Connect with us

Eveniment

Consiliul Județean a scos la licitație modernizarea Drumului Vămii, 49 de kilometri

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a scos la licitație modernizarea Drumului Vămii, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră județeană. Drumul Vămii, mai exact Drumul Județean 282, leagă localitățile Hănești, Vlăsinești, Săveni, Drăgușeni, Coțușca, Rădăuți-Prut, și are o lungime de 49 de kilometri.

Valoarea totală a proiectului, în care sunt incluse lucrările de construcție, serviciile de supervizare și dirigintare, TVA-ul, taxele și rezerva de implementare, se ridică la 68 de milioane de euro. Consiliul Județean Botoșani a depus proiectul pentru finanțarea din Programul Regional Nord-Est 2021-2027, suma eligibilă este de 60 de milioane de euro, iar 8 milioane de euro reprezintă cofinanțarea administrației județene.
„Consiliul Județean Botoșani a fost primul din Regiunea de Nord-Est care a terminat modernizarea Drumului Strategic, deși nimeni nu ne dădea șanse să-l finalizăm până la închiderea exercițiului financiar, decembrie 2023. Acum, suntem primul Consiliu Județean care scoate la licitație modernizarea unei axe strategice pe noul Program Regional.

Este rezultatul muncii unei echipe profesioniste, care a pus interesul județului nostru pe primul plan. Vă reamintesc că în momentul preluării mandatului, în urma demersurilor pe care le-am făcut, am reușit deblocarea la nivel național a Programului Operațional Asistență Tehnică, din care am obținut finanțarea europeană pentru realizarea documentației tehnice necesare Drumului Vămii (studiul de fezabilitate, studiul de siguranță a traficului, proiectul tehnic). Așa arată o administrație profesionistă, care știe ce are de făcut și face ceea ce are de făcut!”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Firmele interesate își pot depune ofertele până pe data de 5 septembrie.
Licitația este împărțită în 3 loturi:
– lotul 1 are o lungime de 10,6 kilometri și se întinde de la Hănești până la Săveni;
– lotul 2 are o lungime de 22,8 kilometri și se întinde de la Săveni până la Coțușca;
– lotul 3 are o lungime de 15,5 kilometri și se întinde de la Coțușca până la Rădăuți-Prut.
Pe lângă modernizarea căii de rulare, proiectul presupune realizarea a trei consolidări și stabilizări de teren pe o distanță totală de 1,8 kilometri: în dreptul iazului de la ieșirea din Hănești, la ieșirea din Săveni și în comuna Drăgușeni. Se vor realiza peste 2 kilometri de drenuri, se vor face 5 poduri și 80 de podețe transversale. Drumul va avea 26 de parcări și stații de autobuz, precum și 2 platforme de cântărire. Pe lângă lucrările la calea de rulare, vor fi construite trotuare pe 25 de kilometri și piste de biciclete pe o lungime de 16 kilometri. În ceea ce privește siguranța drumului, intersecțiile vor fi iluminate și se vor monta parapete metalice pe 1.683 de metri.

De-a lungul drumului, vor fi amplasate și patru stații de reîncărcare electrică.

Drumul Vămii este continuarea firească a Drumului Strategic, realizând astfel o adevărată axă rutieră nord-sud care leagă Vama Rădăuți-Prut de județul Iași.

Publicitate

„Este un proiect major, generos și care va contribui din plin la dezvoltarea județului. Totodată, este un pas important pentru a continua realizarea unei axe cu adevărat strategice care să lege Vama Rădăuți-Prut de sudul județului, implicit de județul Iași, și de a îndrepta ce a stricat administrația liberală care a desenat Drumul Strategic ca un brăduț de Crăciun pentru a include pe traseu primăriile pe care le conducea la acea vreme. Dezvoltarea județului trebuie făcută în ansamblu și nu pe interese politice și economice. În ultimii trei ani și jumătate am demonstrat că echipa pe care o conduc face administrație performantă, atât la nivel județean, cât și la nivelul fiecărei primării”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Spectacolele „Watch dogs” de Lucian Băleanu și „Bani din cer” de Ray Cooney, la sfârșit de săptămână, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de artă, în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Watch dogs” de Lucian Băleanu și „Bani din cer” de Ray Cooney.

Botoșănenii sunt așteptați sâmbătă, 3 mai de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „Watch Dogs”, de Lucian Băleanu, în regia lui Alexandru Vasilachi, scenografia Mihai Pastramagiu. Din distribuție fac parte actorii: Gheorghe Frunză, Răzvan Amitroaei, Sorin Ciofu și Gina Patrașcu-Zamfirache.

Incinta unui aeroport. Un culoar lăuntric, interzis călătorilor. Nimic ieșit din comun. Un cotidian aproape dureros de banal și plictisitor. Și totuși… În acest spațiu al întâlnirilor și al despărțirilor se intersectează destine. Sunt niște întâlniri aparent ocazionale, nevinovate. Așa cum ni se întâmplă cu miile pe parcursul unei vieți și cărora nu le acordăm nici cea mai minimă atenție. Aceste atingeri ale sorții, însă, nu sunt deloc accidentale. Ele ne marchează existența. A noastră , a celor din preajma noastră, a tuturor celor cu care intrăm ulterior în contact. O întâlnire, o întâmplare, o vorbă spusă de cineva sau o privire aruncată anume spre noi, ne pot determina și modela viața, ne pot direcționa parcursul drumului, numit destin. Nimic întâmplător, cum spun bătrânii înțelepți, dar, în același timp, și o uriașă doză de responsabilitate.

Duminică, 4 mai de la ora 1900, vă invităm la spectacolul „Bani din cer” de Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi.

Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilachi

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Publicitate

Distribuția:

Jean Perkins – Dana Bucătaru

Henry Perkins – Sorin Ciofu

Bill – Ioan Crețescu

Davenport – Gheorghe Frunză

Betty Johnson – Lorena-Petronela Chiribuță

Vic Johnson – Răzvan Amitroaei

Slater – Vali Popa

Un trecător – Petruț Butuman

„Orice situaţie de acest fel te învaţă ceva, te reface!”

Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi „Bani din cer” nu face excepţie de la „regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!

Orice situaţie de acest fel – când capeţi, surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, te reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!

 

Biletele se găsesc la Agenția teatrală din Teatrul „Mihai Eminescu”, intrarea din strada Cuza Vodă.

Preț bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Preț bilet elevi – 2𝟬 𝗹𝗲𝗶 ; pensionari – 25 lei

Tel. 0735.779.821 ▪marți-vineri: 10°°-18°° ▪ sâmbătă, duminică: 13°°-19°°
𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Ghid de supraviețuire: Ce provizii să ai pregătite în caz de pană majoră de curent sau urgență

Publicat

Publicitate

Cum să te pregătești pentru o pană majoră de curent și ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire. Pregătirea pentru o pană majoră de curent sau o altă situație de urgență nu mai este o măsură opțională, ci o necesitate. Penele de curent din Spania, Portugalia și Andora, confirmă acest lucru. A fost panică în aceste țări, în condițiile în care transporturile, comunicațiile și chiar plățile la magazine au fost blocate. De asemenea, au fost afectate spitale, școli și milioane de locuințe, scrie alba24.ro

Într-o lume tot mai vulnerabilă la evenimente extreme — de la fenomene meteo severe, până la incidente tehnologice sau cibernetice, pregătirea este obligatorie.

O pană de curent extinsă, care durează ore sau chiar zile, poate afecta grav viața de zi cu zi: lipsa căldurii sau a aerului condiționat, întreruperea comunicațiilor, imposibilitatea de a găti, de a păstra alimentele sau de a accesa apă potabilă.

UE a cerut populație, acum o lună, să aibă provizii pentru trei zile. Europa ar trebui să-și crească stocurile de echipamente critice și să încurajeze populația să aibă provizii suficiente pentru cel puțin 72 de ore în caz de criză, a transmis Comisia Europeană.

Detalii legate de ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire, citiți AICI.

Cum să te pregătești pentru o pană majoră de curent: kit de supraviețuire

Alimente și apă

Publicitate
  • Apă potabilă: cel puțin 2 litri/persoană/zi, pentru minimum 3 zile. Ideal: rezerve pentru 7 zile.
  • Alimente neperisabile: conserve, batoane proteice, orez, paste, biscuiți, lapte praf, mâncare deshidratată.
  • Deschizător de conserve manual.

Surse alternative de iluminat

  • Lanternă cu baterii de rezervă sau lanternă reîncărcabilă cu manivelă/energie solară.
  • Lămpi cu LED pe baterii, lumânări (folosite cu grijă), chibrituri și brichete.

Comunicare

  • Radio cu baterii sau cu manivelă, pentru a asculta buletine informative în caz că internetul și telefonia nu funcționează.
  • Power bank-uri complet încărcate pentru telefoane.
  • Listă scrisă cu numere de telefon importante.

Echipamente și materiale de bază

  • Trusă de prim ajutor completă.
  • Generator portabil (pentru uz domestic, folosit doar în spații ventilate).
  • Saci de dormit, pături groase și îmbrăcăminte termoizolantă.
  • Produse de igienă: hârtie igienică, șervețele umede, săpun, dezinfectant, pastă și periuță de dinți.
  • Kit de scule de bază: șurubelnițe, clește, bandă adezivă, briceag multifuncțional.
  • Hartă fizică a zonei.

Siguranță și documente

  • Documentele importante păstrate într-un dosar impermeabil (acte de identitate, contracte, polițe de asigurare etc.).
  • Bani cash, în bancnote mici — în lipsa curentului, plățile cu cardul ar putea deveni imposibile.
  • Plan de evacuare și punct de întâlnire cu familia, în cazul în care sunteți separați.

Sfaturi suplimentare:

  • Verifică periodic starea proviziilor: alimentele expirate trebuie înlocuite.
  • Ține rezerva într-un loc accesibil, cunoscut de toți membrii familiei.
  • Dacă ai animale de companie, pregătește și pentru ele apă, hrană și eventual medicamente.
  • Participă la simulări sau exerciții locale de protecție civilă.

Schimbările climatice, atacurile cibernetice asupra infrastructurilor sau avariile tehnice pot duce la întreruperi extinse ale curentului electric. Nu este o chestiune de „dacă”, ci de „când”. O familie pregătită este o familie protejată.

Foto: Imagine realizată cu ajutorul AI – Sora

Citeste mai mult

Eveniment

„Ridică-te Ștefane!”. Festivalul Național de Folk organizat la Suceava

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Putna în colaborare cu Rotary Club Suceava Cetate, Consiliul Județean Suceava, Asociația Manifest Gândește Diferit și  Asociația Culturală Fair-Folkul acasă în realitate, pregătesc o nouă ediție, a-VI-a, a Festivalului Național de Folk „Ridică-te Ștefane!”.

Festivalul se va desfășura în Parcul Chilia lui Daniil Sihastrul în perioada 29-30 august de la ora 18:00. Pe 29 august pe scenă vor urca Compact, Fără Zahăr, Mircea Rusu Band, Pavel Stratan, Dacii Liberi, Cornel Angelescu iar pe 30 august Vasile Șeicaru, Semnal M, Focul Viu, Daniel Iancu, Adi Bezna, Tibi Ioniță.

 

Prezentator va fi poetul Sorin Poclitaru.

Primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă, a transmis iubitorilor de folk din țară să-și rezerve cazare de pe acum pentru că va fi „bătaie” pe locuri.

„Timp mai e, dar e bine de știut din timp(!) Tradiția deja spune că măcar o dată-n viață trebuie să ajungi la festivalul RIDICĂ-TE, ȘTEFANE! Dacă sunteți de departe, faceți rezervări pentru cazare, iar voi, prieteni de aici, stați pe-aproape! Mulțumiri celor ce susțin, în special financiar, evenimentul și vă asigurăm că va fi din nou o ediție de povestit nepoților”, a transmis George Coroama, primarul comunei Putna.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Turneu în cartierul tău” – ediția a II-a! Muzica se întoarce în parcurile din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” Botoșani, anunță desfășurarea celei de-a doua ediții a proiectului cultural „Turneu în cartierul tău”, în zilele de 3 și 4 mai 2025.
Proiectul, inițiat pentru a aduce muzica mai aproape de comunitate, își propune să transforme spațiile verzi din oraș în scene în aer liber, accesibile tuturor cetățenilor. Concertele vor avea loc în mai multe cartiere ale municipiului și vor fi susținute de Orchestra de suflători a Filarmonicii „George Enescu”, alături de invitați speciali.
Programul evenimentului:
Sâmbătă, 3 mai 2025
• Ora 12:00 – Parcul „Junior”
• Ora 16:00 – Parcul Tineretului
• Ora 19:00 – Parcul Curcubeului – Primăverii
Duminică, 4 mai 2025
• Ora 11:00 – Parcul „Mihai Eminescu” – foișor
Artiști participanți:
• Orchestra de suflători a Filarmonicii „George Enescu” Botoșani
• Dirijor: Alexandru Ilie
• Grup pop-opera – 4 Tenori:
o Nicolae Ilincăi
o Filip Aurelian Mihai
o Claudiu Chereji
o Bronislaw Babias-Anton
• Invitată specială (4 mai): soprana Miruna Dascălu
Programul muzical va include piese de promenadă, arii celebre și melodii din repertoriul național și internațional.
Accesul publicului este gratuit, iar fiecare concert va avea o durată de aproximativ 50 de minute.
„Ne dorim ca muzica să ajungă în mijlocul comunității, în locuri familiare botoșănenilor, pentru a crea momente de bucurie și apartenență. Invităm toți cetățenii să participe și să se bucure de aceste evenimente culturale în aer liber”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending