Connect with us
Publicitate

Eveniment

Coronavirus Botoșani: 139 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

Publicat

Oficialii Direcției de Sănătate Publică Botoșani au anunțat joi că la nivelul județului au apărut 139 de cazuri noi de îmbolnăviri cu noul coronavirus. La nivelul municipiului Botoșani sunt cele mai multe cazuri de COVID; 63, dar și în Dorohoi a crescut numărul de îmbolnăviri, joi fiind raportate zece cazuri.

Indicele de infectare în județul Botoșani este 1,34 la mia de locuitori. În municipiul Botoșani, rata de contaminare a ajuns la 2,64 la mia de locuitori.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Programul de susținere a producției de CARTOF de CONSUM, în anul 2024. Câți bani se dau pe un hectar cultivat

Publicat

A fost adoptata H.G. nr. 150/2024 pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de CARTOF de CONSUM ” în anul 2024.
Sprijinul financiar este de 200 euro/ha cultivat cu CARTOFI de CONSUM și plata se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.
Cererile se depun la DAJ BOTOȘANI, până la data de 20 mai 2024 inclusiv, de către următorii beneficiari:
– producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător valabil pana la 31.12.2024;
– producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008;
– producători agricoli societati agricole si producatori agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii :
a) să solicite ajutorul de minimis prevăzut în prezenta hotărâre
b) să utilizeze o suprafață cultivată cu CARTOFI de consum de minim 0,30 Ha ;
c) să obțină o producție de minimum 15 To / Ha de pe suprafața prevăzută la lit. b), din care să comercializeze cel puțin 6 tone / Ha până la data de 18 noiembrie 2024.
d) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ- teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2024;
e) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. c) prin documente justificative;
Pentru a se înscrie în program, beneficiarii depun o CERERE-tip, însoțită de următoarele documente:
a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal
b) copie a atestatului de producător valabil pana la 31.12.2024
c) împuternicire/procură notarială și o copie CI a unui reprezentant, după caz,
d) copie a certificatului de înregistrare la ONRC/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea
e) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
f) adeverința, în original, din Registrul agricol pentru anul 2024 cu suprafața de teren utilizată de solicitant, în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză;
e) declarații pe propria răspundere, conform modelelor prevăzute în anexa nr. 2;
Valorificarea producției se face până la data de 18 noiembrie 2024 inclusiv, iar documentele justificative ( rapoarte fiscale de închîdere zilnica/factura/fila/filele din carnetul de comercializare ) care atestă valorificarea producției de CARTOFI se depun la Direcția Agricolă Județeană Botoșani până la data de 20 noiembrie 2024.

PROGRAM CARTOFI de CONSUM – 2024
200 euro / ha pentru cultura de CARTOFI de CONSUM !!!
Programul CARTOFI 2024 – HG nr. 150 / 23.02.2024

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție la condițiile de trafic! Meteorologii au emis un COD GALBEN de ceață pentru mai multe comune din Botoșani

Publicat

Atenție la condițiile de trafic! Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Rădăuți-Prut, Avrămeni, Manoleasa, Păltiniș, Mileanca, Darabani, Drăgușeni, Viișoara, Concești, Mitoc și Adășeni. Acesta este valabil până la ora 11:00.

Din această cauză, pe drumurile din localitățile menționate se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112.

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Spitalele din România se pregătesc de război. Anunțul lui Raed Arafat

Publicat

Spitalele din România au început pregătirile în caz de război. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține că țara nostră a început să facă stocuri de materiale sanitare pentru a putea trata răniții în cazul unui conflict militar. 

România și celelalte state membre NATO își pregătesc sistemele sanitare în caz de război. În eventualitatea unui conflict militar, orice spital civil va putea să primească soldați răniți pe front.

Țara noastră își face stocuri și pentru protecție nucleară. Raed Arafat a declarat că la nivelul instituției pe care o conduce are un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical, de detecție și de monitorizare pe parte chimică, biologică și radio-nucleară.

În ședința CSAT de săptămâna trecută s-a decis ca toate unitățile medicale să fie pregătite pentru un eventual război.

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutoarele de la stat care se vor majora, de la 1 martie 2024: Mai mulți bani pentru românii nevoiași

Publicat

Începând cu data de 1 martie, o parte din ajutoarele financiare de la stat se vor majora.

Ajutoarele care se calculează în raport cu indicatorul social de referință (ISR) vor crește automat în doar câteva zile, odată cu majorarea valorii acestui indicator cu rata medie anuală a inflației din 2023, scrie realitatea.net.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata inflației pentru 2023 este de 10,4%.

Legea 225/2021 este actul normativ ce stabilește că valoarea ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de INS.

Pentru 2023, INS a anunțat o rată a inflației de 10,4%. Asta înseamnă că valoarea ISR se va majora, din martie, de la 598 de lei, cât e în prezent, la 660 de lei.

Astfel, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR se majorează, începând din luna martie. Printre cele mai importante drepturi care se acordă în funcție de ISR se numără indemnizația de șomaj, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, dar mai sunt și altele.

După cum stabilește Legea 76/2002, indemnizația de șomaj depinde de stagiul de cotizare și se calculează astfel:

– valoarea ISR în vigoare la data stabilirii valorii indemnizației (din martie va fi 660 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

– valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:

– 3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;

– 5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;

– 7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;

– 10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

În plus, tot Legea 76/2002 stabilește și acordarea primei de inserție, care crește, de la 1 martie, la 1.980 de lei (de trei ori valoarea ISR), dar și a subvenției pentru persoane marginalizate, care se va majora la 2.640 de lei (de patru ori valoarea ISR).

Potrivit legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se va majora la 462 de lei (de la 419 lei), în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR), și la 350 de lei (de la 317 lei), în cazul handicapului accentuat (53% din ISR).

Totodată, de la 1 martie va crește și limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului. OUG 111/2010 prevede că valoarea indemnizației lunare nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, ceea ce va duce pragul minim al acesteia, din martie, la 1.650 de lei (de la 1.495 de lei)

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending