Connect with us
Publicitate

Eveniment

„Colecția de Artă”, expoziție-eveniment dedicată artistului Constantin Piliuță

Publicat

Artiștii au un nou spațiu expozițional pentru a-și expune lucrările. Consiliul Județean și Muzeul Județean Botoșani au amenajat în spațiul fostului Fond Plastic o nouă galerie: „Colecția de Artă”. Aceasta va fi inaugurată astăzi, la ora 11:00, printr-o expoziție-eveniment, dedicată artistului Constantin Piliuță. Lucrările expuse sunt din patrimoniul Muzeului Județean și au participat, în 2021, la prestigiosul eveniment internațional Art Safari București, în cadrul expoziției ,,Constantin Piliuță – Culoare de zenitˮ.

„Vrem să păstrăm tradiția de județ cultural. În noul spațiu expozițional, amenajat de specialiștii Muzeului Județean, vor fi expuse colecții ale artiștilor locali și nu numai. Va fi un spațiu de exprimare culturală și pentru cei care nu vor putea susține prin numărul de lucrări o expoziție la Galeriile de Artă, dar și un spațiu pentru expuneri ale unor opere de valoare. Avem, multe lucrări care vor putea fi admirate de către publicul botoșănean. Deja sunt foarte multe programări pentru expoziții, iar specialiștii Muzeului Județean vor avea mult de muncă, dar o vor face cu bucurie în suflet pentru că asta este menirea unei instituții de cultură”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Inaugurarea Galeriei „Colecția de Artă” se va face cu o expoziție a lucrărilor artistului botoșănean Constantin Piliuță, care, de-a lungul anilor, a fost distins cu numeroase premii: Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, 1967, Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a, 1971, Premiul Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă, 1971, Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române, 1974, etc. Constantin Piliuță a avut expoziții personale în: București 1957, 1962, 1968, 1972, 1973 și în diverse alte orașe din țară, dar și în orașe din Europa: Veneția (1967) și Malmӧ (1970).

Programul de vizitare a expoziției va fi zilnic. între orele 9:00 și 17:00. Intrarea este gratuită, cu respectarea normelor sanitare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Crește numărul de INFECȚII cu virusul WEST NILE. Două din cele 53 de cazuri confirmate în România sunt la Botoșani

Publicat

Un număr de 53 de cazuri confirmate şi două probabile cu infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) şi până joi, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică, citat de agerpres.ro.

Potrivit INSP, au fost înregistrate opt decese în urma infecţiei cu virusul West Nile, în judeţele Bihor (1), Brăila (1), Ilfov (2), Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

Distribuţia pe judeţe a cazurilor, în funcţie de unitatea teritorială de expunere, este: Bucureşti (8), urmat de judeţele Bacău (1), Bihor (2), Botoşani (2), Brăila (5), Buzău (1), Dolj (5), Galaţi (6), Ialomiţa (1), Iaşi (5), Ilfov (4), Olt (3), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (6), Tulcea (3) şi Vaslui (1).

Specialiştii INSP recomandă populaţiei:

* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

* să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;

* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă prin plase de protecţie la ferestre;

* să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;

* să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Citeste mai mult

Eveniment

Vineri, 22 septembrie: Orașul Dorohoi rămâne fără apă din cauza remedierii unei avarii

Publicat

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a anunțat astăzi întreruperea furnizării apei în municipiul Dorohoi pentru mâine 22 septembrie 2023, în intervalul orar 09:00 – 22:00.

Compania a explicat că acest lucru este necesar pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei de pe conducta din PEHD Ø400 mm, localizată pe Bulevardul Victoriei.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Dorohoi ce locuiesc în imobilele situate pe străzile Vasile Lupu, D. Gherea, Traian, Ștefan cel Mare, Hatman Șendrea, M. Kogălniceanu, Liliacului, Zadurovici, Ștefan Airinei, Oborul Nou, Poetului, Caparencu.

“Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, rugăm utilizatorii afectați să-şi constituie rezervele de apă necesare. Mulțumim pentru înțelegere!”, a transmis furnizorul de apă de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Un șofer a vrut să scape de dosarul penal mituind un polițist. El a fost prins beat la volan

Publicat

Șoferul din Botoșani i-a trimis unui alt agent de poliție un mesaj, în care îi oferea 1.000 de euro ca să-l ajute să scape de urmărirea penală, scrie Adevărul.

Ofițerii de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au finalizat cercetările în cadrul unui dosar penal și au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui bărbat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului și pentru dare de mită.

Totul s-a întâmplat pe 13 aprilie2022, în jurul orelor 02:10, când șoferul a fost oprit în trafic de un echipaj de poliție de frontieră din cadrul S.P.F. Dorohoi, împrejurare în care, bărbatul de la volan a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0.65mg/l alcool pur în aerul expirat.

Astfel, șoferul a fost condus la o unitate spitalicească, în vederea recoltării de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, fiind emis ulterior buletinul de analiză toxicologică din care a rezultat că inculpatul în cauză a avut 1,58 g 0/00, respectiv 1,47 g 0/00  alcool pur în sânge.

Cinci luni mai târziu, bărbatul a încercat să scape de dosarul penal cu o mită de 1.000 de euro. Planul nu a funcționat.

”La data de 14.09.2022, în urma unei discuții pe o aplicație mobilă, inculpatul în cauză i-a oferit agentului de poliție din cadrul I.P.J. Botoșani – Secția de Poliție Rurală nr. 6 Pomîrla, cu titlu de mită suma de 1.000 de euro, pentru ca acesta să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să nu efectueze cercetări în dosarul penal în care avea calitatea de inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului”, potrivit DGA.

Agentul de poliție a refuzat suma de bani oferită cu titlu de mită și s-a prezentat la sediul D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani, fiind sesizate de îndată organele de urmărire penală.

Pe 13 septembrie 2023, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani a emis rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a bărbatului pentru conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi pentru dare de mită.

Sursa: Adevărul

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: „Bădița Isidor”, ctitorul Mănăstirii Știubieni, a plecat în veșnicie. L-a plâns tot satul

Publicat

Comunitatea din Știubieni este în doliu, după ce Mihai Isidor Dămii, „Bădița” cum îi spunea lumea, a trecut în veșnicie, luând cu sine un noian de fapte de bune în cei 98 de ani în care a slujit lui Hristos și semenilor. De numele său se leagă realizări incredibile care i-au asigurat un loc în memoria celor care au rămas să îi  cinstească jerfa, dar cu siguranță unul și în Împărăția Sa.

Joi, aşezământul monahal de la Mănăstirea Ştiubieni, aflat pe un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, s-a aflat cernit, apăsător, chiar dacă soarele a dogorit. Zeci de persoane l-au condus pe ultimul drum pe Isidor Dămii, după ce de dimineață a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii viață de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu P.S.Varlaam Ploieşteanul, un moment de mare încărcătură duhovnicească, de o frumusețe de care se învrednicesc doar oamenii care s-au sfințit în această viață. „Domnul Iisus Hristos, Dumnezeul nostru, Care a dat sfinţilor Săi ucenici şi apostoli dumnezeieştile porunci ca să lege şi să dezlege păcatele celor căzuţi, şi de la dânşii asemenea şi noi am primit putere să facem aceasta, să te ierte pe tine, fiule duhovnicesc, Mihai Isidor, de tot ce ai greşit în viaţă ca om, cu voie sau fără voie; acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”, a rostit duhovnicul său, Melchisedec Sandu, în plânsul tăcut al familiei și tuturor celor care l-au iubit pe „Bădița”.

Mihai Isidor Dămii a fost înmormântat în curtea mănăstirii, la doi pași de ctitoria sa, închinată Sfântului Nectarie la care avea o evlavie profundă.

Patriarhul României a trimis o scrisoare de condoleanțe

 

Preafericitul Daniel, patriarhul României, a trimis o scrisoare de condoleanțe, în care care a enumerat câteva dintre faptele de credință cu care Isidor Dămii a plecat la Domnul :

„Am aflat cu multă durere de trecerea din această viaţă a unchiului Preasfinţiei Voastre, domnul Mihai Dămii, fiu vrednic al Bisericii Ortodoxe Române.

Domnul Mihai Dămii s-a născut la data 24 septembrie 1925, în satul Ştiubieni din judeţul Botoşani. A fost căsătorit cu Ana, având împreună trei fete, prezente astăzi la înmormântarea tatălui lor.

încă din tinereţea sa, domnul Mihai Dămii a fost perceput în comunitate ca fiind un om de încredere, harnic şi respectat. Când episcopul Adrian Botoşăneanul, fiu al satului, a început construirea unei biserici de mari dimensiuni în satul Ştiubieni, între anii 1973-1978, în plin comunism, el şi-a ales câţiva oameni de încredere. Aceştia au fost epitropul Mihai Dămii, colegul de clasă şi prietenul din copilărie al episcopului şi vrednicul şi curajosul preot Emilian Moruz.

Tot în plin comunism, domnul Mihai Dămii, folosind camioanele CAP-ului, a organizat pelerinaje cu creştinii din Ştiubieni la mănăstirile din Bucovina şi Neamţ, la hramurile Sfintei Cuvioase Parascheva de la laşi şi Sfântului Mucenic loan cel nou de la Suceava, precum şi la sfinţirile de biserici din judeţul Botoşani.

Cu prilejul sfinţirii bisericii din Negreni, filie a parohiei Ştiubieni, a avut onoarea de a-1 întâmpina, iar mai apoi de a-1 avea ca oaspete pe marele Mitropolit Iustin Moisescu al Moldovei.

De asemenea, cu prilejul unei vizite pastorale la şantierul bisericii noi din Ştiubieni, a fost vizitat de Mitropolitul Teoctist al Moldovei, însoţit de Episcopul Adrian Hritcu”, a transmis patriarhul României.

 

O viață în slujba lui Dumnezeu

De numele soților Mihai Isidor și Ana Dămii se leagă ctitorirea Mănăstirii Știubieni, unde a contribuit cu terenul și cu tot ce a fost nevoie ca PS Varlaam Ploieșteanul, celălalt ctitor, să ridice mândrețe de lăcaș.

Tot Mihai Dămii a fost cel care s-a „zbătut”pe vremea comunismului, atunci când bisericile erau dărâmate și mănăstirile închise, să fie ridicată Catedrala din Știubieni, folosindu-se de calitatea sa de epitrop.  Lucrările au cuprins perioada 1973-1978 și s-au derulat  prin osteneala pr. Emilian Moruz şi cu sprijinul P. S. Adrian Hriţcu, fiu al satului, atunci arhiereu vicar al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei și cu contribuția lui MIhai Isidor Dămii. Biserica din perioada 1973-1978 s-a construit în jurul bisericii vechi, care a fost apoi demolată şi scoasă din biserica nouă, care s-a sfinţit la 30 iulie 1978.

A folosit camioanele CAP-ului, a organizat pelerinaje cu creştinii din Ştiubieni la mănăstirile din Bucovina şi Neamţ, la hramurile Sfintei Cuvioase Parascheva de la laşi şi Sfântului Mucenic loan cel nou de la Suceava, precum şi la sfinţirile de biserici din judeţul Botoşani

Și nu s-a oprit aici. Și-a îngrijit de suflet, participând activ la toate slujbele din sat, sprijinind cu tot ce a fost posibil biserica din sat, până când s-a oferit ocazia să se ridice în zonă o mănăstire, la inițiativa Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul. A donat suprafața de teren și a ajutat cu bani și tot ce a fost nevoie pentru a vedea lăcașul monahal gata de închinare.

Aproape toată averea sa a cheltuit-o ajutând oamenii din sat și biserica, fiind neobosit când era vorba să poposească pe meleagurile din Știubieni vreun ierarh. În casa sa s-a așezat să se odihnească chiar și Preafericitul Daniel, în perioada când era mitropolit al Moldovei, dar și arhiepiscopul românilor din EUropa, vrednicul de pomenire IPS Adrian Hriţcu, născut chiar la Știubieni.

Mihai Isidor Dămii a trecut la cele veșnice la venerabila vârstă de 98 de ani și va rămâne în amintirea comunității fiind un om extrem de onest, cel mai gospodar și cel mai evlavios. S-a jertfit pentru credința sa profundă în Hristos și a lăsat în urma sa un loc lăcaș de rugăciune unde oamenii care intră pentru prima dată ajung să-și închine viața lui Dumnezeu.

 

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending