Connect with us
Publicitate

Administratie

Cosmin Andrei: „Am multe proiecte de prezentat, combaterea violenței în școli este unul dintre ele!”

Publicat

Publicitate

Primăria trebuie să se implice pentru a combate violența în școli.

Primarul a spus că una dintre prioritățile sale pentru următorul mandat va fi combaterea violenței în școlile din municipiu. Și chiar dacă Primăria nu are atribuții directe în organizarea activităților școlare din unitățile de învățământ, Cosmin Andrei consideră că este datoria primarului să se implice pentru a răspunde la îngrijorările comunității pe care o reprezintă.

În ultima perioadă, la întâlnirile cu cetățenii, cei care au copii la școală mi-au ridicat din ce în ce mai des această chestiune. A devenit o problemă foarte gravă, la fel cum e și îngrijorarea părinților privind consumul de droguri în rândul elevilor. Sunt și eu părinte. Am și eu aceste îngrijorări. E vorba siguranța copiilor noștri. Nu am cum să spun că nu e treaba mea. Trebuie făcut ceva. Mă voi implica personal, voi colabora cu părinții, cu directorii, cu  profesorii și cu cine mai e nevoie pentru a combate violența în școlile din municipiul Botoșani”, a spus primarul. Acesta a promis că va prezenta botoșănenilor acțiunile pe care le are în vedere în această privință și a adăugat că în bugetul pentru anul viitor va aloca o sumă distinctă în bugetul primăriei pentru programele de combatere a drogurilor și a violenței în școlile din municipiul Botoșani.

Publicitate

Amenințarea cu violența fizică, umilirea, lovirea sunt situații cu care copiii se confruntă frecvent în școlile din țară, care au loc inclusiv în municipiul Botoșani.

Cum vrea primarul Cosmin Andrei să combată violența în școli

  • Ateliere anti-violență în școli – organizarea de activități regulate în școli, în coordonarea unor consilieri școlari sau psihologi, care să le prezinte elevilor modalitățile non-violente de rezolvare a conflictelor și manifestarea respectului reciproc dintre copii.
  • Platforma de raportare anonimă – Primăria poate finanța realizarea unei platforme online pe care să o pună la dispoziția unităților școlare și unde elevii să poată raporta anonim actele de violență sau de bullying, inclusiv pentru a semnal intervenția imediată din partea personalului școlar.
  • Supraveghere în recreație – Asigurarea prezenței permanente, prin rotație, a personalului școlar pe holurile sau în curtea școlii în timpul pauzelor dintre orele de curs, pentru a preveni actele de violență.
  • Implicarea elevilor – Atribuirea unor responsabilități elevilor din clasele superioare în prevenirea actelor de violență sau de bullying din partea altor elevi.
  • Chestionare anonime de evaluare – Primăria poate organiza analize periodice pe baza unor chestionare anonime, aplicate în fiecare clasă, pe tema violenței, pentru evaluarea situației și pentru a propune intervenții în cazurile de risc.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Peste 25.000 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primul trimestru al acestui an, cu 40,53% mai mult față de anul trecut în aceeași perioadă

Publicat

Publicitate

Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe radieri au fost înregistrate în Municipiul Bucureşti, respectiv 3.826 (în creştere cu 39,23% faţă de ianuarie-martie 2023) şi în judeţele Cluj (1.291 +53,14%), Dâmboviţa (1.189, +148,74%), Timiş (998, +18,25%) şi Constanţa (949, +8,46%).

La polul opus, cele mai puţine radieri au fost consemnate în judeţele Ialomiţa (164, în creştere cu 49,09% faţă de primul trimestru al anului trecut), Călăraşi (168, +6,33%), Giurgiu (196, +31,54%) şi Covasna (197, +52,71%).

Publicitate

Creşterile cele mai semnificative ale numărului de radieri s-au înregistrat în judeţele Dâmboviţa (+148,74%), Harghita (+125,4%) şi Maramureş (+88,7%). Singura scădere a fost înregistrată în judeţul Olt, unde numărul de radieri s-a diminuat cu 3,13% (248) în primele trei luni din acest an, comparativ cu ianuarie-martie 2023.

Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 5.843 (+21,25%, raportat la perioada similară din 2023), agricultură, silvicultură şi pescuit (2.935, +116,29%) şi informaţii şi comunicaţii (2.262, +86,94%).

În martie 2024 au fost radiate 7.892 firme, cele mai multe din Bucureşti (1.202) şi judeţele Cluj (382), Timiş (314), Constanţa (313) şi Ilfov (292).AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025. „Ştia să îi facă pe toți să își găsească pacea sufletului”

Publicat

Publicitate

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multor oameni. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Paisie o vorbă bună şi o mângâiere sufletească.Vestea despre minunile sale s-a răspândit în toată ţara, astfel că Sihăstria devenise loc de pelerinaj. Părintele Paisie este unul dintre duhovnicii propuşi la canonizare anul viitor, când Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române împlineşte 100 de ani, scrie realitatea.net.

Părintele Paisie Olaru s-a născut in comuna Lunca, județul Botoșani, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei. Peste niște ani, avea sa devina unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici ai Moldovei. A făcut ascultare la mai multe mânăstiri, însă cele mai dragi sufletului sau au rămas schitul Sihla si mânăstirea Sihăstria.

“A fost cel mai mare călugăr al bisericii noastre, așa spun cei care au apreciat în mod just istoria ultimelor două veacuri. Se spune despre Paisie Olaru că a fost cel mai mare călugăr de la Sfântul Calinic încoace. De la jumătatea veacului al 19-lea până în prezent”, spune PS. Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei București.

Publicitate

 „Se urcă până la părintele Cleopa, venea înapoi…toată ziua citea o Psaltire, toți psalmii. Era aici o persoană care îngrijea de biserica și îi zicea: hai părinte și mănâncă ceva și i-au adus mâncare. S-a dus în chilie să guste și când s-a dus și s-a întors din chilie…mai avea niște rugăciuni de citit”, declară Ierodiaconul Teodosie, Mănăstirea Sihăstria.

Tată a mii de credincioși
Paisie Duhovnicul știa să îi facă pe toți să își găsească pacea sufletului. De altfel, cel mai des canon pe care părintele îl dădea era: “să nu mai faci!”.

“Ne-au insuflat duhovnicește, au făcut să căutăm veșnicia și așa am renunțat la cele ale lumii acesteia, am simțit chemarea prin puterea rugăciunii lor și a cuvintelor duhovnicești pe care le-am ascultat. Așa am ajuns mulți dintre tinerii acestei mănăstiri să le urmăm viață călugărească”, spune Ierodiaconul Sofian, Mănăstirea Sihăstria.

Publicitate

Cei care veneau la Paisie Duhovnicul cu greu se mai puteau dezlipi de bătrân. Părintele Paisie a avut o prietenie sfântă cu părintele Cleopa.

“Doamne binecuvântează făgăduința noastră că să fim amândoi împreună, şi în veacul acesta şi în cel ce o să fie. De voi muri eu întâi, să fie el la capul meu, iar de o muri el întâi, să fiu eu la capul lui!”

Cu o viață întreagă vorbită despre Răi și sfinți, Paisie Olaru, prietenul pământenilor și al lui Dumnezeu, avea să meargă la cer la vârstă de 94 de ani, condus în rugăciune de mulți dintre cei care l-au iubit.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

2 Mai 2024: Ziua Naţională a Tineretului în România

Publicat

Publicitate

2 MAI 2024: Ziua Naţională a Tineretului. În fiecare an, în România, un oraș este desemnat capitală a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost iniţiat în 2004, de 15 deputaţi din formaţiunile politice parlamentare, scrie alba24.ro. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, la 5 octombrie 2004.

Legea nr. 425 privind instituirea Zilei naţionale a tineretului a fost adoptată la 25 octombrie 2004.

Pentru marcarea acestei zile, sunt organizate şi promovate activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului.

Publicitate

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului se implică în sprijinirea materială, financiară şi organizatorică a evenimentelor dedicate acestei zile.

Începând cu 2016, anual, un oraş din România reprezintă Capitala Tineretului din România, similar titulaturii Capitala Europeană a Tineretului.

Este vorba despre un program naţional destinat tinerilor, ce are drept scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special.

Publicitate

Desemnarea acestui oraş se face în urma unui concurs de concepte, iar anul acesta a fost desemnat orașul Ploiești.

Primul oraş desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timişoara, în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Sfânta și Marea Joi: DENIA celor douăsprezece Evanghelii

Publicat

Publicitate

La Cina cea de Taină din joia mare, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creştineşti: Taina Împărtăşaniei. El a săvârşit un lucru neobişnuit de tainic şi de sfânt: a luat pâinea, a binecuvântat-o, şi-a înălţat privirile către cer, a lăudat pe Dumnezeu, a frânt pâinea şi a dat-o ucenicilor Săi spunând uluitoarele, cu totul neobişnuitele cuvinte pe care le auzim la fiecare Sfântă Liturghie: „Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor”.

După aceea, Domnul Iisus Hristos a binecuvântat potirul cu vin şi, dându-l ucenicilor, a grăit: „Beţi dintru acesta toţi: acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi, care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor. Aceasta să faceţi spre pomenirea Mea” (Matei 26, 28). Noi facem asta spre pomenirea Lui la fiecare Sfântă Liturghie prin Taina Euharistiei. Mai înainte, El spusese: „Eu sunt Pâinea vieţii… Eu sunt Pâinea cea vie, Care S-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci – iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este trupul Meu… Cel ce mănâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi” (Ioan 6, 48-51, 53-56).

Aceste cuvinte au fost atât de şocante când oamenii le-au auzit pentru prima dată încât mulţi, chiar dintre ucenicii Lui, L-au părăsit, neputând înţelege cum avea El să le dea de mâncat Trupul Său şi de băut Sângele Său, cum putea să îşi dea numele de „Pâinea Cerească”. Dar cei doisprezece apostoli, pe care Domnul Iisus Hristos i-a întrebat: „Nu vreţi şi voi să Mă părăsiţi?”, i-au răspuns prin gura Sfântului Apostol Petru: „Doamne, unde să mergem? Doar Tu ai cuvintele vieţii veşnice” (Ioan 6, 67-68). Apostolii au primit, au făcut loc în inimile lor pentru cuvintele tainice ale Domnului, au crezut în faptul că Domnul Iisus Hristos este Pâinea vieţii, care s-a pogorât din cer – iar la Cina cea de Taină, când El le-a dat Trupul şi Sângele Său sub chipul pâinii şi al vinului, şi-au amintit cu adâncă credinţă de ceea ce le spusese Hristos.

Publicitate

Şi noi, creştinii, suntem datori să primim în inimile noastre aceste mari şi sfinte cuvinte ale lui Hristos, suntem datori să ne amintim ce ne-a spus Hristos în minunatul Său cuvânt despre viţa de vie: „Eu sunt Viţa cea adevărată şi Tatăl Meu este lucrătorul. Eu sunt Viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne întru Mine şi Eu întru el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic” (Ioan 15, 1-6). Dacă noi suntem mlădiţe ale Viţei lui Hristos, înseamnă că ne hrănim cu seva acestei Viţe, aşa cum viţa de vie obişnuită se hrăneşte cu seva pe care o primeşte de la rădăcinile sale. Nu putem trăi fără hrana tainică primită de la Viţa Hristos, ale cărei mlădiţe El ne-a învrednicit să fim. El ne-a învrednicit să fim.

Suntem datori să credem din toată inima în faptul că, împărtăşindu-ne cu Trupul şi Sângele lui Hristos sub chipul pâinii şi al vinului, cu adevărat mâncăm Trupul lui Hristos şi bem Sângele Lui. Şi nimeni dintre noi să nu se îndoiască văzând că pâinea rămâne pâine şi vinul rămâne vin şi că ele au gust de pâine şi de vin. Să nu se îndoiască nimeni de faptul că nu sunt pâine simplă şi vin simplu, ci adevăratul Trup şi adevăratul Sânge al lui Hristos.

În Taina Euharistiei, la Liturghie, se săvârşeşte cu adevărat neasemuita minune a prefacerii pâinii şi vinului în Trupul şi Sângele lui Hristos. Episcopii şi preoţii care săvârşesc cu mare evlavie Taina Euharistiei, simt limpede că se petrece o Taină foarte mare, simt cum Se pogoară Duhul Sfânt asupra pâinii şi a vinului. Să ne apropiem și noi de marea Taină a Împărtăşaniei cu frică, cutremur, cu credinţă adâncă în faptul că sub chipul pâinii şi al vinului ne împărtăşim cu Trupul şi cu Sângele lui Hristos, că se împlinesc asupra noastră cuvintele lui Hristos: „Cel ce mănâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu întru Mine rămâne şi Eu întru el”. Amin.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending