Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cu cât cresc amenzile pentru lipsa rovinietei, pe fiecare categorie auto în parte. Iată sumele din proiectul trecut de Senat

Publicat

Publicitate

Rovinieta este taxa pe care trebuie să o plătească toți șoferii care circulă pe drumurile naționale și autostrăzile din România. Amenzile aplicate șoferilor care circulă fără rovinietă valabilă vor crește destul de mult, potrivit unui proiect iniţiat de Guvern şi adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, relatează alba24.ro, care mai adaugă că acesta va merge la Camera Deputaților care este for decizional.

În cazul autoturismelor, amenzile ar urma să crească până la cel mult 550 de lei, pentru vehicule de transport persoane cu maximum 23 de locuri până la 6.200 de lei, iar pentru cele cu peste 23 de locuri pe scaune se poate ajunge până la 11.000 de lei.

Pentru transportatorii de marfă, amenzile ar urma să urce până la maximum 23.800 de lei, în funcţie de tonaj.

Sunt, așadar, amenzi semnificicative în raport cu cele din prezent.

CUANTUMUL amenzii contravenționale aplicabile utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile

Tipul vehiculului

Cuantumul amenzii contraventionale (lei)

Publicitate

Minim

Maxim

A

Publicitate
Autoturisme

275

550

B

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone

950

1.900

C

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone

3.100

6.200

D

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone

5.500

11.000

E

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv)

7.100

14.200

F

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv)

11.900

23.800

G

Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

3.100

6.200

H

Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

5.500

11.000

Măsurile vin la pachet cu o serie de măsuri importante care vizează codul rutier 2022.

Data la care expiră rovinieta poate fi verificată pe siteul CNAIR, pe baza numărului de înmatriculare și a seriei de șasiu.

ROVINIETA ONLINE: Cum îți poti face Rovinieta fără să oprești la benzinărie

Rovinieta online poate fi obținută doar urmând câțiva pași. Astfel, dacă ai uitat să îți faci Rovinietă, dar vrei să eviți cozile de la benzinării, mai ales dacă de întrepți spre mare, atunci poți opta pentru plata Rovinietei online.

Pentru a face acest lucru poți accesa mai multe site-uri, printre care și https://app.e-rovinieta.ro/ro/rovinieta/1   sau https://www.roviniete.ro/ro/rovinieta.

Ce este rovinieta

Rovinieta este taxa pe care trebuie să o plătească toți șoferii care circulă pe drumurile naționale și autostrăzile din România. Aceasta este impusă prin lege, iar persoanele care aleg să circule fără Rovinietă se pot alege cu amenzi care pot ajunge la sume importante.

Șoferii   trebuie să știe că este foarte important să păstreze chitanța primită în urma achitării Rovinietei.

Indiferent dacă o plătesc la benzinării sau online, chitanța trebuie păstrată și asta pentru că în cazul în care sunt amendați pentru că nu au plătit Rovinieta, dar la mijloc este vorba doar despre o neînțelegere, atunci chitanța poate reprezenta o dovadă a plății.

Rovinieta trebuie plătită înainte de a circula pe un drum național

Rovinieta trebuie plătită înainte de a circula în afara localității de domiciliu. Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informațiilor privind achitarea ei în baza de date a autorităților și expiră la sfârșitul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.

Cum poate fi verificată valabilitatea rovinietei

Pentru a evita amendarea, șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi pot verifica valabilitatea rovinietei accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.

Autoritățile folosesc, pentru a-i depista pe cei ce merg cu mașina fără ca pentru aceasta să se fi plătit rovinietă, peste 100 de camere fixe de control, dar și unele mobile.

Tarifele în vigoare ROVINIETĂ – martie 2022

Amenzile propuse pentru lipsa rovinietei față de cele actuale: minime/maxime

  • A: Autoturisme: de la 275 lei la 550 lei / anterior de la 250 lei la 500 lei
  • B: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone: de la 950 lei – la 1.900 lei / anterior de la 750 lei la 1.250 lei
  • C: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone: de la 3.100 lei la 6.200 lei / anterior de la 1.250 lei la 1.750 lei
  • D: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone: de la 5.500 lei la 11.000 lei / anterior de la 1.750 lei la 2.250 lei
  • E: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv): de la 7.100 lei la 14.200 lei / anterior de la 2.750 lei la 3.000 lei
  • F: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv): de la 11.900 lei la 23.800 lei / anterior de la 3000 lei la 4.500 lei
  • G: Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto): de la 3.100 la 6.200 lei / anterior de la 1.250 lei la 1.750 lei
  • H: Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto): de la 5.500 lei la 11.000 lei / anterior de la 1.750 lei la 2.250 lei

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat de 40 de ani, din Cristinești, depistat la volan fără permis. Polițiștii i-au făcut dosar penal

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliția Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna George Enescu, un autoturism condus de un bărbat de, 40 de ani, din comuna Cristinești.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr de 29 de ani, din Dorohoi, care s-a urcat beat la volan

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public, din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 29 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Centura rutieră de ocolire a localității Flămânzi trece într-o nouă etapă a realizării

Publicat

Publicitate
Joi, am participat la București, la întrunirea Comisiei Tehnice de aprobare a indicatorilor pentru proiectul „Construire centura rutieră de ocolire a localității Flămânzi”, desfășurată la sediul CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere).
Prima etapă a fost finalizată, incluzând un studiu de trafic și două analize multicriteriale, care au condus la alegerea celui mai bun traseu (varianta cu roz) și a celei mai bune soluții tehnico-economice dintre cele trei variante propuse inițial.
Vezi aici traseul inițial: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer
Pentru faza a doua, vom primi suma de 1 milion de euro, bani necesari pentru realizarea Studiului de fezabilitate, în cadrul căruia se vor evalua terenurile de pe traseul centurii, în vederea exproprierii. Se vor plăti intabulările, dezmembrările și exproprierile terenurilor.
În faza a treia se va realiza Proiectul Tehnic (PT) și Documentația Tehnică pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construcții (DATC). După finalizarea documentației tehnice, va începe licitația pentru execuția lucrării.
Valoarea investiției este estimată la 12,7 milioane de euro. Accesul pe această șosea de centură va fi la de pe DE 58, la intrarea în Flămânzi, dinspre Frumușica, înainte de pod, și se va intersecta cu drumul județean spre Prăjeni (DJ 282B), în zona oborului, unde probabil va fi un sens giratoriu. Drumul va continua până la intrarea în satul Cotu.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 25 de ani din Botoșani, reținut după ce ar fi smuls borseta unui bărbat care a ajuns la spital după ce s-a dezechilibrat

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 25 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024, ar fi smuls victimei, un bărbat de 65 de ani, o borsetă în care avea un telefon mobil si bani. În urma evenimentului, victima s-a dezechilibrat și a căzut pe sol, fapt ce i-a cauzat leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

 

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate pentru infracțiunea de tâlhărie calificată.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending