Connect with us
Publicitate

Actualitate

Criza de plastic îi sabotează pe botoșănenii care vor un buletin nou. Cât durează eliberarea unei cărți de identitate

Publicat

Criza de plastic pentru tipărirea buletinelor mărește termenul de obținere a unui act de identitate. Un botoșănean, de exemplu, poate să aștepte și o lună de zile până să-și primească actele. Unii se plâng că nu pot încheia tranzacții sau nu pot face retrageri de bani fiindcă nu au actele necesare, scrie ADEVARUL.

Cartea de identitate este absolut necesară în societate. Fără buletin nu putem face tranzacții bancare, nu putem obține alte documente, deschide o firmă, obține un pașaport sau chiar pleca din țară. Încă de acum câteva luni, procurarea unui buletin este tot mai dificilă. Sau, mai exact, implică un timp de așteptare tot mai mare.

La Botoșani, de exemplu, o persoană care dorește obținerea unui buletin, fie schimbare, fie obținerea unui buletin nou, poate aștepta și o lună de zile. De vină, spun șefii de la SPCLEP Botoșani, este o criză de plastic pentru tipărirea buletinelor. Este o criză națională, care după cum arată situația, s-a acutizat pe finalul verii.

„Termenul de eliberare a crescut de la 10 zile la 30 de zile”
În județul Botoșani termenul de eliberare a unei cărți de identitate, indiferent dacă era vorba despre un document nou sau schimbat,era de 3-4 zile lucrătoare, după depunerea tuturor documentelor la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Populației. Cărțile de indentitate erau tipărite la Botoșani în cadrul unui departament de evidența populației subordonat DGEP. În ultimele trei luni, timpul de așteptare pentru populație a crescut substanțial, din cauza unei noi crize de plastic pentru tipărirea cărților de identitate.

De la 3-4 zile lucrătoare s-a ajuns la termene de 30 de zile pentru eliberarea unui buletin. „În general, în 3-4 zile lucrătoare se elibera o carte de identitate, după depunerea actelor necesare. Mai apoi am primit înștiințare că termenele cresc la 10 zile, apoi la 20 de zile și în cele din urmă s-a ajuns la 30 de zile”, spune, Costel Gabur, șef SPCLEP Botoșani.

Pentru zonele rurale în special se poate ajunge să se tipărească doar 1-2 cărți de identitate pe săptămână. „Eu sper să fie ceva temporar, această criză de material plastic. Am avut situații în care am chemat cetățeanul la 10 zile, iar cu două zile înainte de acest termen, s-a devansat la 20 de zile.  A trebuit să-l chemăm din nou”, a precizat șeful de la SPCLEP.

„Eram disperat, cardul expirase, îmi intra salariul”
Mihai este un profesor botoșănean și primește salariul pe card. Întâmplarea a făcut ca într-o perioadă scurtă de timp să-i expire și buletinul, dar și cardul bancar. Spune că a fost norocos nu a trebuit să aștepte prea mult pentru buletin, având reședința în municipiul Botoșani. Dar, cu toate acestea întârzierea i-a cam dat emoții.

„Eram disperat, cardul expirase, îmi intra salariul. Și nu puteam să-mi fac nici card, nici măcar să-mi scot bani de la ghișeu, fără buletin.  Auzisem că se întârzie eliberarea. Am avut noroc că au fost doar 10 zile. Dacă era o lună, eram terminat”, precizează botoșăneanul.

Alți botoșăneni spun că termenele prea lungi la eliberarea buletinului, ar putea să le strice vacanțe, dacă vor să treacă granița sau chiar să le întârzie anumite tranzacții sau eliberarea altor acte necesare. Șefii de la SPCLEP spun că singura soluție este buletinul provizoriu care se poate elibera pe loc și este valabil 45 de zile. Dar numai în cazuri de urgență spun reprezentanții SPCLEP.

SURSA: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 21 septembrie 2023

Publicat

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 21 septembrie 2023, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 21 septembrie 2023:

Loto 6/49: 37, 46, 32, 4, 9, 43

Loto 5/40: 29, 24, 27, 39, 28, 16

Noroc: 0 1 9 8 1 6 1

Noroc Plus: 5 4 7 0 7 3

Super Noroc: 3 1 5 1 8 6

Joker: 30, 34, 7, 28, 10 + 6

Citeste mai mult

Educație

Ziua Internațională a Păcii marcată astăzi la Liceul “Demostene Botez” din Trușești

Publicat

Cu prilejul Zilei Internaționale a Păcii, profesorii și reprezentanții Poliției Trușești s-au întâlnit astăzi cu elevii de la Liceul “Demostene Botez” Trușești și a fost un nou motiv pentru a le arăta cât de importantă este pacea și armonia pentru fiecare dintre noi.

“Ziua de 21 septembrie este închinată consolidării păcii în lume, iar noi trebuie să știm că pacea se naște în fiecare dintre noi”, au transmis elevilor profesorii de la Liceul “Demostene Botez” Trușești, un mesaj pe care l-au promovat într-o întâlnire astăzi și polițiștii din Trușești.

“Violența ucide sufletul și probabil, pentru unii dintre noi, dulceața păcii curgând prin vene, este mai importantă ca oricând, pentru că nu demult, a fost gustată amărăciunea războiului!

Ar trebui să înțelegem valoarea incomensurabilă a păcii, doar privind imaginea unor copii care își caută părinții în haosul cufundat în beznă și asurzit  de zgomotul armelor de foc!

De aceea, azi și pentru totdeauna, se impune să milităm pentru pacea mondială, să ne păstrăm sufletul curat, lipsit de vrajbă și conflicte. E suficient să conștientizăm faptul că, un singur război interior, poate declanșa un imens război mondial!  Doar atunci când oamenii vor înțelege că puterea dragostei trebuie să depășească dragostea de putere, lumea va cunoaște pacea! Iubiți liniștea, viața și pacea!”, a fost mesajul transmis de profesori elevilor de la Liceul “Demostene Botez” Trușești.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime, pregătit să aducă PREOȚII la vestiar. Omul cu peste 22 de milioane de euro în cont nu mai găsește soluții la FC Botoșani

Publicat

Valeriu Iftime, omul de afaceri și finanțatorul de la Botoșani, care într-un top realizat la finalul anului 2022 era printre cei mai bogați oameni din fotbalul românesc, cu o avere estimată la peste 22 de milioane de euro, nu reușește să găsească o soluție pentru a revigora FC Botoșani.

Valeriu Iftime pare să fi ajuns la concluzia că nu este de ajuns să bagi bani în jucători așa că va aduce preoți la stadion să facă slujbe, cam la fel cum face și bunul său prieten de la FCSB, Gigi Becali.

“Caii” lui Iftime nu mai dau randament în acest an, iar FC Botoșani se zbate în mediocritate de la începutul acestui sezon, așa că echipa de pe municipal a devenit “Lanterna Roșie” a primei ligi a României.

Valeriu Iftime a explicat pentru prosport.ro că a luat în serios această idee după ce a studiat rezultatele unei anchete interne demarată la FC Botoșani și care îl luau în “colimator” pe preparatorul fizic, Stelian Isac. Acesta părea a fi vinovat de faptul că echipa a fost destabilizată de o mulțime de accidentări, iar vestiarul este plin de jucători valoroși dar accidentați și complet inutili la echipă.

Ancheta internă a arătat că nu Stelian Isac ar fi vinovat de starea echipei, așa că singurul vinovat pare a fi ghinionul sau chiar… SATANA.

„V-am spus clar că nu voi lăsa lucrurile așa, deoarece este incredibil prin ce trecem. Doctorii mi-au finalizat ancheta și mi-au comunicat că totuși nu este vina preparatorului fizic.

Dânșii chiar mi-au sugerat să aduc și un preot în vestiar și voi lua în serios această propunere”, a spus finanțatorul echipei la prosort.ro.

Preparatorul fizic Stelian Isac va pleca totuși de la echipă iar FC Botoșani va căuta în cel mai scurt timp un alt preparator, a mai adăugat sursa citată.

Citeste mai mult

Economie

Cum se calculează STAGIUL DE COTIZARE pentru contractul de muncă cu timp parțial. Sunt TREI perioade diferite de calcul

Publicat

Casa Națională de Pensii a făcut o serie de precizări despre calculul stagiului de cotizare pentru contractul de muncă cu timp parțial. 

Ai lucrat pe baza unui contract de muncă cu timp parțial și vrei să știi cum se calculează stagiul de cotizare? Trebuie să știi că există câteva diferențe, în funcție de perioada la care ne raportăm, relatează alba24.ro.

După data de 01.04.2000, calculul stagiului de cotizare se face în mod diferit, în funcție de modificările aduse Codului Muncii, astfel:

În perioada 01.04.2001- 01.03.2003, stagiul de cotizare se calculează corespunzator programului normal de lucru, indiferent de norma de lucru;

În intervalul 01.03.2003-01.07.2005, stagiul de cotizare se calculează proporțional, în funcție de timpul lucrat din programul normal de lucru.

Începând cu 01.07.2005, perioada în care o persoană a desfășurat activitatea în baza unui contract de muncă cu timp parțial se consideră stagiu de cotizare integral.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending