Connect with us

Eveniment

Cod Portocaliu și Galben de inundații pe râurile Prut, Siret, Jijia și afluenții acestuia

Publicat

Publicitate

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Prut, Siret, Jijia și afluenții acostora și au instruit Cod portocaliu, până pe 29 mai, la ora 24:00 și Cod galben, până pe 30 mai, la ora 12:00 pe râurile Prut, Siret și afluenții acestora.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE”.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Informare preventivă:

Publicitate

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

 

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

 

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

 

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

 

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

– nu atingeți firele electrice;

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

* curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

* drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

* regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

* crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

* deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

* curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

* achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

* executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

* întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

* achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Primăria Lunca modernizează plata taxelor: Impozitele locale pot fi achitate online, prin Ghișeul.ro

Publicat

Publicitate

Locuitorii comunei Lunca, județul Botoșani, au, începând de astăzi, 26 mai, posibilitatea de a-și plăti taxele și impozitele locale direct din fața calculatorului sau de pe telefon.

Primarul Ovidiu-Constantin Maxim a anunțat că administrația locală a integrat comuna în platforma națională Ghișeul.ro, oferind astfel cetățenilor o metodă rapidă și eficientă de plată online, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul Primăriei.

„Este un pas important spre digitalizarea administrației locale și spre creșterea calității serviciilor oferite contribuabililor. Ne dorim să venim în sprijinul oamenilor, mai ales al celor care locuiesc în alte orașe sau în străinătate și nu pot ajunge fizic la ghișee”, a transmis edilul comunei.

Pentru a efectua plăți prin Ghișeul.ro, contribuabilii trebuie să dețină un cont pe platformă și un card bancar activ. Accesul este securizat, iar procedura este simplă și intuitivă.

Primăria Lunca se alătură astfel numeroaselor unități administrativ-teritoriale din județul Botoșani care au făcut trecerea către servicii publice digitale, facilitând astfel relația dintre instituție și cetățeni.

„Este un serviciu care reduce timpul pierdut la cozi și contribuie la eficiența administrativă. Invit toți cetățenii comunei să profite de această opțiune”, a mai adăugat primarul Ovidiu-Constantin Maxim.

Publicitate

Implementarea acestui sistem face parte dintr-un program mai amplu de modernizare administrativă, menit să aducă Primăria Lunca mai aproape de standardele europene de servicii publice.

Citeste mai mult

Administratie

Lucrările la stația de epurare de la Manolești, aproape de final. Valeriu Iftime PROMITE rezolvarea disconfortului olfactiv până la 15 iunie

Publicat

Publicitate

Locuitorii din zona Manolești, de la marginea municipiului Botoșani, ar putea scăpa în curând de disconfortul provocat de mirosurile greu de suportat provenite de la stația de epurare.

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a anunțat astăzi că lucrările la acest obiectiv, aflate în prezent la un stadiu de aproximativ 80%, vor fi finalizate până cel târziu pe 15 iunie.

„Foarte mulți botoșăneni mi-au semnalat problema mirosului persistent din zona stației de epurare de la Manolești. În urmă cu aproape două luni am fost la fața locului și am constatat că sunt necesare intervenții urgente”, a transmis Iftime într-un mesaj public.

Președintele CJ a precizat că, între timp, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a efectuat lucrări de decolmatare a râului din proximitate, în timp ce echipele tehnice continuă lucrările la stația de epurare propriu-zisă. Deși termenul inițial de finalizare a fost depășit, autoritățile își asumă întârzierea și dau asigurări că prioritatea este eliminarea rapidă a cauzei disconfortului resimțit de locuitori.

„Consiliul Județean face tot posibilul pentru ca această lucrare să fie dusă la bun sfârșit. Înțelegem supărarea oamenilor și apelăm la răbdarea și încrederea lor. Vom pune capăt disconfortului cât mai curând”, a subliniat Iftime.

Finalizarea acestei investiții este esențială pentru calitatea vieții din zonă, iar autoritățile județene promit că vor comunica transparent stadiul lucrărilor în perioada următoare.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Deconturi pentru investițiile masive prin „Anghel Saligny” de la Botoșani: Zeci de proiecte de infrastructură primesc finanțare

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani beneficiază de o infuzie semnificativă de fonduri guvernamentale pentru modernizarea infrastructurii locale, în urma unei noi tranșe de plăți efectuate astăzi de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).

Astfel, o parte importantă din suma totală de 1,7 miliarde de lei, virată astăzi de minister pentru decontarea a 852 de obiective de la nivel național, ajunge și în Botoșani.

Ministerul condus de Cseke Attila a precizat că proiectele finanțate în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” vizează modernizarea drumurilor, extinderea rețelelor de apă și canalizare, dar și construirea de sisteme centralizate de alimentare cu apă și epurare a apelor uzate.

Printre localitățile botoșănene care vor beneficia de aceste fonduri se numără municipiul Dorohoi, care primește sprijin pentru extinderea rețelelor de apă, comuna Știubieni – pentru modernizarea drumurilor comunale, și comuna Leorda – pentru refacerea podețelor de acces.

Proiecte importante sunt finanțate și în comunele Vorona, Ibănești, Stăuceni, Frumușica, Răchiți, Rădăuți-Prut, Mileanca, Hilișeu-Horia, Corni, Dobârceni, Prăjeni, Coșula, Vlăsinești, Viișoara, Dersca, Vârfu Câmpului și Curtești. De asemenea, este inclusă și modernizarea drumului județean DJ 294B, pe tronsonul Ștefănești–Murguța–Dobârceni.

Investițiile vizează atât infrastructura rutieră, cât și asigurarea unor condiții de trai decente prin rețele moderne de apă și canalizare. În unele cazuri, proiectele includ construirea de stații de epurare, precum în comuna Hilișeu-Horia.

Publicitate

Ministrul Dezvoltării a subliniat că aceste decontări vin în sprijinul autorităților locale, pentru a evita blocajele în derularea lucrărilor: „Achităm în continuare facturile depuse de autoritățile locale pentru lucrările efectuate, astfel încât obiectivele de investiții să nu înregistreze întârzieri în execuție. Continuăm dezvoltarea localităților din România.”

Prin această nouă tranșă de plăți, județul Botoșani mai face un pas important către modernizarea infrastructurii esențiale, iar comunitățile locale vor resimți direct beneficiile acestor investiții în anii următori.

Citeste mai mult

Administratie

Zonele cu risc de inundații din Botoșani: Verificări în teren ale prefectului și șefului ISU. Măsuri dispuse

Publicat

Publicitate

În contextul avertizărilor hidro-meteorologice, prefectul județului, Dan Nechifor, împreună cu șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru, au efectuat, în această după-amiază, o serie de verificări în teren, în zonele cu risc de inundații.

Au fost vizate, în special, râurile aflate sub incidența codului portocaliu, fiind evaluate nivelul apei, starea infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor, gradul de pregătire și capacitatea de intervenție al autorităților locale. Scopul acestor acțiuni este prevenirea unor situații de urgență, precum și verificarea măsurilor operative luate de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

În cătunul Horoghiuca, comuna Coșula, podețul care trece peste râul cu același nume a fost distrus de viitură. Acesta a fost înlocuit cu unul improvizat, pentru a facilita accesul către cele cinci locuințe. Ca urmare a eroziunii malului, noul podeț ar putea ceda în orice moment.

Din acest motiv, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a dispus evacuarea temporara a trei persoane, doi adulți și un copil. Aceștia vor locui la rude până când vă trece pericolul.

La Șupitca, trei case erau în pericol de a fi inundate de apele revărsate ale pârâului Lupului. Cu ajutorul unui buldoexcavator, ce aparține Primăriei comunei Coșula, s-a intervenit pentru a face un canal de scurgere a apei.

În municipiul Botoșani, pompierii militari au acționat cu o motopompă pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie.

Publicitate

În același timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru tăierea unui arbore care putea să cadă oricând peste trecătorii sau autoturismele care circulau pe strada A.I. Cuza.

„Am verificat măsurile luate în zonele cele mai expuse. Am solicitat autorităților locale mobilizare maximă și comunicare permanentă cu cetățenii. Ne dorim să prevenim orice pericol înainte de a fi nevoie de intervenție”, a declarat prefectul județului, Dan Nechifor.

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a dispus operaționalizat Centrul Operaţional Județean de Coordonare și Conduceți a Intervenției.

Populația este rugată să respecte recomandările autorităților și să urmărească informațiile oficiale transmise prin canalele de comunicare ale ISU Botoșani și ale autorităților locale.

Echipajele ISU Botoșani rămân mobilizate 24 din 24 de ore, cu tehnică de intervenție pregătită pentru acțiuni de evacuare, salvare sau sprijin logistic, acolo unde va fi necesar.

Instituția Prefectului și ISU Botoșani monitorizează permanent situația și asigură populația că toate măsurile sunt luate pentru protejarea vieților și bunurilor cetățenilor.

Recomandări pentru populație din partea ISU Botoșani:

Evitați deplasările în zonele afectate de codul portocaliu, mai ales în apropierea râurilor sau a cursurilor de apă cu debit crescut.

Nu traversați râurile prin vaduri sau poduri improvizate.

Îndepărtați din curți sau grădini obiectele care pot fi luate de apă și curățați șanțurile și rigolele pentru a permite scurgerea apei.

Pregătiți un bagaj de urgență, care să conțină: acte de identitate, apă, alimente neperisabile, lanternă, medicamente de bază și obiecte de primă necesitate.

Urmăriți informările oficiale transmise de autorități prin canalele ISU, radio, TV și rețele sociale.

Respectați indicațiile pompierilor, jandarmilor și ale autorităților locale, în cazul unei evacuări preventive.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending