Connect with us
Publicitate

Eveniment

Coronavirus Botoșani: Record de infectări în ultimele 24 de ore

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Botoșani au fost raportate 602 cazuri de noi îmbolnăviri de COVID, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică.

La nivelul municipiului Botoșani, rata de contaminare a ajuns la 16, 43, iar în județ indicele de infectare este în acest moment 8,06 la mia de locuitori.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Mită pentru permis. O femeie a încercat să mituiască un funcționar care trebuia să o programeze la proba teoretică

Publicat

O femeie s-a prezentat la ghişeul pentru programări la examenul teoretic de obţinere al permisului de conducere cu 400 de lei ascunşi între filele dosarului. Femeia a fost condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov pentru continuarea cercetărilor.

Direcția Generală Anticorupție – SJA Brașov a fost sesizată marți de conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Brașov cu privire la faptul că, la unul dintre ghișeele instituției, s-a prezentat o femeie, în vârstă de 32 de ani, care a oferit o sumă de bani cu titlu de mită pentru a promova proba teoretică necesară pentru obținerea permisului de conducere, relatează Mediafax.

Banii, ascunşi între filele dosarului

În fapt, femeia s-a prezentat la ghișeu având asupra sa dosarul de candidat și solicitând să fie programată, în aceeași zi, pentru susținerea probei teoretice în vederea obținerii permisului de conducere – categoria B.

Între filele dosarului, angajatul SPCRPCIV Brașov a identificat suma de 400 de lei cu privire la care candidata a precizat că a introdus-o pentru a determina în acest mod personalul instituției să o ajute să promoveze proba respectivă.

Lucrătorii DGA au procedat la constatarea infracțiunii flagrante de dare de mită, persoana în cauză fiind condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov pentru continuarea cercetărilor. Numai în ultima lună, angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au sesizat la Direcția Generală Anticorupție 12 situații în care li s-au oferit diverse sume de bani cu titlu de mită.

Citeste mai mult

Eveniment

Medic psihiatru: Adicţia reprezintă unul dintre mecanismele prin care mintea umană se adaptează la stres

Publicat

Stresul poate declanșa dependența, spun specialiștii, iar acesta nu se limitează la evenimentele dramatice. Psihiatrul Catinca Pătraşcu explică că stresul poate să apară și în contexte mai subtile, precum relații de cuplu tensionate sau senzația de alienare în mediul profesional, scrie alba24.ro.

Acesta poate afecta, de asemenea, relațiile cu familia și părinții. Sub acest stres, dependența se manifestă în diverse forme, implicând substanțe și comportamente variate.

Droguri și comportamente dependente

Psihiatrul subliniază că, în căutarea umplerii golurilor emoționale, oamenii apelează adesea la substanțe sau comportamente la îndemână.

Drogul poate fi reprezentat de orice element care perturbă echilibrul biochimic al creierului.

Acest lucru poate include substanțe legale, cum ar fi alcoolul și tutunul, dar și substanțe ilicite.

Toate aceste elemente acționează ca mijloace prin care oamenii încearcă să își îmbunătățească starea lor de bine.

Canabisul: Efecte asupra sănătății

Psihiatrul Catinca Pătraşcu detaliază efectele pe termen lung ale consumului de canabis, una dintre cele mai utilizate droguri ilegale din România.

Canabisul conține tetrahidrocanabinolul (THC), compusul psihoactiv principal care afectează creierul.

Efectele includ relaxare, euforie și alterarea percepției timpului.

Cu toate acestea, pot apărea și efecte negative, cum ar fi anxietatea și paranoia.

Consumul pe termen lung poate afecta memoria și funcțiile cognitive, potențial provocând chiar și probleme de sănătate mintală.

Alcoolul: O substanță legală cu efecte adverse

Psihiatrul subliniază că, deși legal și accesibil, alcoolul este o substanță toxică pentru organism.

Consumul excesiv de alcool poate avea efecte negative asupra sănătății mentale și fizice.

Efectele imediate includ starea de euforie și relaxare, dar și tulburări ale atenției și memoriei.

Consumul pe termen lung poate duce la dependența de alcool și afectarea funcțiilor cognitive.

De asemenea, poate cauza probleme hepatice, cardiace și gastrointestinale.

Impactul asupra individului și societății

Efectele pe termen lung ale consumului de droguri nu afectează doar individul, ci și societatea în ansamblu.

Consumul de droguri și alcool poate pune presiune pe sistemul de sănătate, sistemul juridic și economie.

Abordarea acestei probleme necesită strategii multiple, inclusiv prevenție, tratament și reintegrare socială, pentru a reduce impactul consumului de droguri asupra indivizilor și societății în general.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Mare Mucenic Eustație și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist

Publicat

Înainte de a lua numele de Eustatie, acest sfânt mare mucenic se numea Placid, iar soția lui, Tatiana. Placid a fost general la Roma, pe vremea împăratului Traian (98-117), în anul 100. Deși acesta era un păgân înstărit, bunătatea și milostenia pe care o arăta pentru cei săraci strălucea mult mai tare. Dumnezeu, văzând sufletul cel bun al lui Placid, i se arătă în chip asemănător precum Sfântului apostol Pavel.

Într-o bună zi, pe când era la vânat, Placid a văzut un cerb pe care a început sa-l gonească. Totuși, animalul rămase neclintit în timp ce Placid se apropia de el. Când a fost îndeajuns de aproape de el, a văzut între coarnele cerbului Sfânta Cruce a Mântuitorului, care strălucea mai tare ca soarele. De la Cruce a auzit un glas care îl întreba de ce îl prigonește deoarece el este Hristos, cel pe care Placid îl cinstește fără a ști. Fiind cuprins de uimire și speriat, Placid a căzut de pe cal, pierzându-și cunoștința pentru câteva ceasuri bune. Hristos i se arătă și a doua oară pentru a-l convinge pe Placid de faptul că tot ceea ce s-a întâmplat acesta nu și-a închipuit. Atunci, Placid începu a crede din toată inima și s-a botezat. Iar numele sau de botez a fost Eustatie iar soția s-a numit Teopista. Cei doi copii ai lor vor purta numele de Agapie și Teopist. Dând dovadă de credință și datorită virtuților sale, bunul Dumnezeu i se arătă din nou, spunându-i că va ajunge precum Iov, să sufere foarte multe încercări din partea necuratului, însă Harul va fi cu el.

 

Iar cele spuse de Domnul s-au adeverit, sfântul pierzându-și întreaga avere și fiind nevoit să ia drumul exilului, în timp ce soția sa a fost robită iar copiii săi răpiți de animale sălbatice. Însă, în acea perioadă, barbarii au invadat pământurile romanilor. Atunci, împăratul roman își aduce aminte de Eustatie și de toate faptele sale vitejești. Pentru toate acestea îl cheamă la curtea împărăteasca, îi oferi toate bunurile și averea pe care le avea. Iar sfântul, în fruntea oștirii romane, îi învinge și îi respinge pe barbari.

Întorcându-se la Roma, a găsit pe soția și pe copiii săi, care au fost protejați de Harul Dumnezeiesc pentru credința cea neclintită a sfântului. Împăratul Adrian, succesorul lui Traian îi redă cinstea cea dintâi, însă i-a cerut acestuia să jertfească idolilor pentru victoriile răsunătoare pe care le-a obținut. Totuși, Eustatie i-a răspuns împăratului că acesta a reușit să biruie doar cu ajutorul lui Hristos, nu cu ajutorul idolilor și ai falșilor dumnezei. Mâniat, împăratul, la auzul acestor cuvinte, l-a dat pe sfânt, pe soția sa și pe fii lor, să fie mâncați de fiare sălbatice. Însă, din pricina faptului că fiarele nu au voit să-i mănânce, împăratul a ordonat ca aceștia să fie aruncați într-un cazan încins. Astfel și-au dat acești sfinți mucenici sufletele în mâinile Domnului.

Totuși, trupurile acestora nu au fost mistuite de flăcări, spre mirarea împăratului și a păgânilor și spre bucuria creștinilor. Creștinii au înțeles faptul ca Harul Dumnezeiesc se revărsa peste trupurile sfinților.

Citeste mai mult

Actualitate

Autostrada Unirii, care leagă Moldova de Transilvania: CNAIR semnează contractul de proiectare și execuție pentru primul lot

Publicat

CNAIR va semna miercuri, 20 septembrie, contractul de proiectare si execuție pentru primul lot din Autostrada Unirii A8, care leagă Moldova de Transilvania, și care va permite celor din regiunea Moldovei accesul direct către Europa pe o autostradă. Contractul va fi semnat cu UMB.

E vorba de lotul Vânători Neamț (Leghin) – Motca în lungime de aproximativ 30km. Este primul lot din prima autostrada care va contribui în mod esențial la “europenizarea”  sau “intrarea in Europa” din punct de vedere a infrastructurii rutiere moderne a regiunii Moldova.

“Mâine este o zi istorică pentru A8, Autostrada Unirii. Se va semna primul lot pentru Proiectare + Execuție, secțiunea Leghin-Moţca, cu finanțare prin PNRR, finalizare în 2026”, a transmis Cătălin Urtoi, directorul Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere.

Tot în această săptămână, mai exact joi, pentru secțiunea montană, adică continuarea spre Ardeal a lotului care se va semna mâine, va avea loc ședința Comisiei Tehnico-Economice din cadrul Ministerului Transporturilor pentru avizarea studiului de fezabilitate pentru secțiunea de 159.2km. Este vorba de secțiunea ce traversează munții. Daca CNAIR se va mișca rapid după acest CTE și va întocmi memoriul pentru interministerială se va putea inclusiv de luna aceasta obținerea indicatorilor  si finanțarea aprobate, putând trece astfel și în acest caz la etapa de proiectare și execuție.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending