Connect with us
Publicitate

Administratie

Consiliul Județean Botoșani a lansat licitația pentru modernizarea a trei importante drumuri județene

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a anunțat astăzi că modernizarea primelor trei sectoare de drum județean de piatră prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost scoasă la licitație.

Este vorba de:

– DJ293A, Viișoara – Coțușca (6 km);

Publicitate

– DJ291K, Lozna – Călinești – DN29C – Talpa (7 km);

– DJ294A, Avrămeni – Panaitoaia – Dimitrie Cantemir – DN24C (7,8 km).

Într-un comunicat, Consiliul Județean Botoșani a explicat că valoarea actualizată a celor trei proiecte, inclusiv cheltuielile neeligibile și TVA, rezultată în urma proiectării, se ridică la 100,6 milioane lei, adică la 20,3 milioane euro. Aproximativ 92 de milioane de lei sunt asigurate prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, iar 8,8 milioane de lei o reprezintă cofinanțarea pe care o va asigura Consiliul Județean Botoșani.

Publicitate

„Județul are nevoie de investiții, iar prioritare sunt cele de infrastructură, pentru că aceasta asigură căile de acces și dezvoltarea unitară a întregului județ. Aceste trei sectoare de drum sunt din toate regiunile județului și trec prin comune conduse de primari din toate partidele. Așa cum am demonstrat și în prima parte a mandatului, dezideratul nostru este să dezvoltăm județul în integralitatea sa”, a reiterat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Firmele interesate de licitația demarată prin intermediul Direcției Județene de Drumuri și Poduri Botoșani vor putea depune oferte până pe data de 25 ianuarie pentru DJ 293A, Viișoara – Coțușca, până pe 26 ianuarie pentru DJ291K, Lozna – Călinești – DN29C – Talpa și până pe 27 ianuarie pentru  DJ294A, Avrămeni – Panaitoaia – Dimitrie Cantemir – DN24C.

În paralel, se lucrează la finalizarea documentațiilor tehnice pentru celelalte două drumuri județene ce vor fi modernizate prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” – DJ294B, Dobârceni – Murguța – Ștefănești (10,6 km) și DJ291D, Oroftiana; Baranca – Bajura (10 km) – pentru a putea fi scoasă cât mai repede la licitație și execuția acestora.

Publicitate

„Prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» se vor moderniza 40 de kilometri de drumuri județene care, în acest moment, sunt de piatră. Am eficientizat modul de lucru, am scurtat timpii de realizare a investițiilor, pentru că vrem să recuperăm decalajele față de alte regiuni ale țării și să dezvoltăm județul Botoșani”, a mai afirmat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

În cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, consiliile județene au primit, fiecare, câte 140 de milioane de lei, echivalentul a peste 28 de milioane de euro.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Meteorologii au actualizat prognoza pe patru săptămâni. Vremea până în 16 decembrie

Publicat

Publicitate

Vremea până în 16 decembrie. Temperaturile vor fi în scădere până la mijlocul primei luni de iarnă. Maximele vor urca până la 8-9 grade Celsius. Urmează perioade cu ploi și ninsori.

Excepție va fi săptămâna viitoare, în jurul datei de 20 noiembrie, când temperaturile vor ajunge la 12-15 grade Celsius. În rest, mercurul în termometre nu va mai urca până la 10 grade.

Vor fi ploi din 21 noiembrie în sud, vest și nord-est, respectiv ninsori, din 24 noiembrie în centru și nord. La munte va ninge din 21 noiembrie.

Publicitate

Potrivit meteorologilor, în 1 decembrie va ninge în nordul țării și la munte. Vor urma noi perioade cu ninsori, din 2 decembrie, în restul țării.

De Moș Nicolae, în weekendul 6-7 decembrie, vor fi din nou lapoviță sau ninsori în nord și la munte. În vest și nord-est va ploua.

Noi perioade cu precipitații vor fi în 10-15 decembrie: ninsori în centru, nord, nord-est și la munte, ploi în restul teritoriului.

Publicitate

În primele două săptămâni din decembrie, minimele vor fi negative.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 16 decembrie.

Vremea în săptămâna 18-24 noiembrie

Publicitate

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea vestică a țării. În rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.

Vremea în săptămâna 25 noiembrie – 1 Decembrie

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte în jumătatea vestică a țării.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.

Vremea în săptămâna 1-8 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.

Vremea în săptămâna 9-16 decembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile sudice.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Şapte maşini de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu la o casă din Suceava

Publicat

Publicitate

Şapte maşini de pompieri au intervenit, în noaptea de joi spre vineri, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Costâna, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit acestora, au fost afectate atât casa de locuit, cât şi bucătăria de vară, dar şi adăpostul de animale din aceeaşi gospodărie.

„Militarii Detaşamentului de pompieri Suceava, împreună cu lucrători ai Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă Todireşti, Pătrăuţi, Cajvana şi Botoşana, au intervenit cu şapte autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Costâna. Incendiul a fost observat şi anunţat cu întârziere, astfel încât la sosirea echipajelor, flăcările se manifestau generalizat la anexele gospodăreşti, pe o suprafaţă de aproximativ 150 de metri pătraţi. De asemenea, focul era propagat la acoperişul locuinţei şi la mansarda acesteia, pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi, cu pericol de extindere la întreaga construcţie. Au ars adăpostul de animale, bucătăria de vară şi mansarda casei de locuit, cu bunuri din interior”, au precizat oficialii ISU.

Publicitate

Incendiul a izbucnit din adăpostul de animale, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit produs la aparate electrice lăsate sub tensiune. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Dezlegări în Postul Nașterii Domnului. Când se mănâncă pește

Publicat

Publicitate

Rânduielile din Tipicul cel Mare (capitolul 35, p. 44; capitolul 50, p. 135), Pravila Mare ori canonul 20 al Sfântului Nichifor Mărturisitorul, prevăd că în Postul Nașterii Domnului se ajunează în zilele de luni, miercuri și vineri: consumăm fie legume, fie fructe, uscate ori fierte, dar fără untdelemn.

Marți și joi se pot mânca fierturi cu untdelemn, iar în fiecare sâmbătă și duminică, până în data de 20 decembrie, se dezleagă la pește și vin. Mai dezlegăm la pește în zilele de luni, marți și joi – numai la proslăvirea unui sfânt „cu doxologie mare”, adică atunci când la slujba utreniei se rânduieşte cântarea polieleului, citirea Evangheliei, iar în final, slavoslovia mare.

Credincioșii vor identifica zilele cu dezlegare prin semnul †) din calendar. Dacă sunt sărbători cu ținere, semnele se vor scrie cu roșu, iar de vor fi zile lucrătoare, cu negru. În cazul în care respectivele sărbători ale sfinților cu doxologie mare ar cădea miercurea sau vinerea, nu se dezleagă la pește, ci doar la untdelemn și un pahar cu vin. Tot amintitele trimiteri ne precizează că, dacă va cădea sărbătoarea unui sfânt cu priveghere – adică, pe lângă utrenia cu pomenitele particularități, în cartea de cult numită Minei se prevede slujba vecerniei mari și a litiei (la mănăstiri, cele trei slujbe se săvârșesc la un loc: vecernia mare unită cu litia și utrenia, simbioza liturgică rezultată numindu-se priveghere) – atunci, chiar și în acele zile, se face dezlegare la pește, îndeosebi acolo unde se serbează hramul bisericii. Sigur, credincioșii nu au cum să cunoască prevederile tipiconale, însă o modalitate lesnicioasă de a afla dezlegările o constituie urmărirea calendarului.

Publicitate

Prin decizia luată de Sfânta noastră Biserică, zilele în care se consumă pește s-au marcat cu un semn grafic distinct: un pește. Vasăzică, apariția mai multor dezlegări la pește nu este o invenție sau un pogorământ făcute pentru a ușura postirea. Practic, s-a revenit la rânduiala prevăzută de vechile legiuiri liturgice statornicite de Sfinții Părinți. Biserica Ortodoxă Română rămâne cea mai echilibrată, păstrând fidel aşezările dumnezeieștilor Părinți. De aceea, să nu uităm un lucru esenţial: în post este în primul rând „dezlegare” la Hristos; trebuie să ne hrănim mai mult cu Hristos, spovedindu-ne și apropiindu-ne mai des de Potir – împlinind îndemnul cântării ce glăsuiește așa: „gustați și vedeți ce bun este Domnul”.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) VIDEO Valeriu Iftime: PSD lovește din nou. De data asta nu sunt jigniți moldovenii, ci toți tinerii din țară care sunt nevoiți să plece în străinătate

Publicat

Publicitate

PSD lovește din nou. De data asta nu sunt jigniți moldovenii, ci toți tinerii din țară care sunt nevoiți să plece în străinătate din cauza lipsei de oportunități, în căutarea unui trai mai bun… Toți tinerii aceștia, în viziunea lui Marcel Ciolacu, pleacă pentru că “nu știu o meserie”. Adică, incredibil, tot a lor e vina!

Țin să vă anunț, domnule Ciolacu, că situația stă astfel în mare parte și din cauza oamenilor politici ca dumneavoastră, care influențează, prin deciziile politice pe care le iau, soarta tinerilor și educația care li se oferă în țară.

Eu, ca președinte al Consiliului Județean Botoșani(de doar 3 săptămâni), știu foarte bine că soarta lor e în străinătate, nu pentru că ar fi pregătiți să plece în afara țării, ci pentru că vor o viață bună, fără griji, pe care nu o găsesc în Botoșani în momentul de față. Asta se întâmplă pentru că județul a fost condus de oameni fără viziune, care nu au știut cum să creeze oportunități pentru ei, care atunci când au încetat să atragă investitori au distrus orice șansă ca noile generații să-și poată vedea un viitor aici, acasă. Mare păcat că niciunul dintre politicienii PSD, care sunt plini de opinii, nu vor, sau poate nu știu, să îi asculte cu adevărat pe tinerii din Botoșani.

Publicitate

Dragi tineri, voi sunteți viitorul nostru și e de datoria noastră să vă punem la dispoziție toate condițiile de care aveți nevoie, pentru a vă dezvolta aici, în țară. Să nu uitați o clipă asta!

#continuamschimbarea #ValeriuIftime

CMF 11240002

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending