Connect with us
Publicitate

Actualitate

Concediu de odihnă suplimentar pentru polițiști. Categoriile de angajații care mai beneficiază de această măsură

Publicat

Publicitate

Polițiștii din penitenciare vor beneficia de concediu de odihnă suplimentar. Aceeași facilitate o au și angajații din instanțe și parchete, potrivit legislației intrate în vigoare.

Polițiștii de penitenciare care-și desfășoară activitatea în locuri de muncă cu condiții deosebite, adică vătămătoare, grele sau periculoase, beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar, plătit, de șapte zile.

Ordinul MJ 1144/C/2022 publicat luni în Monitorul Oficial, prevede că:

Publicitate

“polițiștii de penitenciare din sistemul administrației penitenciare care își desfășoară activitatea în locuri de muncă cu condiții deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase, stabilite pe baza determinărilor pentru evaluările de risc profesional prevăzute de cadrul legal aplicabil, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, plătit, de 7 zile calendaristice”.

Polițiștii care pot beneficia de acest concediu de odihnă suplimentar trebuie nominalizați de către comisiile tehnice de securitate și sănătate în muncă, ce se organizează la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor și al fiecărei unități subordonate acesteia, potrivit avocatnet.ro.

Pentru cei care, la data efectuării concediului de odihnă suplimentar, nu mai lucrează în condiții deosebite, durata acestuia se stabilește proporțional cu timpul lucrat în astfel de condiții în anul calendaristic respectiv.

Publicitate

Pentru polițiștii de penitenciare angajați în cursul anului, concediul suplimentar va fi stabilit proporțional cu timpul efectiv lucrat în condiții deosebite, respectiv de la data încadrării până la sfârșitul anului calendaristic.

Concediu de odihnă suplimentar pentru angajații din justiție
Prin hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, ce au intrat în vigoare, judecătorii și procurorii pot primi cinci zile lucrătoare de concediu plătit. Este vorba despre concediul paternal, pentru bărbați, la nașterea copilului, potrivit zf.ro.

Grefierii și personalul conex vor beneficia, pe lângă concediul paternal, și de o zi liberă pentru controlul medical anual.

Publicitate

Potrivit Legii concediului paternal nr. 210/1999, tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu plătit de cinci zile lucrătoare, cu condiția ca acesta să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor de stat.

Din 2020, polițiștii, cadrele militare, soldații, gradații profesioniști și funcționarii publici din penitenciare pot beneficia și ei, alături de ceilalți tați salariați, de concediul paternal plătit de cinci zile lucrătoare, potrivit avocatnet.ro.

Concediul se acordă numai la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului. Tatăl trebuie să prezinte acte doveditoare – certificatul de naștere al copilului, din care să rezulte calitatea sa de tată. Pe perioada concediului, tatăl aflat în concediu paternal va primi o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective, ce va fi plătită din fondul de salarii al angajatorului.

Durata concediului paternal se poate prelungi prin absolvirea unui curs de puericultură. Prelungirea se va face o singură dată, cu încă zece zile lucrătoare.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A pornit cu stângul! Dosar penal pentru un tânăr de 18 ani, din Unțeni, care s-a urcat la volan fără permis

Publicat

Publicitate

Polițiștii din  Unțeni au oprit, luni, pentru control, pe drumul public, din comuna Unțeni, un autoturism condus de un tânăr, de 18 ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis pentru nicio categorie de autovehicule.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Dorohoi: Val de amenzi pentru depășirea vitezei pe singurul bulevard din oraș

Publicat

Publicitate

Luni, în intervalul orar 15:00 -18:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au organizat o acțiune, cu efective mărite  pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea accidentelor rutiere în zona de competență.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 40 de persoane și controlate 23 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 16 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 9.000 de lei.

Publicitate

 

Dintre sancțiuni, 16 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Stăuceni, reținut după ce a pus foc în gospodăria de unde a fost dat afară cu ordin de protecție

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 49 de ani, din comuna Stăuceni bănuit de comiterea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție și distrugere.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta ar fi încălcat ordinul de protecție emis de o instanță de judecată, în luna septembrie a.c., prin care i se interzicea să se apropie de soție și de cei doi copii, precum și de locuința acestora, prin aceea că ar fi venit în curtea imobilului în care locuiește familia sa și ar fi distrus parțial, prin incendiere, o anexă a locuinței.

Publicitate

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au produs faptele.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) VIDEO: Încă o inițiativă legislativă a deputatului Alexandra Huțu a fost adoptată de Parlament și devine lege

Publicat

Publicitate

Este vorba despre inițiativa legislativă pentru instituirea zilei de 24 august ca Ziua Prizonierilor de Război Români pe care deputatul social-democrat Alexandra Huțu depus-o în Parlamentul României după ce aceasta a fost discutată în prealabil cu Asociația Cultul Eroilor Botoșani. Aceasta a primit marți votul în Camera Deputaților, care este camera decizională și va fi înaintă pentru promulgare.

 

Practic, începând de anul viitor, în data de 24 august, autoritățile locale, școlile, Guvernul, precum și celelalte instituții ale statului, vor putea organiza programe și manifestări culturale cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și ceremonii oficiale și/sau militare dedicate prizonierilor de război români.

Publicitate

 

Legea vine să întregească numărul zilelor în care se vor organiza evenimente sau ceremonii în semn de recunoștință și pentru cinstirea memoriei prizonierilor de război. Sacrificiile făcute de prizonierii de război, nevoiți să suporte ororile și tratamentul inuman din lagăre și devotamentul acestora față de România, prin faptul că nu au acceptat să-și trădeze patria, nu trebuie să se piardă în negura timpului. Mulțumesc Asociației Cultul Eroilor Botoșani pentru colaborare, precum și tuturor colegilor mei parlamentari social-democrați pentru sprijinul acordat în concretizarea demersului meu. Atât timp cât vor rămâne în conștiința fiecăruia dintre noi, iar faptele lor de patriotism și istoria vieții lor vor fi transmise permanent de la o generație la alta, eroii nu vor muri niciodată! Glorie eternă eroilor neamului!”, a transmis Alexandra Huțu

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending