Connect with us
Publicitate

Eveniment

Comandant nou la Stația de Pompieri Săveni. Sublocotenentul Ionuț Rutaș are 22 de ani

Publicat

Publicitate
Echipa ISU Botoșani transmite bun venit unui nou coleg.
Sublocotenentul RUȚAȘ Ionuț are 22 de ani, este din județul Sălaj și este absolvent al Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, promoția 2024.
După finalizarea studiilor, a fost repartizat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, fiind numit în funcția de comandant al Stației de Pompieri Săveni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria. Cui trimitem mesaje de Nașterea Fecioarei Maria sau Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie

Publicat

Publicitate

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria. Cui trimitem mesaje de Nașterea Fecioarei Maria sau Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica în 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, informează alba24.ro.

Dintre aceștia, în jur de 1,8 milioane de persoane sunt femei.

Cele mai multe poartă numele Maria (circa 1.400.000), aproximativ 270.000 se numesc Mariana și în jur de 51.000, Marinela.

Dintre femeile care îşi serbează în 8 septembrie onomastica, aproape 1.400.000 se numesc Maria, peste 270.000 Mariana și peste 50.000 poartă numele Marinela.

Și numele Mioara este foarte popular: peste 31.000 de românce îl poartă.

 

Publicitate
YouTube video

Marina, 25.447, Marilena, Mărioara, Măriuca şi Măria sunt de asemenea foarte folosite.

 

YouTube video

Publicitate

 

De Sfânta Maria îşi serbează onomastica şi mai mult de 310.000 de bărbaţi care poartă numele Marian, Marin sau Marinică.

Sfânta Maria: de unde provine numele Maria

Numele Maria provine din ebraică și înseamnă cea iubită, cea îndrăgită, potrivit Basilica.

În aramaică, Maryam înseamnă „doamnă”, „stăpână”. După Fericitul Ieronim, în ebraică, numele s-ar compune din mar, ce înseamnă „picătura” plus yam ce înseamnă „mare”, deci „picătura de apă de mare”.

Dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi şi de străveche origine egipteană, trăgându-se din verbul mri, „a iubi”, cu sufixul afectiv ebraic – am, deci „cea dragă”, „cea iubită”.

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria: alte variante

Alte nume care se sărbătoresc la 8 septembrie sunt:

  • Mari,
  • Meri,
  • Marioara,
  • Măriuța,
  • Marița,
  • Mara,
  • Mariana,
  • Ana Maria,
  • Marilena,
  • Marina,
  • Marinela,
  • Marița,
  • Marusia,
  • Măriuca,
  • Maricica,
  • Mia,
  • Mimi,
  • Mioara,
  • Marian,
  • Marin,
  • Marinel.

Controversa numelui ”Marius”

Unele persoane sărbătoresc numele Marius cu ocazia Sfintei Maria, altele nu. Unii zic că “Marius” este un derivat din Maria, alţii că nu are nici o legătură şi că vine de fapt de la zeul Mars şi asta face din ei adevăraţi războinici.

Răspândit în aproape toată Europa, dar mai ales în Italia, Franţa, Spania şi Portugalia, numele de Marius reproduce vechiul nume gentilic roman – Marius.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Acțiune a jandarmilor botoșăneni printre copiii care de luni se întorc la școală

Publicat

Publicitate

,,Protejează-te pe tine și pe colegii tăi!” a fost mesajul pe care jandarmii botoșăneni l-au transmis astăzi elevilor care peste două zile vor începe noul an școlar.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare ,,Școli în siguranță”, premergător deschiderii anului școlar 2024 – 2025 și a constat în discuții cu elevii din clasele primare și gimnaziale cu care jandarmii s-au întâlnit în parcurile din municipiul Botoșani, municipiul Dorohoi și orașul Darabani.

Elevii au primit și pliante preventive cu informații referitoare la regulile de autoprotecție pe care este necesar să le respecte pentru a fi în siguranță atât ei, cât și colegii lor, pe traseele de deplasare sau în cadrul școlii.

Jandarmii vor fi prezenți luni dimineață la mai multe școli din județ cu prilejul deschiderii noului an școlar, unde vor prezenta mesajul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, iar echipajele de jandarmerie vor acționa în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar din competenţă, pentru ca elevii, părinții și personalul didactic să fie în siguranță, iar actul educațional să debuteze într-un climat civilizat, adecvat importanței acestui moment festi

v.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 54 de ani a luat o amendă uriașă pentru că a abandonat câțiva pui de pisică în zona Gării din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 54 de ani, din municipiul Botoșani, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 12.000 de lei, pentru faptul că a abandonat animale.

Acesta a fost surprins, în luna august 2024, în timp ce abandona mai mulți pui de pisică în zona cu vegetație a Gării din municipiul Botoșani.

În luna august a.c., în urma activităților specifice desfășurate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, au fost aplicate peste 30 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 130.000 de lei.

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea regimului de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, nerespectarea programului de gestionare al câinilor fără stăpân și pentru nerespectarea legislației privind protecția animalele , în special a condițiilor de viață și bunăstare a animalelor.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Dângeni, prins de polițiști după o urmărire ca în filme pe drumurile comunei

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din Vlăsinești, in timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe DJ 294, în comuna Dângeni, au efectuat semnal de oprire unui autoturism,al cărui conducător auto nu s-a conformat și a schimbat brusc direcția de deplasare, mărind viteză.

Polițiștii au pornit în urmărirea acestuia, iar în aproximativ un kilometru s-a reușit oprirea sa.

A fost stabilită identitatea conducătorului auto în persoana unui bărbat, de 47 de ani, din comuna Dângeni.

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Mai mult decât atât, acesta avea exercitarea dreptului de a conduce suspendată din luna ianuarie a.c.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending