Connect with us

Eveniment

Criză de personal la Finanțe și ANAF. Sindicatele reclamă depopularea structurilor inspecție fiscală și executare silită

Publicat

Publicitate

Sindicaliștii din Finanțe atrag atenția asupra fenomenului de depopulare a unor structuri, în mod special inspecția fiscală și executarea silită. Sindicatul Național Finanțe Publice – SindFISC susține că problema se amplifică, făcând practic nefuncționale structuri întregi de activitate.

Organizaţia sindicală naţională specializată în reprezentarea intereselor funcţionarilor din cadrul sistemului Ministerului Finanțelor a anunţat, într-un comunicat, că a atras atenţia în decursul timpului, celor responsabili, că există mari deficienţe cu privire la alocarea personalului în unele activităţi/structuri „cheie” ale sistemului fiscal românesc, inclusiv prin ultimele acţiuni de protest derulate la începutul lunii mai în întreaga ţară.

„Nu întâmplător, acţiunile de protest au debutat la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), cea mai afectată structură în ceea ce priveşte lipsa de personal.

Au urmat apoi, Direcţiile regionale antifraudă fiscală, Direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, ca în final, să fie pichetate, atât sediul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cât şi cel al Ministerului Finanţelor.

Cu această ocazie, au fost realizate întâlniri cu Ministrul Finanţelor şi Preşedintele ANAF, de la acea vreme, s-au transmis propunerile privind revendicările angajaţilor, inclusiv cele privind ameliorarea situaţiei referitoare la deficitul de personal, însă nu au fost concretizate de către decidenţi”, precizează sindicaliștii.

Exemple de personal insuficient la Finanțe

Potrivit sursei citate, fenomenul de depopulare a unor structuri (în mod special inspecţia fiscală, executarea silită, evidenţa pe plătitor, informatică, juridic, fără a ne limita la cele enumerate) se amplifică, făcând practic nefuncţionale structuri întregi de activitate.

Publicitate

”Cu titlu de exemplu, semnalăm de asemenea, fără a ne limita la acestea:

  • cazul DGAMC, unde în ultimii trei ani, personalul din activitatea de inspecţie şi administrare s-a redus la jumătate (în prezent sunt sub 500 angajaţi, inclusiv cu cei din serviciile suport, din care mai puţin de 230 angajaţi desfăşoară activitate de inspecţie fiscală, administrează 3700 mari contribuabili şi realizează 47% din totalul veniturilor colectate de ANAF)
  • cazul direcţiilor de antifraudă fiscală în cadrul cărora migrarea personalului către alte structuri este în plin proces de desfăşurare, cazul administraţiilor fiscale din sectoarele capitalei (care administrează un numar de contribuabili echivalent cu dublul celor mai mari judeţe) unde activitatea se desfăşoară cu câteva echipe de control
  • cazul serviciilor fiscale municipale şi orăşeneşti unde activitatea se desfăşoară cu 4-5 angajaţi

si exemplele pot continua”.

Cauze

De ce s-a ajuns la această situație, explică sindicaliștii:

”Această situație are loc ca urmare a nerecompensării corecte a muncii depuse, a complexității acesteia, a riscurilor suplimentare asumate și inexistenței unor instrumente manageriale de stimulare a performanței.

Este știut faptul că activitatea în cadrul sistemului institutional fiscal este foarte eterogenă, comportând necesități sporite de pregătire, specializare, analiză, asumare, abilitate și acțiune, semnificativ superioare activităților pe care le desfășoară, în mod normal, marea majoritate a funcționarilor din Administrația Publică.

Acestea sunt principalele motive pentru care Sindicatul Național Finante Publice s-a poziționat întotdeauna pentru o grilă distinctă de salarizare în cadrul legii de salarizare a bugetarilor și o retribuire diferențiată în funcție de activitatea prestată și nivelul de ierarhizare ce trebuie avut în vedere de către ordonatorii principali de credite la stabilirea salariilor”, potrivit sindicatului.

Unde migrează angajații de la Fisc

În comunicat se mai arată că ”actualul “egalitarism salarial” din Fisc a condus, în timp, la migrarea angajaților din „activitățile de foc” către activități „mai călduțe”, niciodată invers, sau la părăsirea definitivă a sistemului de către specialiștii din instituție și migrarea către alte ministere, Curtea de Conturi etc. unde câștigurile erau semnificativ mai mari sau spre mediul privat în multinaționale și la „umbra” unor societăți de consultanță financiar-fiscală.

Lipsa unui Statut al finanţistului, unui Acord/Contract colectiv de muncă la nivel instituţional/sectorial care să statueze anumite garanţii angajaţilor devotaţi sistemului fiscal, au condus la ceea ce astăzi simţim cu toţii: alocare disproportionată a personalului în diverse structuri şi activităţi, demotivare şi frustrare în cadrul unui personal îmbătrânit (vârsta medie 52 ani), lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte cariera acestei categorii specifice de funcţionari ai statului român şi multe alte neajunsuri instituţionale”.

Sindicatul precizează că, în funcţie de modul în care se vor derula consultările cu factorii decidenţi, este pregătit pentru continuarea protestelor, în toate formele acoperite de legea dialogului social.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Forest Run Botoșani”. Concurs de alergare în Pădurea Rediu din Botoșani 

Publicat

Publicitate

FOREST RUN BOTOȘANI este un concurs de alergare organizat de Work Tape Medical, având prima ediție programată pentru sâmbătă, 17 mai 2025, în Pădurea Rediu din Botoșani. Evenimentul își propune să promoveze un stil de viață sănătos și protejarea mediului înconjurător.

 

Categorii de concurs:
• Cursa principală: 15 km (10 ture de Rediu) – destinată participanților de peste 18 ani, cu categorii de vârstă separate.
• Cursa copiilor: 3 km (2 ture) – pentru copii până la 17 ani, împărțiți pe grupe de vârstă.

 

Taxe de înscriere:
• Copii: Participare gratuită.
• Adulți: 70 lei (100 lei în ziua cursei). O parte din fondurile strânse va fi direcționată către plantarea de copaci în zonele defrișate din Botoșani.

Programul evenimentului
Vineri, 16 mai 2025:
• 07:30-21:00: Înscrieri și ridicare kit-uri la Centrul de recuperare medicală Work Tape Medical Botoșani.

Publicitate

 

Sâmbătă, 17 mai 2025:
• 08:00: Deschiderea înscrierilor la fața locului și ridicarea kit-urilor în Pădurea Rediu.
• 09:00: Închiderea înscrierilor la fața locului.
• 09:45: Încălzire pentru cursa copiilor.
• 10:00: Start cursa copiilor.
• 10:40: Încheierea timpului limită pentru cursa copiilor.
• 10:45: Încălzire pentru cursa adulților.
• 11:00: Start cursa adulților.
• 14:00: Încheierea timpului limită pentru cursa adulților.
• 14:10: Festivitatea de premiere.

Înscrierile sunt deschise, iar cei interesați se pot înregistra online pe site-ul cronometrajonline.ro.

Evenimentul reprezintă o oportunitate excelentă pentru comunitatea locală de a se reuni în jurul valorilor sănătății și protecției mediului.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale 2025: Vineri, prima zi de vot în diaspora

Publicat

Publicitate

Vineri este prima zi de vot în diaspora la alegerile prezidențiale din acest an.

Prima secție de votare din străinătate s-a deschis la ora locală 7:00 (joi seara, ora 22:00, ora României) la Auckland în Noua Zeelandă.

În diaspora votul se desfășoară pe parcursul a trei zile:
* vineri, 2 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* sâmbătă, 3 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* duminică, 4 mai, între 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României).

În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.

***

Cele mai multe secții de votare sunt în Italia și Malta – 161, Spania – 147, Marea Britanie – 108, Franța și Principatul Monaco – 69, Republica Moldova – 64, SUA – 50, Belgia – 29, Țările de Jos – 23.

Publicitate

Comparativ cu localitățile în care au fost organizate secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale și parlamentare din anul 2024, pentru alegerile din acest an, 29 de secții au fost relocate în localități sau zone apropiate, fie ca urmare a consultărilor cu reprezentanții comunităților de cetățeni români, fie pentru o mai bună acoperire a comunităților din diverse zone, în scopul facilitării accesului acestora la secțiile de votare, arată Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că în cazul a cinci secții de votare din Franța, Marea Britanie și Spania vor fi utilizate adrese diferite între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe menționează că, la fel ca în cazul alegerilor din 2024, din motive obiective, nu vor fi organizate secții de votare în următoarele zone: Afganistan (militarii români au fost retrași din teatrele de operațiuni), Rostov-pe-Don (oficiu consular închis), Odesa (activitatea oficiului consular este suspendată temporar), Sudan (activitatea misiunii este preluată de AR Addis Abeba), Venezuela (misiune închisă), Libia (misiunea este relocată la Tunis) și Phenian (activitatea misiunii este temporar suspendată).

***

Duminică, 4 mai, majoritatea secțiilor de votare din străinătate vor fi deschise între orele 7:00 – 21:00, orele locale ale țării în care se află secția de votare, cu excepția unor state din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada, în care secțiile se vor închide la ora locală a României 21:00. Pentru alegătorii care se află la sediul secției la închiderea acesteia, există posibilitatea prelungirii votării cu încă trei ore, potrivit AEP.

Astfel, în Algeria, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Maroc, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria – urnele se închid la ora 20:00 (ora locală), existând posibilitatea prelungirii pentru cei aflați la rând până la ora 22:59 (ora locală).

* în Islanda, Irlanda, Portugalia, Senegal – urnele se închid la ora 19:00 (ora locală); votarea se poate prelungi până la ora 21:59 (ora locală);

* în Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay – votarea se încheie la ora 16:00 (ora locală), la ora 18:59 (ora locală) dacă se prelungește pentru cei aflați la rând;

* Canada (Dieppe) – votarea se încheie la ora 15:00 (ora locală); prelungire până la ora 17:59 (ora locală);

* Canada (Ottawa, Toronto, Montreal, Quebec), Columbia, Cuba, Peru, SUA (Washington, Miami, New York) – alegerile se termină la ora 14:00 (ora locală); prelungire până la ora 16:59 (ora locală);

* Canada (Winnipeg), SUA (Chicago, Houston, Dallas) – votarea se încheie la ora 13:00 (ora locală); se poate prelungi până la ora 15:59 (ora locală);

* Canada (Calgary, Edmonton) – votarea se finalizează la ora 12:00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora 14:59 (ora locală);

* SUA (San Francisco, Los Angeles), Canada (Vancouver) – secțiile se închid la ora 11:00 (ora locală); cei aflați la rând pot să voteze până la ora 13:59 (ora locală).

***

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

„Creditul Fermierului” – nou program de sprijin pentru agricultură. Cine poate obține până la 50.000 de euro

Publicat

Publicitate

Ministerul Agriculturii propune spre consultare publică schema de ajutor „Creditul Fermierului”, un program menit să sprijine producătorii agricoli din România în accesarea capitalului de lucru.
Prin această inițiativă, MADR urmărește să ofere o soluție concretă la una dintre cele mai mari provocări din sectorul agricol: dificultatea fermierilor de a obține finanțare rapidă pentru desfășurarea activităților curente, relatează alba24.ro.

Schema urmează să fie valabilă până la 31 decembrie 2025, iar plata ajutorului de minimis poate fi realizată până la 31 martie 2029. Bugetul total alocat este de 250 milioane lei, fiind estimată susţinerea a aproximativ 1.500 de beneficiari,

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul instituției, spre consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Creditul Fermierului”, o inițiativă menită să faciliteze accesul la finanțare pentru fermierii români care activează în sectorul producției agricole primare

Obiectivul principal al schemei este acordarea unui sprijin financiar constând în subvenționarea parțială a dobânzii (partea echivalentă cu ROBOR la 3 luni) pentru creditele contractate de fermieri în vederea asigurării capitalului de lucru.

Creditul Fermierului – Cine sunt beneficiarii eligibili?

Potrivit MADR, pot beneficia de acest sprijin întreprinderile care desfășoară activitate în domeniul producției agricole primare (coduri CAEN 011–015), inclusiv:

  • societăți comerciale,
  • asociații și societăți agricole,
  • cooperative agricole,
  • persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale,
  • asociații de fermieri.

Condiții de eligibilitate esențiale

  • Contractarea unui credit non-revolving pentru capital de lucru, în lei, de la o bancă înscrisă în Program;
  • Fără proceduri de insolvență în derulare și fără incidente de plată majore în ultimele 6 luni;
  • Fără credite restante (sau în categoriile acceptate A, B, C);
  • Activitate economică autorizată în domeniul agricol, conform documentelor ONRC;
  • Plafonul maxim al ajutorului: echivalentul în lei a 50.000 euro per întreprindere unică în decurs de 3 ani.

Durata și bugetul programului

Publicitate

Schema este valabilă până la 31 decembrie 2025, iar plata ajutorului de minimis poate fi realizată până la 31 martie 2029.

Bugetul total alocat este de 250 milioane lei, fiind estimată susținerea a aproximativ 1.500 de beneficiari.

„Prin lansarea acestui program ne propunem să oferim un sprijin concret fermierilor noștri, care se confruntă cu dificultăți de acces la capitalul necesar pentru desfășurarea activităților curente. Creditul Fermierului este un instrument de intervenție rapidă și eficientă, cu beneficii directe pentru producătorii agricoli români”, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Incendii de vegetație uscată și stuf, la Lozna și Sârbi. Pompierii s-au luptat ore în șir cu flăcările

Publicat

Publicitate

Ieri, pompierii au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată și stuf, în următoarele localități:

✔ Lozna – a ars vegetația uscată de pe aproximativ 600 de metri pătrați. Pentru stingerea incendiului au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere. A fost salvată o cabană.

✔ Sârbi – a ars stuful de pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați.

Pompierii de la Stația Săveni au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

Cauza probabilă a celor două incendii a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

❗️Informare preventivă ❗️

Publicitate

Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

Flăcările se pot întinde într-un timp scurt pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending