Connect with us

Eveniment

Criză de personal la Finanțe și ANAF. Sindicatele reclamă depopularea structurilor inspecție fiscală și executare silită

Publicat

Publicitate

Sindicaliștii din Finanțe atrag atenția asupra fenomenului de depopulare a unor structuri, în mod special inspecția fiscală și executarea silită. Sindicatul Național Finanțe Publice – SindFISC susține că problema se amplifică, făcând practic nefuncționale structuri întregi de activitate.

Organizaţia sindicală naţională specializată în reprezentarea intereselor funcţionarilor din cadrul sistemului Ministerului Finanțelor a anunţat, într-un comunicat, că a atras atenţia în decursul timpului, celor responsabili, că există mari deficienţe cu privire la alocarea personalului în unele activităţi/structuri „cheie” ale sistemului fiscal românesc, inclusiv prin ultimele acţiuni de protest derulate la începutul lunii mai în întreaga ţară.

„Nu întâmplător, acţiunile de protest au debutat la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), cea mai afectată structură în ceea ce priveşte lipsa de personal.

Au urmat apoi, Direcţiile regionale antifraudă fiscală, Direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, ca în final, să fie pichetate, atât sediul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cât şi cel al Ministerului Finanţelor.

Cu această ocazie, au fost realizate întâlniri cu Ministrul Finanţelor şi Preşedintele ANAF, de la acea vreme, s-au transmis propunerile privind revendicările angajaţilor, inclusiv cele privind ameliorarea situaţiei referitoare la deficitul de personal, însă nu au fost concretizate de către decidenţi”, precizează sindicaliștii.

Exemple de personal insuficient la Finanțe

Potrivit sursei citate, fenomenul de depopulare a unor structuri (în mod special inspecţia fiscală, executarea silită, evidenţa pe plătitor, informatică, juridic, fără a ne limita la cele enumerate) se amplifică, făcând practic nefuncţionale structuri întregi de activitate.

Publicitate

”Cu titlu de exemplu, semnalăm de asemenea, fără a ne limita la acestea:

  • cazul DGAMC, unde în ultimii trei ani, personalul din activitatea de inspecţie şi administrare s-a redus la jumătate (în prezent sunt sub 500 angajaţi, inclusiv cu cei din serviciile suport, din care mai puţin de 230 angajaţi desfăşoară activitate de inspecţie fiscală, administrează 3700 mari contribuabili şi realizează 47% din totalul veniturilor colectate de ANAF)
  • cazul direcţiilor de antifraudă fiscală în cadrul cărora migrarea personalului către alte structuri este în plin proces de desfăşurare, cazul administraţiilor fiscale din sectoarele capitalei (care administrează un numar de contribuabili echivalent cu dublul celor mai mari judeţe) unde activitatea se desfăşoară cu câteva echipe de control
  • cazul serviciilor fiscale municipale şi orăşeneşti unde activitatea se desfăşoară cu 4-5 angajaţi

si exemplele pot continua”.

Cauze

De ce s-a ajuns la această situație, explică sindicaliștii:

”Această situație are loc ca urmare a nerecompensării corecte a muncii depuse, a complexității acesteia, a riscurilor suplimentare asumate și inexistenței unor instrumente manageriale de stimulare a performanței.

Este știut faptul că activitatea în cadrul sistemului institutional fiscal este foarte eterogenă, comportând necesități sporite de pregătire, specializare, analiză, asumare, abilitate și acțiune, semnificativ superioare activităților pe care le desfășoară, în mod normal, marea majoritate a funcționarilor din Administrația Publică.

Acestea sunt principalele motive pentru care Sindicatul Național Finante Publice s-a poziționat întotdeauna pentru o grilă distinctă de salarizare în cadrul legii de salarizare a bugetarilor și o retribuire diferențiată în funcție de activitatea prestată și nivelul de ierarhizare ce trebuie avut în vedere de către ordonatorii principali de credite la stabilirea salariilor”, potrivit sindicatului.

Unde migrează angajații de la Fisc

În comunicat se mai arată că ”actualul “egalitarism salarial” din Fisc a condus, în timp, la migrarea angajaților din „activitățile de foc” către activități „mai călduțe”, niciodată invers, sau la părăsirea definitivă a sistemului de către specialiștii din instituție și migrarea către alte ministere, Curtea de Conturi etc. unde câștigurile erau semnificativ mai mari sau spre mediul privat în multinaționale și la „umbra” unor societăți de consultanță financiar-fiscală.

Lipsa unui Statut al finanţistului, unui Acord/Contract colectiv de muncă la nivel instituţional/sectorial care să statueze anumite garanţii angajaţilor devotaţi sistemului fiscal, au condus la ceea ce astăzi simţim cu toţii: alocare disproportionată a personalului în diverse structuri şi activităţi, demotivare şi frustrare în cadrul unui personal îmbătrânit (vârsta medie 52 ani), lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte cariera acestei categorii specifice de funcţionari ai statului român şi multe alte neajunsuri instituţionale”.

Sindicatul precizează că, în funcţie de modul în care se vor derula consultările cu factorii decidenţi, este pregătit pentru continuarea protestelor, în toate formele acoperite de legea dialogului social.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prefectul de Botoșani a ordonat controale riguroase în perioada de dinaintea Paștelui. Planul de măsuri

Publicat

Publicitate

Astăzi, 4 aprilie 2025, Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a aprobat Planul de măsuri pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică, în perioada 7 – 21 aprilie 2025, premergătoare Sărbătorilor Pascale.
În această perioadă, instituțiile responsabile vor desfășura controale și verificări pentru:
• Verificarea legalității activităților comerciale;
• Asigurarea conformității produselor alimentare specifice sărbătorilor;
• Controlul provenienței și calității produselor alimentare de origine animală și non-animală;
• Respectarea normelor sanitare și de protecție a consumatorilor;
• Combaterea comerțului ilegal și a evaziunii fiscale;
• Prevenirea introducerii ilegale a produselor agro-alimentare la frontieră.
Instituțiile implicate sunt:
• Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani;
• Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor;
• Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor;
• Direcția de Sănătate Publică;
• Direcția pentru Agricultură Județeană;
• Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră;
• Inspectoratul de Jandarmi Județean.
Instituția Prefectului Botoșani face apel către toți operatorii economici să respecte prevederile legale și să desfășoare activitățile comerciale specifice Sărbătorilor Pascale în condiții de siguranță pentru cetățeni.

Prefectul Dan Nechifor reiterează faptul că menținerea ordinii și siguranței publice este o responsabilitate asumată ferm, zi de zi, printr-o colaborare eficientă între instituții și un respect constant față de lege. Siguranța cetățenilor este prioritate!

Citeste mai mult

Eveniment

Substanțe periculoase oprite la intrarea în țară prin Vama Stânca

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui ansamblu auto condus de un bărbat cu cetățenie română, șapte cutii ce conțineau butelii de freon de aproximativ 95,2 kg.

 

În data de 03 aprilie a.c., în jurul orei 16.00, în Punctul de Trecere a Frontierei StâncaITPF Iași, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat cu cetățenie română, în vârstă de 39 de ani, aflat la volanul unui ansamblu rutier format dintr-un microbuz, înmatriculat în Cehia și o remorcă.

Cu această ocazie, în urma controlului efectuat asupra mijloacelor de transport, în remorca destinată transportului bagajelor, au fost descoperite șapte cutii ce conțineau butelii cu freon cu greutatea netă de 13,6 kg fiecare.

Persoana în cauză nu deținea autorizație de transport pentru produse, iar acestea, în valoare de aproximativ 21.000 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de către Biroul Vamal Stânca.

În cauză se efectuează cercetări sub pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la transportul și tranzitul de substanțe și preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii botoșăneni au pierdut un OM, un COLEG, un COMANDANT – colonel (r) Ilie Bălăceanu

Publicat

Publicitate
Pompierii botoșăneni au pierdut un OM, un COLEG, un COMANDANT – colonel (r) Ilie Bălăceanu.
Pe tot parcursul carierei militare, acesta a fost un adevărat model pentru pompieri, apreciat, în egală măsură, de toți cei care l-au cunoscut.
Colonel (r) Ilie Bălăceanu a fost comandantul Grupului de Pompieri „Nicolae Iorga „al Judeţului Botoșani, în perioada 17.07.1985 – 15.11.1995.
„Ne este greu să vorbim la timpul trecut despre acest om de o aleasă ţinută morală, care a slujit, cu dragoste şi devotament, Arma Pompierilor.
 Tot ce putem face este să păstrăm în suflet amintirea sa și să ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să îi dea odihnă veșnică.
Transmitem sincere condoleanțe familiei și putere pentru a depăși aceste clipe grele.
Trupul neînsuflețit al col ( r ) Ilie Bălăceanu va fi depus mâine, începând cu ora 12:00, la capela Bisericii Militare din municipiul Botoșani”, au transmis pompierii.
Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 06 aprilie a.c., începând cu ora 12.00.

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani: Sesiune de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care vor să muncească în România

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări Botoșani a organizat în zilele de 02 și 03 aprilie 2025, de la ora 12, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, o sesiune de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care doresc să desfășoare activități lucrative în România. În cadrul acesteia, s-au discutat despre prevederile legale privind încadrarea în muncă și detaşarea străinilor pe teritoriul României, precum și despre ultimele modificări legislative din domeniile Relațiilor de muncă și Securității și sănătății în muncă. Aceste activități s-au desfășurat în cadrul planului comun de acțiune dintre IGI și Inspecția Muncii.

Obiectivele acestei întâlniri au fost:

– comunicarea condițiilor în care pot fi prestate activitățile lucrative pe teritoriul național și de a prezenta drepturile și obligațiile ce le revin în calitate de angajatori/angajați, respectiv prevederile legale referitoare la legislația muncii ;

– prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor, prin informarea cu privire la condițiile în care angajatorii români pot angaja cu contract individual de muncă cetățeni străini și regimul juridic aplicabil acestora pe teritoriul țării noastre ;

– informarea angajatorilor referitor la trecerea de la Revisal la REGES-ONLINE; angajatorilor li s-a adus la cunoștință prevederile Hotărârii nr. 295/2025 privind Registrul general de evidență a salariaților, respectiv care sunt obligațiile pe care le au în legătură cu tranziția la REGES-ONLINE;

– informarea angajatorilor referitor la măsurile interne pe care trebuie să le aibă în vedere la revenirea fizică a salariaților la locul de muncă; importanța adoptării de către angajatori a unor măsuri interne pentru adaptarea salariaților la activitatea prestată în cadru organizațional ;

Publicitate

– informarea angajatorilor referitor la prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social ;

– informarea angajatorilor  cu privire la riscurile psihosociale la locurile de muncă, consecințele aferente pentru sănătatea psihică și fizică și măsurile de prevenire necesare ;

Au avut loc dezbateri care au vizat cele mai importante și de interes teme din sfera domeniilor de activitate ale instituțiilor participante. Reprezentanții celor 8 societăți participante, prezenți la această întâlnire, au avut posibilitatea de a-și lămuri neclaritățile, de a-și prezenta problemele cu care se confruntă în aplicarea legislației muncii.

Dialogul constructiv dintre părțile participante a fost susținut din partea ITM Botoșani de către d-na Daniela Petronela Lozneanu- Inspector-șef, d-na Alina Pahone – Inspector-șef adjunct Relații de Muncă, d-l Dan Moldovanu – Inspector-șef adjunct Securitate și Sănătate în Muncă, precum și reprezentantul din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări al județului Botoșani- d-l Ioan Ioanașciuc- Șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani .

Sesiunea de întrebări și răspunsuri a captat atenția participanților, care au prezentat interes în ceea ce privește aplicarea ultimelor modificări legislative și obținerea documentelor necesare de la IGI, precum și diferite spețe din domeniile Relațiilor de muncă și Securitate și sănătate în muncă.

Atât reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, cât și reprezentantul IGI Botoșani, și-au arătat disponibilitatea de a oferi sprijin angajatorilor pentru aplicarea corectă a prevederilor legale și pentru soluționarea cât mai rapidă a solicitărilor venite din partea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending