Connect with us

Actualitate

Cresc BURSELE ȘCOLARE acordate elevilor. Care va fi suma minimă alocată pe fiecare tip de bursă și modul în care se cumulează

Publicat

Publicitate

Autoritățile pregătesc o nouă grilă de acordare a burselor penru elevi, odată cu schimbarea Legii Educației, relatează alba24.ro  Cele mai mari burse vor fi cele pentru excelență olimpică internațională, de 1.000 de lei pe lună. Cele mai mici burse vor fi cele sociale și profesionale, de 300 de lei. 

Criteriile de acordare a burselor sociale, dar și valoarea finală a bursei sociale vor fi stabilite anual la nivelul fiecărei unități de învățământ.

DOCUMENT: Proiectul noii legi a educației, AICI.

Cuantumul minim al burselor

Art. 90: (1) Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat beneficiază de burse.

De bursele de excelență olimpică (I) beneficiază și elevii din învățământul preuniversitar particular acreditat. Cuantumul minim al burselor este definit după cum urmează:

Publicitate
  • 1.000 lei/luna – bursa de excelență olimpică I/internațională;
  • 700 lei/luna – bursa de excelență olimpică II/națională;
  • 500 lei/luna – bursă de performanță școlară;
  • 300 lei/luna – bursă profesională;
  • 300 lei/luna – bursă socială pentru elevii cu situații sociale vulnerabile.

Acestea sunt valori minime. De exemplu, criteriile de acordare a burselor sociale, dar și valoarea finală a bursei sociale vor fi stabilite anual la nivelul fiecărei unități de învățământ, ceea ce înseamnă că acestea ar putea crește.

Bursele se pot cumula

Bursele se vor putea și cumula. Astfel, bursa socială se va putea cumula cu orice tip de bursă, bursa de excelență olimpică (I și II) se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială, iar bursa de performanță se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială.

Valoarea cumulată a burselor plătite elevilor înmatriculați în forma de învățământ dual de către operatorii economici se deduce din impozitul pe profit al acestora.

Tipurile de burse și modul în care se acordă

Bursele de excelență olimpică

a) Bursa de excelență olimpică (I) se acordă elevilor care obţin distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Bursele de excelență olimpică (I) se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, din bugetul Ministerului Educației, și se păstrează pe toată durata studiilor preuniversitare și universitare, în universitățile de stat din România.

b) Bursa de excelență olimpică (II) se acordă elevilor care obţin distincții (premiile I ,II, III , mențiune) la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Bursele de excelență olimpică (II) se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, din bugetul Ministerului Educației, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.

Excepție fac elevii din ultimul an de studii liceale care primesc, un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

Bursa de performanță școlară

(3) Bursa de performanță școlară reprezintă o formă de stimulare a elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură. Bursa de performanță școlară se poate cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială.

Criteriile de acordare a burselor de performanță școlară, precum și cuantumul final al bursei de performanță școlară se stabilesc anual, cu respectarea prevederilor alin. (1), la nivelul fiecărei școli de consiliul de administrație, cu încadrare în buget.

Bursa profesională

(4) Bursa profesională reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul profesional.

Bursa profesională se acordă tuturor elevilor din învățământul liceal profesional, cu condiția respectării prevederilor alin. (1) și a criteriilor de frecvență stabilite prin ordin al ministrului educației.

Elevii din învățământul liceal profesional pot beneficia și de burse pe baza de contracte încheiate cu operatori economici ori cu alte persoane fizice sau juridice.

Bursa socială

(5) Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile, în vederea susținerii participării la activitățile didactice şi a prevenirii abandonului şcolar.

Criteriile de acordare a burselor sociale, precum și cuantumul final al bursei sociale se stabilesc anual, cu respectarea prevederilor alin. (1) și a criteriilor minime de acordare stabilite prin ordin al ministrului educației, la nivelul fiecărei unități de învățământ, de consiliul de administrație, cu încadrare în buget.

(6) Fondul pentru burse se alocă unităților de învățământ de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, în funcţie de numărul de elevi de la învăţământul cu frecvenţă. Fondul pentru burse nu poate fi folosit cu altă destinatie.

Autoritățile publice locale pot suplimenta fondul de burse al școlii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Peste 280 de copii din Botoșani au susținut examenele Cambridge Young Learners of English – sesiune YLE organizată la Cambridge Star

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 28 iunie 2025, centrul Cambridge Star a fost plin de emoție, curaj și pași mici către un viitor mare. Peste 280 de copii din Botoșani cu vârste între 8 și 12 ani au participat la prima sesiune de examene Cambridge Young Learners of English (Starters, Movers și Flyers) din acest an.

Pentru 120 dintre acești copii a fost primul lor examen Cambridge, Pre A1 Starters. A fost prima dată când au pășit într-o sală de examen, într-un cadru oficial, unde emoțiile păreau mai mari decât ei. Cu încredere, entuziasm și pași mici, dar siguri, candidații au demonstrat tot ce au învățat în sala de curs alături de profesorii Cambridge Star.

Alături de ei, 97 de copii au susținut nivelul A1 Movers, iar 70 A2 Flyers, continuând cu încredere parcursul educațional început în anii anteriori. Acești copii și-au demonstrat angajamentul față de învățare, parcurgând cu seriozitate toate etapele necesare pentru a-și consolida competențele lingvistice în limba engleză.

„Să vezi un copil de 7 ani emoționat, dar hotărât, că își ia locul la masă și începe un examen internațional, e ceva ce te lasă fără cuvinte. Acești copii sunt mai puternici decât credem și merită să fie felicitați, nu doar pentru rezultate, ci pentru curajul de a păși într-o lume nouă. În spatele fiecărui pas curajos făcut de acești copii se află părinți care au avut încredere în echipa Cambridge Star să-i însoțească și să îi susțină pe drumul către succes. Le mulțumim pentru încredere, pentru sprijinul constant și pentru că au înțeles cât de valoroasă este investiția în educația de calitate.” menționează Elisabeta Maxim, director general Cambridge Star.

Deși se desfășoară într-un cadru de examen, testarea Cambridge YLE este concepută special pentru a fi o experiență pozitivă, accesibilă și adaptată copiilor. Fără presiunea notelor sau a competiției, aceste examene încurajează exprimarea liberă în limba engleză, ajutându-i pe cei mici să își dezvolte încrederea, să se familiarizeze treptat cu ideea de evaluare și să își recunoască progresul într-un mod clar și încurajator. Susținerea unui examen la o vârstă fragedă devine astfel un pas natural în construirea unei relații sănătoase cu învățarea și cu propria evoluție.

Cambridge Star continuă astfel misiunea sa de a susține și dezvolta potențialul fiecărui copil din Botoșani, pregătindu-i nu doar pentru examene, ci pentru un viitor în care limba engleză deschide uși și creează oportunități.

Publicitate

Următoarea sesiune de examene Cambridge pentru copii va avea loc pe  25 iulie 2025, iar echipa Cambridge Star îi așteaptă cu brațele deschise pe toți copiii care s-au înscris.

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat. Solicitarea vizează informații concrete privind repartizarea și livrarea noilor ambulanțe către Serviciul Județean de Ambulanță Botoșani și unitatea SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” Botoșani.

„Când este vorba despre sănătate, timpul nu are răbdare. Tocmai din acest motiv, modernizarea flotei de ambulanțe este o urgență națională și nu suportă amânări sau prioritizări. În lipsa dotării SAJ și SMURD cu ambulanțe moderne, riscul de a pierde vieți omenești crește semnificativ”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

În luna februarie, senatorul a transmis o primă întrebare pe această temă, iar răspunsul Ministerului Afacerilor Interne indica începutul livrărilor la nivel național în luna mai, cu un calendar de distribuție ce urma să fie stabilit ulterior. Totuși, deși ne aflăm la finalul lunii iunie, județul Botoșani nu a fost încă informat oficial cu privire la graficul propriu de dotare.

„Nu cerem privilegii, ci garantarea unui drept fundamental: acela ca botoșănenii să beneficieze de servicii de urgență rapide și eficiente. Din acest motiv, solicit Ministerului Afacerilor Interne să asigure un proces transparent și echitabil în alocarea ambulanțelor. Județul Botoșani are nevoie urgentă de aceste resurse. Este vorba despre sănătatea botoșănenilor și despre capacitatea noastră de a răspunde eficient în orice situație de urgență”, a adăugat senatorul social-democrat.

La finalul anului 2024, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 1.560, prin care a fost aprobată achiziția centralizată a 470 de ambulanțe tip B 4×4 și 121 de ambulanțe tip C, în baza unor acorduri-cadru, cu livrări planificate pe parcursul anilor 2025 și 2026.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire spirituală.

Dimineața a început cu Sfânta Liturghie, slujită în sobor de preoți, în sunetul clopotelor care au chemat satul la rugăciune. În liniștea sfântă a bisericii, s-a simțit mai mult ca oricând că Hristos este în mijlocul celor adunați. Credincioșii au primit cu evlavie binecuvântarea slujitorilor și au rostit rugăciuni pentru familiile lor, pentru pace, pentru credință.

Punctul central al întâlnirii a fost cuvântul susținut de părintele Jelip Cristian, de la Parohia Rediu, care a abordat o temă de o actualitate și profunzime tulburătoare: „Modalități de aplicare a sfaturilor duhovnicești în viața creștinului de astăzi”. Cu glas cald și inimă deschisă, părintele a vorbit despre lupta nevăzută a sufletului într-o lume în care valorile par tot mai fragile. A subliniat cât de vitală este rugăciunea în familie, educația religioasă a copiilor și legătura vie cu părintele duhovnic – stâlp de lumină în confuziile vieții cotidiene.

„Credinciosul de azi nu este mai puțin capabil de sfințenie decât cel din trecut. El are nevoie doar de curaj, de sinceritate și de un început mic, dar statornic: un „Doamne, miluiește-mă!” rostit din inimă”, a spus părintele, cu emoție.

În partea a doua a întâlnirii, preoții prezenți au discutat deschis, frățește, despre provocările pastorale din parohii și au propus inițiative menite să reaprindă flacăra vieții duhovnicești în comunitățile lor: seri de rugăciune, cercuri catehetice, sprijin concret pentru familiile tinere și activități dedicate copiilor și bătrânilor singuri.

Încheierea evenimentului nu a fost un final, ci mai degrabă un nou început. Un început al unei lucrări mai vii, mai sincere, mai aproape de inima omului. Cu lumina blândă a serii strecurându-se prin vitraliile bisericii, oamenii au plecat acasă cu sufletul mai curat, cu gândul la Dumnezeu și cu nădejdea că, oricât de întunecat ar părea drumul vieții, nu suntem niciodată singuri.

Publicitate

În Horodiștea, într-o zi de sfârșit de iunie, Cerul s-a apropiat de oameni. Iar oamenii au simțit.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și biciclișt

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat de siguranță rutieră.
Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 60 de persoane și controlate 50 de vehicule, dintre care 13 bicicliști.
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 14.000 de lei, atât pentru abateri ale conducătorilor auto, cât și ale pietonilor și bicicliștilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending