Connect with us

Eveniment

Cu cât au crescut cheltuielile părinților pentru începerea anului școlar. Investiția în educația copilului a devenit un lux

Publicat

Publicitate

Noul an școlar îi face pe părinți să bage adânc mâna în buzunar pentru produsele și echipamentele necesare copiilor pentru școală. Îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, manuale sau culegeri, mobilier școlar sau calculatoare sunt principalele ”investiții” pe care le fac părinții înainte de începerea școlii, informează alba24.ro.

Cum totul s-a scumpit și bugetul pentru noul an școlar a crescut. Până și banii de buzunar care trebuie dați copilului în fiecare zi când merge la școală sunt cu cel puțin 20% mai mulți.

Opt din 10 părinți din mediul urban declară că achiziționează produse pentru noul an școlar înaintea începerii acestuia. Bugetul mediu alocat pentru cumpărarea produselor pentru noul an școlar a crescut cu 51% față de anul trecut, de la 1.349 lei în 2021, la 2.043 lei în 2022.

Cele mai populare categorii de produse care au fost sau vor fi achiziționate pentru anul școlar 2022-2023 sunt: încălțăminte (97%), îmbrăcăminte (96%), rechizite (92%), manuale/ culegeri (84%), laptop/ tabletă (48%), mobilier școlar (47%), telefon mobil (45%).

Sacrificii mari pentru părinți pentru pregătirea copiilor pentru noul an școlar
„Ca în anii trecuți, părinții sunt adevărații eroi ai crizelor succesive cu care se confruntă România. În 2022, familiile care au copii s-au adaptat din mers la inflație, sacrificând poate alte zone ale bugetului gospodăriei pentru a se asigura că cei mici sunt pregătiți de începerea școlii, chiar și prin creșterea bugetului până la 51% față de anul trecut”, declară Andrei Elvădeanu, Head of Quantitative Research, iSense Solutions.

În ceea ce privește sumele alocate diferitelor produse necesare elevilor, pentru categoria laptopuri sau tablete românii din mediul urban scot din buzunar în medie 1.428 lei, pentru telefoane mobile în medie 885 lei, mobilier școlar în medie 587 lei, îmbrăcăminte 435 lei, încălțăminte 293 lei, rechizite 248 lei și manuale/ culegeri 196 lei.

Publicitate

Părinții vor da mai mulți bani de buzunar copiilor când merg la școală
Doi din trei părinți din mediul urban declară că le dau copiilor bani de buzunar. Suma medie pe care o vor primi elevii de la părinți pentru cele 5 zile din săptămână în care merg la școală este de 61 lei, însemnând aproximativ 12 lei pe zi: elevii cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani vor primi aproximativ 50 lei/săptămână (aprox 10 lei/zi), iar cei cu vârsta cuprinsă între 15-17 ani vor primi mai mult, 68 lei/săptămână (aprox 14 lei/zi).

Metoda preferată prin care părinții dau copiilor bani de buzunar este în numerar (97% dintre părinți au declarat asta), iar 15% dintre părinți declară că le oferă copiilor bani de buzunar și prin transfer bancar pe card.

Informațiile prezentate au fost culese online în perioada 10.08-11.08.2022 de către iSense Solutions. Eșantionul este format din 458 de părinți, iar datele sunt reprezentative pentru părinții din mediul urban din România, cu o marjă de eroare de +/- 4.58%, la un nivel de încredere de 95%.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

George Becali susține că va candida independent la prezidențiale, dacă George Simion nu se înscrie pentru alegeri

Publicat

Publicitate

Deputatul AUR George Becali susține că va candida independent dacă liderul formațiunii, George Simion, nu se înscrie în cursa pentru prezidențiale, scrie alba24.ro.

„Sper ca Dumnezeu să ne apere, să nu îl lase să candideze (pe Călin Georgescu – n.r.), că omul ăsta este periculos pentru țara noastră. Dacă ei îl votează, e problema lor. Că mie nu îmi e frică de el, că e prea mic față de mine. Dacă AUR nu va pune candidat, dacă nu candidează Simion, o să candidez eu independent”, spune la Antena 3 CNN George Becali, potrivit Mediafax.

El afirmă că nu l-a anunțat pe George Simion de intenția sa.

„Nu i-am spus, pentru că eu știu că el va candida. Eu nu am nevoie de candidatura asta, dar el, Simion, trebuie să candideze. (…) El va candida, de asta îmi și permit să spun că îmi depun canidatura, că nu am eu nevoie la vârsta mea de candidadura asta, dar spun asta ca să îl forțez pe el să candideze. Știi de ce îl forțez să candideze? Pentru că Georgescu nu va fi lăsat și atunci el are o șansă, Simion”, încheie Becali.

Liderul AUR, George Simion, care s-a clasat pe locul patru la alegerile prezidențiale din decembrie 2024, a anunțat că partidul său susține candidatura lui Călin Georgescu.

foto: captură video Youtube/Euronews

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Zeci de elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni s-au întâlnit cu jandarmii. Discuțiile au pus accent pe siguranța elevilor în școală

Publicat

Publicitate

Jandarmii săvineni au continuat în această dimineață seria activităților de prevenire a faptelor antisociale în mediul școlar printr-o întâlnire la care au participat peste 80 de elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni.
Discuțiile cu elevii au pus accent pe siguranța elevilor în școală și în afara acesteia, prevenirea violenței în mediul școlar, implicațiile negative ale absenteismului și delicvenței juvenile.
De asemenea, elevilor li s-au prezentat, în cadrul campaniei de promovare ,,Alege un viitor sigur în echipa noastră!”, informații despre etapele concursurilor de admitere în instituțiile militare de învățământ care școlarizează ofițeri și subofițeri jandarmi și oportunitățile pe care le oferă o carieră în Jandarmeria Română, iar cei interesați au primit pliante cu mesajul campaniei și condițiile generale pentru a fi admis pe locurile scoase la concurs de Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București și la Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Se scumpesc călătoriile cu trenul. Cât vor crește tarifele pentru transportul pe calea ferată

Publicat

Publicitate

Se scumpesc călătoriile cu trenul. Ministerul Transporturilor a pus în consultare publică un proiect de ordin prin care cresc tarifele la abonamentele pentru transportul feroviar. De asemenea, se majorează tichetele de reervare a locurilor la vagoanele de dormit și cușetă, scrie alba24,ro.

Proiectul de ordin modifică unele prevederi ale OMTI 1039/2024 privind aprobarea tarifelor care pot fi percepute de operatorii de servicii publice pentru serviciile de transport feroviar public de călători.

Prin Ordinul de anul trecut s-au introdus tarife metropolitane valabile pentru călătoria pe calea ferată în zonele metropolitane cu trenurile oricărui operator de transport, cu toate categoriile de trenuri, inclusiv în cazul beneficiarilor de facilități.

Acum se propune ”redefinirea titlurilor de călătorie metropolitane astfel încât acestea să fie valabile numai pentru călătoria cu trenurile regio, clasa a 2-a, având în vedere faptul că transportul metropolitan se referă la călătoria de tip navetă pe distanțe relativ scurte în jurul metropolelor iar trenurile intercity și interregio sunt folosite pentru călătoria pe distanțe lungi”, se arată în proiect.

 

Se elimină și prevederea referitoare la folosirea titlurilor de călătorie metropolitane de către beneficiarii de facilități, ”având în vedere faptul că normele de aplicare ale actelor normative prin care sunt instituite facilități stabilesc deja tipurile de titluri de călătorie la care se acordă aceste facilități”.

Publicitate

Ttot prin ordinul 1039/2024 s-a stabilit că, la călătoria în zonele metropolitane și la călătoria până la 40 km plata tarifului de rezervare este opțională. Nu se va mai aplica achiziționarea facultativă a tichetului de rezervare pentru călătoria pe distanțe mai mici de 40 km.

Tarif de rezervare diferențiate pentru călătoria Interregio și Intercity

Dacă până acum, abonamentele la trenurile Interregio erau valabile și pentru călătoria cu trenurile Intercity, având același tarif, prin proiect se propune tarife diferențiate pentru cele două categorii.

Potrivit OMTI 1039/2024, tarifele la abonamente pentru Interregio/Intercity sunt:

Tarifele la abonamente, diferențiat, propuse prin noul proiect de ordin:

Abonamentele se scumpesc pe toate rutele. Navetiștii vor trebui să plătească mai mult.

Tarife mai mari pentru rezervarea locului

Cresc și tarifele pentru rezervarea locului în tren. Acum, pentru rezervarea locului în trenuri Intercity, tariful este de 5,5 lei, atât la clasa I, cât și la clasa a II-a.

Pentru trenurile Interregio și Regio, tarifele pornesc de la 1,50 lei pe distanta 1-60 km și ajung la 5,50 lei pentru peste 500 km.

În proiect, se propune tarif rezerva loc și la Intercity și la Interregio de 6 lei, iar pentru Regio de 4 lei.

Tarife pentru călătoria la vagon de dormit și cușetă

Se scumpesc tarifele pentru suplimente la vagoane de dormit/ cușetă, astfel:

  • supliment cabină single: de la 225 lei ajunge la 235 lei
  • supliment pat cabină cu 2 locuri: de la 120 lei la 125 lei
  • suplument pat cabină cu 3 locuri: de la 100 lei la 104,5 lei
  • supliment pat vagoane cușetă cabină 4 locuri: de la 78 lei la 81,5 lei
  • supliment pat vagoane cușetă cabină 6 locuri: de la 58 lei la 60,5 lei

Tarife pentru transport biciclete

Tarifele pentru transport biciclete nepliabile cresc astfel:

  • 1-60 km: de la 7 lei la 7,50 lei
  • 61-120 km: de la 10 lei la 10,50 lei
  • 121-250 km: de la 15 lei la 15,50 lei
  • 251-500 km: de la 20 lei la 21 lei
  • peste 500 km: de la 25 lei la 26 lei

Citeste mai mult

Eveniment

Simpozionul „Țara de Sus” – o nouă participare de succes pentru Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”

Publicat

Publicitate

Joi, 20 februarie, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi a găzduit cea de-a treia ediție a Simpozionului Regional și Interjudețean „Țara de Sus – vatră de spiritualitate și cultură românească”. La eveniment au participat și elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” din Neamț, care au reprezentat instituția în cadrul manifestării dedicate valorilor culturale și spirituale ale regiunii.

Elevii Adriana Juravle (clasa a XI-a, Patrimoniu cultural), Claudiu Ionică (clasa a X-a, Teologie Ortodoxă) și Illia Plantus (clasa a X-a, Teologie Ortodoxă), coordonați de pr. prof. dr. Viorel Laiu, directorul instituției nemțene, prof. dr. Andrei Irina și prof. Mirel Gălușcă, au reprezentat Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”.

Scopul acestui simpozion a fost acela de a recunoaște valoarea personalităților marcante ale spiritualității și culturii din Țara de Sus, iar elevilor participanți li s-a propus să răspundă și tematicii Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române, precum și anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. Elevii de la Neamț au avut prilejul să prezinte aspecte importante din viața unor duhovnici care au suferit în închisorile comuniste.

Participarea la acest simpozion a reprezentat, pentru elevii de la Neamț, un schimb de experiență valoros, un moment de îmbogățire culturală și spirituală.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending