Connect with us
Publicitate

Eveniment

Controale pe piaţa rechizitelor şi uniformelor şcolare, la nivelul întregii țări, anunță ANPC

Publicat

Publicitate

ANPC, controale pe piaţa rechizitelor şi uniformelor şcolare. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) derulează, în perioada premergătoare începutului noului an şcolar, o serie de acţiuni de verificare a modului în care este respectată legislaţia în domeniu la comercializarea rechizitelor şi uniformelor şcolare, la nivelul întregii ţări.

„Este foarte important pentru toţi consumatorii, mai ales pentru părinţii, care în această perioadă achiziţionează rechizite sau uniforme şcolare pentru copii, să fie foarte atenţi la caracteristicile şi etichetele acestora, şi să facă aceste cumpărături din magazine autorizate şi raioane specializate pentru a evita achiziţionarea unor produse care ar putea să pună în pericol sănătatea copiilor.

Uneori un preţ exagerat de mic poate ascunde anumite probleme legate de calitatea produselor, acestea putând fi contrafăcute”, a precizat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, potrivit Agerpres.

ANPC, recomandări pentru cei care vor să cumpere rechizite și uniforme școlare

Până la finalizarea acestor acţiuni de control, ANPC oferă consumatorilor o serie de recomandări, precum achiziţionarea, atât a produselor textile, cât şi a rechizitelor numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi nevoie în cazul depunerii unei reclamaţii.

Reprezentanţii autorităţii recomandă atenţie la achiziţionarea articolelor de îmbrăcăminte care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute.

De asemenea, printre recomandările la achiziţia produselor textile se mai numără:

Publicitate
  • eticheta oricărui produs trebuie să menţioneze compoziţia fibroasă a acestuia, respectiv denumirile fibrelor componente, urmate de procentul în greutate al fiecărei fibre;
  • în cazul în care produsul are şi căptuşeală, compoziţia acesteia trebuie precizată în mod expres;
  • orice produs textil trebuie să aibă instrucţiunile de întreţinere marcate pe eticheta din material textil, rezistentă la tratamente umidotermice, montată/cusută în interiorul produsului;
  • instrucţiunile de întreţinere trebuie să acopere toate tratamentele, în ordinea: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu (dacă nu se aplică un tratament, simbolul respectiv este tăiat/barat);
  • la îmbrăcămintea pentru copii, acele capete libere ale cordoanelor glisante, ale cordoanelor funcţionale şi centurilor de înnodat sau eşarfelor cu nod nu trebuie să conţină ornamente tridimensionale sau noduri şi trebuie protejate împotriva destrămării, de exemplu prin topire la cald sau prin cusătura de întărire;
  • capetele pot fi dublate sau pliate cu condiţia să nu determine apariţia riscului de a se agăţa;
  • la îmbrăcămintea pentru copii mari şi tineri (cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani), cordoanele funcţionale şi găicile de ajustare nu trebuie să aibă o lungime mai mare de 75 mm la fiecare capăt şi nu trebuie realizate din materiale elastice, cu excepţia bretelelor de umăr şi a bretelei de susţinere în jurul gâtului;
  • îmbrăcămintea pentru copii mari şi tineri, cu bretea de susţinere în jurul gâtului, trebuie realizată fără capete libere în zona glugii şi a gâtului; etc.

În ceea ce priveşte rechizitele şcolare (caiete de diferite tipuri, penare, carioci, pixuri, radiere, seturi de markere colorate, acuarele, blocuri de desen, truse geometrice, învelitori caiete şi cărţi) şi ghiozdanele sau rucsacurile trebuie să fie însoţite de elemente de identificare şi caracterizare traduse în limba română, respectiv denumire producător/importator sau distribuitor şi adresa acestuia, denumire produs, dimensiuni, compoziţie sau instrucţiuni de întreţinere, după caz.

În urma acţiunilor de control desfăşurate în anii trecuţi, comisarii ANPC au identificat la comercializare produse neconforme, precum:

  • rechizite (carioci, pixuri, radiere) fără traducerea în limba română a elementelor de caracterizare, uniforme şcolare fără etichete de produs care să conţină principalele elemente de identificare şi caracterizare (lipsa compoziţie fibroasă şi instrucţiuni de întreţinere),
  • ghiozdane şcolare fără etichete care să conţină principalele elemente de identificare şi caracterizare,
  • seturi de markere colorate având data durabilităţii minimale depăşită,
  • acuarele fără documente de calitate,
  • blocuri de desen la care s-a constatat că nu respectau condiţiile declarate în sensul că pe copertă se declara că au 20 file de A4 iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat că produsul conţinea 10 file/A4 albe şi 1 fila roz,
  • caiete de matematică la care s-a constatat că nu respectau condiţiile declarate, în sensul că pe copertă se declara că au 96 file de A4 iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat ca produsul conţinea 85 file/A4.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri cu 350.000 de lei, cu ocazia împlinirii a 118 ani de activitate

Publicat

Publicitate

Loteria Română pune la dispoziţia jucătorilor câştiguri suplimentare de 350.000 de lei, cu ocazia împlinirii a 118 ani de la înfiinţare, potrivit unui comunicat al companiei, remis AGERPRES.

Astfel, Loteria Română organizează duminică, 15 septembrie, Tragerile Speciale Loto Aniversare, eveniment care presupune două trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40.

Pentru cea de-a doua tragere, cea suplimentară, Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri al categoriei I, după cum urmează: Loto 6/49 – 200.000 de lei, Joker – 100.000 de lei, Loto 5/40 – 50.000 de lei.

De asemenea, Loteria Română anunţă un report de peste 28,71 milioane de lei (peste 5,77 milioane de euro) la categoria I a jocului Loto 6/49.

La Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 9,97 milioane de lei (peste 2 milioane de euro).

La Joker, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 11,60 milioane de lei (peste 2,33 milioane de euro), la categoria a II-a este în joc un report în valoare de peste 481.900 de lei (aproximativ 96.900 de euro). La Noroc Plus se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 137.700 de lei (peste 27.700 de euro).

Publicitate

La Loto 5/40, la categoria I, este în joc un report în valoare de peste 762.600 de lei (peste 153.300 de euro). La Super Noroc se înregistrează un report la categoria I în valoare de peste 150.300 de lei (peste 30.200 de euro).

La tragerea Loto 6/49 de joi, 12 septembrie, la categoria a II-a, s-au înregistrat două câştiguri în valoare de 120,094.76 de lei fiecare. Biletele norocoase au fost jucate prin aplicaţia amparcat şi la o staţie de plată parteneră.

La tragerea Joker, la categoria a III-a, s-a înregistrat un câştig în valoare de 97,967.22 de lei. Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Deva, judeţul Hunedoara. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: 13 septembrie- Ziua Pompierilor. Șase angajați din cadrul ISU Botoșani, avansați în grad înainte de termen

Publicat

Publicitate

Ziua Pompierilor din România este sărbătorită, în fiecare an, pe 13 septembrie, marcând un moment important din istoria Armei. Această zi comemorează eroismul pompierilor care au luptat în Bătălia din Dealul Spirii, în anul 1848. În acea zi, pompierii, conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu, au înfruntat trupele otomane și au apărat revoluționarii care luptau pentru libertate și independență. Chiar dacă erau depășiți numeric, aceștia au dat dovadă de un eroism remarcabil.

Astăzi, Ziua Pompierilor este o ocazie de a aduce un omagiu celor care au luptat în trecut și au dat dovadă de sacrificiu, dar și de a evidenția curajul, altruismul și solidaritatea pompierilor care sunt mereu pregătiți să intervină în situații de urgență pentru a proteja viețile și bunurile cetățenilor.
Instituţia pompierilor români s-a dezvoltat continuu, de la primele intervenţii pentru stingerea incendiilor, la actuala gestionare a tuturor situaţiilor de urgenţă: inundaţii, alunecări de teren, mişcări seismice, epidemii, înzăpeziri, secetă, accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte calamităţi naturale, descarcerare şi prim ajutor acordat persoanelor aflate în situaţii deosebite.

La ceas aniversar, șase pompieri din cadrul ISU Botoșani, care s-au evidenţiat prin modul exemplar de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, au fost înaintați în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim.
Astfel, Ioan Ștefan – Teodorescu, Ionuț Honciuc, Cătălin-Eugen Gavriliu, Iulian-Alexandru Ciobanu, Marius Zoițanu și Lucian Simion au fost avansați în gradul de plutonier adjutant șef.
Cu ocazia sărbătoririi a 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii și a Zilei Pompierilor din România, următorii pompieri au primit diplome de apreciere, asfel:
– maistru militar Eduard Narcis HOREA, pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în data de 21 august 2024, când a intervenit pentru limitarea propagării unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Brusturi, judeul Neamț;
– plutonier adjutant Ovidiu Mihai JITARU, pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în data de 27 iunie 2024, când a intervenit pentru acordarea primului ajutor victimelor unui accident rutier produs pe raza localității Hârlești, județul Bacău;
– plutonier adjutant Adrian Ionuț HOLBURĂ, pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în data de 8 septembrie 2024, când a intervenit pentru resuscitarea unui tânăr înecat.
– plutonier Andrei PUIU, pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în data de 22 august 2024, când a intervenit pentru acordarea primului ajutor unui tânăr rănit grav în urma exploziei unui cauciuc;
– sergent major Marius Ionuț CESANE, pentru spiritul civic de care a dat dovadă în timpul liber, ajutând un botoșănean să își recupereze portofelul pierdut.
Alți zece pompieri, care au participat la diferite concursuri internaționale și naționale au primit diplome de apreciere.
Este vorba de:
– plutonier adjutant Ionuț HONCIUC, pentru rezultatele obținute, împreună cu lotul IGSU, la etapele internaționale ale concursurilor Rescue Great Day, la Sevilia – Spania și GRIMPDAY 2024, la Namur, în Belgia, dar și la etapa națională a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență;
– plutonier adjutant Dorin SOBARIU, plutonier adjutant șef Doru DUTCOVSCHI, – plutonier adjutant Ionuț HONCIUC, plutonier Andrei OCHIAN, Sergent major Andrei BALTAG, Soldat Bogdan DASCĂLU, Soldat Andrei ROMAN, Soldat Cosmin SILION, Soldat Eusebiu DUTCOVSCHI și Soldat Răzvan AMARIEI, pentru rezultatele obținute la etapa națională a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență.
Alături de pompieri, la acest moment festiv au fost prefectul județului, Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Elena Federovici, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta, suprefectul județului Cristina Breșug, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Apărării Naționale, comandantul Penitenciarului Botoșani, reprezentanții UPU -SMURD Botoșani, Serviciului Județean de Ambulanță, Direcției de Sănătate Publică, Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoşani, Spitalului Municipal Dorohoi, reprezentanți ai Direcției Silvice Botoșani, primarii orașelor Darabani și Săveni, comunelor Coțușca, Păltiniș, Mileanca, Suharău și Hudești, dar și câteva sute de locuitori ai orașului Darabani.

În cadrul ceremonialul militar, care s-a desfășurat în Parcul orașului Darabani, s-au citit și mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum și Ordinul de zi pe unitate al Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.
Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, a plutoanelor de pompieri și a tehnicii de intervenție.
Manifestările au fost organizate cu sprijinul Primăriei Orașului Darabani.

Mesaj de felicitare al Inspectorului General al IGSU, General Iamandi Dan-Paul

„Astăzi, 13 septrembrie, sărbătorim Ziua Pompierilor din România, o zi cu încărcătură istorică deosebită, care ne amintește de sacrificiul eroilor pompieri din Dealul Spirii, în anul 1848. Este ziua în care onorăm curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu al tuturor celor care, de-a lungul timpului, au apărat cu prețul vieții lor siguranța cetățenilor și a comunităților.
În contextul tot mai variat și complex al misiunilor noastre, de la intervenții pentru stingerea incendiilor, acordarea asistenței medicale de urgență, descarcerarea victimelor implicate în accidente, până la gestionarea situațiilor de urgență generate de calamități naturale, rolul fiecăruia dintre voi este vital.
Prin misiunile îndeplinite cu succes, demonstrați că aveți nu doar abilitățile și pregătirea necesară pentru a face față celor mai dificile provocări, ci și o voință neclintită de a proteja și de a salva vieți și bunuri.
Serviciul oferit comunității este fundamental activității noastre, iar acesta trebuie să fie susținut neîncetat prin pregătire riguroasă și echipamente de intervenție moderne. De aceea, proiectele menite să îmbunătățească performanța și instruirea voastră au fost și vor rămâne întotdeauna prioritare.
Profilul salvatorului arată dragoste și empatie față de semeni, iar curajul și ambiția de a reuși se evidențiază prin succesul intervențiilor desfășurate, atât pe plan național, cât și internațional.
Angajamentul României de a spori sprijinul acordat statelor Unuiunii Europene prin participarea cu forțe și mijloace, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă, trebuie să continue. Răspunsul rapid și eficient oferit la solicitările țărilor afectate de situații de urgență au demonstrat solidaritatea noastră față de comunitățile aflate în dificultate, chiar și dincolo de granițele țării.
Vă îndemn să purtați cu mândrie uniforma, să rămâneți la fel de dedicați și să continuați să faceți cinste acestei profesii atât de nobile.
La ceas aniversar, vă adresez mulțumiri pentru sacrificiile pe care le faceți zi de zi și pentru modul în care puneți întotdeauna pe primul loc binele celorlați. Mult succes în toate misiunile viitoare, sănătate și putere de muncă!”

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani: Sute de fermieri vor primi renta viageră agricolă pe anul 2024

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judetean Botosani a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de  707 rentieri agricoli cu suma totală de 702,084.73  lei.

Conform prevederilor art.6 alin.1 şi alin.2, din Legea 247/2005 Titlul XI, plata rentei viagere agricole, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie 2024, prin mandat poştal sau virament bancar.

În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri, sunt returnate în contul agenției din diverse motive, APIA poate relua plata acestora în termen de 3 ani de la data-limită anuală de plată (30 noiembrie a fiecăruia an), inclusiv în caz de deces al rentierului, către moștenitorii legali ai acestora având la bază documentele justificative aferente.

Precizăm că data limită până la care moștenitorii pot solicita să încaseze renta datorată rentierului până la data decesului, este 15 octombrie 2024, cu condiţia respectării prevederilor art.8 din Legea 247/2005 Titlu XI, și a depunerii, la oricare Centru APIA,  a cererii de moștenitor însoțită de următoarele documente justificative:

  • carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu în original);
  • copie a certificatului de deces;
  • copie a actului doveditor privind calitatea de moștenitor (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune învestită cu formula „definitivă”);
  • copie după B.I/C.I./paşaport al moştenitorului;
  • împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original);
  • extras de cont pe numele moștenitorului.

 

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Parcarea principală a Spitalului de Urgență „Mavromati” va fi închisă. Nu mai intră decât ambulanțele și pacienții nedeplasabili

Publicat

Publicitate

Conducerea Spitalului de Urgență „Mavromati” a informat că de luni, 16 septembrie,  va fi închisă parcarea principala din sediul central str. Marchian nr.11, ca urmare a  începerii lucrărilor de construire a Ambulatorului de specialitate și spitalizare de zi.

Accesul va fi restricționat pentru toate autovehiculele cu excepția Ambulanțelor și a pacienților nedeplasabili.
Conducerea spitalului a dispus reorganizarea circuitelor din parcarea principala după cum urmează:
1. Vor avea acces în parcarea principala doar pacienții nedeplasabili/ imobilizați pentru consulturile de specialitate sau Urgențe medicale,
2. Aparținători vor avea acces doar pietonal prin intrarea secundară a spitalului Județean dinspre Casa de Asigurări Botoșani respectiv și Bulevardul Mihai Eminescu. Va fi permis accesul autovehiculelor doar pentru a prelua pacienții externați nedeplasabili, fără a permite staționarea autovehiculelor în parcarea din spatele spitalului.
3. Perioada de închidere a parcării principale este estimată la 12 luni.
4. Conducerea spitalului va înainta adrese oficiale către Poliția Locală respectiv Serviciul Poliției Rutiere a municipiului Botoșani pentru fluidizarea traficului din zona spitalului judetean și pentru a permite parcarea autovehiculelor pe prima bandă a străzii Marchian.
5. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze disconfortul creat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending