți pentru a obține o producție bună de ouă pe tot parcursul anului.

Publicitate

Nu vă așteptați că doar cu iarba va face ca găinile să depune ouă continuu. La fel, nu vă bazați doar pe cereale pentru o producție bună de ouă.

Există furaje mixte excelente pentru creșterea păsărilor, care permit proprietarilor să nu își mai facă probleme cu hrana animalelor domestice cu pene. Însă, această plăcere este costisitoare și nu oricine și-o poate permite.

Găinile au nevoie de un meniu echilibrat

Publicitate

Astfel, dacă doriți să pregătiți singuri hrana pentru păsări, trebuie să le creați un meniu echilibrat din produse pe care le puteți cumpăra sau cultiva în propria grădină.

Găinile ouătoare au nevoie de cel puțin 130-180 grame de mâncare echilibrată într-o zi. Meniul găinilor depinde de scopul pentru care sunt crescute, însă și de vârsta lor. Hrana pentru pui și puii de carne (broiler) este o problemă separată, vorbim doar despre hrana pentru găinile ouătoare.

Indiferent de vârsta găinilor pentru ouă, acestea trebuie să aibă întotdeauna accesibile următoarele produse: cretă, făină de oase, făină de pește și nisip de râu spălat. De asemenea, ar fi bine să le se asigure păsărilor cel puțin câteva ore de plimbări în aer liber pentru a găsi viermi, larve, rădăcini și verdeață.

Publicitate

Până la vârsta de 5-6 luni, găinile fac ouă foarte rar, pentru că sunt în proces de creștere, iar în această perioadă, principala sarcină a fermierului este creșterea păsărilor sănătoase. Accentul se pune pe proteine și vitamine.

Mâncarea găinilor: cereale, legume, verdeață

Meniul găinilor trebuie să conțină amestecuri de cereale, legume și verdeață, tocătură de oase sau făină de oase și suplimente minerale. Porția pentru o pasăre se calculează astfel:

Publicitate

-amestec de cereale – 50 gr;

-tocătură sau făină de oase – 50 gr;

-legume fierte sau crude, verdeață – până la 70 gr;

-sare, aditivi minerali – până la 6 gr;

-proteină – 15-20 gr.

Amestecul de cereale conține 60-70% grâu și câte 10% ovăz, secară și orz. Găinile încep să iuă cam de la 6 luni, iar în meniu se va adăuga preparate sau alimente cu un conținut sporit de calciu. De asemenea, vă puteți limita la cumpărarea aditivilor alimentari pentru găini ouătoare. În acest moment, plimbările de calitate în aer liber sunt deosebit de importante pentru găini.

După un an, găinile fac ouă mai puține. Această perioadă poate fi prelungită pentru un timp doar ajustând meniul găinilor, adăugându-se în meniu dovleac, floarea-soarelui, carne tocată de pește, verdeață tocată și complexe de vitamine. Nu în ultimul rând, o parte din cereale ar trebui să se lase la germinat înainte de a fi date găinilor.

Sursa: Playtech.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr de 19 ani, săltat din trafic la Botoșani și dus la spital după ce a fost suspectat de consum de amfetamină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au anunțat că astăzi, 7 mai 2024, în jurul orei 00:30, au oprit pentru control, pe  Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din  aceeași localitate.

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive (amfetamină).

“Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a existenței unei substanțe interzise în organism”, a transmis într-un comunicat IJP Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Monitorizare cu BRĂŢĂRI pentru toți cei aflaţi sub control JUDICIAR şi arest la DOMICILIU. Propunere MAI

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu, relatează mediafax.ro.

Astfel, conducerea MAI a anunţat marţi că a iniţiat modificarea şi completarea, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a Legii nr.146 din anul 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

De asemenea, în acelaşi scop, conducerea MAI a dispus elaborarea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.1025 din anul 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Publicitate

„Modificările legislative au ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă publică şi eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat asumat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, MAI propune devansarea datei de extindere la nivel naţional a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.

„În plus, va fi devansată aplicarea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 1 octombrie 2024, va fi testată folosirea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în mun. Bucureşti şi în judeţele în care este implementat deja SIME. Testarea se va face folosind infrastructura şi dispozitivele deja existente”, arată MAI.

Publicitate

Conform comunicatului, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică acoperă la acest moment situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;

Publicitate

c) a treia etapă – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi b) şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea, cu termen iniţial anul 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter în zona Vrancea în această seară

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc marţi seară în judeţul Buzău, relatează mediafax.ro.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 18.32 în judeţul Buzău.

Acesta a avut magnitudinea 4,1 şi s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri.

Publicitate

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Focşani (44 km), Buzău (51 km), Sfântu Gheorghe (72 km), Braşov (80 km), Ploieşti (86 km).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending