Connect with us

Eveniment

Compania TAROM a încheiat un acord cu piloții. Zborurile au intrat în normal, atât pe rute interne, cât şi externe

Publicat

Publicitate

Compania TAROM a încheiat un acord cu personalul navigant pentru derularea operaţiunilor de zbor în regim normal, astfel încât marţi dimineaţa toate zborurile regulate, atât pe rute interne, cât şi externe, se desfăşoară conform programărilor de zbor, informează operatorul aerian naţional.

„Compania TAROM a continuat dialogul cu reprezentanţii personalului navigant, în urma situaţiei de luni, 8 iulie, prin care numeroase zboruri au fost anulate, ca urmare a declaraţiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, şi anunţă încheierea unui acord pentru normalitate şi derularea operaţiunilor de zbor în regim normal. În dimineaţa zilei de 9 iulie toate zborurile regulate, atât pe rute interne, cât şi externe, se desfăşoară conform programărilor de zbor”, se arată într-un comunicat al companiei.

În continuarea dialogului între Consiliul de Administraţie al companiei şi reprezentanţii personalului navigant TAROM, în cadrul întâlnirii de lucru comune s-a ajuns la un acord pe aspecte de natură salarială invocate de personalul navigant. Măsurile agreate vor fi negociate în cadrul Contractului Individual de Muncă cu membrii echipei.

„În urma situaţiei întâmpinate luni, 8 iulie, aceea de anulare a numeroase zboruri ca urmare a declaraţiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, compania TAROM îşi cere scuze pasagerilor săi pentru tot disconfortul creat şi depune toate eforturile pentru a reduce impactul pe care această situaţie îl are asupra planurilor lor de călătorie. Compania a oferit alternative pentru pasagerii afectaţi de aceste anulări, iar echipa de asistenţă este în contact direct cu pasagerii pentru a oferi informaţii detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opţiuni disponibile”, subliniază sursa citată.

Operatorul aerian naţional a anulat luni zeci de curse interne şi externe din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Piloţilor de Linie din România (SPLR), compania înregistrat pierderi de aproximativ 2,5 milioane de euro, pe perioada protestului de luni al piloţilor, acesta fiind un semnal de alarmă împotriva condiţiilor actuale de muncă şi managementului deficitar din companie.

Publicitate

În context, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat că TAROM va trebui să despăgubească pasagerii ale căror zboruri au fost anulate în cursul zilei de luni.

Potrivit ministrului, luni s-au declarat „inapţi de zbor” până la 30 de piloţi din aproape 150 de piloţi ai companiei, practic undeva la 20%, iar el a aflat despre această situaţie în cursul nopţii de duminică spre luni.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – TAROM a fost înfiinţată în anul 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind membră a Alianţei SkyTeam din 25 iunie 2010. Compania deţine o flotă de 18 aeronave şi are în portofoliul său un număr de 70 de destinaţii operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share. Din anul 1993, TAROM este companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA). AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un electrocasnic dispare din magazinele din România de la 1 iulie 2025. Află de ce

Publicat

Publicitate

Prin această măsură, Uniunea Europeană vrea să scadă consumul de energie în sectorul rezidențial.

Începând cu 1 iulie 2025, un anumit tip de aparat electrocasnic nu va mai putea fi vândut în România, potrivit noilor reglementări europene privind eficiența energetică și impactul asupra mediului, scrie alba24.ro.

În cazul uscătoarelor de rufe prin condensare, consumul este uriaș. Acest aparat consumă, în medie, aproximativ 2.400W pentru un ciclu de uscare, comparativ cu doar 280W necesari unui uscător cu pompă de căldură.

Prin această măsură, Comisia Europeană încearcă să încurajeze adoptarea unor electrocasnice moderne, care să contribuie la reducerea costurilor pentru consumatori.

Etichetarea energetică a devenit un instrument esențial în Uniunea Europeană pentru a ghida consumatorii spre produse mai eficiente din punct de vedere energetic și mai prietenoase cu mediul.

Acest sistem permite compararea ușoară a performanței energetice a diferitelor aparate și contribuie la reducerea consumului de energie în gospodării și la diminuarea amprentei de carbon.

Publicitate

Schimbări la etichetarea standardizată a electrocasnicelor

Eticheta energetică este un document standardizat aplicat pe electrocasnice și alte echipamente de uz casnic, precum frigidere, mașini de spălat, televizoare sau becuri.

Ea oferă informații clare despre consumul de energie și alte caracteristici de performanță ale produsului. Aceasta este ușor de recunoscut prin codul de culori, de la verde (cel mai eficient) la roșu (cel mai puțin eficient), și clasele de eficiență, notate de obicei de la A (cea mai eficientă) la G (cea mai puțin eficientă).

Noul sistem de etichetare

Începând cu martie 2021, UE a introdus un sistem revizuit de etichetare, eliminând vechile clase precum A+, A++ și A+++ care deveniseră confuze pentru consumatori.

Noua scară simplificată (de la A la G) este mai clară și mai exigentă, astfel încât foarte puține produse actuale ating clasa A, lăsând loc progreselor tehnologice viitoare.

Această regândire a sistemului are rolul de a stimula inovarea în industrie și de a oferi cumpărătorilor o imagine mai realistă asupra eficienței energetice a produselor disponibile pe piață.

Ce informații conține eticheta?

Eticheta energetică afișează:

Clasa de eficiență energetică (A–G)

Consumul anual de energie exprimat în kilowați-oră (kWh)

Capacități relevante (de exemplu, litri pentru frigidere, kilograme pentru mașinile de spălat)

Nivelul de zgomot exprimat în decibeli

Alte informații utile, precum consumul de apă sau durata ciclului de spălare

Toate etichetele includ și un cod QR, care permite accesarea fișei produsului în baza de date europeană EPREL (European Product Database for Energy Labelling).

Citeste mai mult

Eveniment

Drumuri mai scumpe în Bulgaria, de la 1 mai: Cât plătești acum dacă ai mașină sub 3,5 tone

Publicat

Publicitate

Cât costă taxele de drum pentru Bulgaria. Tarifele au fost majorate de la 1 mai pentru mașinile cu masa de sub 3,5 tone, după o altă majorare anterioară. 

Modificările vizează inclusiv autovehiculele ale căror trasee nu pot fi stabilite prin sistemul BGTOLL, pentru care taxa maximă aplicabilă va fi majorată în două etape: cu 10% din aprilie, iar o a doua majorare de 10% va intra în vigoare de la 1 septembrie 2025.

Totodată, de la 1 mai 2025, au intrat în vigoare noi tarife pentru vinieta electronică, aplicabilă autovehiculelor cu masa maximă tehnic admisibilă de până la 3,5 tone, potrivit MAE.

Măsura va fi resimțită la buzunar de românii care traversează această țară, în drum spre destinațiile de vacanță cum ar fi litoralul bulgăresc sau Grecia.

Cât costă taxele de drum pentru Bulgaria

Noile prețuri reflectă o creștere de aproximativ 10% și sunt stabilite astfel:

  • Vinietă cu valabilitate de 1 săptămână: 15 leva (8 euro)
  • Vinietă cu valabilitate de 1 lună: 30 leva (15 euro)
  • Vinietă cu valabilitate de 3 luni: 54 leva (28 euro)
  • Vinietă cu valabilitate de 1 an: 97 leva (50 euro)

Vinietă de sfârșit de săptămână (valabilă de vineri, ora 12:00 până duminică, ora 23:59): 10 leva (5 euro)
Autoritățile recomandă șoferilor și companiilor de transport să se informeze din timp asupra noilor reglementări pentru a evita amenzi sau întârzieri în trafic. Modificările fac parte dintr-un efort de actualizare a taxelor de utilizare a infrastructurii rutiere și de susținere a investițiilor în rețeaua de drumuri a Bulgariei.

Publicitate

Citeste mai mult

LIFESTYLE

Prezidențiale 2025: AEP – Până vineri la ora 18:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 67.500 de alegători

Publicat

Publicitate

Peste 67.500 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 18:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00 ora României (ora locală 7:00) și până vineri la ora 18:00, s-au prezentat la urne 67.598 de cetățeni români.

De asemenea, 4.106 alegători au votat prin corespondență, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 71.704.

Cei mai mulți alegători români au votat în Italia – 11.415, Germania – 10.339, Spania – 9.333, Marea Britanie – 8.255, Franța – 3.232.

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul prezenta.roaep.ro.

Publicitate

Votul în diaspora la alegerile prezidențiale se desfășoară pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică:
* vineri, 2 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* sâmbătă, 3 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* duminică, 4 mai, între 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României).

În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Zahărul în alimentație: Care sunt motivele pentru care ar trebui să îl evităm. Gustul dulce, mari probleme poate-aduce

Publicat

Publicitate

Zahărul în alimentație: Zahărul, în special în cantități mari și în forme rafinate (zahăr alb, sirop de porumb cu fructoză, băuturi îndulcite), este considerat periculos pentru sănătate din mai multe motive, susținute de cercetări medicale și nutriționale, scrie alba24.ro

Zahărul are efecte semnificativ mai nocive asupra copiilor decât asupra adulților, deoarece organismul lor este în creștere și mai sensibil la dezechilibre metabolice și emoționale.

La cei mici, poate produce tulburări de comportament și dificultăți de concentrare. Zahărul provoacă vârfuri bruște de energie urmate de căderi rapide, ceea ce poate duce la agitație, nervozitate sau oboseală bruscă.

Poate afecta atenția, memoria de lucru și performanța școlară, mai ales când este consumat dimineața sau în timpul orelor de curs.

Zahărul în alimentație: Care sunt motivele pentru care ar trebui să îl evităm

Zahărul adaugă calorii goale (fără nutrienți) și stimulează consumul excesiv de mâncare. Mai ales băuturile îndulcite cresc riscul de acumulare a grăsimii, în special în zona abdominală.

Crește riscul de diabet de tip 2. Consumul excesiv de zahăr duce la rezistență la insulină, mecanismul care stă la baza apariției diabetului. Studiile arată o corelație directă între consumul regulat de zahăr și incidența diabetului.

Publicitate

Afectează sănătatea inimii. Zahărul în exces poate duce la creșterea trigliceridelor, tensiunii arteriale și inflamației – toți factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Dă dependență și dezechilibrează creierul. Zahărul stimulează aceiași centri ai plăcerii din creier ca drogurile, ceea ce poate duce la comportamente compulsive de consum. În plus, poate afecta memoria și capacitatea de concentrare pe termen lung.

Slăbește sistemul imunitar. Consumul crescut de zahăr poate reduce eficiența globulelor albe în combaterea infecțiilor, ceea ce duce la o imunitate mai slabă.

Favorizează apariția cariilor dentare. Bacteriile din gură se hrănesc cu zahăr, produc acizi care distrug smalțul dinților și duc la carii.

Zahărul în alimentație: De ce să-l evităm?

Zahărul nu este esențial pentru organism – toate glucidele de care avem nevoie pot veni din fructe, legume, cereale integrale.

Reducerea zahărului duce la o stare generală de bine, energie mai stabilă, mai puține fluctuații de dispoziție și un risc mai scăzut de boli cronice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending