Connect with us

Eveniment

COD GALBEN de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora

Publicat

Publicitate

Cod galben de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora, până mâine, la ora 09:00.

 

Și hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora și au instituit Cod Galben până mâine, la ora 09.00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Publicitate

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

▪ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluvial;

▪ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Evaluare Națională 2025: Rezultate în creștere la Botoșani, fără medii de 10, dar cu un plus semnificativ la promovare

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației și Cercetării a centralizat rezultatele înregistrate de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională în sesiunea iunie-iulie 2025. Rezultatele (înainte de depunerea/soluționarea contestațiilor) au fost publicate pe site-ul dedicat, evaluare.edu.ro.

Rata de participare, la nivelul județului Botoșani, a fost de 95,95%: 3361 de candidați prezenți dintr-un total de 3503 de absolvenți înscriși.

Dintre cei 3361 de candidați prezenți, 2533 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de promovare de  75,4%, mai mare cu 10,1% față de anul trecut, când procentul a fost de 65,3%

În județul Botoșani nu sunt candidați cu media generală 10 (zece).

La proba de Limba și literatura română, 2769 de candidați (82,20%) au obținut note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 2 candidați au fost notați cu 10 (zece).

La proba de Matematică, 2254 de candidați (67,02%) au note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 8 candidați au obținut nota 10 (zece).

Publicitate

Contestațiile pot fi depuse la Centrele de examen, astăzi, 3 iulie 2025, în intervalul orar 17:00 – 18:00, precum și în zilele de 4 și 5 iulie (în intervalul orar 9:00 – 17:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor, însă în situația în care se optează pentru contestarea notei/notelor, elevii completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că sunt informați cu privire la faptul că nota rezultată în urma reevaluării poate modifica nota inițială, prin creștere sau descreștere, după caz. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor.

Candidații pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii după afișarea rezultatelor inițiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia națională de bacalaureat. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, elevii trebuie să fie însoțiți obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

Cererile de vizualizare a lucrărilor pot fi depuse astăzi, 3 iulie 2025, în intervalul orar 14,00 – 17,00, la unitatea de învățământ care a fost Centru de examen. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Rezultatele au fost afișate/publicate pe baza codului unic alocat și comunicat fiecărui candidat, în acord cu prevederile specifice din Regulamentul general privind protecția datelor personale (GDPR).

Rezultatele finale vor fi afișate în data de 10 iulie.

„Rezultatele obținute de elevii din județul Botoșani la examenul de Evaluare Națională, în anul școlar 2024-2025, reflectă o creștere semnificativă, cu un plus de 10,1% față de anul precedent. Această evoluție este rodul muncii susținute a elevilor, dedicării cadrelor didactice și implicării constante a părinților.

Această creștere se datorează, cred eu, și faptului că, la nivelul județului Botoșani, inspectoratul școlar a organizat și desfășurat, pe lângă simularea națională a examenului, două simulări județene și o testare inițială cu subiect unic în toate unitățile cu învățământ gimnazial.

Felicit întreaga comunitate educațională pentru eforturile depuse și pentru încrederea că performanța se construiește zi de zi, cu răbdare și pasiune. Rezultatele de anul acesta demonstrează că împreună putem face pași concreți spre un învățământ de calitate, adaptat nevoilor reale ale elevilor.” a declarat inspectorul școlar general, prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC.

Citeste mai mult

Eveniment

Măsuri de prevenire a incendiilor în timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase

Publicat

Publicitate

Campania de recoltare a cerealelor păioase este în plină desfășurare și de aceea este foarte important ca pe timpul acestei activități să fie respectate toate măsurile de prevenire a incendiilor. Fumatul în apropierea culturilor agricole, focul în aer liber lăsat nesupravegheat sau chiar defecțiunile tehnice la mașinile și utilajele folosite la recoltat pot provoca incendii.

 

Acestea se extind într-un timp foarte scurt și, pe lângă pagubele materiale, pot pune în pericol locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

 

Pentru a preveni incendiile, proprietarii de terenuri și reprezentanții asociațiilor agricole trebuie să:

 

Publicitate

§ respecte interdicțiile privind fumatul şi utilizarea focului deschis;

 

§ verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, recipiente cu apă, lăzi cu nisip şi mături;

 

§ remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;

 

§ alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;

 

§ asigure prezența tractoarelor cu plug sau disc și a cisternelor cu apă în punctele de recoltare;

 

§ asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri, păduri sau căi ferate adiacente;

 

§ strângă paiele rezultate în urma recoltării.

 

Respectarea acestor măsuri contribuie la desfășurarea în siguranță a campaniei agricole și la protejarea mediului înconjurător.

 

Reamintim faptul că, potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

 

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

 

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

 

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

 

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Citeste mai mult

Eveniment

Publicitatea în stomatologie, sub lupă: Interzise informațiile false și care induc în eroare

Publicat

Publicitate

Materialele publicitare din domeniul stomatologic nu trebuie să conțină informații false, înșelătoare sau susceptibile să inducă pacienții în eroare, prevede Ghidul de bune practici privind publicitatea medicilor stomatologi intrat în vigoare pe 1 iulie, scrie alba24.ro.

Potrivit ghidului, scopul publicității activității stomatologice este, printre altele, de a informa și educa publicul cu privire la serviciile și tratamentele disponibile, promovând astfel sănătatea orală și prevenirea afecțiunilor dentare, precum și de a promova activitatea stomatologică desfășurată de profesioniștii din domeniul stomatologic.

Documentul citat de Agerpres prevede că prin intermediul publicității, medicii stomatologi pot comunica eficient beneficiile și inovațiile din domeniul stomatologic, contribuind la creșterea gradului de conștientizare și accesibilitate a serviciilor de calitate.

„Publicitatea realizată nu trebuie să conțină informații false, înșelătoare sau susceptibile să inducă pacienții în eroare. În situațiile în care se face publicitate prin trimiteri la acte terapeutice specifice care nu sunt de aplicabilitate generală (i.e. nu se aplică tuturor pacienților), acestea vor fi însoțite de explicații suplimentare referitoare la condițiile în care se pot aplica sau vor fi însoțite de o mențiune cu privire la faptul că acele acte terapeutice se aplică doar cazurilor în care sunt întrunite criteriile medicale de compatibilitate. De asemenea, nu trebuie să includă comparații defăimătoare cu alți profesioniști din domeniu sau să facă promisiuni nerealiste privind rezultatele tratamentelor realizate”, se arată în document.

Miercuri, Colegiul Medicilor Stomatologi a transmis că, potrivit modificărilor introduse, orice tip de publicitate va fi permisă, atât timp cât conținutul respectă noile reglementări.

„Începând cu 1 iulie au intrat în vigoare noi reguli privind publicitatea în stomatologie. Odată cu actualizarea Codului deontologic, se aplică și o serie de documente menite să sprijine comunitatea stomatologică în aplicarea corectă și uniformă a noilor norme.

Publicitate

Noile prevederi din Cod urmăresc un model european privind publicitatea etică și au fost adaptate la condițiile de piață din România. Potrivit modificărilor introduse, orice tip de publicitate va fi permisă, atâta timp cât conținutul respectă noile reglementări”, a informat CMSR într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, ghidul privind publicitatea facilitează înțelegerea și aplicarea corectă a normelor de comunicare profesională.

Totodată, ghidul a fost creat cu scopul de a stabili norme directoare clare, detaliate și exemplificative referitoare la modalitatea de realizare a publicității în stomatologie.

Codul deontologic, în forma sa consolidată, valabilă de la 1 iulie 2025, reflectă modificările și completările adoptate prin Decizia Adunării Generale a CMSR nr. 1/1AGN din 21 martie 2025, publicată în Monitorul Oficial nr. 287 din 2 aprilie 2025.

sursa: agerpres

Citeste mai mult

Educație

Rezultatele la Evaluarea Națională 2025 au fost publicate. Model de cerere contestație și vizualizarea lucrărilor

Publicat

Publicitate

Evaluare Națională 2025: Ministerul Educației publică joi, 3 iulie, rezultatele inițiale la examen. Tot începând de joi, elevii nemulțumiți de note pot depune contestații, iar, anterior, au opțiunea de a cere să-și vadă lucrările corectate.

Potrivit calendarului publicat de minister cererile de vizualizare a lucrărilor pot fi depuse în intervalul orar 14.00-17.00.

Rezultate la Evaluarea Națională 2025

Candidatul care cere să-și vadă lucrarea corectată nu este obligat și să depună contestație, dar are acest drept.

Iar depunerea contestației nu este condiționată de vizualizarea lucrării, potrivit procedurii stabilite de minister și citată de edupedu.ro.

Atât cererile de vizualizare lucrări, cât și contestațiile se depun/transmit prin e-mail, la centrul de examen.

Evaluare Națională 2025: Calendar vizualizare lucrări și contestații

  • joi, 3 iulie 2025 (14.00-18.00) – Depunerea cererilor de vizualizare a lucrărilor, vizualizarea lucrărilor scrise descărcate din platforma de evaluare digitalizată și depunerea contestațiilor la unitatea de învățământ care a fost centru de examen:
    • 14.00 -17.00: depunerea cererilor de vizualizare
    • 17.00 -18.00: vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor.
  • vineri și sâmbătă, 4-5 iulie 2025 – Vizualizarea lucrărilor scrise descărcate din platforma de evaluare digitalizată și depunerea contestațiilor la unitatea de învățământ care a fost centru de examen (în intervalul orar 9.00 – 17.00, conform graficului afișat)

Model cerere vizualizare lucrari EN 2025

Publicitate

Model declaratie tip vizualizare lucrări EN 2025

Model cerere-contestatie-EN 2025

Evaluare Națională 2025: procedura pentru vizualizare lucrări și depunere contestații

La vizualizarea lucrărilor, candidatul minor este însoțit de un părinte sau reprezentant legal. Candidatul poate vedea doar lucrarea sa, individual, în prezența unei persoane nominalizate de președintele comisiei din centrul de examen.

Lucrările sunt descărcate din platforma digitalizată. Vizualizarea lucrărilor are caracter strict informativ.

Candidații care aleg să depună contestații semnează o declarație-tip în care menționează că au luat la cunoștinșă că nota acordată prin recorectare poate fi mai mare sau mai mică față de cea inițială.

Pentru contestațiile transmise electronic sunt necesare cererea-tip completată, declarația-tip completată, copia actului de identitate al candidatului.

Evaluare Națională 2025: procedura de recorectare a lucrărilor

La soluționarea contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială.

În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori.

Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat.

Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending