Connect with us

Actualitate

Coiful dacic, posibil furat din Olanda la comanda unor interlopi români. Ce relatează presa olandeză

Publicat

Publicitate

Furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents ar fi fost comandat din România, scrie presa olandeză. Potrivit unor surse ale televiziunii olandeze RTL Nieuws, comanda pentru furtul artefactelor dacice din luna ianuarie din Muzeul Drents are originea în lumea interlopă română.

Se pare că persoana care a comandat jaful dorește să folosească valorosul coif de aur și brățările ca monedă de schimb pentru a ține un infractor român departe de închisoare, scrie radiodifuzorul de stat NOS.

Reamintim faptul că celebrul „coif dacic” sau „Coiful de aur de la Coțofenești” a fost furat pe 25 ianuarie din Muzeul Drents din Assen (Olanda), alături de trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia.

Persoana care a comandat jaful se pare că a abordat membri ai clubului de motocicliști Hardliners, care la rândul lor au recrutat autorii jafului.

Poliția pare să mențină deschise și alte piste de investigație, dar acestea presupun tot mai mult existența unui client român. Procuratura nu dorește să comenteze „sugestiile și acuzațiile” făcute de RTL Nieuws.

Coiful nu ar fi fost topit

Dacă scenariul este corect, coiful dacic vechi de 2500 de ani este probabil încă intact, scrie RTL Nieuws.

Publicitate

„Indiciile că coiful nu a fost topit se înmulțesc”, au aflat jurnaliștii olandezi, de la o sursă apropiată anchetei. „Probabil se află undeva în apropierea localității Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”.

Poliția a ajuns rapid în Heerhugowaard în timpul investigației. Șapte suspecți au fost arestați în urma unor descinderi la domicilii și spații de depozitare. Procuratura a declarat la începutul acestei luni că deține numeroase dovezi împotriva suspecților. O sursă a declarat pentru RTL Nieuws că autorilor li s-au promis 15.000 de euro de persoană.

Clubul de motocicliști Hardliners MC, interzis de justiția olandeză

Clubul de motocicliști Hardliners MC a fost fondat în 2019 din închisoare de către conducerea Hells Angels din Haarlem.

Aceasta s-a întâmplat cu o zi înainte ca Hells Angels să fie interzis, iar noul club de motocicliști a ajuns rapid la 22 de filiale în toată Olanda.

În 2024, acest club de motocicliști a fost interzis de justiția olandeză.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Tihon, făcătorul de minuni

Publicat

Publicitate

Sfântul Tihon se trăgea din Amatunda, oraş din insula Cipru, şi s-a născut din părinţi binecredincioşi şi iubitori de Hristos, fiind făgăduit de ei lui Dumnezeu, din tinereţe. Și, învăţând el carte şi deprinzându-se cu citirea Sfintelor Scripturi, s-a numărat în clerul Bisericii şi a fost rânduit, mai întâi, să citească poporului dumnezeieştile cuvinte, în biserică.

Apoi, pentru curăţia vieţii lui, a fost sfinţit diacon, de episcopul Memnom, iar, când acesta s-a mutat către Domnul, a fost ridicat prin alegere, la scaunul de episcop. Şi a fost sfinţit arhiereu de marele Epifanie, arhiepiscopul Ciprului (315-403). Şi era în acea vreme, în Cipru, o mulţime de popor necredincios, care ţinea încă păgâneasca închinare la idoli.

Deci, multă osteneală şi-a dat arhiereul lui Hristos, întorcând pe oamenii, care piereau în păgânătate, aducându-i în sânul Bisericii celei soborniceşti şi făcând, din capre, oi ale lui Hristos. Şi, vieţuind mulţi ani, a cârmuit bine Biserica, cea încredinţată lui, şi multe minuni a făcut, în viaţă şi după moartea sa, că iubea pe săraci şi se străduia pentru folosul oamenilor, ca un bineplăcut al lui Dumnezeu, ce era.

Deci, zidind biserici şi sfinţindu-le şi cu multe daruri împodobindu-le, s-a mutat către Domnul, la 16 iunie.

Citeste mai mult

Cultura

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, acordat în cadrul Zilelor Eminescu 2025, a fost câștigat de Simona Sigartău

Publicat

Publicitate

Zilele Eminescu, ediția iunie 2025, și-au atins punctul culminant la Botoșani, printr-un moment de mare încărcătură simbolică: decernarea mult așteptatului Premiu Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. Distincția, acordată anual pentru debut editorial remarcabil în poezie, a revenit în acest an poetei Simona Sigartău.

Ceremonia de decernare a avut loc la Memorialul Ipotesti Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”, într-un cadru festiv, în prezența juriului de specialitate, a reprezentanților instituțiilor de cultură locale și naționale, dar și a iubitorilor de literatură adunați la Botoșani pentru a-l celebra pe Mihai Eminescu în orașul său natal.

Simona Sigartău s-a remarcat printr-un volum de debut apreciat pentru originalitate, forță lirică și autenticitate, impunându-se în fața celorlalți finaliști printr-o voce poetică distinctă, profund ancorată în sensibilitatea contemporană.

Premiul „Opus Primum” este considerat una dintre cele mai importante recunoașteri literare pentru tinerii poeți din România și face parte din seria manifestărilor culturale organizate în fiecare an, în luna iunie, la Botoșani, în memoria poetului național.

Organizatorii Zilelor Eminescu au anunțat că și ediția din acest an a fost un succes, cu numeroase evenimente culturale, lansări de carte și recitaluri poetice care au consolidat statutul orașului Botoșani ca epicentru al poeziei românești.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Soț și soție, descoperiți în PTF Siret, la Suceava, cu 1.4 milioane de dolari ascunși lipiți de corp

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 49 de ani, cetățean ucrainean, și soția sa, o femeie de 39 de ani cu dublă cetățenie româno-ucraineană, au fost descoperiți în Punctul de Trecere a Frontierei Siret cu o sumă impresionantă de bani nedeclarată, ascunsă pe corp. Cei doi încercau să intre în România pe jos, ieri seară, 14 iunie 2025, în jurul orei 19:50.

Ieri, pe sensul de intrare în țară, s-au prezentat la controlul de frontieră, deplasându-se pe jos, două persoane – un bărbat în vârstă de 49 de ani, cetățean ucrainean și soția acestuia, o femeie de 39 de ani, cu dublă cetățenie, româno-ucraineană.

În baza unei suspiciuni justificate, echipa comună de control a Poliției de Frontieră a efectuat un control amănunțit asupra celor două persoane, fiind descoperite cu această ocazie sume importante de bani ascunse pe corpul celor două persoane.

Astfel, asupra bărbatului au fost găsiți 810.000 de dolari americani, în timp ce asupra femeii au fost identificați 590.000 de dolari americani. Niciuna dintre sume nu fusese declarată conform prevederilor legale în vigoare privind introducerea în țară a numerarului în valută sau în monedă națională.

Conform procedurilor legale, întreaga sumă a fost reținută în vederea continuării cercetărilor, iar cele două persoane au fost sancționate contravențional de către Biroul Vamal Siret cu câte 15.000 de lei fiecare.

„Reamintim că introducerea în țară a sumelor mai mari de 10.000 de euro (sau echivalentul în altă valută) fără declarare este interzisă și atrage sancțiuni, inclusiv confiscarea sumelor nedeclarate”, au transmis polițiștii.

Publicitate

Poliția de Frontieră Română reiterează importanța respectării reglementărilor vamale și încurajează cetățenii să se informeze corect înainte de a călători în/din România.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 15 iunie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 15 iunie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 15 iunie 2025:

Loto 6/49:  22, 27, 47, 18, 26, 24

Loto 5/40: 13, 5, 30, 25, 18, 32

Joker: 43, 27, 4, 30, 13 (+4)

Noroc: 9, 1, 1, 9, 3, 9, 9

Publicitate

Noroc Plus: 3, 0, 4, 1, 9, 4

Super Noroc: 1, 3, 1, 7, 0, 6

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending