Connect with us

Eveniment

Comoara viticolă puțin cunoscută din nordul Moldovei. De la „Sculăul de Rădeni”, la „Malaga de Mihălășeni

Publicat

Publicitate

Una dintre cele mai puțin cunoscute și totuși surprinzătoare zone viticole din România se află pe dealurile Botoșanilor. Județul renumit mai mult pentru iazuri și creșterea animalelor, excelează și în materie de vinuri, fie că este vorba despre soiuri nobile, fie din cele tradiționale, țărănești, scrie ADEVĂRUL.

Când vorbim despre vinuri, în România, ne gândim mereu la marile zone viticole, de la Murfatlar, trecând prin Valea Prahovei, către Vrancea și oprindu-se, pe drumurile vinului, în  nord, la Cotnari. Există însă și alte zone viticole, aproape necunoscute, dar bogate în vinuri de calitate și arome surprinzătoare.

Una dintre acestea este județul Botoșani, cu bogăția sa de dealuri și coline, cu sol nisipos, ideal pentru cultura viței de vie. De altfel, în ultimii cinci ani, au și apărut la Botoșani câteva brand-uri viticole locale, pe lângă bogăția de vinuri țărănești, cu o tradiție de câteva sute de ani.

De la „Sculăul de Rădeni”, la „Malaga de Mihălășeni”

Unul dintre cele mai cunoscute zone viticole din județul Botoșani se află în zona Frumușica, o comună situată la granița cu județul Iași. Dealurile din zonă, prelungire a celor care vin dinspre Cotnari, sunt ideale pentru cultura viței de vie. Localnicii, de altfel, sunt faimoși pentru producția de vin.

Unul dintre vinurile țărănești, vechi, care dau zonei o notă aparte, este cel negru. În  zonă poartă numele de „sculău” și este extrem de bogat în tanin, o substanță care pune puternic sângele în mișcare.

Publicitate

„Vinul acesta se face din «căpșunică», o poamă aromată. Ravacul se lasă cu pielița neagră a strugurelui negru. Vinul trebuie să fie aromat şi dinţii şi buzele să fie negre”, precizează un sătean din Rădeni, Frumușica.

Un vin asemănător, cel puțin ca și culoare, se face și în comuna Mihălășeni. Localnicii îi spun „malagă de Mihălășeni”, un vin negru și aromat. Mai ales localnicii din Frumușica cred că vinul negru are proprietăți afrodisiace. „Nu mai mult de două pahare, că-ți taie genunchii după”, glumește un localnic.

Vinuri de soi, italienești, pe dealuri moldovenești
Pe lângă aceste soiuri bătrânești, în județul Botoșani, tot pe baza unei tradiții viticole seculare, sunt localnici care fac viticultură modernă, cu tehnologie nouă, dar cu vinuri în mare parte bio.

În zona Frumușica, la Storești, Sebastian Jitaru, un botoșănean care a lucrat într-o zonă viticolă din Italia, ani la rândul, s-a întors acasă. A plantat soiuri nobile italienești în pământul familiei și a realizat un brand viticol bio, numit Jitari. „Noi facem vin artizanal, biologic. Avem fetească albă, fetească neagră, sauvignon şi pinot gri. Toate sunt preparate după reţete italieneşti învăţate acolo, în sudul Tirolului”, precizează Sebastian Jitari.

La fel și Cătălin Neculai Ionescu, un alt botoșănean care a lucrat într-o podgorie din Italia, a reușit să pună pe picioare un brand viticol, undeva între comunele Albești și Trușești. Și în acest caz soiurile, dar și dotările viticole, au fost aduse din Italia.

Sursa: ADEVĂRUL

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

„Obiecte însuflețite” – Expoziție de pictură semnată de elevii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani

Publicat

Publicitate

Tinerii artiști ai Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani își expun creațiile în cadrul unei expoziții de pictură intitulată „Obiecte însuflețite”, organizată în perioada 1 – 14 aprilie 2025, la Galeriile „Colecția de Artă” din Botoșani.

Evenimentul are loc sub egida ediției a III-a a proiectului educațional „Student pentru o zi”, derulat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Muzeul Județean Botoșani și Consiliul Județean Botoșani.

Lucrările expuse au fost realizate de elevii liceului botoșănean, sub îndrumarea profesorilor Genoveva Dolhescu, Adina Strugariu și Ciprian Andrușcă. Prin naturi statice pline de sensibilitate și expresivitate, aceștia propun o reinterpretare vizuală a obiectelor simple – flori, fructe sau vase – insuflându-le viață prin culoare, compoziție și formă.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 8 aprilie 2025, la ora 12:00, în prezența prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, care va susține prezentarea evenimentului.

„Obiecte însuflețite” este mai mult decât o simplă expoziție – este dovada că pasiunea pentru artă înflorește încă din anii de liceu, iar moștenirea artistică a marelui pictor Ștefan Luchian este dusă mai departe cu rafinament și emoție de noile generații de artiști botoșăneni, au transmis organizatorii într-un comunicat.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Clasa pregătitoare 2025–2026: Înscrierile încep pe 31 martie. Cine poate fi înscris și ce acte sunt necesare

Publicat

Publicitate

Încep înscrierile după ce Ministerul Educației a anunțat calendarul oficial pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2025–2026. Perioada de înscriere este cuprinsă între 31 martie și 6 mai 2025, timp în care părinții pot depune dosarele necesare la unitățile de învățământ dorite.

Pot fi înscriși în clasa pregătitoare copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2025, inclusiv. De asemenea, pot fi înscriși și copiii care împlinesc această vârstă în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025, cu condiția să fi frecventat grădinița și să existe o recomandare emisă de instituția preșcolară.

Pentru completarea dosarului de înscriere, părinții trebuie să pregătească următoarele acte:

  • Cerere tip de înscriere, disponibilă la secretariatele școlilor sau online;
  • Actul de identitate al părinților/tutorelui legal, în original și copie;
  • Certificatul de naștere al copilului, în original și copie;
  • Recomandare pentru înscriere în clasa pregătitoare – acolo unde este cazul;
  • Hotărâre judecătorească definitivă privind custodia, în cazul părinților divorțați.

Reprezentanții unităților de învățământ vor oferi consiliere părinților care întâmpină dificultăți în completarea dosarelor sau în stabilirea eligibilității copilului pentru înscriere.

Înscrierea în clasa pregătitoare este un pas esențial în debutul parcursului școlar, iar respectarea calendarului și a cerințelor legale asigură un început organizat pentru toți copiii.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

S-a speriat etilotestul: Femeie reținută la Botoșani după ce a condus băută și a provocat un accident. Avea alcoolemie de 1,13 mg/l

Publicat

Publicitate

O femeie de 39 de ani, din municipiul Botoșani, a fost reținută pentru 24 de ore de polițiștii din cadrul Biroului Rutier, fiind cercetată pentru conducere sub influența alcoolului.

Potrivit anchetatorilor, aceasta ar fi condus un autoturism pe Calea Națională din Botoșani, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În trafic, nu ar fi acordat prioritate de trecere unui alt vehicul, intrând în coliziune cu acesta. Din fericire, în urma impactului au rezultat doar pagube materiale, fără victime.

Femeia a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentrație de 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, există suspiciuni că aceasta ar fi consumat și substanțe psihoactive. Pentru confirmare, i-au fost recoltate probe biologice, iar rezultatele urmează să stabilească dacă a condus sub influența drogurilor.

Persoana în cauză a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentată în fața procurorilor, cu propuneri legale.

Citeste mai mult

Administratie

Începe perioada electorală pentru alegerile locale parțiale din 4 mai din Avrămeni și Coșula. Campania, din 19 aprilie

Publicat

Publicitate

Perioada electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din 14 județe începe astăzi, duminică, candidaturile urmând să fie depuse până pe 14 aprilie, iar campania va începe pe 19 aprilie, relatează agerpres.ro.

Două comune din județul Botoșani – Avrămeni și Coșula – vor organiza alegeri locale parțiale pentru funcția de primar, în data de 4 mai 2025, potrivit calendarului oficial anunțat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Alegerile din județ fac parte dintr-un scrutin parțial mai amplu care vizează 19 localități din 14 județe, inclusiv alegerea noului președinte al Consiliului Județean Bihor, după demisia lui Ilie Bolojan în urma obținerii unui mandat de senator.

Autoritățile județene și locale din Botoșani sunt așteptate să organizeze procesul electoral cu respectarea tuturor normelor legale și procedurilor specifice unei runde parțiale de alegeri.

Principalele repere ale perioadei electorale pentru alegerile locale parțiale sunt:

* cel mai târziu la data de 31 martie are loc aducerea la cunoștința publică a datei ședinței pentru tragerea la sorți a judecătorilor în Biroul Electoral Județean (doar pentru județele Bihor, Botoșani, Caraș-Severin, Olt și Prahova)

Publicitate

* 8 aprilie – începerea perioadei de depunere a candidaturilor pentru funcția de primar

* 9 aprilie – începerea perioadei de depunere a candidaturilor pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor

* 14 aprilie – încheierea perioadei de depunere a tuturor candidaturilor

* 19 aprilie – începerea campaniei electorale

* 20 aprilie – rămânerea definitivă a candidaturilor

* 21 aprilie – tragerea la sorți pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot

* 3 mai, ora 7:00 – încheierea campaniei electorale

* 4 mai, ora 7:00 începe votarea și se încheie la ora 21:00

* în cel mult 24 de ore de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 5 mai – numărarea voturilor, încheierea proceselor verbale și întocmirea dosarelor cu rezultatele votării; predarea către biroul electoral de circumscripție
a dosarelor cuprinzând rezultatele votării în secție

* în termen de cel mult 24 de ore de la închiderea votării, cel mai târziu la data de 5 mai – formularea de cereri pentru anularea alegerilor într-o circumscripție electorală.

Un eventual al doilea tur de scrutin pentru președinția Consiliului Județean Bihor va fi pe 18 mai.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending