Connect with us
Publicitate

Actualitate

CNAIR vrea să modernizeze Transfăgărășanul. Drumul ar urma să fie deschis tot timpul anului

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat miercuri începerea demersurilor pentru modernizarea Transgfăgărășanului (DN 7C), astfel încât acesta să poate fi deschis tot timpul anului sau pentru o perioadă cât mai îndelungată între Piscul Negru și Bâlea Cascadă, relatează Mediafax.

CNAIR a publicat miercuri în SICAP anunțul pentru consultarea de piață având ca obiect „Elaborare Documentație de avizare a lucrărilor de intervenții DN 7C, km 104+000 – km 130+800 (Transfăgărășan)”.

Documentul va rămâne în consultare pentru o perioadă de 20 de zile, urmând ca procesul de consultare a pieței să se finalizeze în termen de 30 de zile de la publicarea acestuia, timp în care cei interesați pot emite puncte de vedere, observații sau precizări.

Publicitate

Propunerile și documentele pot fi transmise de operatorii economici interesați pentru participarea la consultarea de piață la CNAIR.

Modernizarea trebuie să curpindă lucrări care să permită circulația tot timpul anului sau pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată.

Conform companiei, în cadrul viitorului contract care face obiectul consultării de piață vor fi cuprinse realizarea expertizei tehnice, care să promoveze intervențiile asupra drumului existent, pentru ca circulația să fie deschisă tot timpul anului sau pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată și pe secțiunea de drum cuprinsă între km 104+000 (Piscul Negru) și km 130+800 (Cabana Bâlea Cascada), elaborare documentației de avizare a lucrărilor și elaborarea documentației de atribuire a contractului de proiectare și execuție lucrări și asistență tehnică acordată beneficiarului în perioada derulării procedurii de achiziție publică.

Publicitate

Obiectivul general al proiectului constă în stabilirea măsurilor de intervenție necesare a fi întreprinse pentru desfășurarea, pe cât posibil, a traficului tot timpul anului pe Transfăgărășan, și pentru a dezvolta economic regiuni deservite de rețeaua rutieră existentă.

„Pentru DN 7C, proiectul de modernizare va deveni un motor pentru dezvoltarea economică și se va axa pe dezvoltarea turismului, o ramură economică dezvoltată cel mai mult în zona de influență a proiectului, prin creșterea accesibilității spre și dinspre zonele în care turismul este prezent sau în care turismul poate prospera prin valorificarea potențialui existent.

Modernizarea implică și creșterea calității vieții și a condițiilor de mediu ale cetățenilor din zonele adiacente drumului, precum și a condițiilor în care se desfășoară traficul, toate aceste elemente constribuind activ la valorificarea Transfăgărășanului din punct de vedere turistic”, transmit reprezentanții CNAIR.

Publicitate

Conform acestora, un alt obiectiv important al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea condițiilor de circulație la nivelul rețelei naționale, inclusiv sub aspectul siguranței rutiere, reducerea emisiilor poluante și costurilor de operare, crescând viteza de călătorie și, astfel, răspunzând cerințelor de dezvoltare economică și asigurând conectivitatea la nivel regional.

Prin acest demers, CNAIR urmărește găsirea unor soluții viabile și constructive privind viitoarele elemente de pe DN 7C precum: polate, consolidări, lucrări de scurgere a apelor, lucrări de siguranță rutieră; identificarea zonelor pentru parcări (spații pentru comercianși în parcări, modalități de taxare a acestor spații de servicii publice), zone de „viewpoint”; identificare zone pentru banda de vehicule grele și panouri de informare digitale “la poale”: număr locuri de parcare libere, temperatură/vânt/polei, etc.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ghiduri de educaţie rutieră dedicate învăţământului primar, gimnazial şi liceal

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, a publicat trei Ghiduri de educaţie rutieră dedicate învăţământului primar, gimnazial şi liceal.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI, iniţiativa face parte din eforturile continue de a creşte siguranţa rutieră şi de a reduce numărul de accidente şi victime pe drumurile din România.

Începând de luni ghidurile sunt disponibile pentru a fi descărcate, gratuit, pe site-ul Ministerului Educaţiei, secţiunea Educaţie Rutieră (https://edu.ro/educatie-rutiera).

Publicitate

Ghidurile sunt structurate pentru a corespunde nevoilor şi nivelului de înţelegere al copiilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Acestea includ exemple concrete, jocuri didactice şi fişe de lucru care pot fi utilizate atât de profesori, cât şi de părinţi. Designul atractiv şi limbajul accesibil fac informaţiile uşor de înţeles şi de reţinut de către elevi.

“Încurajăm toţi profesorii să se implice activ în promovarea educaţiei rutiere, dat fiind rolul lor esenţial în formarea unei conduite preventive în trafic. Prin intermediul ghidurilor, elevii vor învăţa nu doar regulile de circulaţie, ci şi importanţa conştientizării pericolelor şi adoptării unui comportament responsabil, indiferent de rolul pe care îl au în trafic: pietoni, pasageri, biciclişti sau conducători auto”, afirmă sursa citată.

În paralel, sute de poliţişti de la structurile de poliţie rutieră acţionează zilnic pentru a identifica şi sancţiona persoanele care pun în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic prin comportamente imprudente.

Publicitate

De asemenea, poliţiştii de la structurile de prevenire din toată ţara desfăşoară activităţi informativ-preventive pentru a prezenta consecinţele nerespectării regulilor de circulaţie, mai ales în rândul copiilor. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Dorohoi, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cândești, Brăești, Văculești și Lozna se află sub avertizare COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Se anunță averse care vor acumula peste 25…30 l/mp și grindină de mici dimensiuni.

 

Până la ora 18:35, localitățile Dorohoi, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cândești, Brăești, Văculești și Lozna se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Publicitate

Pentru a preveni situațiile de urgență, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔️curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.

Publicitate

FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O femeie de 36 de ani a a ajuns la spital, după un accident pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

O persoană a fost rănită în urma unui accident rutier produs pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani. În eveniment au fost implicate două autoturisme. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat că nu erau persoane încarcerate. O femeie, în vârstă de 36 de ani, a fost preluată de echipajul medical și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateriile autovehiculelor.

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, recomandăm conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pui de bufniță salvat de jandarmii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Prin grija jandarmilor botoșăneni, un pui de bufniță a ajuns pe mâini bune, la un cabinet veterinar din municipiul Botoșani, care a acceptat să îi îngrijească rănile produse, cel mai probabil, în urma unei căzături din cuib.
O persoană a găsit ieri dimineață puiul pe Aleea Unirii și, din dragoste pentru viețuitoarele sălbatice, a sunat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și a solicitat sprijinul autorităților.
Cu siguranță, în urma tratamentului primit de la medicul veterinar, puiul se va însănătoși și va continua să zboare după lăsarea întunericului, în căutarea hranei, așa cum îi dictează instinctele de vânător nocturn.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending