Connect with us

Eveniment

Comunicat: PNL – Partener onest pentru mediul de afaceri

Publicat

Publicitate

Guvernul României condus de premierul liberal Nicolae Ionel Ciucă a luat, în primul an de mandat, mai multe decizii importante pentru a oferi sprijin cetățenilor și întreprinderilor, într-o perioadă de criză la nivel mondial, iar economia României își consolidează ritmul de creștere. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, creșterea de 4% pe seria brută şi de 4,7% pe seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut, în trimestrul III al acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, contribuie la dinamica înregistrată în primele nouă luni, când economia României a crescut, comparativ cu perioada similară din 2021, cu 5% pe seria brută şi cu 4,3% pe seria ajustată sezonier.

Se adaugă creșterea importantă a cifrei de afaceri din industrie și numărul tot mai mare al firmelor cu capital străin nou deschise în țara noastră, toate acestea reprezentând confirmarea faptului că, prin măsuri adecvate, Guvernul a reușit să compenseze efectele instabilității generate de războiul din apropierea granițelor.

Veniturile bugetului general consolidat continuă tendința de creștere, iar deficitul bugetar este în scădere. Continuarea consolidării fiscale graduale va permite atingerea țintei de deficit prevăzută de regulamentele europene până la sfârșitul anului 2024 și se realizează în condițiile unui echilibru între necesitatea de ajustare fiscală și nevoia de sprijinire a recuperării economice, a sistemului de sănătate, a infrastructurii, a schimbărilor climatice și digitalizării, care rămân prioritare.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 26,67 mld. lei în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 40,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Sunt rezultate concrete ce descriu situația economiei românești și evoluția pozitivă.

Echipa guvernamentală a luat decizii corecte și la timp pentru a proteja economia, a susține antreprenorii români și investitorii străini.

Intervenția responsabilă a Guvernului se reflectă astăzi în progresul economiei și continuarea trendului de creștere, dezvoltarea investițiilor, majorarea numărului de firme nou deschise și menținerea locurilor de muncă. Atitudinea pro-business este  reflectată și în bugetul pentru anul viitor, primul asemenea document construit pe programe și politici, care finanțează măsuri de susținere economică și inițiative sociale, în condițiile respectării elementelor de echilibru macroeconomic.

Publicitate

Guvernul României, condus de liberalul Nicolae Ionel Ciucă a promovat măsuri coerente și responsabile, printr-un mix de politici economice, fiscal-bugetare pentru creșterea rezilienței economice. A fost menținută cota unică de impozitare de 16%, nu au fost crescute taxe și nu au fost introduse altele noi. Consultările permanente ale Guvernului cu mediul de afaceri au condus la soluții de adaptare a legislației fiscale pentru a răspunde așteptărilor mediului de afaceri și contextului socio-economic. Deschiderea Guvernului pentru dialogul cu mediul de afaceri este concretizată și prin constituirea Agenției Române pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor. Această structură va funcționa direct în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, ca punct central care să asigure comunicarea cu comunitatea de business din România și cu toți investitorii care doresc să dezvolte proiecte în țara noastră.

”Sprijin pentru România” și ajutor de stat pentru proiecte de investiții

Pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”, în valoare de 17,3 miliarde de lei, orientat în proporție de 60% către susținerea economiei, este tot un rezultat al colaborării echipei guvernamentale cu mediul de business.

Între primele măsuri operaționalizate din acest pachet este deblocarea schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie (instituită prin HG 807/2014), într-o formulă dezvoltată și care răspunde solicitărilor mediului de afaceri. Bugetul disponibil se ridică la cca. 2,250 miliarde lei.

Pentru susținerea sectoarelor economice, au fost lansate scheme de ajutor pentru industrie: o schemă de ajutor pentru industria prelucrătoare (300 milioane de euro), schemă de minimis (10 milioane de euro) pentru companiile care implementează proiecte prin care valorifică şi reciclează deșeurile și o schemă de ajutor pentru creșterea competitivității (8 milioane de euro).

Neimpozitarea creșterii voluntare a salariului minim cu 200 de lei, măsură cuprinsă tot în Programul guvernamental ”Sprijin pentru România”, se aplică începând cu 1 iunie 2022.

De asemenea, a fost extinsă aplicarea restructurării financiare și a fost prelungită taxarea inversă, în vederea combaterii fraudei în domeniul TVA, până la 31 decembrie 2026. Măsura este necesară pentru creșterea colectării TVA prin prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Transportatorii și distribuitorii din domeniul rutier sunt sprijiniți să compenseze creșterea prețului la combustibili, pentru a prelua din presiunea generată de majorarea prețurilor la benzină și motorină.

”Misiunea PNL la guvernare este de a repara, a construi și a moderniza, cu responsabilitate și viziune pe termen lung. Guvernul pe care îl conduc a implementat, în ultimul an, măsuri importante pentru a oferi sprijin oamenilor și mediului de afaceri, a crește investițiile și absorbția fondurilor europene, pentru a demara reformele esențiale în domenii cheie ale statului.

Partidul Naţional Liberal a lansat platforma „Guvernare responsabilă”, unde veți regăsi cele mai importante măsuri adoptate în ultimul an, pentru români și pentru România, în acest context dificil,” premierul României, președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ionel Ciucă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Femeie de 91 de ani, salvată din flăcări, la Avrămeni. Incendiul i-a făcut scrum casa

Publicat

Publicitate

Intervenție dificilă a pompierilor de la Săveni, în această seară, pentru stingerea unui incendiu în localitatea Tudor Vladimirescu, comuna Avrămeni. Apelul la 112 a fost făcut de un vecin, care a semnalat faptul că, în interiorul casei afectate de flăcări, se află o persoană greu deplasabilă.

 

La locul intervenției s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD, membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună și un echipaj din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

 

Până la sosirea salvatorilor, femeia de 91 de ani a fost evacuată din locuință de către vecini. Aceasta a fost evaluată la fața locului de echipajele medicale deoarece suferise un atac de panica, ulterior fiind transportată la spital.

 

Publicitate

Intervenția a fost una dificilă deoarece incendiul se manifesta generalizat la una dintre camere și o bucătărie de vară. Salvatorii au acționat rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga locuință și la o anexă din imediata vecinătate. A fost înlăturat și pericolul de explozie, din interiorul clădirii fiind scoase patru butelii.

Cel mai probabil, incendiul a pornit în jurul coșului de fum neprotejat termic de materialele combustibile.

 

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate următoarele măsuri:

 

– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;

– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Citeste mai mult

Cultura

Festivalul Filmului European (FFE) ajunge pentru al treilea an consecutiv la Botoșani

Publicat

Publicitate

Festivalul Filmului European revine la Botoșani pentru al treilea an consecutiv

Între 22 și 25 mai 2025, cinefilii din Botoșani sunt invitați la Cinema Unirea pentru o nouă ediție a Festivalului Filmului European (FFE). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoșani, iar intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Ediția din acest an propune o selecție de 10 filme europene, curatoriată de Cătălin Olaru, directorul artistic al festivalului. Programul cuprinde filme de familie, documentare și lungmetraje de autor, provenite din diverse colțuri ale Europei.


📅 PROGRAM FFE | 22–25 mai 2025
📍 Cinema Unirea, Botoșani
🎟️ Acces gratuit


🔵 JOI, 22 mai
19:00Julie nu vorbește / Julie Keeps Quiet / Julie zwijgt
🎬 Regia: Leonardo van Dijl
🎞️ Belgia, Suedia | 2024 | 97’
📌 Gala de deschidere


🔵 VINERI, 23 mai
15:00Vestita invazie a urșilor în Sicilia
🎬 Regia: Lorenzo Mattotti
🎞️ Franța, Italia | 2019 | 82’ | Film de familie

Publicitate

17:00Femei pe fugă / Gone Running
🎬 Regia: Gábor Herendi
🎞️ Ungaria | 2024 | 105’

19:00Oase și nume / Bones and Names
🎬 Regia: Fabian Stumm
🎞️ Germania | 2023 | 104’


🔵 SÂMBĂTĂ, 24 mai
15:30Dilili la Paris / Dilili in Paris
🎬 Regia: Michel Ocelot
🎞️ Franța, Germania, Belgia | 2018 | 95’ | Film de familie

17:30Dahomey
🎬 Regia: Mati Diop
🎞️ Franța, Senegal | 2024 | 68’ | Documentar

19:00Terapie de familie / Family Therapy
🎬 Regia: Sonja Prosenc
🎞️ Slovenia, Italia, Norvegia, Croația, Serbia | 2024 | 122’


🔵 DUMINICĂ, 25 mai
15:00Și porcii merg în Rai / Even Pigs Go to Heaven
🎬 Regia: Goran Dukić
🎞️ Croația, Macedonia | 2022 | 86’

17:00Niciodată să nu spui niciodată / Never Say Never
🎬 Regia: Branislav Misík
🎞️ Slovacia, Cehia | 2023 | 104’

19:00Limbă străină / Foreign Language
🎬 Regia: Claire Burger
🎞️ Franța, Germania, Belgia | 2024 | 105’

 

Detalii despre filme pe: https://ffe.ro/2025/program-filme/?locatie=boto%C8%99ani

Citeste mai mult

Eveniment

Un ied jucăuș, căzut într-o fântână dezafectată, a fost salvat de pompieri, la Vlăsinești

Publicat

Publicitate

Incidentul a avut loc în această după amiază în localitatea Sârbi, comuna Vlăsinești. Micul aventurier păștea în curtea unei gospodării al cărei proprietar nu era acasă. Ajuns pe fântână, capacul din lemn a cedat sub greutatea animalului, iar acesta s-a prăbușit în gol aproximativ opt metri. Un vecin, martor la întâmplare, a încercat să îl salveze, dar neavând mijloacele necesare, a apelat la sprijinul salvatorilor botoșăneni.

 

Un echipaj din cadrul Stației Săveni s-a deplasat de urgență la fața locului, iar cu ajutorul kitului de salvare din medii ostile, un pompier a coborât în fântână și a reușit extragerea iedului în siguranță, acesta fiind predat cu bine la suprafață.

Operațiunea a durat aproape jumătate de oră, iar animalul a fost predat proprietarului.

 

Felicitări echipei de intervenție pentru promptitudine, profesionalism și grija față de fiecare viață.

Publicitate

Citeste mai mult

Actualitate

DNA cere înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul expertului Radu Judele

Publicat

Publicitate

DNA a solicitat înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu cea a arestului preventiv în cazul expertului Radu Judele, inculpat alături de Dumitru Buzatu într-un dosar care vizează infracțiuni de corupție.

La termenul care a avut loc luni la Tribunalul Vaslui a fost vizionată o înregistrare de la termenul anterior, în care se vede cum, în fața sălii de judecată, inculpatul Radu Judele s-a apropiat de un martor cu care nu avea voie să comunice și a vorbit cu acesta pentru scurt timp, instanța urmând să se pronunțe marți cu privire la înlocuirea controlului judiciar.

‘Doar am salutat. Nu mi-am imaginat că s-ar putea interpreta. Consider că a fost o întâlnire accidentală în fața sălii de judecată’, a afirmat Radu Judele în fața instanței.

Procurorul DNA a precizat că întâlnirea celor doi a durat aproximativ 30 de secunde, motiv pentru care nu s-ar putea considera că a fost una accidentală. De asemenea, reprezentantul Ministerului Public a invocat faptul că inculpatul a inițiat întâlnirea și că ar fi avut astfel o atitudine sfidătoare față de organele judiciare.

Avocatul Liviu Bran consideră că inculpatul Radu Judele nu a greșit cu nimic salutând martorul din dosar și a subliniat că întâlnirea a avut loc în cadrul procesului, pe holul tribunalului, lucru care nu ar trebui să ridice vreo suspiciune.

‘Nu s-a întâlnit în alt cadru decât cel procesual. (…) Suntem oameni, nu animale, ne salutăm. Cred că încă suntem normali din toate punctele de vedere. A spune că acest om a încălcat o dispoziție printr-un simplu salut este absurd. Are dreptul la viață, la demnitate, nu putem să-i călcăm acest drept’, a afirmat apărătorul lui Judele.

Publicitate

Liviu Bran a solicitat, totodată, ca ședințele următoare din dosar să fie secrete și a invocat presiunea mediatică în acest caz, cererea fiind respinsă de judecător.

La solicitarea unuia dintre avocații lui Dumitru Buzatu, instanța a interzis publicarea de către reprezentanții mass-media a unor informații importante din declarațiile pe care martorii din dosar le dau în fața instanței, invocând faptul că prezentarea unor astfel de date în presă ar putea influența martorii audiați ulterior.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending