Connect with us

Actualitate

Concertul „Koinonia”, un eveniment religios de o rară intensitate, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. „Așa erau cântările la Popăuți, la Coșula, la Zosin altădată”

Publicat

Publicitate

Joi seară, sub amprenta harului și a veșniciei, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani a devenit loc de întâlnire între cer și pământ. Aici a avut loc concertul „Koinonia”, un eveniment religios de o rară intensitate, cum puține orașe au binecuvântarea să trăiască. În cadrul Festivalului Internațional de Muzică Bizantină de la Iași, această întâlnire a fost mai mult decât un concert, a fost o epifanie sonoră, o adevărată liturghie a sufletului, în care fiecare notă a devenit rugăciune, iar fiecare voce un ecou al unei frumuseți cerești.

Concertul a fost prezentat cu blândețe de părintele Teodor Cenușă și soția sa, Iustina Irimia-Cenușă, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. Prin glasurile lor calde și bine așezate, spectatorii au fost călăuziți ca printr-o poartă de lumină, pășind cu inimile deschise în taina muzicii psaltice.

Prezentarea nu a fost doar o introducere, ci o chemare spre adânc. Cu cuvinte alese, rostite cu simțire și evlavie, cei doi au trezit în public nu doar curiozitatea, ci și dorul după frumusețea uitată a cântării sacre. Au țesut, între istorie și duh, un fir nevăzut care i-a legat pe toți cei prezenți într-o comuniune vie, începutul unei seri în care fiecare ascultător a devenit, fără să-și dea seama, un pelerin al inimii.

Pentru prima dată în istoria acestui festival, concertul inaugural s-a desfășurat în afara capitalei Moldovei. Și nu întâmplător. Pe 22 mai, în seara unei primăveri adânc pătrunse de har, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani a devenit un loc unde sufletul credincios a simțit, poate pentru o clipă, că este pelerin în Bizanțul de odinioară.

Sub numele grăitor de „Koinonia”, „comuniune” , concertul a adunat sub cupola sa sfințitoare vocile Ansamblului „Cappella Romana” din Portland, SUA, și ale Grupului „Emanuel Zmeu” al Protopopiatului Botoșani, într-o întâlnire sonoră și duhovnicească ce a unit continente și inimi.

Grupul „Emanuel Zmeu”, o surpriză minunată

Publicitate

Seara a început cu debutul public al Grupului „Emanuel Zmeu”, format în februarie 2025, care, sub îndrumarea prof. Gheorghe Bulboacă, a dăruit audienței cântări psaltice, imne care au evocat taina Sinodului de la Niceea, ecoul psalmilor versificați de Sfântul Ierarh Dosoftei și suflarea liturgică a vremurilor sfinte. A fost o adiere de curăție, o ofrandă adusă cu smerenie și lumină.

Apoi, vocile binecuvântate ale Ansamblului „Cappella Romana”, conduse de prof. dr. Alexander Lingas, au răsunat ca un ecou al veacurilor în sfințenie. Fiecare sunet, născut dintr-o smerenie străveche, a ridicat inimile spre Ierusalimul ceresc, purtând ascultătorii prin liturghiile de demult, prin Psalmodia biblică a celor ce au văzut și trăit taina prezenței divine.

Ansamblul Cappella Romana din Portland, o coloană de lumină către Cer

Într-o lume adesea copleșită de zgomot și grabă, Ansamblul Cappella Romana din Portland se înalță ca o coloană de lumină, purtând sufletele spre cer prin cântările sale bizantine. Mai mult decât un ansamblu muzical, Cappella Romana este o punte între timp și eternitate, între pământ și Împărăția cea neînserată.

Fiecare concert este o liturghie nesfârșită a sunetului, în care vocile, parcă desprinse din zidurile mânăstirilor athonite sau din adâncul unei catacombe străvechi, se înalță ca o rugăciune rostită de întreaga Biserică. Muzica lor nu este doar auzită. Este trăită, respirată, simțită în fiecare fibră a ființei.

Prin interpretările lor, bizantinul renaște în inimile ascultătorilor cu o prospețime ce pare de dincolo de timp. Fiecare ison vibrează ca o bătaie de inimă divină, iar melismele lor plutesc, tăcute și răsunătoare, ca niște aripi de îngeri peste adunarea mută de uimire.

Ansamblul Cappella Romana nu cântă doar despre Dumnezeu, ci și lui Dumnezeu, iar cei care le ascultă glasurile simt cum li se luminează sufletul, cum li se înmoaie inima, cum li se trezesc doruri de cer și de liniște veșnică.

Acolo unde ei cântă, locul se sfințește. Timpul se oprește. Și omul își amintește cine este: chip al lui Dumnezeu, chemat la frumusețea cea negrăită.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor botoșăneni care au umplut cu recunoștință sala teatrului. Cuvintele sale de final au fost o binecuvântare și o chemare la aducere-aminte:

„O seară de rugăciune, o seară de priveghere, o seară de pelerinaj în lumea uimitoare a Bizanțului, câteva clipe petrecute în cetatea imperială de la Niceea, câteva clipe în Sfânta Sofia de la Constantinopol, cântările tinerilor, tinerelor de la Botoșani, dar și cântarea celor veniți de peste ocean, ne-au amintit cum, poate, erau cântările la Popăuți, la Coșula, la Zosin altădată, cum mănăstirile și parohiile noastre au preluat, cu specificitate românească, ceea ce era lauda adusă lui Dumnezeu în cetatea sfântă a marelui Constantin. Se cuvine să-I mulțumim lui Dumnezeu că l-a ales pe robul Său, Constantin cel Mare, fondatorul Constantinopolului, și tot ceea ce a urmat, de-a lungul și de-a latul lumii, datorită deciziilor pe care el, sub inspirația preasfintei sale maici, le-a luat pentru Imperiul Roman de atunci, cu tot ceea ce a constituit Bizanț după Bizanț  în țările române, în Balcani și, de ce nu, în duh și adevăr, în toată lumea cunoscută. Mulțumim, așadar, lui Dumnezeu că ne-a oferit această seară, mulțumim tinerilor și tinerelor din Botoșani. M-a bucurat nespus prezența lor aici, reprezentând parcă tot poporul lui Dumnezeu din parohii și mănăstiri, și o mulțumire aleasă celor din Statele Unite, pentru cântarea frumoasă din această seară, pentru că ne-ați ajutat să pătrundem în lumea cea fantastic de adâncă a Bizanțului de altădată”.

A fost, cu adevărat, o seară în care municipiul Botoșani a devenit, pentru câteva ceasuri, o răscruce de lumi, iar duhul Bizanțului a suflat iarăși peste inimile însetate de Hristos.

Foto: Iasi Byzantine Music Festival

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pagube importante în urma incendiului de la depozitul de cereale din Dorohoi. 450 de tone de cereale, salvate de pompieri

Publicat

Publicitate

Incendiul izbucnit la stația de condiționare a unui depozit de cereale din municipiul Dorohoi a provocat pagube semnificative, în ciuda intervenției rapide a pompierilor.

Flăcările au distrus bunurile aflate în interiorul stației, aproximativ 250 de metri liniari de bandă transportoare și materialele combustibile din structura acoperișului pe o suprafață de circa 20 de metri pătrați.

De asemenea, au fost degradate în urma incendiului alți 100 de metri pătrați de bandă transportoare, inclusiv rolele aferente acestora. Intervenția echipajelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, sprijinite de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi, a reușit însă să limiteze proporțiile dezastrului.

„Grație mobilizării rapide și eforturilor susținute ale pompierilor, au fost salvate aproximativ 450 de tone de cereale depozitate în incintă. Autoritățile urmează să stabilească în perioada următoare cauza probabilă a incendiului, în cadrul anchetei deschise pentru clarificarea circumstanțelor producerii evenimentului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

ISU Botoșani reamintește tuturor operatorilor economici obligația de a respecta normele de prevenire a incendiilor, mai ales în spații de depozitare și procesare a materialelor combustibile.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu puternic la un depozit de cereale din Dorohoi: Intervenție contracronometru a pompierilor

Publicat

Publicitate

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani intervin în aceste momente  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de cereale din municipiul Dorohoi.

Flăcările au cuprins o magazie legată prin benzi transportoare de cauciuc de stația de condiționare a cerealelor, incendiul manifestându-se cu degajări mari de fum.

La fața locului au fost mobilizate trei autospeciale de stingere, autospeciala de salvare și lucru la înălțime, o ambulanță SMURD, precum și echipajele Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi. Pompierii au constatat că ard bunuri aflate în interiorul magaziei, dar și banda transportoare pe o distanță de aproximativ 150 de metri.

Din fericire, nu sunt persoane surprinse în interiorul depozitului. Incendiul a fost localizat rapid, însă echipajele acționează în continuare pentru lichidarea completă a focarelor și limitarea pagubelor. Intervenția este dificilă din cauza materialelor combustibile și a fumului dens care îngreunează accesul în anumite zone ale depozitului.

Autoritățile recomandă cetățenilor să evite zona pentru a permite accesul autospecialelor și buna desfășurare a operațiunilor de stingere. Ancheta privind cauzele producerii incendiului urmează să fie declanșată după finalizarea intervenției.

În jurul orei 20.30 incendiul a fost lichidat.

Publicitate

Cauza probabilă este în curs de stabilire”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Iată și câteva imagini de la fața locului:

Citeste mai mult

Administratie

Poliția Locală Botoșani: Amenzi de peste 24.000 lei pentru mizerie, neglijență și comerț ilegal

Publicat

Publicitate

În ultimele două săptămâni, polițiștii locali de la Botoșani au aplicat nu mai puțin de 12 sancțiuni contravenționale, însumând 8800 lei, pentru nerespectarea regulamentelor privind curățenia și întreținerea spațiilor publice din municipiul reședință de județ.

Printre faptele sancționate s-au numărat aruncarea deșeurilor la întâmplare și folosirea necorespunzătoare a mobilierului urban, încălcând prevederile HCL nr. 44/2025.

În intervalul 15–30 iunie 2025, au fost identificate 11 proprietăți neîntreținute sau neigienizate, iar proprietarii au fost sancționați cu amenzi totale de 14.500 lei. Poliția Locală reamintește că proprietarii sunt obligați să asigure curățenia clădirilor, curților și anexelor gospodărești, inclusiv efectuarea lucrărilor de salubrizare, dezinsecție și deratizare.

Totodată, pe linia activităților comerciale din piețele municipiului, în aceeași perioadă au fost aplicate 16 sancțiuni în valoare totală de 1600 lei pentru neafișarea prețurilor și comercializarea produselor în zone neautorizate, adiacente piețelor.

Poliția Locală anunță că verificările vor continua zilnic și face apel la toți cetățenii și agenții economici să respecte normele de igienă, gospodărire și comerț. „Menținerea unui oraș curat și civilizat este o responsabilitate comună”, au subliniat reprezentanții instituției.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Proiect: Rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie. Care sunt noile tarife pentru mașini, autoutilitare și camioane

Publicat

Publicitate

Rovinieta, tariful pentru utilizarea drumurilor naționale de către autovehicule, va crește începând cu 1 septembrie. Pentru autoturisme, taxa va fi de 3,5 euro pe zi și 50 de euro pe an, conform unui proiect de lege , publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor care stabilește noi măsuri fiscal-bugetare, relatează alba24.ro.

Rovinieta – tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule, se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru autoturisme va fi de 3,5 euro pentru o zi, iar pentru un an de 50 de euro, potrivit unui proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Prin acest act normativ, se propune modificarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Cuantumul amenzii contravenționale aplicate utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile pentru autoturisme va fi între 500 lei și 1.000 lei.

„Totodată, tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a noilor tarife, respectiv data de 1 septembrie 2025, își mențin valabilitatea”, se arată în proiect.

Publicitate

Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. Nivelul tarifului de utilizare a drumurilor naţionale

Astfel, pentru autoturisme rovinieta va costa:

  • o zi – 3,5 euro (în prezent 2,5 euro)
  • 10 zile – 6 euro (în prezent 3,3 euro)
  • 30 de zile – 9,5 euro (în prezent 5,3 euro)
  • 60 de zile – 15 euro (în prezent 8,4 euro)
  • 12 luni – 50 euro (în prezent 28 de euro)

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone

  • 1 zi – 8,6 euro
  • 10 zile – 11,5 euro
  • 30 de zile – 18,2 euro
  • 60 de zile – 28,8 euro
  • 12 luni – 96 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone

  • 1 zi – 4 euro
  • 7 zile – 16 euro
  • 30 de zile – 32 euro
  • 12 luni – 320 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone

  • 1 zi – 7 euro
  • 7 zile – 28 euro
  • 30 de zile – 56 euro
  • 12 luni – 560 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv)

  • 1 zi – 9 euro
  • 7 zile – 36 euro
  • 30 de zile – 72 euro
  • 12 luni – 720 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv)

  • 1 zi – 11 euro
  • 7 zile – 55 euro
  • 30 de zile – 121 euro
  • 12 luni – 1.210 euro

Vehicul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

  • 1 zi – 4 euro
  • 7 zile – 16 euro
  • 30 de zile – 32 euro
  • 12 luni – 320 euro

Vehicul de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

  • 1 zi – 7 euro
  • 7 zile – 28 euro
  • 30 de zile – 56 euro
  • 12 luni – 560 euro

Valoarea amenzii contravenţionale aplicate utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile

Tipul vehiculului – Cuantumul amenzii contravenţionale (lei) Minim/Maxim

  • Autoturisme – 500 lei / 1.000 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone – 950 lei / 1.900 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone – 1.550 lei / 3.100 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone – 2.750 lei / 5.500 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) – 3.550 lei / 7.100 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) – 5.950 lei / 11.900 lei
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – 1.550 lei / 3.100 lei
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – 2.750 lei / 5.500 lei

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending