Connect with us

Actualitate

Cojocarul care păstrează tradiții vechi de sute de ani. Povestea „tezaurului uman viu” din nordul Moldovei

Publicat

Publicitate

În satul Joldești din județul Botoșani trăiește un adevărat maestru al cojocăriei și al confecționării căciulilor tradiționale. Se numește Constantin Ciubotărița și a fost oficial recunoscut ca „tezaur uman viu”, mai ales că păstrează această tradiție de cel puțin cinci generații.

Tradițiile sunt încă păstrate în satele și cătunele județului Botoșani. Câțiva localnici perpetuează cu sfințenie meșteșuguri și obiceiuri medievale, reușind să impresioneze prin pricepere și pasiune pentru arta tradițională. Unul dintre aceștia este badea Costică de la Joldești, așa cum este cunoscut Constantin Ciubotărița, un țăran hâtru și priceput din satul Joldești, comuna Vorona, județul Botoșani. Badea Costică este un obișnuit al târgurilor cu artă tradițională din toată țara, fiind recunoscut atât pentru priceperea sa dar și pentru spiritul vesel și ludic.

Badea Costică de la Joldești, așa cum mereu se recomandă, este unul dintre cei mai pricepuți cojocari tradiționali, reușind să facă căciuli dar și obiecte din piele, după metode străvechi, păstrate din generație în generație.

A cincea generație de cojocari din leagănul tradițiilor voronene
Badea Costică are 64 de ani și s-a născut în satul Joldești, comuna Vorona. Aceste meleaguri reprezintă o veche vatră moldovenească unde se păstrează tradiții de câteva sute de ani. De altfel, satele care formează comuna sunt în mare parte atestate încă de la începutul secolului al XV-lea, dar se consideră că au o vechime mult mai mare, mergând chiar către perioada prestatală a Moldovei.

Mare parte din aceste ținuturi au furnizat inclusiv contingente de ostași în armata lui Ștefan cel Mare și în general a fost un loc cu oameni gospodari care cunoșteau foarte bine diferite meșteșuguri. Constantin Ciubotărița s-a născut într-o familie de cojocari foarte renumiți în zonă. Inițial, Badea Costică a încercat și tâmplăria, urmând și cursurile unui liceu de profil, în județul Suceava. S-a întors însă tot la meșteșugul familiei sale. Adică la cojocărit și lucrul cu pielea.

„Eu am făcut tâmplărie. Asta este de fapt meseria mea. Dar am crescut o viață printre cojocari și parcă ceva în firea, în sângele meu, m-a întors către meșteșugul ăsta. Pe la 25 de ani, cred, m-am apucat să fac cojocărie, să continui meșteșugul”, spune badea Costică.

Publicitate

De altfel, joldeșteanul, este a  cincea generație de cojocari din familia sa. Cu siguranță au fost mult mai multe generații, pierdute undeva în negurile evului mediu, dar nimeni nu le-a mai ținut urma.

„În familia mea sunt cinci generații cunoscute care au făcut cojocărie, din tată-n fiu. Toți din familia mea se ocupau cu asta. Am învățat de la unu, de la altul, dar de la tata cel mai mult”, spune meșterul.

Căciuli făcute ca acum câteva sute de ani
Badea Costică știe să facă multe, din pielicele sau din piele. Este foarte priceput. Dar specialitatea sa rămân căciulile din pielicele de oaie. Acele căciuli tradiționale pe care le-au purtat generații întregi de moldoveni. Unii spun că sunt aceleași care erau purtate și pe vremea lui Ștefan cel Mare.

Meșterul folosește doar procedee și modele tradiționale. Nu se abate niciodată, iar căciula o face de la un cap la altul. Este ajutat de soția sa Milica, la fel de pricepută. Pentru o singură căciulă, făcută ca la carte este nevoie de multe pielicele și la fel de multă muncă. Mai ales că toate căciulile sunt cusute manual.

„Sunt căciuli la care lucrez peste șapte ore. La acestea cu bordură, mai ales, se folosesc și cinci pielicele. Trebuie pricepere să nu se cunoscă unde-i cusătura. Eu le fac de la A la Z. Adică de la piele până la produsul final. Sunt mai multe operațiuni de la dat jos sarea, spălat, dubit, uscat samd”, precizează botoșăneanul.

Căciulile de miel tradiționale, spune Badea Costică, sunt cele mai bune în timpul sezonului rece. „Țin de cald, sunt sănătoase față de cele sintentice și protejează bine tot capul”, adaugă Badea Costică.

Pe lângă căciuli, botoșăneanul este renumit și pentru obiectele din piele, făcute tot după metoda tradițională. Mai precis, face curele, brâie și chimire.  De altfel, pielăria merge mai bine, din punct de vedere comercial, decât cojocăria tradițională, mai ales că o căciulă sănătoasă, cu bordură, făcută din mai multe piei, poate avea un preț destul de pipărat pentru cei care nu au dare de mână.

Tezaur uman viu
Pentru priceperea sa, Badea Costică a ajuns faimos în toată țara, mai ales că participă la multe festivaluri și târguri naționale dedicate culturii tradiționale. Ba chiar, Badea Costică de la Joldești se poate lăuda că a vândut căciuli și pentru africani. Era vorba, evident despre o delegație dintr-o țară africană care a luat câteva suveniruri.

Tocmai pentru priceperea sa, dar mai ales pentru conservarea nealterată a unor meșteșuguri vechi de câteva sute de ani, Constantin Ciubotărița a primit, pe 30 iunie, distincția de „Tezaur uman viu” din partea Ministerului Culturii, pentru pielărit și cojocărit.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”: Polițiștii botoșăneni continuă campania

Publicat

Publicitate

POLIȚIȘTII DE SIGURANȚĂ ȘCOLARĂ – ACTIVITĂȚI ÎN CADRUL CAMPANIEI ”Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția.”

 

Polițiștii de siguranță școlară continuă implementarea Campaniei ”Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția.”, inițiată la nivel național de către Inspectoratul General al Poliției Române.

 

Ieri – 13 mai, peste 120 de elevi ai școlilor gimnaziale din comunele Lozna și Dersca au participat la dezbateri centrate pe o paletă de subiecte circumscrise:

  • prevenirii și combaterii violenței în mediul școlar
  • toleranței ”0” pentru actele de violență și importanța sesizării lor de către oricine ia cunoștință de comiterea acestora
  • modalităților de evitare a unui conflict
  • importanței relaționării armonioase în școală, familie și societate.
  • riscului asociat consumului de substanțe psihoactive
  • pericolelor pe care le poate ascunde expunerea excesivă și necontrolată pe rețelele de socializare

 

Publicitate

La activitate au participat de asemenea cadre didactice care profesează în unitățile de învățământ.

 

Subsumat Campaniei ”Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția.”, în perioada septembrie 2024 – aprilie 2025, polițiștii de siguranță școlară au desfășurat în unitățile de învățământ din județ, peste 570 de activități de informare și conștientizare a elevilor.

***

Totodată, reamintim tuturor elevilor de gimnaziu din județ că în această luna se va desfășura Concursul național de fotografie ”Școală în siguranță!”, în cadrul căruia pot participa cu creații fotografice prin intermediul cărora să transmită într-un mod creativ și nonviolent propriile opinii cu privire la modul de combatere a violenței școlare.

 

Concursul va include o singură etapă de jurizare, la nivel național, iar elevii se pot înscrie accesând link-ul destinat care se regăsește pe site-ul www.sigurantascolara.ro , secțiunea PROIECTE&CAMPANII; pe aceeași platformă poate fi parcurs și regulamentul concursului.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Iași, scos din trafic de polițiști la Călărași. Ce alcoolemie avea

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Hlipiceni au identificat, marți, pe drumul comunal DC 35 B, în comuna Călărași, un autoturism care se afla în șanțul de pe marginea drumului, iar conducătorul auto, un bărbat de 62 de ani, din județul Iași,  era ieșit în afara acestuia.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1, 25 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pericol public! Șofer din Viișoara, prins conducând beat criță două zile la rând. Alcoolemie peste 1,30 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost reținut

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Darabani au emis, marți,  ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 40 de ani, din comuna Viișoara, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 12 mai 2025, a fost depistat în timp ce se deplasa cu autoturismul pe drumul public, din comuna Viișoara, fiind sub influența alcoolului, respectiv, 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Ulterior, la data de 13 mai 2025, acesta a fost din nou identificat în trafic, pe drumul județean DJ 293, în comuna Coțușca, fiind sub influența alcoolului, de data aceasta, valoarea rezultată în urma testării cu aparatul alcooltest, fiind de 1,32 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Publicitate

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru comiterea a două infracțiuni de conducere sub influența alcoolului. Urmează ca în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.   

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 43 de ani, din municipiul Botoșani, reținut pentru furt    

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 43 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 9 mai a.c., în timp ce se afla într-o stație de transport în comun, din municipiul Botoșani, profitând de neatenția victimei, o femeie de 37 de ani, din comuna Ungureni, i-ar fi sustras acesteia telefonul mobil, din buzunarul exterior al hainei.

 

Prejudiciul cauzat ca urmare a activității infracționale a fost recuperat.

 

Publicitate

Bărbatul de 43 de ani a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending