Connect with us
Publicitate

Eveniment

Concurs de colinde ,,O, ce veste minunată”, ediția a XI-a, la Botoșani. La final, concert extraordinar al Coralei „Armonia”

Publicat

Publicitate

Botoșănenii au ocazia perfectă să intre în spiritul Crăciunului la concursul de colinde pregătit de Centru de Creație Botoșani,  ,,O, ce veste minunată” ediția a XI-a, care se va desfășura la Casa de Cultură a Sindicatelor ,,Nicolae Iorga”, pe data de 17 decembrie 2022, ora 10 Botoșani.

Înscrierile sunt în toi, iar potrivit regulamentului pot participa toate genurile de coruri de amatori, respectiv formații corale feminine/bărbătești mixte, grupuri folclorice. Nu există limită de vârstă.

Alte informații cu privire la condițiile de participare pot fi găsite AICI.

Publicitate

Concursul se va încheia cu un concert extraordinar de colinde susținut de Corala “Armonia” din Constanta!

Intrarea se va face gratuit, pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Invitațiile se pot ridica de la sediul Centrului de Creație (str. Unirii, nr. 10, Botoșani), începând cu 9 decembrie, ora 10.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Primarul Cosmin Andrei anunță încă două creșe noi, în zona fostului Obor și în ANL Șoseaua Iașului, după creșa deschisă anul trecut în ANL Cișmea

Publicat

Publicitate

Administrația Cosmin Andrei a reușit să construiască și să deschidă prima creșă nouă în municipiul Botoșani din ultimii 34 de ani. Este vorba de creșa din cartierul ANL Cișmea, care a fost deschisă începând cu anul școlar 2023-2024.

În prezent se lucrează la construcția unei noi creșe pe strada Pod de Piatră, zona fostului Obor.

De asemenea este în proiectare o nouă creșă în cartierul ANL Șoseaua Iașului.

Publicitate

Am promis în 2020 că voi avea ca prioritate domeniul educației și m-am ținut de cuvânt. Am alocat fonduri de la bugetul local și fonduri europene pentru a construi o nouă creșă pentru copii din cartierul ANL Cișmea. Creșa, care și-a deschis porțile încă de anul trecut are o capacitate de 42 de locuri împărțite în 3 grupe de copii și beneficiază de asistență medicală și supraveghere permanentă. În calitate de părinte știu cât de important este ca în primii ani de viață copiii să fie îndrumați și îngrijiți în cele mai bune condiții, iar părinții să poată să îi lase pe cei mici în grija unor persoane calificate într-un loc sigur”, a declarat Cosmin Andrei.

În prezent se lucrează la proiectarea unei noi creșe cu un consum redus de energie în cartierul ANL Șoseaua Iașului, care va avea o capacitate de 70 de copii.

De asemenea este în lucru o nouă creșă, cu un consum redus de energie pe strada Pod de Piatră pentru 40 de copii. Aici se va construi și un ansamblu de locuințe eficiente energetic pentru tinerii vulnerabili.

Publicitate

Noua creșă din zona fostului Obor va fi dotată cu dormitoare pentru copii, camere de joacă, vestiare și grupuri sanitare, o zonă de primire și un cabinet medical cu izolator.Creșa este dotată cu rampe de acces, grupuri sanitare și coridoare care vor putea fi utilizate de persoanele cu dizabilități. În exterior sunt amenajate spații verzi și locuri de joacă, iar în proximitatea creșei sunt amenajate 11 locuri de parcare pentru părinți, două dintre acestea fiind rezervate persoanelor cu dizabilități. Clădirea este prevăzută cu panouri fotovoltaice și cu panouri solare.

Știu că nu sunt încă suficiente locuri în creșe pentru copiii din orașul nostru și de aceea am căutat permanent soluții și programe de finanțare pentru construcția de noi unități pentru preșcolari. Împreună cu echipa din primărie am identificat noi axe de finanțare și am depus proiecte pentru obținerea de fonduri europene pentru cele două noi creșe din ANL Șoseaua Iașului și zona fostului Obor, ultima fiind deja la stadiul de fundație. Așa cum am finalizat creșa din ANL Cișmea, la fel mă voi ține de cuvânt și în mandatul următor voi finaliza cele două noi creșe pentru ca părinții din orașul nostru să aibă locuri suficiente pentru a-i înscrie pe cei mici. Anul viitor vom deschide creșa nouă din zona fostului Obor și apoi pe cea de la ANL Șoseaua Iașului”, a precizat primarul municipiului Botoșani.

 

Publicitate

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Aproape o sută de polițiști de peste Prut și din nouă județe ale țării se antrenează la IPJ Botoșani în aceste zile

Publicat

Publicitate

Începând de astăzi, aproximativ 100 de polițiști din cadrul structurilor de intervenție din județele Botoșani, Suceava, Maramureș, Iași, Vaslui, Galați, Tulcea, Bacău, București și din Republica Moldova participă la exercițiul de antrenament integrat organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

Timp de o săptămână aceștia vor desfășura activități de pregătire tactică și tragere cu toate categoriile de armament, iar la final, vineri, 24 mai, va avea loc un exercițiu tactic realizat în baza unui scenariu stabilit.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

20 mai: Ziua Mondială a Metrologiei. Cum a apărut metrul ca unitate de măsură

Publicat

Publicitate

Această convenție a fost un acord internațional semnat de reprezentanții a 17 națiuni la Paris, care a stabilit un cadru pentru colaborare globală în domeniul metrologiei, disciplinei care se ocupă cu măsurarea.

Principalul obiectiv al Convenției Metrului a fost să asigure uniformitatea măsurătorilor în întreaga lume, ceea ce este esențial pentru comerț, industrie, știință și tehnologie.

Convenția a instituit crearea prototipurilor internaționale pentru unitățile de măsură fundamentale, cum ar fi metrul și kilogramul, care să fie utilizate ca standarde de referință.

Publicitate

Ziua Mondială a Metrologiei subliniază importanța măsurătorilor precise și standardizate în viața de zi cu zi și în diverse sectoare ale economiei, cum ar fi sănătatea, siguranța, mediul, industria și comerțul.

Sărbătoarea evidențiază necesitatea colaborării internaționale pentru menținerea și îmbunătățirea sistemelor de măsurare.

Precizia și acuratețea măsurătorilor depind de standardele comune și de cooperarea între țări.

Publicitate

Evenimentele și activitățile organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Metrologiei au rolul de a educa publicul și profesioniștii despre progresele în domeniul metrologiei și despre modul în care acestea influențează viața cotidiană și dezvoltarea tehnologică.

20 mai: Ziua Mondială a Metrologiei: Cum s-a ajuns la metrul standard

Evoluția metrului standard a fost un proces complex care a implicat diverse propuneri, măsurători și decizii la nivel internațional.

Iată un rezumat al pașilor principali care au condus la definirea și adoptarea metrului standard:

Publicitate

Primele Propuneri (Secolul XVIII)

În perioada iluminismului, a existat o cerere tot mai mare pentru un sistem de măsurători unificat și raționalizat.

În 1790, Talleyrand a propus Adunării Naționale Franceze să creeze un sistem de măsură universal.

Publicitate

Definirea Inițială (1791)

Academia Franceză de Științe a propus ca metrul să fie definit ca a zecea milionime parte din distanța dintre Ecuator și Polul Nord de-a lungul meridianului care trece prin Paris.

Această definiție a fost aleasă pentru a avea o unitate de măsură bazată pe fenomene naturale, spre deosebire de unitățile arbitrare folosite anterior.

Expediția Geodezică (1792-1799)

Pentru a determina exact această lungime, o expediție geodezică a fost organizată de Pierre Méchain și Jean-Baptiste Delambre, care au măsurat segmentul meridianului între Dunkerque și Barcelona.

Aceasta a permis calcularea unui meridian terestru.

Prototipul de Platină (1799)

Pe baza măsurătorilor obținute, un prototip fizic al metrului a fost realizat din platină și prezentat în 1799.

Acest prototip, cunoscut sub numele de „metrul arhivistic”, a fost adoptat oficial de către Franța și a devenit baza pentru măsurătorile ulterioare.

Convenția Metrului (1875)

Pentru a standardiza măsurătorile la nivel internațional, Convenția Metrului a fost semnată în 1875 de către 17 națiuni.

Aceasta a dus la crearea Biroului Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM) și la realizarea unui nou prototip internațional dintr-un aliaj de platină-iridiu.

Prototipul Internațional din 1889

În 1889, primul prototip internațional al metrului, realizat dintr-un aliaj de 90% platină și 10% iridiu, a fost adoptat. Acest prototip a fost depozitat la BIPM și a fost utilizat ca standard de referință pentru toate măsurătorile metrice.

Redefinirea pe Bază de Lungime de Undă (1960)

Cu avansurile în tehnologie și necesitatea unor măsurători mai precise, în 1960, definiția metrului a fost schimbată pentru a fi bazată pe lungimea de undă a radiației emise de atomii de cripton-86.

Aceasta a permis o mai mare precizie în realizarea și replicarea măsurătorilor.

Definiția Modernă (1983)

În 1983, a avut loc o altă redefinire majoră, bazată pe constanta vitezei luminii în vid. Astfel, metrul a fost definit ca fiind lungimea parcursă de lumină în vid într-un interval de 1/299,792,458 dintr-o secundă.

Această definiție leagă metrul de o constantă fundamentală a naturii, asigurând o precizie și stabilitate extrem de ridicate.

Citeste mai mult

Eveniment

Se schimbă vremea. Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România

Publicat

Publicitate

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de România, dar vestea bună este că acesta a mai scăzut în intensitate. Astfel, duminică seară și luni, ploile, vijeliile și grindină se vor manifestă izolat în zonele montane și unele regiuni din vest, centrul și nordul țării, după care, de marți, se vor extinde către vest și sud-vest, iar de miercuri și joi vor cuprinde întreagă țara.

În privința temperaturilor și mâine dimineață, vor fi temperaturi modeste în partea de sud a țării, însă de marți vorbim de o vreme caldă în mai toate zonele, cu temperaturi între 22 și 29 de grade.

Miercuri și joi vom vorbi de o vreme, în general instabilă, în mai toată țară. Apoi, spre weekend-ul viitor, sâmbătă și duminică, să contăm totuși pe o ușoară ameliorare, iar temperaturile vor începe să crească din nou.

Publicitate

„Ne vom apropia practic de 30 de grade”, a spus meteorologul ANM Mihai Hustiu, la un post TV..

Aceste fenoene sunt provocate de activitatea ciclonică din Europa Centrală dinspre Marea Mediterana, care avansează către România, a spus meteorologul ANM.

În ultimele zile au fost fenomene meteo extreme în Europa. Coduri de vreme rea au fost emise în 17 țări europene. În Germania, inundațiile și grindină au făcut ravagii, fiind înregistrate cantități record de precipitații. Și Franța, Belgia, Olanda au fost serios afectate, iar în Italia, vântul a fost devastator.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending