Connect with us
Publicitate

Eveniment

Conferința internațională de studii românești, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Ediția a IX-a  a Conferinței internaționale de studii românești va avea loc în perioada 26-28 septembrie 2024 la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”.

Consacrată de cele opt ediții precedente, Conferința internațională de studii românești este o manifestare științifică anuală, organizată la inițiativa și cu participarea româniștilor din patru universități fondatoare ale Consorțiului „Universitaria”: Universitatea din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Ajunsă la cea de-a noua sa ediție, cu o continuitate deopotrivă riguroasă și energică, dovedită atât de organizarea edițiilor din perioada pandemiei, cât și de publicațiile științifice ocazionate de edițiile anterioare, Conferința dedicată studiilor românești din țară și din străinătate se recunoaște a fi astăzi, mai mult decât la începuturile sale, la răscrucea unor drumuri, teritorii și tendințe noi, nutrite de perspectivele inovatoare ale românisticii, multe dintre ele excedând teritoriile „clasice” ale filologiei și studiilor culturale.

De aceea, ediția din 2024 invită la reflecții asupra „intersecției” în care se află astăzi studiile românești din mediul autohton și internațional, angajând cele mai diverse perspective pe care participanții le vor supune dezbaterii.

Într-un astfel de context, organizatorii au dorit să propună un dublu gest, de „reîntoarcere” și „relectură” a unor repere fundamentale, pe de o parte, prin derularea lucrărilor Conferinței în cadrul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, iar pe de altă parte, prin includerea în program a unei secțiuni dedicate lui G. Călinescu, omagiat cu ocazia împlinirii în acest an a 125 de ani de la naștere.

Fiecare din edițiile anterioare ale Conferinței a beneficiat, de asemenea, și de prezența unor universitari și cercetători din străinătate. La ediția din acest an participă profesori și cercetători din Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Ucraina.

Publicitate

Lucrările conferinței se vor desfășura în format hibrid.

Programul poate fi consultat pe site-ul Memorialului Ipotești: http://www.eminescuipotesti.ro/conferintainternationaladestudiiromanesti2024ed.a9-a.htm

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident la Răchiți! Unul dintre șoferi era beat

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au fost sesizați cu privire la faptul că pe drumul județean D.J. 296 A, în comuna Răchiți, a avut loc un accident rutier soldat cu pagube materiale, iar unul dintre conducătorii auto este posibil să se afle sub influența alcoolului.

 

Echipajul de poliție direcționat la fața locului a stabilit identitatea conducătorilor auto implicați, precum și faptul că unul dintre aceștia, un tânăr de 32 de ani, se afla sub influența alcoolului, valoarea rezultată în urma testării cu aparatul etilotest, fiind de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

FOTO Botoșani: Încep lucrările de modernizare a Maternității

Publicat

Publicitate

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea termică și modernizarea Maternității Botoșani. Lucrările vor fi realizate de o asociere de firme condusă de Bahm Construcții Civile și Industriale.

„Este un proiect generos care va schimba radical Maternitatea Botoșani. Am atras o finanțare din PNRR  de 4 milioane de euro, la care se adaugă partea de cofinanțare a Consiliului Județean Botoșani. Valoarea totală a întregului proiect, inclusiv realizarea documentațiilor tehnice, TVA-ul și marja de implementare de 25% se ridică la 9 milioane de euro. Am asigurat fondurile pentru ca acest proiect, unul foarte important pentru botoșăneni, să fie dus cu bine până la final, fără sincope”, a declarat Doina Federovici.

În cadrul acestui proiect, din banii din PNRR, întreaga clădire va fi reabilitată din punct de vedere energetic. Vor fi refăcute instalațiile electrice și cele termice, vor fi schimbate geamurile și ușile. De asemenea, va fi desființată mansarda, vor fi montate panouri fotovoltaice și vor fi făcute și patru stații de reîncărcare electrică.

Din cheltuielile neeligibile, angajate de către Consiliul Județean vor fi modernizate etajele IV și V, dar și vestiarele din zona de demisol.

„Aceasta este datoria noastră, de a asigura dezvoltarea și dotarea bazei materiale a sistemului sanitar. Iar, după cum am demonstrat și vom continua până la finalul mandatului, din punct de vedere administrativ ne-am făcut treaba. În ultimii 4 ani, din fonduri europene, guvernamentale, județene sau veniturile proprii ale Spitalului Județean am realizat și demarat investiții în sistemul sanitar botoșănean de peste 50 de milioane de euro. De asemenea, avem pregătite alte investiții foarte importante și, mă refer aici la cele 3 spitale pentru care Consiliul Județean va aplica imediat ce se vor deschide ghidurile”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Trei persoane au rămas fără drept de folosire a armelor în urma unui control al polițiștilor botoșăneni

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale, de către persoanele care dețin arme letale sau neletale supuse autorizării, la domiciliu.

 

Astfel, au fost controlate șase persoane din municipiul Botoșani, iar în urma neregulilor constatate, față de  trei dintre acestea a fost dispusă sancționarea contravențională, iar ca măsură

complementară le-a fost anulat dreptul de a purta, deține și folosi arme pentru o perioadă de doi ani.

 

Aceștia nu aveau asigurate armele conform prevederilor legale, creând astfel o stare de pericol pentru cei din jur.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Patru copiii din Botoșani au ajuns la spital după ce s-au opărit cu lichid fierbinte, la sfârșitul lunii trecute. Pompierii avertizează

Publicat

Publicitate

 „Un cămin sigur pentru copilul tău” – Nu lăsați la îndemâna copiilor vase cu lichid fierbinte

Aveți grijă de copiii dumneavoastră! Nu îi lăsați singuri în bucătărie, mai ales dacă gătiţi. Atenţia v-ar putea fi distrasă, de exemplu ar putea să bată cineva la uşă sau ar putea suna telefonul. În cele câteva secunde cât rămâne singur, copilul poate trage peste el un vas cu lichid fierbinte.

La sfârșitul lunii septembrie, patru copiii din județul Botoșani au ajuns la spital după ce s-au opărit cu lichid fierbinte. Din nefericire, unul dintre ei a pierdut lupta cu viața.

Statistica Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani ne arată faptul că, anul trecut, 108 copii au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după ce au suferit arsuri ori s-au opărit cu lichid fierbinte.

Puteți preveni astfel de evenimente dacă:

✔ nu lăsați la îndemâna copiilor vase cu lichid fierbinte;

Publicitate

✔ evitați folosirea fețelor de masă, copii le pot trage răsturnând vasele cu lichide fierbinți;

✔ nu consumați băuturi sau supe fierbinți când țineți copilul în brațe;

✔ nu țineți în brațe copilul când gătiți;

Publicitate

✔ evitați încălzirea biberoanelor în cuptorul cu microunde;

✔ nu puneți cănile cu ceai sau cafea la marginea mesei;

✔ țineți copiii departe de locul unde gătiţi – aragaz, sobă;

✔ nu lăsați copilul cu premergator în bucatarie;

✔ păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces;

✔ înlăturați orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le, cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă;

✔ nu lăsați copiii singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare sau aparate electrice aflate în funcțiune.

 

Ce trebuie sa faci pentru a acorda primul ajutor?

 

1. Puneți zona arsă sub jet de apă rece pentru 10-15 min.

2. Dacă hainele sunt lipite de pielea arsă nu le trageți!

3. Nu puneți peste zona arsă nimic altceva (albuș, miere de albină, creme, substanțe ce coloreaza precum rivanol, mercur-crom).

4. Nu administrați medicamente sau lichide pe gură până nu este evaluat pacientul de către medic.

5. Acoperiți copilul cu o pătură sau îmbrăcăminte evitând zona arsă. Astfel prevenim hipotermia.

6. Nu spargeți bășicile, poate duce la infecția zonei de arsură.

7. Mergeți la medic, unele arsuri nu se vindecă de la sine și se pot infecta sau vindeca cu cicatrici neplăcute.

 

Sfaturile fac parte din campania de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulată de ISU Botoșani.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului de „cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme. Campania este derulată în parteneriat cu Consiliul Județean Botoșani și Autoritatea Teritoriale de Ordine Publică Botoșani.

Data de 10 a fiecarei luni a fost declarată ziua campaniei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending