Connect with us

Eveniment

Codalbul, cea mai mare specie de pasăre răpitoare din România, observat pe Lacul Stânca Costești

Publicat

Publicitate

Codalbul, cea mai mare specie de pasăre răpitoare care cuibărește pe teritoriul României, numită de specialiști Haliaeetus albicilla, a fost zărit de echipa Serviciului Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate pe Lacul Stânca Costești.

Codalbul, Haliaeetus albicilla, este prevăzut în 𝑨𝒏𝒆𝒙𝒂 𝑰 a  Directivei 2009/147/CE a Parlamentului European şi a Consiliului UE din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice, iar populația din România este estimată la 110 – 220 indivizi, a anunțat Serviciul Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate .

“Un exemplar matur de codalb a fost observat hrănindu-se în zona lacului de compensare din cadrul Exploatării Complexe Stânca-Costești”, a explicat Serviciul Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care au reușit să realizeze mai multe fotografii uimitoare cu această specie, fotografii pe care le-au postat pe pagina de socializare a instituției.

Specialiștii au mai adăugat că această specie de pasăre răpitoare preferă zonele umede mari, incluzând zonele zonele de luncă ale râurilor, mlaștini extinse, lacuri și zonele de coastă.

Pentru cuibărire preferă habitatele forestiere cu arbori înalți din vecinătatea zonelor umere, respectiv păduri și zăvoaie, dar și stâncăriile.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Recomandările Bisericii Ortodoxe Române privind alegerile parlamentare și prezidențiale

Publicat

Publicitate

În perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale din anul 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pornind de la pozițiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008, 25 februarie 2016 și 21 iulie 2020, din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, hotărăște:

1. În calitatea sa de cetățean al Patriei și de părinte duhovnicesc al tuturor enoriașilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea și îndatorirea ca, de pe poziția și prin mijloacele duhovnicești care-i sunt specifice, să participe la viața cetății, sprijinind activitățile menite să promoveze binele obștesc și împotrivindu-se oricăror măsuri sau activități care se dovedesc a fi în contradicție cu învățătura și morala creștină ortodoxă. În vederea respectării opțiunilor politice ale credincioșilor săi, preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic. Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.

2. Menține hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care, în conformitate cu Sfintele Canoane (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), se stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea și demnitatea clericală se numără și aceea de „a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumești”, iar arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis:

a) să facă politică partinică;

b) să fie membru(ă) al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic;

c) să candideze la alegerile parlamentare;

Publicitate

d) să participe la campanii electorale în calitate de susținător (oare);

e) să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state.

3. Clericul sau monahul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar și prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie („nu mă voi îndeletnici cu activități potrivnice chemării preoțești și nu mă voi face părtaș la lucrări și adunări care dăunează Bisericii”, hotărârea sinodală nr. 4670/2008), prevederile Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române (2015) și ale Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor (2003) și va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clericală/viața monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.

Publicitate

4. Sfântul Sinod reamintește apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești.

5. Sfântul Sinod reiterează faptul că Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Citeste mai mult

Eveniment

Caravană medicală în Ștefănești, Botoșani

Publicat

Publicitate

Fundația Medicală „Providența” a Arhiepiscopiei Iașilor, în colaborare cu Policlinica și Spitalul „Providența”, a desfășurat în perioada 18-28 noiembrie o nouă caravană medicală în localitatea Ștefănești, județul Botoșani, cu scopul de a oferi servicii medicale gratuite pentru un grup de 42 de beneficiari, copii și persoane vârstnice vulnerabile, fără posibilități materiale și neasigurate medical.

O asemenea campanie a mai avut loc în luna septembrie, însă fiind un număr mare de solicitări, s-a decis să se reintervină cu un pachet de servicii medico-sociale care să vină în sprijinul celor defavorizați, fără acces la evaluări medicale periodice. Pentru a organiza în bune condiții activitatea cu caracter socio-medical, organizatorii au fost sprijiniți și de această dată de pr. Mihai Haraga, paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe – Ștefănești Târg” care a identificat grupurile aflate în nevoie și de preoteasa Mariana Haraga.

Serviciile socio-medicale au fost acordate la Centrul de zi pentru persoane vârstnice al Primăriei orașului Ștefănești, cu aprobarea Direcției de Sănătate Publică a județului Botoșani. Activitatea s-a desfășura în două etape:  în data de 18 noiembrie 2024 au fost recoltate probe de sânge care  au fost prelucrate de Laboratorul Spitalului Providența, iar în data de 28 noiembrie a avut loc a doua etapă a Caravanei Medicale, când 19 copii   au beneficiat de consult pediatric, iar 23 de persoanele vârstnice au beneficiat  de consult de medicină internă.  În cadrul consultului de medicină internă s-au efectuat următoarele determinări: măsurarea tensiunii arteriale, efectuare EKG (electrocardiogramă) și ecografie abdominopelvină. În funcție de patologia găsită s-au distribuit  pacienților medicamente din diferite clase (antiinflamtorii nesteroidiene, antitusive, antispastice, hepatoprotectoare, vitamine), iar copilașilor vitamine care să îi ajute la funcționarea normală a organismului. Toate investigațiile efectuate și examinarea clică s-au finalizat cu întocmirea scrisorii medicale ce a conținut: diagnostice, tratamente nou inițiate sau completări de tratamente, iar unde s-a impus, s-au recomandat investigații suplimentare. La această Caravană a participat o echipă de asistenți medicali ai Policlinicii Providența și medici din cadrul acestei unități medicale: dr. Andreea Bîrleanu, medic specialist medicină internă la Fundația Medicală Providența și dr. Lavinia Rusu, medic specialist pediatru la Policlinica Providența.  Activitatea a fost coordonată de  asistentul social, Emilia Gheorghiasa – coordonator al Centrului de suport și situații de criză.

În legătură cu activitatea socio-medicală întreprinsă, părintele paroh Mihai Haraga a afirmat:  „Pentru cei bătrâni si bolnavi pentru care orașul cu medici și spitale e departe, o caravană medicală este un dar pe care bunul Dumnezeu îl trimite! «Caravană medicală» este, de fapt, impropriu spus, pentru că impresia generală a fost aceea a unui adevărat spital mobil, cu dotări și aparatură pe măsură și, mai ales, cu personal bine pregătit. Fiecare pacient a fost ascultat si investigat cu cea mai mare atenție,  fiecare a primit recomandări și tratament pe măsură. Totul s-a făcut cu blândețe și empatie, ceea ce contează enorm pentru oamenii bătrâni și bolnavi, dar în special pentru copii. Copiii au fost încântați de cadourile primite și au rămas cu o impresie plăcută despre ce înseamnă «a merge la doctor», iar mămicile lor au fost recunoscătoare pentru consultație și pentru medicamentele primite, pentru ca au economisit atât timpul, cât și bănuții, și-așa puțini, pe care îi au. Un fapt trist si îngrijorător pe care vreau să îl menționez este acela că, pentru unii copii, caravana a fost prima ocazie în care au fost consultati de un medic pediatru sau prima data când li s-au făcut analize de sânge! Este unul dintre motivele pentru care în  zonele sărace, caravana medicală este mai mult decât necesară! Comunitatea din Stefanesti a fost cu atât mai câștigată cu cât anul aceste a beneficiat de trei astfel de caravane, prilej cu care numeroase persoane au putut face analize de sânge și investigații imagistice întocmai ca în spital. Întrucât in  jur de 60 de adulți si 50  de copii  au beneficiat de serviciile complete ale caravanei, au fost adevărate tururi de forță pentru echipa medicală, drept pentru care îndreptăm întreaga noastră recunoștință  înspre acești oameni minunați, care s-au pus în slujba noastră în mod gratuit, cu dăruire și dragoste! Iată că, în «Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor» și «Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți», Parohia Ștefănești -Târg a primit un ajutor deosebit din partea Arhiepiscopiei Iaşilor și a Fundației Medicale Providența astfel că, dincolo de tămăduirea sufletului, am putut să lucrăm împreună și pentru tămăduirea trupului. Mulțumim tuturor celor care s-au pus în slujba comunității noastre! Nu vă putem răsplati decât purtându-vă în rugăciune, ca bunul Dumnezeu să vă țină sănătoși și cu putere de muncă, să duceți mereu binele acolo unde este nevoie!”. 

Pacienții au primit cu bucurie sprijinul socio-medical oferit de Fundația Medicală „Providența”. Elena, pacientă a Caravanei Medicale a afirmat: „Datorită acestei inițiative am reuși să le facem copilașilor noștri analize și control pediatric  În cazul meu, ca mămică a 3 copilași a fost de mare ajutor această caravană, deoarece locuim la 50 km distanță de spilat și nu avem mijloc de transport”. 

Fundația Medicală Providența va avea în evidență beneficiarii acestei caravane medicale și le va oferi sprijin în vedere facilitării și accesării serviciilor medicale recomandate de medici. (Asistent social, Emilia Gheorghiasa, coordonatorul Centrului de suport pentru situații de urgență/criză din cadrul Fundației medicale Providența).

Publicitate

Sursa: Doxologia.ro

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: Fac un apel către toți botoșănenii noștri din diaspora să își încurajeze rudele și apropiații de acasă

Publicat

Publicitate

Avem nevoie de toată mobilizarea pentru alegerile parlamentare de duminică, dacă vrem să ne asigurăm că județul se îndreaptă în direcția corectă.

De aceea, fac un apel către toți botoșănenii noștri din diaspora să își încurajeze rudele și apropiații de acasă, din județ, să iasă la vot! Este crucial să ieșim într-un număr cât mai mare vot! Doar alegând #EchipaValeriuIftime, echipa PNL, putem schimba ceva cu adevărat în Botoșani!

Așa că, dragi botoșăneni, ne vedem la vot! Poziția 1 pe buletinul de vot!

#continuamschimbarea
#ValeriuIftime

CMF 11240002

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Casa unei familii cu patru copii din localitatea Pomârla s-a făcut scrum. Au reușit să se salveze

Publicat

Publicitate

O familie cu patru copii din localitatea Pomârla trece prin momente grele după ce locuința i-a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază. Cele șase persoane au reușit să iasă la timp din casă, însă pagubele sunt însemnate.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere și ambulanța SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pomârla. Aceștia au constatat faptul că locuința ardea în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu ajungă la adăposturile de animale și depozitele de furaje.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru a preveni astfel de incendii, trebuie respectate următoarele măsuri:

▪️amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

▪️în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;

Publicitate

▪️nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

▪️nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

▪️nu așezați patul lângă sobă;

Publicitate

▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

▪️focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;

▪️nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

▪️depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending