Connect with us

Actualitate

Crește valoarea tichetelor de creșă: Mai mulți bani, începând din octombrie 2023

Publicat

Publicitate

Părinții din România vor putea beneficia de o majorare a tichetelor de creșă de la 1 octombrie 2023. Creșterea valorii tichetelor de creșă a fost stabilită printr-un proiect de ordin aflat în dezbatere publică pe siteul Ministerului Muncii relatează alba24.ro.

De la 1 octombrie 2023, valoarea tichetului de creșă va fi majorată de la 600 la 620 de lei, conform unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică la Ministerul Muncii. Valoarea tichetelor de creșă a crescut la 600 lei în aprilie 023, de la 570 lei.

Astfel, pentru semestrul II al acestui an începând cu luna octombrie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub forma de tichete de creșă este de 620 lei. Această valoare se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2024, respectiv februarie 2024 și martie 2024.

Ce sunt tichetele de creșă

Tichetele de creșă sunt o modalitate prin care angajatorii pot oferi suport financiar angajaților care au copii la creșă sau la bone autorizate.

Documentul propus de Ministerul Muncii stabilește că, pentru semestrul II al anului 2023, valoarea sumei lunare acordată sub formă de tichete de creșă este de 620 de lei, conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018. Această valoare va fi aplicată până la sfârșitul anului și în primele două luni din 2024, potrivit avocatnet.ro

Tichetele de creșă sunt un avantaj suplimentar pe care angajatorii îl pot oferi. Ele sunt acordate lunar, bazându-se pe o documentație legală și nu sunt supuse contribuțiilor sociale obligatorii. Valoarea maximă a tichetelor acordate nu poate depăși suma stabilită de minister pentru fiecare copil aflat la creșă.

Publicitate

Recent, Ministerul Finanțelor a actualizat lista emitenților de tichete pe suport electronic. Actualmente, două companii – UP România și Edenred – emit tichete de creșă pe suport electronic. Acest lucru vine în urma unei situații anterioare în care niciun emitent nu oferea acest serviciu.

Lege pentru acordarea contravalorii în bani a tichetelor de creșă

În Camera Deputaților se află un proiect adoptat deja de Senat cu privire la tichetele de creșă. Este vorba despre acordarea contravalorii acestora în bani.

Potrivit formei adoptată de Senat, „în situația în care tichetele de creșă nu pot fi emise pe suport electronic, contravaloarea acestora este achitată în mod direct de către angajator creselor sau entităților asimilate acestora în care angajații au copii înscriși”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Înscrieri clasa pregătitoare 2025: Când se afișează listele cu copiii înscriși. Repartizarea, până în 9 mai. Calendar

Publicat

Publicitate

Înscrieri clasa pregătitoare 2025: Ministerul Educației anunță că au fost depuse peste 155.000 de cereri de înscriere, până la termenul de 6 mai. Repartizările se fac până în 9 mai, iar în 21 mai vor fi afișate listele cu copiii înscriși. Din 23 mai se pot depune cereri în a doua etapă de înscrieri, scrie alba24.ro.

În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2025, inclusiv. De asemenea, poti fi înscriși și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025, în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar (eliberată de CJRAE).

În Alba au fost disponibile 2729 de locuri în 151 de clase.

Din 12 până în 19 mai sunt procesate cererile pentru cei care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Se aplică criterii generale și specifice de departajare și validare.

În 21 mai se afișează la școli listele cu copiii înmatriculați și numărul de locuri rămase libere.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025: Etapa a doua. Calendar

  • 22 mai: comunicarea procedurii specifice pentru repartizarea copiilor pe locurile disponibile (IȘJ)
  • 23-29 mai: depunerea cererilor de înscriere la școala aflată pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate
  • 30 mai – 4 iunie: validarea cererilor de înscriere la școala aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor
  • 6-11 iunie: procesarea cererilor de înscriere
  • 12 iunie: afișarea, la fiecare școală, a listelor copiilor înscriși în clasa pregătitoare
  • 1-2 septembrie: soluționarea cererilor părinților ai căror copii nu au fost înscriși (IȘJ)/ altor situații privind înscrierile
  • 3 septembrie: afișarea la fiecare școală a listelor cu elevii distribuiți în fiecare clasă pregătitoare

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Actele necesare pentru înscriere

  • Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului.
  • Copie şi original – certificat de naştere copil.
  • Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul).
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

O avarie a lăsat fără apă centrul municipiului Botoșani. Zonele afectate și când se reia furnizarea

Publicat

Publicitate

Pentru remedierea unei avarii survenite în cursul nopții trecute la nivelul conductei de distribuție, din material PHD, cu diametrul de 110 mm, localizată pe Calea Națională nr.101 (Casa Cărții), echipa de intervenție a S.C. Nova  Apaserv S.A. Botoșani, a fost nevoită să sisteze furnizarea apei potabile în zona respectivă.

Intervenția este în desfășurare, iar reluarea furnizării apei este estimată pentru astăzi, 07 mai 2025, la ora 16:00.

Sunt afectați consumatorii din perimetrul delimitat de: Pietonalul Transilvaniei, Calea Națională, strada Victoriei, inclusiv imobilele situate pe partea stângă, de la Casa Cărții până la intersecția cu Podul de Piatră.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze față de abonații vizați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Flămânzi! Acoperișul unei fântâni a luat foc din cauza unui cablu electric defect și a pus în pericol și casa

Publicat

Publicitate

Atenție la cablurile electrice cu defecțiuni!
Acoperișul unei fântâni a luat foc din cauza unui cablu electric defect, iar flăcările amenințau să se extindă și la casa de locuit.

S-a întâmplat aseară în localitatea Flămânzi, iar alarma a fost dată chiar de către proprietari. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de lucru Flămânzi cu o autospecială de stingere, aceștia constatând că incendiul se manifesta la acoperișul unei fântâni, pe o suprafață de aproximativ șase metri pătrați, existând pericolul să se extindă și la casa de locuit aflată în imediata apropiere. Focul a fost stins în mai puțin de 20 de minute, pompierii reușind să protejeze restul gospodăriei.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuit.

Pentru a preveni astfel de evenimente, vă recomandăm:
– efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;
– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
-nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
-nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim

Publicat

Publicitate

După moartea celui întâi între creştini, a binecredinciosului şi dreptului împărat Sfântul Marele Constantin, luând împărăţia fiul său Constantie şi abătându-se la răucredinciosul eres al lui Arie, care hulea pe Fiul lui Dumnezeu, s-a făcut – spre ruşinarea ereticilor celor rău-credincioşi, spre încredinţarea necredincioşilor şi spre întărirea celor dreptcredincioşi – un semn minunat în Sfânta Cetate a Ierusalimului, în şapte zile ale lunii mai.

În ceasul al treilea s-a arătat pe cer închinarea cinstitei Cruci a Domnului, care strălucea cu o lumină negrăită, mai mult decât razele soarelui, la care privind tot poporul, se minuna cu spaimă mare.

Acel semn al Sfintei Cruci a stat deasupra sfântului munte al Golgotei, pe care Domnul nostru Iisus Hristos S-a răstignit şi s-a întins Crucea cu lungimea sa, ajungând până la muntele Eleonului, care este departe de la Golgota ca la cincisprezece stadii; şi se potrivea lăţimea Crucii cu lungimea sa. Iar frumuseţea ei era atât de împodobită, încât se asemăna cu faţa curcubeului, atrăgând astfel privirea tuturor către ea. Deci, toţi câți aveau orice lucruri în mâinile lor şi cei care erau prin case, lăsându-și toate treburile lor, ieşeau şi priveau cu frică spre acel semn preaminunat. Apoi, toată mulţimea ierusalimitenilor, umplându-se de frică şi de bucurie de dumnezeiasca vedere, au alergat la sfânta biserică cu mare umilinţă şi cu căldura duhului, bătrâni şi tineri, bărbaţi şi femei cu pruncii cei sugători, asemenea şi fecioarele cele neispitite de nuntă, care se ţineau prin cămări, ieşind din camerele lor, alergau iarăşi acolo.

Alergau oamenii de toate vârstele şi rânduiala, străinii şi nemernicii, creştinii şi cei de altă credinţă şi toţi cu o gură şi printr-un glas preamăreau pe Iisus Hristos Domnul nostru, Fiul lui Dumnezeu, Unul născut, Dumnezeu adevărat din Dumnezeul Cel adevărat, pe Făcătorul minunilor celor mari. Atunci, necredincioşii şi ereticii, vrăjmaşii şi hulitorii dumnezeirii lui Hristos, s-au umplut de ruşine, văzând cât este de mare slava şi puterea lui Hristos Domnul, întru arătarea Crucii celei dumnezeieşti; şi a dovedit atunci cu lucrul Său chiar, că credinţa creştinească este dreaptă, adevărată şi mântuitoare. Ea nu este alcătuită din dovedirea cuvintelor celor din înţelepciunea omenească cea din afară, ci din Duhul Sfânt prin descoperire şi putere întărită, fiind mărturisită din cer cu semne şi cu minuni.

De acest minunat semn, Preasfinţitul Chiril, patriarhul Ierusalimului, a înştiinţat prin scrisoare pe împăratul Constantin, sfătuindu-l spre dreapta credinţă. Iar Hermias Sozomen a scris că, prin acea arătare pe cer a Sfintei Cruci, foarte mulţi dintre evrei şi păgâni s-au încredinţat; şi, apropiindu-se cu pocăinţă de Hristos Dumnezeul nostru, au primit Sfântul Botez şi au slăvit cu bună credinţă pe Hristos, Cel ce este de o fiinţă cu Tatăl şi cu Sfântul Duh. Iar noi, prin Crucea arătată, mărturisim puterea Lui cea nespusă, îl înălţăm pe El cu laudele noastre, că este Domnul Dumnezeul nostru şi ne închinăm aşternutului picioarelor Lui, adică Crucii celei sfinte, rugând bunătatea Domnului, ca la a doua şi înfricoşătoarea Sa venire, să ne învrednicească pe noi a vedea întru bucurie şi întru nădejdea mântuirii semnul Fiului Omenesc – Crucea cea sfântă -, care voieşte pe cer să se arate.

Cu aceea, ca şi cu o cheie, să ne deschidă nouă uşile Împărăţiei Cerului, precum oarecând tâlharului Raiul şi, împreună cu oile cele binecuvântate, să ne rânduiască pe noi în veci. Amin.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending