Lipsa de cumpătare, de informare și neatenția pot transforma ușor orice concediu într-un coșmar, spun medicii. Specialiștii oferă câteva sfaturi pentru a avea parte de o vacanță liniștită, ferită de problemele de sănătate care apar frecvente în locurile turistice aglomerate, scrie ADEVĂRUL.
A mai rămas o lună de vară iar românii profită din plin de ea. Fie că este vorba despre sejururi în România sau că vorbim despre călătorii peste hotare, mai ales în ținuturi exotice, succesul vacanței se află în mâinile noastre, spun medicii. Modul în care ne pregătim și ne comportăm în concediu poate face diferența între o vacanță plină de amintiri frumoase și una ratată complet. Medicii au însă o serie de sfaturi.
Inamicii concediului de vis
Atunci când plecăm în vacanță ne așteptăm la distracție sau relaxare totală. Totul poate fi dat peste cap din cauza unor inamici microscopici. Este vorba despre bacteriile și virușii din jurul nostru. Aceștia așteaptă prima neglijență pentru a intra în organism și a ne da peste cap tot concediul. „În perioada aceast sunt foarte frecvente cazurile de infecții digestive, gastrointestinale”, spune medicul infecționist Cristi Prepliuc. Cele mai frecvente sunt enterocolita și toxiinfecția alimentară. Enterocolita reprezinta o afectiune intestinala care poate fi determinată de virusuri, paraziți sau fungi. Afecțiunea se manifestă prin episoade diareice acute însoțite de crampe abdominale, senzație de greață, vărsături și, în anumite situații, stare generală alterată din cauza dezechilibrelor hidro-electrolitice.
Toxiinfecția alimentară, de cealaltă parte, este cauzată de alimentele contaminate cu bacterii capabile de sintetizarea enterotoxinelor și care se manifestă într-un interval de șase ore de la consumul de produse contaminate. Se manifestă prin senzație de greață, vărsături și crampe abdominale. Stafilococul auriu este cel mai frecvent implicat în toxiinfectiile alimentare și este favorizat de consumul de carne și preparate cu sosuri alterate. Evident, toate simptomele devin un coșmar în timpul concediului, în condițiile în care pot dura până la o săptămână.
„Vrem să vizităm locuri frumoase, nu toalete”
Medicii spun că trebuie să fie foarte riguroși cu igiena personală. Să ne spălăm pe mâini, să ne dezinfectăm și mai ales să nu ne lăsăm duși de val și să mâncăm doar din locuri autorizate, care prezintă încredere. De asemenea, ar trebuie să consumăm apă îmbuteliată, luată din magazine autorizate, sigilitată, tocmai pentru a evita sursele de apă potabilă contaminate.
„Trebuie să avem grijă de unde mâncăm, să consumăm alimente preparate corecte, din surse sigure. Trebuie să fim foarte exigenți la capitolul ăsta și să nu facem rabat. Experimentele sau neatenția ne pot costa zilele de concediu”, spune medicul epidemiolog Irina Alecul. Totodată, epidemiologul spune că trebuie să ne cunoaștem bine sensibilitățile și, automat, să evităm alimentele care ne-ar putea declanșa enterocolite, episoade de diaree sau constipație severe. Nu în ultimul rând, cei cu boli cronice trebuie să fie și mai precauți. Adică apă și mâncare doar din surse foarte sigure.
„Problemele digestive dau mari bătăi de cap. Sunt neplăcute, ne dishdratează, ne țin la pat. Problema se complică dacă avem și alte boli de fond. De exemplu, un hipertensiv, un diabetic va avea probleme suplimentare. Tocmai de aceea igiena personală riguroasă este sfântă dar și atenția la sursele de apă și mâncare”, spune Irina Alecu. Totodata, trebuie sa fim foarte atenți și la bolile respiratorii. Chiar dacă este vară, gripa nu ocolește pe nimeni. Mai ales dacă vorbim de plaje aglomerate, aeroporturi, gări sau alte facilități turistice cu populație densă. Iar soluția este aceeași: mâini curate, dezinfectare.
„Trebuie să fim conștienți că avem o grămadă de patologii, inclusiv respiratorii, care circulă tot timpul anului. Nu este nicio surpriză să avem gripă în timpul verii, mai ales la persoane care merg și vizitează, la turiști care au în zona lor de călătorie aglomerări, aeroporturi, gări, autogări, unde densitatea de populație este mare și automat densitate de microorganisme este la fel. Trebuie să fim vigilenți, să respectăm cu strictețe normele de igienă. Dacă sesizăm că ceva este în neregulă cu noi să aplicăm și noi măsuri de protecție și prevenire și să contactăm cât de repede o unitate sanitară dacă simțim dacă sănătatea este afectată”, adaugă medicul epidemiolog.
Locuri exotice, probleme la fel de exotice
Doctorii atrag atenția asupra călătoriilor în locuri exotice. Aceștia spun că trebuie să fim conștienți că microbiomul nostru este diferit de cel al zonei în care mergem și ar putea apărea probleme. În special, „diareea călătorului”, cauzată de diferențe de fus orare, de stresul călătoriei, de oboseală, dar și de aceste diferențe de temperatură și microbiom. Trebuie să fim foarte bine informați de zona în care mergem, spun medicii. Să ne facem toate vaccinurile necesare și să fim pregătiți pentru orice tulburare gastro-intestinală. Cu atât mai mult, trebuie să fim atenți la igienă.
„Din fericire, în ziua de astăzi turismul ne permite să vizităm diverse regiuni ale globului. Dar pentru aceste regiuni microbomul nostru nu este adaptat. Trebuie să fim atenți și să ne gândim foarte bine unde mergem și să respectăm normele de bază de igienă. Dacă mergem în locații exotice cu alt microbiom, să ne asigurăm că toate alimentele și apa sau lichidele consumate sunt din surse sigure și noi avem o igienă persoanlă foarte riguroasă. Pentru că există aceea diaree a călătorului în care persoanele care merg în zonele noi din punct de vedere al zonei microbiene fac o diaree tranzitorie”, spune Irina Alecu. În plus, adaugă epidemiologul, trebuie să încercăm să ne abținem de la experiențe culinare cu potențial riscant, din alte culturi, dacă știm că avem și o sensibilitate crescută la nivel gastro-intestinal.
„Trebuie să fim conștienți că s-ar putea, chiar dacă alimentul respectiv este corect pregătit după standardele țării în care mergem, mai ales în zonele exotice, s-ar putea ca organismul nostru să nu fie adaptat la aceea normalitate de acolo. Trebuie să fim atenți ca din concedii să ne întoarcem doar cu amintiri frumoase”, adaugă Alecu.
Apa mării o problemă pentru cei cu imunitate scăzută
Medicii infecționiști spun că apa mării însăși poate deveni un vector de transmitere al unor bacterii la cei cu sistemul imunitar slăbit. Acești se pot alege cu infecții cutanate sau digestive doar înotând prin mare și înghițind apă. „Este posibil să ne contaminăm și din apa mării. Acum, în general, în România, apa mării mai este testată de DSP să se vadă nivelul bacterian. Dar atunci când avem imunitatea scăzută pot apărea oricum infecții cutanate sau digestive”, spune infecționistul Cristi Prepeliuc.
Când mergem la munte, trebuie să avem grijă la căpușe. „Știm foarte bine că prin căpușe se transmite agentul patogen al bolii Lyme. De aceea, chiar dacă este vară, este bine să purtăm pantaloni lungi. Dar și repelente contra insectelor pentru a ne proteja și de țânțari”, adaugă Cristi Prepeliuc. Medicul infecționist spune că la munte ar trebui să ne protejăm de mușcăturile animalelor care pot transmite probleme grave de sănătate, inclusiv rabia.
Fără carne în sânge și excese alimentare
Pentru a avea o vacanță liniștită, se recomandă evitarea alimentelor „în sânge”, tocmai fiindcă pot păstra agenți patogeni. Trebuie să nu mai consumăm alimentele care au stat deja la soare mai mult de o oră sau mai mult de două ore la temperatura camerei. Fructele și legumele crude trebuie decojite sau spălate foarte bine înainte de consum. Specialiștii ne învață să evităm consumul de conserve, atât de carne și de legume, pentru că există riscul de contaminare cu clostridium botulinum, o bacterie anaerobă ce sintetizează neurotoxine. Când ne este sete, trebuie să apelăm la apa îmbuteliată.
Medicii spun ca trebuie evitate excesele alimentare și consumul exagerat de alcool. Dacă se întâmplă să ne îmbolnăvim, dar este o afecțiune ușoară, trebuie să apelăm la medicul de familie și să nu luăm medicamente după ureche. „Să nu luăm de capul nostru ceva ce ar putea să întârzie un diagnostic. Chiar la o banală boală diareică, un medicament luat fără opinia unui medic poate, de fapt, să agraveze boala. Noi reducem simptomele dar cauza nu o tratăm corect”, susține medicul Irina Alecu. Dacă situația se agravează, trebuie să ne prezentăm la o unitate medicală.
Sursa: ADEVĂRUL