Connect with us

Eveniment

Comisarii Gărzii de Mediu din Botoșani au făcut verificări la primăriile din județ. Ce au scos la iveală

Publicat

Publicitate

Comisarii Gărzii de Mediu din Botoșani au efectuat un control pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale (conform PNGD) și a stării de salubrizare a localităților. 

Verificările au scos la iveală că toate cele 78 de UAT-uri sunt înscrise în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOPROCES și beneficiază de serviciul de salubrizare;

• Numărul total de locuitori deserviți la nivel de județ: 392821;
• Numărul total persoane juridice de pe raza administrativă a UAT-urilor este de 9293;
• Gradul de acoperire cu servicii este de 100%, TOATE UAT-urile din județul Botoșani beneficiază de serviciul de salubrizare, iar modalitatea de plată a prestării serviciului de salubrizare a localității este realizată prin taxă;
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOPROCES este Organizație Neguvernamentală- asociație cu rol de a implementa proiectul Sistem Integrat de Management Deșeuri în județul Botoșani; for de coordonare a administrațiilor publice locale în ceea ce privește managementul deșeurilor municipale.
Pentru anul 2023, în cadrul Sistemului Integrat de Management Deșeuri în județul Botoșani au fost atribuite 5 zone de delegare a serviciului public de colectare și transport a deșeurilor, contracte încheiate cu 5 operatori de salubrizare.
Prin contractele de delegare este prevazută obligația operatorilor să asigure colectarea separată pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic, sticlă din deșeurile municipale, dar nu sunt prevăzute tarife distincte pentru activitățile desfăsurate de operatorii de salubrizare pentru gestionarea deșeurilor colectate.
-pe ZONA I TRANSFER DOROHOI, operată de SC FRITEHNIC SRL au fost înființate 466 puncte de precolectare dotate cu 1998 eurocontainere astfel: (1330 eurocontainere pentru deșeuri menajere în amestec, 86 eurocontainere H&C, 334 eurocontainere P&M; 248 eurocontainere sticlă), 102 eurocontainere noi, 4500 pubele de 120l;
-pe ZONA II TRANSFER SĂVENI, operată de SC RITMIC COM SRL au fost înființate 182 puncte de precolectare dotate cu 856 eurocontainere astfel: (605 eurocontainere pentru deșeuri menajere în amestec, 17 eurocontainere H&C, 127 eurocontainere P&M; 107 eurocontainere sticlă, 29 eurocontainere noi,
-pe ZONA III TRANSFER ȘTEFENESTI, operată de SC DIASIL SERVICE SRL au fost înființate 111 puncte de precolectare dotate cu 490 eurocontainere astfel: (342 eurocontainere pentru deșeuri menajere în amestec, 12 eurocontainere H&C, 74 eurocontainere P&M; 62 eurocontainere sticlă), 12 eurocontainere noi,
-pe ZONA IV TRANSFER BOTOȘANI, operată de SC URBAN SERV SRL au fost înființate 489 puncte de precolectare dotate cu 3632 eurocontainere astfel: (2038 eurocontainere pentru deșeuri menajere în amestec, 283 eurocontainere H&C, 797 eurocontainere P&M; 514 eurocontainere sticlă), 13 eurocontainere noi, 3823 pubele de 120l
-pe ZONA V TRANSFER FLĂMANZI, operată de SC FLORCONSTRUCT SRL au fost înființate 73 puncte de precolectare dotate cu 420 eurocontainere astfel: (252 eurocontainere pentru deșeuri menajere în amestec, 24 eurocontainere H&C, 86 eurocontainere P&M; 62 eurocontainere sticlă), 6 eurocontainere noi, 2300 pubele de 120l
Platformele de precolectare nu sunt dotate cu eurocontainere pentru toate tipurile de deșeuri de colectare separată, respectiv deșeuri de hârtie, metal, plastic și sticlă. Pe fiecare platforma existand eurocontainere pentru colectarea deșeurilor în amestec și eurocontainere fie pentru sticlă, fie pentru plastic, fie pentru hârtie și carton.
În vederea facilității accesului populației la containerele de colectare, o parte din containere au fost relocate.
-s-au achizitionat în anul 2023 de către UAT-uri din fondul IID containere și pubele de colectare, astfel pentru zona I: 102 buc, zona II 29 buc, zona III 12 buc, zona IV 13 buc, zona 6 buc.
-s-au distribuit către UAT-uri, de catre ADI Ecoproces, 5100 saci albastri și 66300 saci galbeni, pentru colectarea deșeurilor reciclabile;
Lista UAT-urilor care au optat pentru sistemul de colectare din poarta în poarta:
– Zona 1 Dorohoi: Municipiul Dorohoi, Comuna Hilișeu-Horia, Comuna Văculești, Comuna Vârfu Câmpului;
– Zona 4 Botoșani: Municipiul Botoșani, Comuna Mihai Eminescu, Comuna Curtești, Comuna Răchiți, Comuna Stăuceni, Comuna Sulița;
– Zona 5 Flămânzi: Orașul Flămânzi
La nivelul anului 2023, a fost colectată de operatori delegati o cantitate totală de 80.726,19 tone deșeuri municipale,
-din cantitatea totală colectată, o catitate de 1.220,27 tone a fost tratată astfel: o cantitate de 1.220,27 a fost sortată, 0 tone a fost compostate (lipsa instalație la nivel de SMID), iar 0 tone tratate în TMB (instalații de tratare mecano-biologică- lipsa instalație la nivel de SMID).
-din cantitatea totală tratată o cantitate de 961,237 t a fost reciclată, 0 t valorificate în instalații de valorificare energetică.
-din totalul colectat, o cantitate de 79.749,974 t a fost depozitată în depozitul conform de la CMID Stăuceni; din totalul cantității depozitate o cantitate de 79.505,920 tone a fost depozită fără tratare, ceea ce reprezintă un procent de aprox 99,69%.
-referitor la cantitatea totală reciclată raportat la cantitatea totală colectată, în anul 2023 a fost atins un procent de aprox 1.19%, față de minimul de 50% ce trebuia atins.
-referitor la cantitatea totală depozitată raportat la cantitatea totală colectată, în anul 2023, procentul de deviere de la depozitare a fost de aprox 1.21%.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: În prag de Crăciun, o femeie de 80 de ani, din Mlenăuți, a rămas fără casă, în urma unui incendiu

Publicat

Publicitate

În prag de Crăciun, o femeie, în vârstă de 80 de ani, din localitatea Mlenăuți, a rămas fără casă, în urma unui incendiu. Evenimentul s-a produs în această după-amiază. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate. Când s-a produs incendiul, femeia era în imobil, împreună cu fiul ei. Au simțit miros de fum, au ieșit din locuință și au sunat după ajutor.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești. Primii care au ajuns la fața locului au fost pompierii voluntari. Aceștia au constatat faptul că locuința ardea în totalitate. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de două ore.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:

▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
▪️nu lăsați ușa sobei deschisă;
▪️nu supraîncălziți soba;
✔️ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;
▪️nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;
✔️stingeți focul pe timpul nopții;
▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cetele de colindători au adus la sediul PSD Botoșani magia datinilor și obiceiurilor de iarnă

Publicat

Publicitate

Tradiția continuă! Sute de urători și colindători din întregul județ au venit cu sufletele pline de bucurie să vestească Nașterea Domnului și să aducă toate urările de un nou an bun social-democraților botoșăneni.

Parcarea din fața sediului PSD Botoșani s-a transformat, duminică, într-o veritabilă scenă, unde cetele de colindători și urători au prezentat cele mai frumoase datini și obiceiuri de iarnă de la noi din județ. Fiecare grup și-a reprezentat cu mândrie locul său de baștină și a adus cu sine o părticică din magia sărbătorilor, păstrând cu sfințenie tradițiile strămoșești.

Gazde primitoare, social-democrații botoșăneni au așteptat aceste momente cu mare drag. Și, așa cum e datina străbună, Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, Alexandra Huțu, secretarul executiv al PSD Botoșani, vicepreședinți ai organizației județene, primari, consilieri județeni și locali, directori, inspectori școlari și membri social-democrați botoșăneni i-au primit pe toți cu inima deschisă, cu pâine și sare, cu vin și cozonac, cu sărmăluțe și alte gustări specifice zilelor de sărbătoare.

„Suntem recunoscători botoșănenilor care păstrează cu sfințenie această moștenire prețioasă și o transmit mai departe, din generație în generație. Obiceiurile și datinile străbune sunt legătura noastră cu trecutul, dar și cu viitorul, o punte între generații care nu se va rupe niciodată. Aceste tradiții, unice în întreaga lume, pe care noi, botoșănenii, le păstrăm cu mândrie în suflet, sunt o comoară de neprețuit, sunt ceea ce ne face să rămânem uniți. Fiecare an în care suntem alături de acești minunați urători este o sărbătoare a moștenirii noastre și un angajament de a face totul pentru a păstra vii tradițiile noastre care ne definesc ca neam”, a fost mesajul emoționant al social-democraților botoșăneni.

Au urat de bine, sănătate și belșug: Căiuții de la Albești, Ansamblul „Cununa” (Bălușeni), Ansamblul Folcloric „Dor de Plaiuri Corlătene” (Corlăteni), Ansamblul Folcloric „Flori de Corn” (Corni), Ansamblul „Bujorelul” Coșula, Colindătorii „Mugurașii” și Grupul Oneaga (Cristești), Ansamblul Folcloric „Doina Holmului” (Frumușica), Ansamblul Folcloric „Floare Albastră” (Gorbănești,) Ansamblul Folcloric „Zorile” (Havârna), „Căiuții Albaștri” (Hlipiceni), Ansamblul Folcloric „Moștenitorii de la Prut” (Manoleasa), Ansamblul Folcloric „Cununița” Prăjeni, Ansamblul Folcloric „Doina Costeștilor” (Răchiți), Ansamblul Folcloric Santa Mare, Ansamblul Folcloric „Valea Bașeului” (Știubieni), Ansamblul Folcloric „Todireanca” (Todireni), Ansamblul Folcloric „Tudoreanca” (Tudora), Ansamblul Folcloric „Viișorenii” (Viișoara) și Ansamblul Folcloric „Hora” (Vlăsinești).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Nicușor Dan, după ce Coaliția a anunțat că îl susține pe Crin Antonescu: „Foarte bine. Eu îmi menţin candidatura şi o să vedem”

Publicat

Publicitate

Nicuşor Dan a reacționat după ce Coaliția de guvernare a anunțat că îl susţine pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte. Nicușor Dan a spus că el îşi va menţine în candidatura și că nu va renunța la cursă, scrie alba24.ro.
„E o decizie pe care au luat-o… foarte bine, eu îmi menţin candidatura şi o să vedem”, a afirmat Nicuşor Dan la Digi 24.

„E vorba de două lucruri – echilibru şi reformă (…). Şi ce-au făcut partidele azi – au dat dovadă de echilibru, pentru că erau nişte lucruri necesar a fi reglementate înainte de 31 decembrie.

Cu privire la reformă – a existat o primă reacţie a partidelor imediat după şocul pe care l-am trăit cu toţii în 24 noiembrie şi părea că există voinţă de reformă în interiorul partidelor politice.

Aşa cum cunosc eu situaţia, există reformişti în cadrul tuturor celor trei partide care formează majoritatea guvernamentală, există însă şi oameni care spun ‘Hai să lăsăm lucrurile, că merge şi-aşa’.

Şi cred că în desemnarea domnului Antonescu au avut câştig de cauză cei din urmă. Asta este situaţia şi în această situaţie mergem în faţa românilor să le cerem votul”, a spus Nicuşor Dan.

În opinia sa, în cadrul campaniei va fi nevoie de o discuţie despre modalităţile în care se poate răspunde aşteptărilor oamenilor privind reforma statului – de a face din acest stat unul funcţional, puternic, pentru că s-au văzut slăbiciunile acum o lună.

Publicitate

„Nu cred că noi trebuie să facem foarte multe calcule pe seama alegătorilor; ei sunt oameni informaţi, din fericire au timp, nu vor fi în aceeaşi situaţie de acum două săptămâni de la Călin Georgescu – turul întâi, au tot timpul să se informeze, să audă ce propune fiecare dintre candidaţi”, a precizat Nicuşor Dan.

El crede că oamenii trebuie să fie informaţi despre decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale.

„Trebuie să lămurim, dar să fie foarte clar pentru toată lumea, de ce s-au anulat alegerile din 24 noiembrie.

Pentru că eu consider în continuare că a fost o măsură necesară a Curţii Constituţionale, însă trebuie ca în spaţiul public, pentru alegătorii din toate categoriile, simpatizanţii tuturor competitorilor, să se înţeleagă foarte clar că aceasta a fost măsura corectă; şi pentru moment nu suntem la nivelul acela.

Pentru că mai e nevoie de dovezi, de a vedea cine a fost în spatele candidaturii, câţi bani au fost, care au fost mecanismele, pentru ca oamenii să fie lămuriţi şi să aibă încredere în această instituţie a legii”, a mai spus candidatul independent.

Citeste mai mult

Eveniment

Programul casieriilor NOVA Apaserv Botoșani, în perioada Sărbătorilor

Publicat

Publicitate

Nova APaserv anunță că în perioada 25-26 decembrie 2024- Sărbătoarea Crăciunului şi 1-2 Ianuarie 2025 – Anul Nou– toate casieriile vor fi închise.

În perioada 03-9 Ianuarie 2025 toate casieriile vor fi închise pentru inventarierea anuală a soldurilor.

Reamintim ca platile pot fi efectuate in conturile bancare mentionate pe factura, deschise la BCR,BRD,OTP,TRANSILVANIA, pe site-ul operatorului  si prin POS.

 

PROGRAM  SPECIAL CASIERII

24 Decembrie 2024– 9 Ianuarie 2025

Publicitate
 

Casieria

Marti,

24.12.2024

 

Miercuri,

25.12. 2024

 

Joi,

26.12.2024

 

Vineri

27 12.2024

 

Sambata

28.12.2024

Luni

30.dec.2024

Marti

31.dec.2024

 Bulevard Botosani 8-12 Inchis Inchis  8-12 8-12 Program normal 8-12
Primaverii

Botosani

Inchis Inchis   Inchis   Inchis   Inchis   Program normal Inchis
Uvertura Mall 10-14 Inchis Inchis 10-14   Inchis Program normal 10-14
Piata 1 Decembrie

Botosani

Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis
A.I.Cuza Dorohoi 8-12 Inchis Inchis   8-12   Inchis Program normal 8-12
Casieria Darabani Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis
Casieria Saveni Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis
Casieria Bucecea Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis

 

25-26 decembrie 2024- Sărbătoarea Crăciunului şi 1-2 Ianuarie 2025 – Anul Nou– toate casieriile vor fi închise.

În perioada 03-9 Ianuarie 2025 toate casieriile vor fi închise pentru inventarierea anuală a soldurilor.

Reamintim ca platile pot fi efectuate in conturile bancare mentionate pe factura, deschise la BCR,BRD,OTP,TRANSILVANIA, pe site-ul operatorului  si prin POS.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending