Connect with us
Publicitate

Eveniment

Consiliul Județean a scos la licitație modernizarea Drumului Vămii, 49 de kilometri

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a scos la licitație modernizarea Drumului Vămii, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră județeană. Drumul Vămii, mai exact Drumul Județean 282, leagă localitățile Hănești, Vlăsinești, Săveni, Drăgușeni, Coțușca, Rădăuți-Prut, și are o lungime de 49 de kilometri.

Valoarea totală a proiectului, în care sunt incluse lucrările de construcție, serviciile de supervizare și dirigintare, TVA-ul, taxele și rezerva de implementare, se ridică la 68 de milioane de euro. Consiliul Județean Botoșani a depus proiectul pentru finanțarea din Programul Regional Nord-Est 2021-2027, suma eligibilă este de 60 de milioane de euro, iar 8 milioane de euro reprezintă cofinanțarea administrației județene.
„Consiliul Județean Botoșani a fost primul din Regiunea de Nord-Est care a terminat modernizarea Drumului Strategic, deși nimeni nu ne dădea șanse să-l finalizăm până la închiderea exercițiului financiar, decembrie 2023. Acum, suntem primul Consiliu Județean care scoate la licitație modernizarea unei axe strategice pe noul Program Regional.

Este rezultatul muncii unei echipe profesioniste, care a pus interesul județului nostru pe primul plan. Vă reamintesc că în momentul preluării mandatului, în urma demersurilor pe care le-am făcut, am reușit deblocarea la nivel național a Programului Operațional Asistență Tehnică, din care am obținut finanțarea europeană pentru realizarea documentației tehnice necesare Drumului Vămii (studiul de fezabilitate, studiul de siguranță a traficului, proiectul tehnic). Așa arată o administrație profesionistă, care știe ce are de făcut și face ceea ce are de făcut!”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Firmele interesate își pot depune ofertele până pe data de 5 septembrie.
Licitația este împărțită în 3 loturi:
– lotul 1 are o lungime de 10,6 kilometri și se întinde de la Hănești până la Săveni;
– lotul 2 are o lungime de 22,8 kilometri și se întinde de la Săveni până la Coțușca;
– lotul 3 are o lungime de 15,5 kilometri și se întinde de la Coțușca până la Rădăuți-Prut.
Pe lângă modernizarea căii de rulare, proiectul presupune realizarea a trei consolidări și stabilizări de teren pe o distanță totală de 1,8 kilometri: în dreptul iazului de la ieșirea din Hănești, la ieșirea din Săveni și în comuna Drăgușeni. Se vor realiza peste 2 kilometri de drenuri, se vor face 5 poduri și 80 de podețe transversale. Drumul va avea 26 de parcări și stații de autobuz, precum și 2 platforme de cântărire. Pe lângă lucrările la calea de rulare, vor fi construite trotuare pe 25 de kilometri și piste de biciclete pe o lungime de 16 kilometri. În ceea ce privește siguranța drumului, intersecțiile vor fi iluminate și se vor monta parapete metalice pe 1.683 de metri.

De-a lungul drumului, vor fi amplasate și patru stații de reîncărcare electrică.

Drumul Vămii este continuarea firească a Drumului Strategic, realizând astfel o adevărată axă rutieră nord-sud care leagă Vama Rădăuți-Prut de județul Iași.

Publicitate

„Este un proiect major, generos și care va contribui din plin la dezvoltarea județului. Totodată, este un pas important pentru a continua realizarea unei axe cu adevărat strategice care să lege Vama Rădăuți-Prut de sudul județului, implicit de județul Iași, și de a îndrepta ce a stricat administrația liberală care a desenat Drumul Strategic ca un brăduț de Crăciun pentru a include pe traseu primăriile pe care le conducea la acea vreme. Dezvoltarea județului trebuie făcută în ansamblu și nu pe interese politice și economice. În ultimii trei ani și jumătate am demonstrat că echipa pe care o conduc face administrație performantă, atât la nivel județean, cât și la nivelul fiecărei primării”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO. Lângă noi: Lebădă epuizată, salvată de jandarmi la Dumbrăveni. Vine frigul și multe viețuitoare au nevoie de ajutor

Publicat

Publicitate

O lebădă epuizată a fost salvată de jandarmii suceveni. Aceştia au prins-o şi au dus-o la un veterinar, iar ulterior, pasărea a fost eliberată în sălbăticie.

Misiunea de salvare a avut loc în comuna suceveană Dumbrăveni. Un localnic i-a anunţat pe jandarmi că lângă podul peste râul Siret, care leagă județul Botoșani de Suceava, este o lebădă rănită.

Pasărea a fost capturată de jandarmi şi a fost transportată la un cabinet veterinar, a anunţat Jandarmeria.

Lebăda a primit îngrijiri medicale, a fost monitorizată şi la final a fost eliberată în mediul natural.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un sigiliu al popoarelor nomade eurasiatice din secolul III, piesă unicat în colecţiile de arheologie de la Muzeul Județean Botoşani

Publicat

Publicitate

Un sigiliu al popoarelor nomade eurasiatice, numită “tamga” sau „ștampila, sigiliu” care reprezintă o  piesă unicat, este una dintre cele mai interesante piese expluse în colecţiile de arheologie de la Muzeul Județean Botoşani.

Oglinda cu tamga a fost descoperită la Vorniceni – Pod Ibăneasa de Maria Diaconescu în anul 2007, iar forma piesei este circulară, fiind prevăzută cu orificiu de prindere, cu diametrul de 42 mm și a fost realizată din argint.

Oglinda a fost distrusă în vechime și a fost descoperită fragmentată. Pentru moment este o piesă unicat în colecţiile de arheologie de la Muzeul Judetean Botoşani.

Sarmaţii sunt un popor de origine iraniană care a lăsat urme arheologice pe teritoriul județului Botoșani, datând din sec. III-IV. d. Hr. Inventarul mormintelor acestora cuprind deseori mărgele de sticlă și chihlimbar, precum și oglinzi din metal.

“O tamga sau tamgha (în turcă cu denumirea de Damga) reprezintă „ștampila, sigiliu”, fiind o formă abstractă folosită de popoarele nomade eurasiatice și de culturile influențate de acestea. Tamga era emblema unui anumit trib, clan sau familie”, a transmis Muzeul Județean Botoşani.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Eurostat: Inflaţia din România, cea mai MARE din Uniunea Europeană pentru a şaptea lună la rând

Publicat

Publicitate

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna septembrie până la 2,1%, de la un nivel de 2,4% în august, însă România este, pentru a şaptea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, cu un avans anual al preţurilor de 4,8%, arată datele publicate, joi, de Eurostat, relatează agerpres.ro.

În luna septembrie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Irlanda (0,0%), Lituania (0,4%), Slovenia şi Italia (ambele cu 0,7%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (4,8%), Belgia (4,3%) şi Polonia (4,2%).

Comparativ cu datele din luna august 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România de la 5,3%, până la 4,8%, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în cinci state membre.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei s-a redus de la 2,2% în luna august, până la 1,7% în luna septembrie. De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut uşor, de la 2,8%, până la 2,7%. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut uşor, de la 2,8%, până la 2,7%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat, săptămâna trecută, că rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna septembrie 2024, la 4,62%, de la 5,1% în august, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,72%, cele nealimentare cu 3,3%, iar serviciile cu 7,88%.

“Indicele preţurilor de consum în luna septembrie 2024 comparativ cu luna august 2024 a fost 100,33%. Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2023 a fost 4,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2023 – septembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) a fost 6,1%”, se precizează în comunicatul INS.

Publicitate

Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna septembrie 2024 comparativ cu luna august 2024 a fost 100,40%. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 4,8%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2023 – septembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 6,4%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în august de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Conform prezentării, tendinţa de reducere a ratei inflaţiei va continua pe cvasitotalitatea intervalului proiecţiei, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească vizibil în a doua parte a acestuia. “Traiectoria este marcată de unele oscilaţii de ritm, induse preponderent de efecte de bază asociate evoluţiilor din trecut: majorări de impozite indirecte în ianuarie 2024, cu efect favorabil în ianuarie 2025; corecţii ale tarifelor la gaze naturale şi preţuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efect nefavorabil în al doilea trimestru din 2025; majorare a accizei la carburanţi în iulie 2024, cu efect favorabil în iulie 2025”, se menţiona în Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Mai mult poșete PIERDUTE pe stradă, găsite și predate proprietarelor de polițiștii locali de la Botoșani

Publicat

Publicitate

Mai mult poșete pierdute în aceste zile pe stradă au fost găsite și predate celor care le-au pierdut de către polițiștii locali de la Botoșani.

Miercuri, 16 octombrie, în jurul orei 15:00, ofițerul de serviciu al Poliței Locale a municipiului Botoșani, a primit un apel telefonic, de la un cetățean care sesiza faptul că în stația de transport local, situată pe strada Calea Națională nr. 36 (în zona E-ON), pe bancă, se afla o poșetă de damă, de culoare neagră.

La fața locului, a fost direcționată patrula auto, care, în prezența celui care făcuse sesizarea, au controlat geanta respectivă, în interior fiind găsite mai multe bunuri, printre care și un telefon mobil, un portofel ce conținea suma de 620 lei, medicamente și o carte de identitate ce aparține unei persoane de sex feminin domiciliată în comuna Coșula, jud. Botoșani.

Pe baza informațiilor din actul de identitate, polițiștii locali au reusit să contacteze proprietara genții, pe care au invitat-o la sediul instituției, bunurile fiindu-i restituite.

În aceeași după-amiază, cu ocazia îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în jurul orei 15:45, în fața Centrului Județean Cultură, polițiștii locali care efectuau serviciul prin patrulare pedestră, au găsit pe o bancă o poșetă de culoare neagră în interiorul căreia se afla un telefon mobil, mai multe chei și suma de 240 lei.

Folosind telefonul mobil, polițiștii locali au luat legătura cu proprietara bunurilor, numita M.A. cu domiciliul în municipiul Botoșani, str. Ștefan Luchian, care s-a prezentat la sediul Poliției Locale, unde bunurile i-au fost predate pe bază de proces verbal.

Publicitate

“Pe această cale, sfătuim toți cetățenii să manifeste prudență în piețe, magazine, locuri aglomerate și să-și supravegheze bunurile pentru evitarea unor incidente neplăcute”, au transmis polițiștii locali de la Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending