Connect with us
Publicitate

Actualitate

Creșterea impozitului pe proprietăți se amână. Când va fi implementat noul sistem „e-Proprietatea”

Publicat

Publicitate

Creșterea impozitului pe proprietăți se amână: Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, care ar fi trebuit să aducă o actualizare a impozitului pe proprietate la nivelul valorilor reale de piață, nu va fi finalizat în acest an.

Aceasta este declarația ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro.

Implementarea sistemului era prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, dar lucrurile vor fi amânate cel mai probabil până la începutul anului 2026.

”În legislația actuală este 1 ianuarie 2025, însă probabil că termenul trebuie amânat, pentru că posibilitatea de a asigura logistica necesară modernizării acestui tip de impozit pe proprietate nu este una care să fie cu perspectivă de operaționalizare până la finalul anului.

Vom putea discuta despre modernizarea sistemului de impozit pe proprietate începând cu 1 ianuarie 2026” a declarat Boloș pentru Profit.ro.

Noul sistem este denumit „e-Proprietatea” și ar trebui să contribuie la digitalizarea procesului de impozitare a proprietăților.

Publicitate

Acesta ar urma să permită calcularea impozitului pe proprietate în funcție de valoarea de piață reală a imobilului.

 

Acum impozitarea se bazează pe indicatori fixați în Codul Fiscal.

Publicitate

Astfel, proprietarii de imobile din localități unde prețurile sunt mari, ar putea înregistra creșteri semnificative ale impozitelor, în timp ce în zonele cu dezvoltare economică redusă, unde cererea pentru proprietăți este scăzută, ar putea fi observate scăderi ale impozitelor.

Potrivit legii, creșterile vor putea fi și de 2-3 ori. Asta pentru că se vor lua în calcul grilele notariale, care au valori mari, lucru care va duce la majorarea impozitelor.

Potrivit noii legi se va renunța la ideea de un plafon maxim. Va fi menținut doar un plafon minim, iar valoarea impozitelor pe proprietăți va merge în sus în funcție de valoarea clădirii.

Vor fi afectate uzinele, fabricile, terenurile, parcurile eoliene ale companiilor. Mai sunt afectați proprietarii de mașini, terenuri și așa mai departe.

Implementarea noului sistem va fi, potrivit ministrului, amânată.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ciclonul Boris a lovit România: Două persoane au murit. Lista județelor afectate de ploi și inundații

Publicat

Publicitate

Nouăsprezece localități din județele Argeș, Bacău, Buzău, Galați, Hunedoara, Neamț, Vâlcea și Vrancea au fost grav afectate de ploile abundente din ultimele zile, generând inundații și alunecări de teren, scrie Adevărul.

Conform unui raport al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), cele mai mari probleme s-au înregistrat în județul Galați, unde două persoane și-au pierdut viața în localitățile Pechea și Drăgușeni.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localități din 8 județe (AG, BC, BZ, GL, HD, NT, VL și VN), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 de persoane (județul Galați), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 de curți, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituții publice și 2 operatori economici”, a transmis IGSU într-un comunicat oficial.

De asemenea, echipajele de intervenție au acționat pentru degajarea a 29 de copaci doborâți de vânt și a unui stâlp căzut pe carosabil, avariind 8 autoturisme.

Județul Galați a fost grav afectat de inundații și ploi

În județul Galați, situația a fost deosebit de gravă. În localitățile Pechea și Grivița, viiturile formate în urma cantităților masive de precipitații au surprins peste 40 de persoane în locuințele lor, fiind necesară intervenția pompierilor pentru salvarea și evacuarea acestora. Din păcate, două persoane au fost găsite decedate, iar echipele de intervenție continuă să acționeze în zonă pentru a limita pagubele și a proteja populația.

Publicitate

Inspectoratul de Poliție Județean Galați informează că, în urma precipitațiilor abundente din noaptea precedentă, județul Galați se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localități și au dus la blocarea temporară a unor drumuri județene și naționale.

În acest moment, următoarele porțiuni de drumuri sunt închise traficului:

  • DN 25 între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu;
  • DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri;
  • DJ 251A între Drăgușeni și Corod;
  • DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni;
  • DN 24D între Vârlezi și Crăiești;
  • DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri;
  • DJ 253 între Băleni și Umbrărești;
  • DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor;
  • DJ 242B între Băneasa și Moscu;
  • DJ 251A între Nicopole și Brătulești;
  • DJ 251 între Suceveni și Rogojeni;
  • DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni;
  • DJ 251 între Corod și Valea Mărului;

Localitățile afectate de viituri și inundații includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Berești Meria și Mândrești. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Publicitate

Autoritățile locale, împreună cu pompieri, polițiști, jandarmi și voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistență cetățenilor afectați și pentru a remedia situația în cel mai scurt timp posibil. Recomandăm tuturor participanților la trafic să evite zonele afectate și să urmeze indicațiile autorităților pentru siguranța lor”, transmite ISU Galați..

Circulația rutieră a fost, de asemenea, afectată. Un drum național (DN 7, în județul Vâlcea) și un drum județean (DJ 203C, în județul Buzău) au fost temporar blocate din cauza aluviunilor și a copacilor căzuți. În județul Neamț, pe DJ 159, traficul rămâne complet blocat din cauza aluviunilor care au invadat carosabilul.

Pentru gestionarea acestei crize, autoritățile au mobilizat resurse suplimentare în teren. „La nivelul județului Galați, s-a intervenit cu cinci bărci aduse din județele Brăila, Buzău, Tulcea și Vrancea pentru salvarea persoanelor surprinse de viitură. De asemenea, au fost trimise alte patru bărci suplimentare din Vaslui, Ialomița, Bacău și Buzău”, a precizat IGSU. Eforturile continuă în județul Galați, unde echipele de intervenție utilizează bărci pneumatice pentru a evacua persoanele afectate de inundații.

La nivel central, Departamentul pentru Situații de Urgență monitorizează constant situația, coordonând activitățile din teren. Structura de specialitate a acestui departament menține contactul permanent cu instituțiile locale implicate în gestionarea crizei.

În același timp, s-au transmis prognoze și avertizări către autoritățile competente pentru a preveni alte incidente, iar populația a fost informată prin sistemul RO-ALERT în județele afectate.

Pentru județul Galați și celelalte zone afectate, IGSU a sporit capacitatea operațională, menținând echipajele în stare de alertă și pregătite pentru intervenții rapide.

Citeste mai mult

Eveniment

Eliminarea vizelor pentru SUA: România este foarte aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice. Rata de respingere, sub 3%

Publicat

Publicitate

Eliminarea vizelor pentru SUA: România este „foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor”, a anunțat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, scrie alba24.ro.

Este vorba despre vizele turistice și pentru afaceri. Pentru a fi eliminate, rata de respingere trebuie să fie de sub 3%, potrivit legislației americane.

„Suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică – rata de respingere – înainte de a considera acest proiect finalizat”, a scris ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru pe contul său de Facebook.

Potrivit legii americane, pentru ca o țară să fie inclusă în programul american Visa Waiver, rata de respingere trebuie să fie sub 3%.

Ce este VISA Waiver

VISA Waiver Program (VWP) este un program al guvernului Statelor Unite care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în SUA pentru turism, afaceri sau tranzit pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a fi necesară obținerea unei vize.

Publicitate

Acest program facilitează călătoriile internaționale și simplifică procedurile de intrare în SUA pentru cetățenii din țările participante.

Condiții pentru a beneficia de VISA Waiver:

Cetățenia – Programul este disponibil doar pentru cetățenii din țările care fac parte din VWP (în prezent, peste 40 de țări, majoritatea din Europa, Asia și America de Nord).

Publicitate

Scopul călătoriei – Călătoria trebuie să fie în scop turistic, de afaceri sau de tranzit și să dureze maximum 90 de zile.

Pașaport electronic – Călătorii trebuie să dețină un pașaport electronic cu date biometrice și cip încorporat, emis de o țară participantă la program.

Autorizația ESTA – Înainte de a călători, cetățenii din țările eligibile trebuie să obțină o autorizație de călătorie online, numită ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Aceasta trebuie aprobată înainte de plecare.

Beneficiile programului:

  • Simplificarea procesului de intrare în SUA pentru scurte vizite.
  • Nu este nevoie de o viză tradițională, ceea ce economisește timp și costuri.

Visa Waiver nu se aplică pentru cei care doresc să lucreze, să studieze sau să emigreze în SUA.

Foto: Ambasada SUA Facebook

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Înălţarea Sfintei Cruci. Este zi de post pentru că amintește de Patimile şi moartea Mântuitorului

Publicat

Publicitate

În calendarul bisericesc ortodox, Sfânta Cruce este cinstită prin câteva sărbători şi zile speciale: Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie), Duminica Crucii (Duminica a treia din Postul Paştilor), Scoaterea cinstitului lemn al cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci (1 august), Pomenirea arătării semnului Sfintei Cruci pe cer în timpul împăratului Constantie (351) pe data de 7 mai.

În cadrul Octoihului, avem de asemenea, două zile pe săptămână consacrate cinstirii speciale şi permanente a Sfintei Cruci în serviciul divin zilnic al Bisericii Ortodoxe şi anume miercurea şi vinerea. Cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci este Înălţarea Sfintei Cruci la 14 septembrie.

Este o sărbătoare considerată praznic împărătesc. În această zi sărbătorim de fapt amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci şi anume: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă în văzul poporului de către Episcopul Macarie al Ierusalimului în ziua de 14 septembrie din anul 335; Aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la Perşii păgâni, la anul 629 pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce Patriarhul Zaharia a înălţat-o în văzul credincioşilor la 14 septembrie 630.

Spre deosebire de alte praznice împărăteşti, Înălţarea Sfintei Cruci se serbează cu post pentru că ea ne aduce aminte de Patimile şi moartea Mântuitorului Iisus Hristos.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Părintele Ioan Alupoaiei s-a întors în biserica pe care a ctitorit-o. A fost întâmpinat de enoriașii care au plâns în hohote: Cui ne-ai lăsat, părinte?

Publicat

Publicitate

Vineri, trupul neînsuflețit al îndrăgitului duhovnic Ioan Alupoaiei a fost adus la Biserica „Izvorul Tămăduirii”  din municipiul Botoșani,unde a fost așteptat de zeci de credincioși, de membrii familiei îndoliate și de numeroși preoți. Clopotele care au început să bată din senin au anunțat că se apropia mașina care îl aduce pentru ultima dată în sfântul lăcaș, moment care  a dat frâu liber plânsului nemângâiat al tuturor celor care l-au iubit. A fost primit de frații săi întru preoție cu Sfânta Evanghelie așa cum se cuvine unui ostaș al lui Hristos care a păzit cu sfințenie legea divină. „Cui ne-ai lăsat, părinte???”, „Cum mai vin la biserică când știu că nu mai iese părintele nostru la predică”, au hohotit de plâns câțiva enoriași care și-au condus viața după sfaturile prețioase ale părintelui.

Șase preoți au purtat pe umeri sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui până în mijlocul bisericii, unde va rămâne până în ziua înmormântării. A urmat o scurtă slujbă, în care s-a citit o pericopă evanghelică. În armonie cu sunetul clopotelor s-a cântat de două ori „Veșnica pomenire”, iar a treia oară s-a intonat „Hristos a înviat din morți”, cântare specifică înmormântării preoților.

Părintele Daniel Țaranu, protopop misionar, a adresat celor prezenți câteva cuvinte de mângâiere.

Părintele a zidit doar o biserică, nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și lasă în urmă biserică de zid atât de frumoasă și o biserică vie, a credincioșilor, de care se va îngriji și după moarte din postura de rugător la Tronul împărătesc.

Publicitate

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending