Connect with us

Actualitate

Comorile Botoșaniului: PARADISUL iubit de dacii liberi care au locuit în zona Dersca şi Lozna din nordul Moldovei

Publicat

Publicitate

La Dersca, în judeţul Botoşani se află una dintre cele interesante şi preţioase locuri din Moldova. Este vorba despre o mlaştină preistorică protejată prin lege, dar şi locul unde s-au făcut descoperiri arheologice senzaţionale legate de istoria dacilor din nordul Moldovei.

În nordul extrem al României, între satele Dersca şi Lozna, situate undeva la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoşani, aproape de graniţa României cu Ucraina, se află un adevărat paradis al naturii, o frântură de preistorie care a supravieţuit mileniilor, relatează adevărul.ro.

Mai mult decât atât, această turbărie este deosebit de importantă şi din punct de vedere arheologic, aici fiind descoperite artefacte foarte valoroase aparţinând triburilor dacice.

Mlaştina preistorică, un paradis   

Lozna şi Dersca sunt două sate alăturate. Sunt practic despărţite de această turbărie întinsă pe o suprafaţă de 100 de hectare. Practic este o mlaştină preistorică turboasă, cu pajişti, turbării şi lacuri eutrofe în care trăiesc peste 200 de flori sălbatice, ferifi, muşchi şi alte plante specifice acestui habitat. Printre acestea pot fi enumerate şi ligularia, bujorul, orhideea, omagul,daria, salcie târâtoare sau arnică, mai scrie adevărul.

În plus, de-a lungul mlaştinii şi a lacurilor trăiesc numeroase specii de păsări şi animale, printre care şi lebedele, găinuşa de baltă, pescăruşul râzător,cucul, stârcul roşu sau iepurele de câmp. Este un spectacol al naturii şi un loc ideal pentru cei care caută linişte şi momente de contemplare.

Publicitate

Tocmai datorită importanţei sale, turbăria de la Dersca (sau Lozna) este declarată sit Natura 2000.

”A fost declarată sit Natura 2000 prin ordin de ministru în anul 2007, în scopul conservării următoarelor specii de floră şi faună cu importanţă comunitară: angelica de baltă şi fluturele buhă dar şi pentru habitatele: Lacuri eutrofe naturale cu vegetaţie tip Magnopotamion sau Hydrocharition, turbării degradate capabile de regenerare naturală, comunităţi cu lizieră cu ierburi înalte higrofile”, precizează reprezentanţii de la Agenţia Naţională pentru Arii Protejate.

În plus, în aceeaşi zonă, se află şi rezervaţia floristică Turbăria Dersca, o mlaştină eutrofă (n.r. bogată în materii nutritive) pe valea pârâului Bahna. La această turbărie se ajunge pe Drumul Judeţean 291 B, urmând traseul Botoşani-Dorohoi-Şendriceni-Lozna-Dersca.

Un sat lacustru al dacilor liberi, unicat în România  

Pe lângă importanţa botanică şi faunistică, turbăria de la Dersca este foarte importantă şi din punct de vedere arheologic. Mai precis, aici se află una dintre cele mai inedite şi fascinante locuri din nordul Moldovei care amintesc de istoria dacilor. În anul 1952, un grup de muncitori care săpa după turbă a dat peste construcţii vechi din lemn, înghiţite de mlaştină, bine conservate. Odată scoase la suprafaţă, fără asistenţă de specialitate, aceste construcţii s-au distrus în contact cu aerul. Profesorul şi arheologul Paul Şadurschi a reuşit însă să dedice mai multe articole de specialitate acestor descoperire. Pe lângă acele structuri de-a lungul timpului au fost găsite oase de animale, coarne şi fragmente ceramice, semn că în zona mlaştinii a fost un sat lacustru.

În 1959, o altă echipă de muncitori a dat peste o monoxilă, adică o barcă scobită într-un trunchi de copac. Tot în această turbărie, legată de aceste locuinţe din lemn, s-a descoperit şi un pod vechi de 2000 de ani, perfect conservat. Acest pod a fost salvat şi se află expus la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani.

În urma cercetărilor efectuate de specialişti s-a ajuns la concluzia că toate aceste locuinţe, platforme, poduri şi structuri din mlaştină au aparţinut unei aşezări dacice.

„Cele mai valoroase vestigii sunt construcţiile din lemn, datate pentru perioada secolelor al II-lea î.Hr. şi al III-lea d.Hr. Erau poduri peste mlaştină, încadrate pe baza materialelor ceramice. Platformele erau realizate din buşteni despicaţi şi perforaţi pe margini, astfel încât să fie susţinute prin ţăruşi“, explică muzeografa Adela Kovacs de la Muzeul Judeţean Botoşani.

Această aşezare este unică în România, şi destul de rare în sud-estul Europei, fiind mai degrabă specifică zonelor din nordul Europei.

O comoară din adâncurile mlaştinii  

Una dintre cele mai importante descoperiri în turbărie o reprezintă tezaurul de unelte din fier, de origine dacică. Într-o ladă de lemn, veche de 2000 de ani, în săculeţi din pânză erau adăpostite obiecte folosite de meşterii daci la dulgherie, fierărie şi lucrări agricole. Erau măiestrit lucrate şi bine conservate. Tezaurul a fost descoperit de nişte localnici în 1975. Cutia în care se aflau s-a distrus, tot în contact cu aerul. Piesele de fier au rămas şi pot fi admirate la Muzeul Judeţean din Botoşani.

“Cele mai numeroase piese sunt unelte agricole: seceri cu cârlig, coase cu cârlig, verigi de fixare în mâner, două cosoare. O categorie interesantă de piese este cea folosită în ateliere specializate, precum nicovale, ciocan cu feţele dreptunghiulare, daltă cu tub, pilă cu zimţi, unelte de forjă. Menţionăm şi alte tipuri de piese, precum topoare cu înmănuşare verticală, împungătoare pentru cusutul pieilor, cuţite de diferite forme şi mărimi. Piesele au fost interpretate ca fiind inventarul unui atelier de fierar şi dulgher“, adaugă Adela Kovacs.

Conform cercetărilor, prin analogie cu piese asemănătoare s-a ajuns la concluzia că o parte a obiectelor erau de factură dacică, iar altele după model celtic. Această descoperire duce cu gândul că în zonă funcţionau şi ateliere meşteşugăreşti specializate. Pe lângă unelte au fost descoperite şi arme, în special, vârfuri de lance şi pumnale celtice de mari dimensiuni dar şi o piesă rară, inedită. Este vorba despre un obiect de fier, cu trei dinţi curbaţi, legaţi de mâner printr-o structură tubulară.

Arheologul Paul Şadurschi credea că acest obiect era o armă, un trident folosit la război. „Ţinând cont de felul destul de complicat în care poate fi montată la un mâner, piesa descoperită la Lozna se aseamănă cu un trident descoperit într-un mormânt de luptător din necropola scordiscă de la Karabunna, Iugoslavia. Este lucrată din fier oţelit, datat, alături de alte piese din inventarul mormântului, la mijlocul secolului I î.Hr.“, preciza Şadurschi în revista „Hierasus“.

Un loc sacru al dacilor  

Cutia cu unelte şi arme este posibil să fi fost depusă intenţionat de daci în mlaştină, în cadrul unui ritual. Structurile de lemn este posibil să fi aparţinut şi unei structuri de cult. Deocamdată nimeni nu ştie cu siguranţă la ce a servit această aşezare din mlaştină.

Paul Şadurschi bănuia că era însă o zonă intens locuită de daci. Aceştia trăiau în sate în jurul turbăriei, un loc care le oferea resurse naturale, mai ales fierul de baltă. Tocmai de aceea, specialistul botoşănean credea că aici erau ateliere meşteşugăreşti, locuri de cult care aparţineau triburilor dacice din secolele II-III d Hr, rămase în afara sferei de influenţă romană.

Amforele descoperite la Lozna arată că aceştia fie făceau comerţ, fie prădau teritoriile romane, fie cel amai probabil şi una şi alta. Pe lângă meşteşugari şi agricultori, în locuinţele lacustre de la Lozna au trăit şi războinici – aşa cum o arată şi vârful de lance, gheara de fier sau pumnalele de luptă, dar şi o piesă de harnaşament.

Specialiştii cred că sunt necesare cercetări mai amănunţite în turbăria de la Lozna, dar fără sprijin financiar, lucrurile se complică, iar cercetările sunt greu de efectuat mai ales în acest mediu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Etapa locală a Concursului Naţional Catehetic în Protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor

Publicat

Publicitate

În săptămâna 7 – 11 aprilie, în cele 13 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor s-a desfășurat etapa locală a Concursului Național Catehetic la care au participat 60 de parohii cu proiecte finalizate. 

Fiecare protoierie a organizat evaluarea proiectelor participante, urmărind, potrivit recomandărilor din conceptul Concursului Național Catehetic, cum au fost puse în evidență „rolul, importanța și necesitatea cunoașterii trecutului relativ recent al Bisericii Ortodoxe Române, activitatea ei misionară şi pastorală în cei 140 de ani de la dobândirea autocefaliei şi cei 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, precum şi rolul, importanţa, opera şi lucrarea pastoral misionară a duhovnicilor români cunoscuţi în ultimul secol, parte dintre ei propuşi spre canonizare în cursul anului 2025, promovând astfel în mod deosebit cunoaşterea şi înţelegerea adecvată a activităţii Bisericii şi grija ei faţă de cei păstoriţi în vremuri de cumpănă, precum şi lucrarea faptelor bune izvorâte din iubirea şi credinţa jertfelnică a duhovnicilor, care au purtat grijă de sufletele credincioşilor Bisericii.”

Protopopiatul Iaşi I

În data de 8 aprilie, începând cu ora 17.00, la Biserica „Sfântul Apostol Toma – Alexandru” din Iași a avut loc evaluarea și premierea la nivelul Protopopiatului Iași I a proiectelor participante. Au participat opt grupuri catehetice: Parohia „Sfântul Ioan Gură de Aur” Copou, „Sfântul Mina” Probota, „Sfântul Ierarh Spiridon” Țigănași, „Sfânta Treime” Iași, „Sfântul Gheorghe” Vorovești, „Sfinții Voievozi” Borșa, „Sfinții Arhangheli” Icușeni, „Sfântul Dimitrie” Pleșani. Dosarele cu proiecte au fost prezentate și evaluate de comisia de concurs formată din pr. protopop Florin Călugăru, pr. Vasile Cristian, responsabil cateheză și prof. de religie Daniela Pleșca. În urma evaluării a fost desemnată câştigătoare și va participa la etapa eparhială Parohia „Sfânta Treime” Iași, cu proiectul intitulat Bucuria mărturisirii credinței. Centenarul Patriarhiei Române în aniversarea copiilor și tinerilor, sub coordonarea părintelui Dragoș Ungureanu, a prof. Gabriela Fulvia Horobeț și prof. Parmena Orzetic. Proiectul câştigător a avut un număr de patru cateheze și douăsprezece momente catehetice care au abordat teme specifice anului omagial și comemorativ. Pe lângă acestea el a inclus şi diverse activități cu caracter cultural, literar, artistic, istoric și religios, grupul fiind format din 26 de copii.

Protopopiatul Iași II

La sediul Protoieriei Iași II, faza pe protopopiat a avut loc luni, 7 aprilie. Juriul a fost alcătuit din părintele protopop Marius Daniel Profir, pr. Iulian Sorin Vornicu, responsabilul pentru catehizare și prof. Georgiana Niță. Au fost jurizate cele două proiecte depuse, lucrate de către Parohiile Tomești Deal și Gura Bohotin. În urma jurizării, a fost declarat câștigător proiectul Parohiei „Acoperămîntul Maicii Domnului” Tomești Deal, coordonat de pr. Nicolae Luchian și intitulat „Mărturisire și memorie”.

Publicitate

Protopopiatul Iași III

În cadrul Protoieriei Iași III, etapa locală a avut loc vineri, 11 aprilie. Juriul a fost alcătuit din părintele protopop Mihail Roșu, prof. Daniela Pleșca și pr. Dan Pădure, responsabilul pe cateheză al protopopiatului. Au participat cinci grupuri: Parohia „Sfântul Gheorghe” Dumitreștii Gălății, „Sfânta Parascheva” Glodenii Gândului, Parohia „Sfânta Treime” Tansa, Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” Lunca Cetățuii III și Parohia „Nașterea Domnului” Voinești II.

Proiectul câștigător al Protopopiatului Iași III a fost cel al Parohiei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” Lunca Cetățuii III cu titlul Mărturisirea dreptei credințe – o moștenire de un secol pentru tinerii de astăzi, pr. paroh Cristin-Ioan Loghin. Locul al doilea a fost obținut de Parohia Glodenii Gândului, pr. paroh Lucian – Ștefan Vamanu, iar locul al treilea a fost ocupat de Parohia Tansa, pr. paroh fiind Eugeniu Onu. La finalul activității preoții participanți au primit diplome și premii.

Prin această activitate complexă, ne-am propus să chemăm pe tineri pentru a privi înapoi, în istorie, dar și spre viitor, deoarece această sărbătoare marcantă pentru Biserica noastră nu este doar o rememorare a trecutului, ci și un apel la responsabilitate. Tinerii sunt chemați să cunoască această moștenire spirituală, să și-o însușească prin viața și mărturisirea lor și să o transmită mai departe nealterată din dragoste pentru Hristos și Biserica Sa. Modele și mărturii ne stau înainte sfinții, care au lucrat neîncetat pentru mântuirea lor și a celor din jur. La fel suntem toți chemați ca prin credință, prin roadele ei ce sunt faptele bineplăcute Lui Dumnezeu și prin viața noastră curată să contribuim la binele comun și la dobândirea sfințeniei pentru Împărăția lui Dumnezeu, a declarat pr. Cristin Ioan Loghin.

Protopopiatul Pașcani

Majoritatea preoților au făcut o treabă reușită și mai ales folositoare, dintre cele nouă parohii înscrise, șapte dintre ele au reușit să pregătească proiectul conform indicațiilor. În data de 9 aprilie, la sediul Protopopiatului Pașcani, a avut loc etapa locală a Concursului Național Catehetic, iar juriul a acordat locul I Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Alexandru Ioan Cuza, pr. paroh Adrian Rădeanu. Proiectul este intitulat „Biserica – Izvorul mărturisirii de credință și al binecuvântării peste veacuri”. Alte parohii evidențiate în acest concurs: Parohia Cristești (pr. paroh Bogdan Mihalachi) – locul 2, Parohia Vâlcica (pr. paroh Gheorghe Dănilă) – locul 3.

Protopopiatul Hârlău

În data de 7 aprilie, la sediul Protopopiatului Hârlău, a avut loc etapa pe protopopiat a Concursului Național Catehetic. La nivelul protopopiatului 9 parohii au reușit sa desfășoare activități specifice Concursului. Juriului format din părintele protopop Victor Pâslaru, pr. Petru Constantinescu și prof. Daniel Filimon, au desemnat câștigător proiectul Parohiei Deleni 2, grupul catehetic fiind coordonat de pr. paroh Ionuț Purcel.

Protopopiatul Piatra-Neamţ 

Desfăşurată, joi, 10 aprilie, la sediul Protopopiatului Piatra-Neamţ, faza locală a oferit juriului, alcătuit din pr. protopop Valentin Tofan, pr. prof. Cosma Sorin Amariei şi pr. Ştefan Zaharia, responsabilul Biroului cateheză în cadrul protoieriei, patru dosare cu proiectele catehetice ale Parohiilor Vlădiceni, Speranţa, Ţepeşeni şi Precista II Piatra-Neamţ. După jurizarea conformă criteriilor de concurs, proiectul „Credinţă şi Misiune în Biserica Ortodoxă Română” al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” Precista II a întrunit cel mai mare punctaj, fiind declarat câştigător al fazei locale şi reprezentant al Protopopiatului Piatra-Neamţ la faza eparhială. Proiectul a fost coordonat de pr. Constantin Cornel Iftimia, care alături de colaboratorii săi, prof. Raluca Vatră, prof. Adina Dumitrașcu, pr. paroh Andrei Toplicean şi prof. Brândușa Iftimia, au organizat alături de cei 32 de copii înscrişi patru cateheze şi şapte activităţi auxiliare.

Locul al II-lea a fost ocupat de Parohia Ţepeşeni, cu proiectul „Duhovnici mărturisitori din secolul XX și moștenirea lor spirituală” coordonat de părintele Grigore Guzun, locul al III-lea a fost oferit Parohiei Vlădiceni, pentru proiectul „Toți într-un gând să mărturisim” coordonat de părintele paroh Cosmin Melinte şi cel de al patrulea a fost decernat Parohiei Speranţa, cu proiectul „Cum îl mărturisim pe Hristos în societatea de astăzi?” coordonat de părintele paroh Livius Todiraşcu.

Protopopiatul Târgu Neamț

În Protopopiatul Târgu Neamț, etapa locală a avut loc în data de 8 aprilie și a reunit echipe de tineri din mai multe parohii din zonă. Au participat cu entuziasm și dedicare grupuri de la Parohia Sârbi, Parohia Pluton, Parohia Valea Seacă, Parohia Urecheni și Parohia Țibucani. Evenimentul a reprezentat o frumoasă ocazie de comuniune, de manifestare a credinței prin creativitate și implicare, dar și de consolidare a legăturii dintre tineri, preoți și comunitățile din care provin. Concursul a scos în evidență nu doar cunoștințele catehetice ale participanților, ci și spiritul lor de echipă, dragostea pentru valorile creștine și dorința de a contribui la viața parohială într-un mod activ și responsabil.

Proiectul câștigător al acestei ediții a fost realizat de Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Valea Seacă, coordonat de părintele Mihai Surugiu.

Împărtășind din experiența acestui demers, părintele a declarat: Am fost realmente impresionat de frumusețea și diversitatea activităților prezentate de colegii mei. Știm că este foarte multă muncă în spate, mai ales că suntem într-o perioadă destul de solicitantă, însă, în concluzie, consider că totul a fost un succes și o provocare pentru ceea ce vom încerca să aplicăm de acum înainte în parohiile noastre.

Astfel de inițiative nu doar că valorifică potențialul tinerilor și îi implică activ în viața Bisericii, ci contribuie și la dezvoltarea unui spirit de solidaritate, empatie și implicare socială în rândul noii generații.

Protopopiatul Roznov 

Marți 08 aprilie, începând cu ora 9.00, la sediul Protopopiatului Roznov s-a desfășurat jurizarea proiectelor parohiilor înscrise la faza pe protoierie. Din juriu au făcut parte pr. protopop Camelian Liviu Gurbet, pr. Cristinel Vasile Anăstasoaiei, responsabilul cu cateheza pe protopopiat, prof. Nuța Like și Anca Cioată. Din cele 6 parohii înscrise s-au evidențiat proiectele următoarelor grupuri: Parohia Mărgineni II, care cu proiectul „Oglindirea Bisericii în sufletul de copil” a obținut locul I, Parohia Borlești II, cu proiectul „Biserica și preotul din sat”, locul II și Parohia Slobozia I, cu proiectul „Cunoaștem împreună istoria străbună”, locul III.

Ceahlău

Marți, 8 aprilie, la sediul Protopopiatului Ceahlău, s-a desfășurat etapa locală a Concursului Național Catehetic. Evenimentul a reunit proiectele propuse de câteva parohii din cadrul protopopiatului. Jurizarea a fost realizată de o comisie formată din: pr. protopop Ionel Cuțuhan, pr. prof. Gheorghiță Anisiea și pr. Murariu Cezar-Ilie, responsabil cu activitatea catehetică la nivelul protopopiatului. În urma jurizării, premiile au fost acordate astfel: Parohia Boboteni, care cu proiectul „Jertfa și slujirea Bisericii în secolul Mărturisirilor ”, a obținut locul I; Parohia Soci – locul al II-lea; Parohia Ceahlău II – locul al III-lea; Parohia Poiana Teiului – mențiune. Cei implicați și-au exprimat nădejdea ca aceste inițiative să rodească în sufletele copiilor și tinerilor dorința sinceră de a trăi și mărturisi credința creștină cu bucurie, curaj și demnitate creștină.

Botoșani

Marți, 8 aprilie, începând cu ora 11.00, în sala mare a Protopopiatului Botoșani a avut loc etapa locală a Concursului Național Catehetic 2025. Din juriu au făcut parte pr. Daniel Țăranu, misionar protopopesc, pr. Bogdan Azamfirei, responsabil al Biroului de catehizare din cadrul protoieriei și prof. Cătălin Purice. La această etapă au participat doua parohii din Protopopiatul Botoșani: Parohia „Sfânta Parascheva” din municipiul Botoșani, reprezentată de părintele Gabriel Țifrea și Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani, reprezentată de părintele protopop Petru Fercal. Câștigătoare a acestei etape a fost Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”, cu proiectul „Lumina credinței străbătând veacul”. Diplomele, însoțite probabil de un mic dar, vor fi înmânate la ședința din luna mai.

Dorohoi

La sediul Protopopiatului Dorohoi, etapa pe protopopiat a avut loc în data de 10 aprilie. Juriul, format din prof. Elena Chirilă, prof. Vasile Postolachi şi pr. Daniel Precob, a desemnat ca la etapa eparhială, Protopopiatul Dorohoi să fie reprezentat de către parohiile „Nașterea Maicii Domnului” şi „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Broscăuți, cu proiectul „Tinerii de astăzi, moștenitorii Centenarului”.

Darabani

În data de 7 aprilie, la sediul Protopopiatului Darabani, a avut loc etapa pe protopopiat. Juriul format din pr. protopop Costică Pînzariu, prof. Elena Avârvărei și pr. prof. Ionuț-Viorel Pușcașu, au desemnat câștigător proiectul „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat”, al Parohiei „Înălțarea Domnului” Havârna.

Săveni

Miercuri, 9 aprilie, sediul Protoieriei Săveni a fost gazda etapei pe protopopiat a Concursului Național Catehetic. Juriul, alcătuit din pr. protopop Constantin Macuc, prof. Iulia Tronciu și pr. Florin Cîtea, responsabil catehizare, a deliberat ca fiind câștigător proiectul „Mărturisitori în timpuri comuniste, modele spirituale pentru tinerii de azi”, lucrare elaborată, schițată și realizată la Parohia „Sfinții Voievozi” Românești, de către pr. paroh Iulian Moisii.

Etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, ediția a XVII-a, va avea loc la Iași în ziua de marți, 29 aprilie 2025, la Muzeul Mitropolitan. Proiectul care va reprezenta Arhiepiscopia Iașilor la etapa națională a concursului va fi desemnat în urma evaluării portofoliilor, iar parohiile participante vor avea prilejul să-și prezinte activitatea desfășurată și rezultatele obținute în fața tuturor participanților care reprezintă protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor. 

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 54 de ani, din Botoșani, urmărit internațional, adus cu escortă din Germania. Va sta doi ani după gratii

Publicat

Publicitate

Poliția Română a adus în țară, luni, zece persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate.

Astfel, a fost adus în țară un bărbat, de 33 de ani, din Alba, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Marea Britanie, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Aiud, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani, o lună și 10 zile.

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 44 de ani, din Dolj, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Marea Britanie, având emis, pe numele său, de către Tribunalul Dolj, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani și 4 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 22 de ani, din Sibiu, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Sibiu, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 6 luni.

Totodată, a fost adus în țară un bărbat, de 21 de ani, din Cluj, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Spania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Turda, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an.

Tot la data de 15 aprilie 2025, a fost adus în țară un bărbat, de 37 de ani, din București, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Spania, având emis de către Tribunalul București, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 2 luni.

Publicitate

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 31 de ani, din Suceava, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Spania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Suceava, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 6 ani și 8 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 26 de ani, din Iași, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de lovire. Acesta a fost adus din Spania, având emis de către Judecătoria Răducăneni, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 2 luni.

Totodată, a fost adus un bărbat, de 54 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Dej, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani.

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 54 de ani, din Cluj, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Câmpulung, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 7 ani.

Tot la data de 15 aprilie 2025, a fost adus în țară un bărbat, de 47 de ani, din București, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis de către Judecătoria Sectorului 4 București, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 4 ani și 2 luni.

Cei în cauză au fost introduși în unități de detenție, în vederea executării mandatelor.

Citeste mai mult

Eveniment

Rabla pentru Tractoare 2025: Ghidul final, transmis la Monitorul Oficial. Fermierii pot face achiziții de până la 55.000 de euro

Publicat

Publicitate

Ghidul de finanțare pentru programul Rabla Tractoare, semnat de ministrul Mediului Mircea Fechet, a fost trimis la Monitorul Oficial, srie alba24.ro.

„Am semnat și trimis la Monitorul Oficial, Ghidul pentru cele mai așteptat program al nostru – Rabla pentru Tractoare, acolo unde vom ajuta fermierii să achiziționeze tractoare de până la 55.000 de euro. Plătim de la 65% la 80% din valoarea echipamentului, asta înseamnă că vom putea primi maxim 44.000 de euro.

Așadar, nu uitați, trebuie să vă înscrieți direct în aplicația AFM, în curând, nu prin intermediul dealerilor. Atenție la cei binevoitori care vă garantează un loc în aplicație. Nu există așa ceva, trebuie să vă înscrieți, trebuie să vă asigurați că sunteți în fața calculatorului atunci când deschidem programul și sunt convins că veți beneficia de această finanțare.

Am mărit la cinci ani perioada de monitorizare, ceea ce, spun eu, că este în interesul tuturor. Nu uitați că trebuie să predăm un vehicul uzat sau un tractor mai vechi”, a declarat Mircea Fechet.

Fermierii care au plătit avans către dealerii de utilaje înainte de modificarea ghidului de finanțare pentru programul ”Rabla pentru tractoare” trebuie să facă demersurile pentru a-și recupera acești bani. Ministrul mediului, Mircea Fechet, transmite că procedurile în acest sens au fost clare de la început, neexistând vreo precizare legată de acest avans în varianta inițială a ghidului de finanțare la Rabla pentru tractoare.

Conform acestuia, persoanele fizice – producători agricoli se vor putea înscrie în program, după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Fondului pentru Mediu pentru anul 2025, în aplicația informatică pusă la dispoziție pe site-ul AFM, www.afm.ro.

Publicitate

Valoarea de achiziție a tractorului obținut prin programul AFM

Sunt eligibile pentru a beneficia de ajutor de stat în cadrul programului persoanele fizice care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare, dețin atestat de producător și vor preda spre casare un tractor, o mașină agricolă autopropulsată sau un alt autovehicul uzat.

Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente, nu trebuie să depășească echivalentul în lei a valorii de 55.000 euro, cu TVA inclusă.

Intensitatea ajutorului reprezintă 65% din valoarea de achiziție a tractorului şi/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente, iar în cazul tinerilor fermieri, intensitatea ajutorului este de 80% din valoarea de achiziție a tractorului şi/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente.

126 de dealeri de tractoare şi maşini agricole autopropulsate au fost validați de Administrația Fondului pentru Mediu, în cadrul acestui program.

Citeste mai mult

Eveniment

Petrecăreț de 27 de ani, din municipiul Botoșani, luat la ochi de jandarmi după ce vecinii au sunat la 112

Publicat

Publicitate

În această noapte, în jurul orei 03.00, un bărbat în vârstă de 27 de ani a fost sancționat contravențional de jandarmi cu 300 de lei pentru tulburarea liniștii publice pe strada Calea Națională din municipiul Botoșani.

Bărbatul, aflat sub influența băuturilor alcoolice, asculta muzică la intensitate mare în fața unui bloc, la o boxă portabilă, fără să îi pese de disconfortul astfel creat pentru locuitorii din zonă.

Pe lângă amenda contravențională, jandarmii i-au aplicat și sancțiunea complementară de confiscarea a boxei respective.

Conform prevederilor legale, bunurile destinate, folosite sau rezultate din contravenții pot fi confiscate de agentul constatator abilitat în aplicarea sancțiunilor, conform competențelor legale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending