Connect with us

Actualitate

Cod Rutier 2025: Ce riscă șoferii care dau flash-uri în trafic. Prevederi din legislația rutieră actualizată

Publicat

Publicitate

Șoferii care obișnuiesc să folosească flash-urile pentru a-și intimida colegii de trafic riscă amenzi usturătoare și suspendarea permisului de conducere, conform prevederilor din Codul Rutier 2025, scrie alba24.ro.

Utilizarea intermitentă a fazei lungi (flash-uri) în trafic este, în general, interzisă și poate fi sancționată. Această practică este adesea considerată un comportament agresiv și poate atrage amenzi și puncte de penalizare, scrie Gândul, citat de Mediafax.

Folosirea necorespunzătoare a luminilor de drum față de un vehicul care circulă în față. în aceeași direcție poate duce la o amendă între 330 și 495 de lei, plus 2 puncte de penalizare.

În plus, manifestarea unui comportament agresiv în trafic, precum utilizarea abuzivă a flash-urilor pentru a intimida alți șoferi, poate fi sancționată cu o amendă de până la 825 de lei și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Există, totuși, situații în care utilizarea fazei lungi este permisă, cum ar fi circulația pe timp de noapte pe drumuri neaglomerate, unde nu se află alte vehicule în față, pentru a îmbunătăți vizibilitatea fără a deranja alți participanți la trafic.

Cod Rutier 2025: Ce riscă șoferii care dau flash-uri. Situații din trafic

Șoferii folosesc flash-urile (aprinderea și stingerea rapidă a fazei lungi) din mai multe motive, unele fiind utile și acceptabile, iar altele considerate agresive sau ilegale.

Publicitate
  • semnalizarea unui radar sau a unui echipaj de poliție – mulți șoferi folosesc flash-urile pentru a avertiza alți participanți la trafic despre prezența unui radar de viteză sau a unui filtru de poliție
  • atenționare asupra unui obstacol pe drum – dacă există un accident, un animal pe carosabil sau un alt pericol iminent, șoferii pot folosi flash-urile pentru a preveni incidente
  • oferirea priorității – unii șoferi dau flash-uri pentru a semnaliza că oferă prioritate unui alt vehicul, de exemplu, la o intersecție sau când cineva dorește să schimbe banda
  • solicitarea eliberării benzii de depășire – pe autostradă sau pe drumuri rapide, un șofer grăbit poate folosi flash-urile pentru a cere unui vehicul mai lent să se mute pe altă bandă. În unele situații, acest gest este considerat agresiv și poate duce la sancțiuni.

Cod Rutier 2025: Comportament agresiv în trafic

Conform Codului Rutier, mai multe manevre sau gesturi sunt considerate agresiune în trafic:

  • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens
  • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor (de mână)
  • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare
  • circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia
  • folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie (flash-uri sau claxoane)
  • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi
  • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia
  • realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia
  • conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

TAROM vine, de Paști, cu o reducere de 20% la toate zborurile

Publicat

Publicitate

TAROM lansează o ofertă specială de Paște și reduce cu 20% tarifele la zborurile spre orice destinație, achiziționate în perioada 14 – 17 aprilie.

Potrivit unui comunicat al companiei, perioada de călătorie este de la 15 mai 2025, cu excepția intervalului 1 iulie – 31 august, în cazul zborurilor externe.

‘Cu ocazia sărbătorilor pascale, TAROM a pregătit o bucurie pentru pasageri: o ofertă specială valabilă în perioada 14 – 17 aprilie 2025. Astfel, toți cei care își doresc să transforme planurile de călătorie în realitate pot achiziționa bilete de avion cu 20% reducere din tariful de bază, pentru toate destinațiile interne și externe, alegând opțiunea cu bagaj de cală inclus. Oferta valabilă în perioada 14 – 17 aprilie 2025 se aplică pentru călătoriile dus-întors și include toate taxele, un bagaj de cală, bagaj de mână de 8 kg și check-in gratuit’, se arată în comunicat.

Locurile sunt limitate și disponibile doar pe zboruri TAROM, în conformitate cu termenii și condițiile ofertei, subliniază reprezentanții companiei aeriene.

‘TAROM te duce mai aproape de planurile tale și îți oferă momentul ideal pentru a-ți planifica o vacanță sau o escapadă de primăvară’, se mai spune în comunicat. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Sărbători Pascale în siguranță: Lăcașurile de cult din Botoșani, verificate de pompieri

Publicat

Publicitate

Inspectorii de prevenire și-au intensificat, în ultima perioadă, acțiunile de control și informare preventivă la lăcașurile de cult din județul Botoșani. Aceștia au în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție și starea acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.

Inspectorii de prevenire verifică perioada de garanție a stingătoarelor, dacă acestea sunt poziţionate corect, dacă personalul este pregătit şi ştie să le folosească.

Totodată, aceștia au în vedere menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică, respectiv de acces a autospecialelor de stingere, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și posibilitatea utilizării hidranţilor exteriori, în cazul unui incendiu.

Preoții și personalul neclerical sunt instruiți cum să prevină situațiile de urgență, dar și cum să acționeze în cazul producerii acestora.

Pe timpul celor 38 de acțiuni de îndrumare și control desfășurate până astăzi, au fost constatate 44 de nereguli, fiind aplicate 44 de sancțiuni contravenționale (avertismente).

Cele mai frecvente nereguli constatate se referă la :

Publicitate

– exploatarea instalațiilor electrice cu deficiențe sau improvizații;

– neverificarea stingătoarelor din dotare;

– reducerea dimensiunilor căilor de evacuare, încuierea ori blocarea uşilor sau a altor căi destinate evacuării ori nefuncţionarea iluminatului de siguranţă.

Măsuri preventive la lăcașurile de cult:

▪ accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul. Se urmărește prevenirea producerii unor evenimente nedorite și asigurarea evacuării credincioșilor în condiții de siguranță, în cazul producerii unei situații de urgență;

▪ pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;

▪ lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;

▪ parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

În Noaptea de Înviere vor fi operaționalizate și dislocate echipe de prevenire și echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de persoane.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Atelier de Paște – „Albinuțe vesele și lumânări naturale”, la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona

Publicat

Publicitate

În preajma Sărbătorilor Pascale, elevii clasei a III-a de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona au participat la un atelier deosebit, intitulat „Albinuțe vesele și lumânări naturale”, desfășurat într-o atmosferă caldă și primitoare.

Activitatea, coordonată cu grijă și dedicare de doamnele învățătoare, a adus primăvara în sufletele copiilor printr-un moment educativ și creativ, cu accent pe tradiție, natură și bucuria lucrului manual.

Micii școlari au intrat în rolul unor albinuțe harnice, purtând ținute tematice: fetițele au avut fustițe galbene și bluze albe, iar băieții au fost eleganți în papioane galbene, evocând spiritul jucăuș al primăverii.

Copiii au aflat despre importanța albinelor în ecosistem și despre produsele minunate pe care acestea ni le oferă, iar punctul culminant al atelierului a fost confecționarea unor lumânări naturale din ceară de albine.

Cu multă răbdare și îndrumare, micii artizani au modelat cu emoție propriile lumânări, dezvoltându-și creativitatea și simțul estetic.

La final, fiecare copil a plecat acasă cu lumânarea realizată chiar de el, dar mai ales cu zâmbetul larg și emoția unei experiențe autentice, trăite alături de colegi și de doamnele învățătoare care le ghidează pașii în fiecare zi.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Particule de praf saharian vor traversa România în perioada 14 – 18 aprilie

Publicat

Publicitate

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traverse România, în perioada 14 – 18 aprilie, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), într-un comunicat publicat luni.

‘În perioada 14 – 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua’, precizează meteorologii.

ANM a emis, luni, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până miercuri dimineața în zone din 10 județe. Astfel, în intervalul 14 aprilie, ora 10:00 – 16 aprilie, ora 10:00, în județele Bacău, Botoșani, Caraș-Severin, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vrancea și Vaslui, temporar, vântul va avea intensificări cu rafale de 50 – 60 km/h, care vor ajunge și la 75 – 90 km/h.

Local, se vor semnala intensificări ale vântului și în celelalte regiuni, cu viteze în general de 40 – 50 km/h. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending