Proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.
Axa Prioritara 10 Protejarea sănătății populației în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19,
creșterea eficientei energetice si utilizarea surselor regenerabile de energie, cu finanțare din REACT-EU
Componenta 1 REACT-EU-Consolidarea capacitații unităților de învățământ de stat în vederea gestionarii situației de pandemie generata de virusul SARS-COV-2.
Titlu Proiect Dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție medicală de tip măști de protecție medicală, dezinfectanți, precum și alte echipamente de acest tip, necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2 în Comuna Răchiți, Județul Botoșani
Publicitate
Cod proiect 143448
Comunicat de presă
Data: 30.01.2023
Finalizarea proiectului cu titlul: “Dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție medicală de tip măști de protecție medicală, dezinfectanți, precum și alte echipamente de acest tip, necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2 în Comuna Răchiți, Județul Botoșani”, cod smis 143448, finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020
In luna ianuarie 2023 s-a finalizat implementarea proiectului “Dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție medicală de tip măști de protecție medicală, dezinfectanți, precum și alte echipamente de acest tip, necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2 în Comuna Răchiți, Județul Botoșani”, cod smis 143448 , finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritara 10 Protejarea sănătății populației în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creșterea eficientei energetice si utilizarea surselor regenerabile de energie, cu finanțare din REACT-EU, Componenta 1 REACT-EU-Consolidarea capacitații unităților de învățământ de stat în vederea gestionarii situației de pandemie generata de virusul SARS-COV-2.
Contractul de finanțare a fost încheiat de Comuna Răchiți în calitate de beneficiar cu Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creșterea capacitații de tratare si gestionare a crizei COVID-19 in timp util si eficient, prin dotarea dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat din comuna Răchiți cu echipamente de protecție medicala de tip măști de protecție medicala, dezinfectanți, precum si alte echipamente de acest tip, necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARSCov-2 în Răchiți, județul Botoșani, care va conduce la consolidarea capacitații de reacție la criza de sănătate publica cauzata de răspândirea virusului SARSCOV-2.
Obiectivele specifice ale proiectului :
OS1. Dotarea
Scolii Gimnaziale Nr 1 Răchiți;
Scolii Gimnaziale Nr 2 Roșiori;
Scolii Gimnaziale P. Șușter Costești;
Scolii Primare Nr 3 Costești,
cu materiale si consumabile necesare prevenirii si combaterii SARS-COv 2: masti chirurgicale de protectie (37.730 buc.), manusi chirurgicale de protectie (660 perechi), dispensere automate (22 buc.), covoare dezinfectante intrare (12 buc.), sapun lichid antibacterian (188 litri), clor dezinfectant pentru podele si toalete (1.568 litri), dezinfectant pentru suprafete (1.705 litri), 31 de bucati de lampi UVC antibacteriene destinate dezinfectarii celor 31 sali de clasa si spatii functionale.
Rezultate finale în urma implementării proiectului :
Asigurarea dotarilor cu echipamente de protectie medicala necesare în contextul gestionarii crizei COVID 19
Entităţi publice dotate / sprijinite pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-CoV-2: 4 scoli din Comuna Răchiti;
Achizitii de materiale de protectie medicala necesare în contextul gestionarii crizei COVID 19:
Masti chirurgicale de protectie; Manusi de protectie; Dispensere automate sapun lichid; Covoras mare dezinfectant; Sapun lichid antibacterian; Clor dezinfectant; Dezinfectant pentru suprafete; Lampi UVC antibacteriane
Valoarea totală a Contractului de Finanțare a fost de 317.815,57 lei, din care valoare totala eligibila 317.815,57 lei si valoare totala eligibila nerambursabila din FEDR 317.815,57 lei.
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Date de contact:
Comuna Răchiti,
Sat Rachiti, județul Botosani, cod postal 717310,
Telefon și fax: 0231544210
Email: primaria.rachiti@gmail.com
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Ministerul Afacerilor Interne a transmis, marți, că în spațiul public se vehiculează un fake news prin care se induce ideea că ‘a fost premeditat’ procesul de anulare a turului I al alegerilor prezidențiale de anul trecut.
‘Printr-o postare din social media și prin afirmațiile făcute în timpul unei emisiuni de televiziune se induce ideea falsă și artificial construită că anumite structuri ale MAI au acționat în acest scop, prin ‘cererea ca ștampilele să fie predate în aceeași saci cu voturile anulate’. Modelul ștampilelor de vot utilizate pentru alegerile parlamentare a fost diferit față de modelul ștampilelor de vot utilizate la alegerile pentru președinte, deci cele utilizate pentru alegerile parlamentare NU se mai utilizau la nimic’, a informat un comunicat al MAI transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, prefecturile nu sunt implicate, nu au atribuții, în procesul privind operațiunile de predare și primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare, deci nu puteau ‘cere secțiilor de votare’. Operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare se stabilesc prin decizie BEC, a indicat MAI.
‘Pentru alegerile parlamentare BEC a stabilit operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare prin Decizia 261/D/21.11.2024 (și DA, se predau în sacii cu buletinele neutilizate) – art. 3 (5) c. Pentru alegerile prezidențiale BEC a stabilit operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare prin Decizia 160/D/17.11.2024 (inclusiv cu instrucțiuni clare pentru ștampilele de vot care se reutilizează în turul 2 – se predau separat la birourile electorale județene) – art.3 (4) și art.7 (1)’, a explicat Ministerul de Interne. AGERPRES
Bacalaureat 2025: Miercuri, 22 ianuarie, se derulează o simulare tehnică în licee, în vederea organizării probelor de competențe. Nu vor participa elevii, iar simularea va fi fără subiecte reale, scrie alba24.ro.
Simularea tehnică va fi organizată în toate liceele care sunt centre de examen, potrivit unei adrese a Centrului Național de Evaluare și Politici în Educație, citată de edupedu.ro.
„Pentru desfășurarea în bune condiții a procesului de transfer/preluare a arhivelor de subiecte pentru probele examenului national de bacalaureat – 2025, în ziua de 22 ianuarie 2025, începând cu ora 9.00, se organizează o simulare tehnică fără subiecte reale și fără participarea candidaților cu toate centrele de examen/de comunicare”, prevede documentul.
Bacalaureat 2025. Cum se organizează probele de competențe
Liceenii din clasele XII-XIII susțin, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie, probele de:
evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A
evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B
evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C
evaluare a competențelor digitale — Proba D
Potrivit ministerului, probele se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a. Acestea însă pot fi organizate și înainte de ora 13.00, în funcție de situația din fiecare liceu.
Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va decala în mod corespunzător.
Proba orală se va desfășura în perioada 4-5.02.2025, începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar al claselor a XII-a. În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru proba orală din cadrul probei C se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00
Bacalaureat 2025: Probele de competențe. Calendar
27—29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
29—31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
3—5 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
5—7 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botoșani informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din sectorul zootehnic, care prin cererea de plată depusă la Centrele APIA în Campania 2024, și-au asumat voluntar angajamente anuale, trebuie să depună deconturile justificative anuale/trimestriale însoțite de documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice de bunăstare.
În condițiile în care solicitanții nu depun deconturile justificative vor fi respinși de la plată.
Ecoschemele care se acordă în sectorul zootehnic, pe baza cererii depuse pentru Campania 2024, sunt următoarele:
► PD-07 – Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte;
► PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat;
► PD-27 – Creşterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin păşunat extensiv pe pajişti în condiţii optime de sustenabilitate.
Reamintim că în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024:
efectivele de bovine pentru care s-au asumat voluntar angajamente privind eco-schemele „PD-07 – Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte” și „PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat” și pentru care nu au fost respectate condițiile superioare de bunăstare în perioada 01.01.2024 și până la data depunerii cererii de plată, nu vor putea fi eligibile la plată dar nu vor fi sancționate, perioada respectivă fiind considerată perioadă de adaptare.
Legislație:
Hotărârea nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi de la bugetul de stat cu modificările și completările ulterioare.
Ordinul nr. 106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condiţiilor şi altor cerinţe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) şi b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi de la bugetul de stat, începând cu anul 2024, cu modificările si completările ulterioare.
Ordinului MADR nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.
ADI „AQUA BOTOŞANI” s-a constituit în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza județului. Asociația își exercită rolul de monitorizare și control al operatorului Nova Apaserv SA Botoșani în baza Contractului unic de delegare a gestiunii la nivelul județului Botoșani.
“În urma analizei amănunțite a activității operatorului Nova Apaserv SA, pentru o mai bună monitorizare si gestionare a deficiențelor care pot surveni în serviciul de alimentare cu apă și canalizare în aria de operare a Nova Apaserv SA, ADI Aqua vine în sprijinul clienților operatorului prin preluarea in regim nonstop a sesizarilor acestora” a declarat președintele ADI Aqua Botoșani, vicepreședintele CJ Botoșani, dl. Constantin Bursuc.
“Punem la dispoziția utilizatorilor serviciilor de apă și canalizare numărul de telefon 0743149450, funcțional 24 ore/24 unde, prin intermediul aplicației Whatsapp, aceștia ne pot semnala avariile survenite în funcționarea în parametri a sistemului de alimentare cu apă și canalizare aflat in exploatarea operatorului Nova Apaserv SA” precizează directorul executiv al ADI Aqua Botoșani, dl. Dan Deleanu.
Sesizarile vor trebui să conțină adresa exactă și o descriere sumară a situației însoțită de fotografii. Echipele de experți tehnici ale ADI Aqua se vor deplasa la fața locului, vor transmite către operator situațiile apărute și le vor monitoriza până la remediere.