Connect with us
Publicitate

Eveniment

Consiliul Județean Botoșani s-a alăturat campaniei „Împreună oprim hepatita-Hai la doctor!”

Publicat

Consiliul Județean Botoșani, prin președintele Doina Federovici, s-a alăturat campaniei „Împreună oprim hepatita-Hai la doctor!”, desfășurată în cadrul proiectului Live(RO)2-Est.
În Sala „Nicolae Iorga” a Palatului administrativ a avut loc conferința de lansare a campaniei în județul Botoșani, susținută de prof.univ.dr. Anca Trifan (Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași, managerul proiectului în care parteneri sunt UMF Iași, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași.

În cadrul conferinței, Doina Federovici a felicitat organizatorii campaniei pentru inițiativă și s-a anunțat tot sprijinul de care au aceștia nevoie pentru ca și proiectul Live(RO)2-Est să fie un succes la Botoșani așa cum este și campania de depistare precoce a cancerului de col uterin.

„Frecvent auzim despre cazuri de persoane depistate cu ciroze sau cu insuficiențe hepatice grave, multe dintre ele care n-au avut niciodată informații că sunt bolnavi sau purtători ai virusului. Prin depistarea precoce a virusului hepatitei B sau C se micșorează riscul unor boli grave, chiar incurabile și de aceea salut ideea de organizare de campanii de informare și de screening. Am susținut astfel de campanii și în cazul cancerului de col uterin, de exemplu, campanie care la nivelul județului Botoșani a dat și dă roade. Vom sprijini orice inițiativă care vine în folosul botoșănenilor, pentru că, trebuie să recunoaștem că prevenția este mama înțelepciunii.

Mă bucur că 37 de medici de familie din 28 de UAT-uri din Botoșani s-au alăturat proiectului LIVE(RO) 2 EST, unde botoșănenii pot face aceste testări gratuite. Mesajul meu către botoșăneni este să vină la medic, să-și facă screeningul, aibă grijă de sănătatea lor, că ea este bunul cel mai de preț!”, a fost mesajul transmis de către Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Proiectul Live(RO)2-Est este parte a Programului Regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D din regiunile Nord-Est și Sud-Est și este finanțat din fondurile europene disponibile în cadrul Programului Operațional Capital Uman.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

TELEMEDICINĂ pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi

Publicat

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Dorohoi au devenit parte a unui proiect național de implementare a sistemului de telemedicină.

Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

„Ministerul Sănătății a finalizat licitația internațională pentru achiziția de echipamente pentru sistemul național de telemedicină de urgență, iar contractul de instalare a acestora a fost semnat astăzi. Rolul principal al sistemului de telemedicină va fi acela de a facilita asigurarea de consultații de specialitate la distanță pentru pacienții ce se prezintă la unitățile sau compartimentele de primire urgențe. Se va putea asigura un diagnostic mult mai rapid și se vor lua deciziile cele mai potrivite în legătură cu tratamentul și transferul pacienților între unitățile sanitare. Sistemul de telemedicină, care va fi implementat și la spitalele din Botoșani, va asigura transmiterea de date – audio și video – în timp real, astfel încât cadrele medicale din centrele universitare mari să poată ajuta echipele medicale locale”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Prin proiectul gestionat de Ministerul Sănătății, 131 de unități de primire urgențe (UPU) și compartimente primire urgențe (CPU) din spitale județene și municipale vor fi dotate cu echipamente IT (hardware și software), sisteme de comunicații date (audio și video), echipamente și dispozitive medicale specifice și alte echipamente pentru asigurarea infrastructurii necesare comunicării cu centrele regionale de telemedicină de urgență.

La nivel național vor fi înființate patru centrele regionale de telemedicină de urgență la: București, Târgu Mureș, Timișoara și Iași.

Valoarea proiectului este de 6,5 milioane de lei și este finanțată de Banca Mondială.

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Două drumuri de pământ din municipiul Botoșani vor fi asfaltate

Publicat

Condițiile de trai ale locuitorilor de pe strada Grigore Antipa și Aleea Smârdan vor fi îmbunătățite după ce tronsoanele menționate vor fi asfaltate.

În valoare totală de 2,3 milioane de lei, pe cele două drumuri de pământ vor avea loc ample lucrări de:
– consolidare
– modernizarea şi extinderea reţelelor de canalizare pluvială (cămine și guri de scurgere)
– siguranţa circulaţiei
– reparaţii trotuare cu pavele
– montajul hidranţilor stradali de incendiu
– semnalizare și marcaje rutiere
– amenajare covor asfaltic
– corelare a cotelor trotuarelor cu împrejmuirile și intrările în curţile riveranilor
Contractele de finanțare au fost semnate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) iar sumele necesare sunt asigurate prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

Citeste mai mult

Economie

Scandalul puilor vopsiți. Ministrul Agriculturii: „NU cred că fermierii practică așa ceva”

Publicat

Scandalul cărnii de pui „vopsite” ca să arate bine, comercializată în supermarketuri, este departe de a se fi terminat. Însă, ministrul Agriculturii nu crede în astfel de practici ale fermierilor, relatează realitatea.net.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că nu crede că fermierii români “vopsesc” puii, subiect care a fost intens discutat în ultimele zile, el arătând că România exportă carne de pui inclusiv în Franţa.

Prezent, joi, în judeţul Arad, unde vizitează ferme din mai multe localităţi, ministrul a fost întrebat ce părere are despre discuţia legată de vopsirea puilor.

“Eu nu cred acest lucru, că fermierii fac aşa ceva, în primul rând. În al doilea rând, ANSVSA, care nu este în subordinea Ministerului Agriculturii, face verificări şi bineînţeles că se va ieşi cu un raport pe acest lucru. Nu pot să-mi dau cu părerea, eu nu cred că fermierii români vopsesc puii, să fie foarte clar”, a răspuns Florin Barbu.

El a subliniat că puii din magazine sunt crescuţi în general cu porumb, iar România are piaţă de desfacere inclusiv în Franţa.

“Ca să înţelegem, puii pe care îi vedem în magazinele de retail sunt cei cu 80 – 90% crescuţi cu porumb. (…) Am deschis piaţă inclusiv cu omologul meu francez ministru, piaţa din Franţa ia pui din România. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România, de la fermierii români, pentru că noi avem pe carnea de pui un grad de autosuficienţă de 160%, România produce aproape 400 de milioane de pui”, a spus ministrul Agriculturii.

Citeste mai mult

Eveniment

APIA: 4 aprilie 2024 – Startul Campaniei de primire a cererilor de plată

Publicat

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Și în acest an, fermierii vor putea depune Cererea de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie).

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic și ulterior va completa cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA- Online.

Se va completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată.

După data limită de depunere a cererii de plată, fermierii trebuie să notifice în scris APIA cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată şi în documentele doveditoare, în termen de 15 zile de la data modificării.

Fermierii care nu desfăşoară activitate agricolă nu sunt eligibili la plată pentru suprafeţele/ animalele neconforme.

Fermierii și alți beneficiari care primesc plăți directe sau plăți anuale  prin intervenții sub formă de plăți directe și intervenții pentru dezvoltare rurală, finanțate din fonduri europene trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei) și pe tot parcursul anului de cerere.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie valabile la data depunerii Cererii.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

ATENŢIE!!! Fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.

Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii de plată 2024, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending