Connect with us
Publicitate

Eveniment

CMJ Botoșani: Perioada înscrierilor pentru instituțiile de învățământ postliceal și nonuniversitare militare se apropie de final

Publicat

Publicitate

Biroul informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani, structura specializată în domeniu a Ministerului Apărării Naționale care se ocupă de promovarea ofertei educaționale și profesiei militare prin recrutarea (înscrierea) candidaților pentru cariera militară, aduce la cunoștință celor interesați că perioadele destinate înscrierilor se apropie de final pentru instituțiile de învățământ postliceal și nonuniversitare militare.

Este vorba de formarea ofițerilor și subofițerilor prin cursuri de formare – pentru anul de învățământ 2022-2023, pentru posturile de soldat gradat profesionist în activitate și rezervist voluntar – seria 2022, după cum urmează:

1.ÎNVĂȚĂMÂNT POSTLICEAL – ȘCOLI POSTLICEALE MILITARE (pentru formarea subofițerilor cu durata studiilor 1 an ) – 731 de locuri, astfel :

Publicitate

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este de 10 iunie 2022 orele 16.30.

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” din Pitești (1 an): 417 de locuri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” din localitatea Boboc, județul Buzău (1 an): 60 de locuri;

Publicitate

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu (1 an): 158 de locuri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr ” din Chitila, județul Ilfov (1 an): 96 de locuri.

Se pot înscrie elevii care sunt înmatriculați în clasa a XII-a, cei care dețin diplomă de bacalaureat cu vârsta de cel mult 28 de ani împliniți în cursul anului 2022.

Publicitate
  1. ÎNVĂȚĂMÂNT POSTLICEAL – ȘCOLI POSTLICEALE MILITARE (pentru formarea maiștrilor militari cu durata studiilor 2 ani) – 449 de locuri, astfel :

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este de 10 iunie 2022 orele 16.30.

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” din Pitești (2 ani): 88 de locuri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” din localitatea Boboc, județul Buzău (2 ani): 110 de locuri

– Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral I. Murgescu” din Constanța, județul Constanța (2 ani): 101 locuri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu (2 ani): 105 locuri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr ” din Chitila, județul Ilfov (2 ani): 45 de locuri.

Se pot înscrie elevii care sunt înmatriculați în clasa a XII-a, cei care dețin diplomă de bacalaureat cu vârsta de cel mult 28 de ani împliniți în cursul anului 2022.

  1. ÎNVĂȚĂMÂNT NONUNIVERSITAR pentru cursurile de formare a ofițerilor și subofițerilor în activitate – durata studiilor între 6 luni și 9 luni, astfel:

3.1. Centrul de pregătire a cadrelor militare în domeniul educației fizice și sportului în armată, București – Educație fizică militară – 10 locuri.

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este de 10 iunie 2022 orele 16.30.

Se pot înscrie candidații care sunt absolvenți ai unei instituții de învățământ universitar acreditată, cu diplomă de licență, cu specializarea/programul de studii corespunzător armelor sau serviciilor și specialităților militare, cu vechime de 3 ani în domeniul studiilor și care nu vor împlini vârsta de 45 de ani la data finalizării cursului și acordării gradului.

3.2. Școala de Instruire pentru Logistică „General-maior Constantin Constantiniu”, Chitila. – Transporturi militare și exploatare feroviară – 9 locuri.

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este de 10 iunie 2022 orele 16.30.

Se pot înscrie candidații care sunt absolvenți ai unei instituții de învățământ postliceal sau universitar acreditată, cu diplomă de licență, cu specializarea/programul de studii corespunzător armelor sau serviciilor și specialităților militare, cu vechime de 1 an în domeniul studiilor și care nu vor împlini vârsta de 45 de ani la data finalizării cursului și acordării gradului.

3.3. Centrul de instruire pentru muzici militare, București  – Muzici militare–  20 locuri.

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este de 15 iulie 2022 orele 16.30.

Se pot înscrie candidații care sunt absolvenți ai unei instituții de învățământ postliceal sau universitar acreditată, cu diplomă de licență, cu specializarea/programul de studii corespunzător armelor sau serviciilor și specialităților militare și care nu vor împlini vârsta de 45 de ani la data finalizării cursului și acordării gradului.

3.4. Centrul de perfecționare medico – militară Sibiu – Sanitar–  140 locuri.

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este de 29 iulie 2022 orele 16.30.

Se pot înscrie candidații care sunt absolvenți ai unei instituții de învățământ postliceal sau universitar acreditată, cu diplomă de licență, calificarea asistent medical generalist sau asistență medicală generală și care nu vor împlini vârsta de 45 de ani la data finalizării cursului și acordării gradului

4.SOLDAT GRADAT PROFESIONIST în activitate –  1049 posturi în unități militare din municipiul București și 32 județe – Arad, Argeș, Bacău, Brașov, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este de 17 iunie 2022 orele 16.30.

Se pot înscrie persoanele de cetățenie română cu domiciliul stabil în România de cel puțin 6 luni la data depunerii cererii de înscriere, cu vârsta minima de 18 ani și care să nu depășească vârsta de 45 ani la data finalizării programului de instruire și care sunt absolvenți cel puțin al ciclului inferior liceal (în conformitate cu Legea nr.1/2021 – Legea educației naționale, cu modificările și completările ulterioare).

  1. REZERVIST VOLUNTAR – 871 de posturi (ofițeri 102 posturi, maiștri militari – -69 posturi, subofițeri – 162 posturi și soldați gradați – 538 posturi),în unitățile militare din municipiul București și județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este 17 iunie 2022.

Se pot înscrie persoanele de cetățenie română cu domiciliul stabil în România de cel puțin 6 luni la data depunerii cererii de înscriere, cu vârsta minima de 18 ani și care să nu împlinesc vârsta de 50 ani (pentru soldați voluntari) și 55 de ani (pentru ofițeri, maiștri militari și subofițeri) înainte de data depunerii cererii de înscriere la biroul informare-recrutare.

Pentru categoria soldat gradat rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie absolvenți cel puțin al ciclului inferior liceal (în conformitate cu Legea nr.1/2021 – Legea educației naționale, cu modificările și completările ulterioare).

Pentru categoria maiștri militar rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat și ai studiilor postliceale.

Pentru categoria ofițer rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat și ai studiilor universitare de licență sau de master.

Prezentarea în detaliu a Planurilor de recrutare a candidaților pentru posturile de soldat gradat profesionist în activitate și de rezerviști voluntari care conțin localitățile , unitățile militare, numărul de posturi pe arme/specialități militare se face doar la sediul biroului informare – recrutare, iar fiecare candidat ce se înscrie poate avea maxim 3 (trei) opțiuni (specialități militare – afișate la sediul biroului informare-recrutare)

Înscrierea :

  1. Pentru toate instituțiile de învățământ militare se execută pe platforma destinată înscrierilor online a candidaților în rețeaua INTERNET – www.recrutaremapn.ro (prin crearea conturilor de utilizator, introducerea datelor personale, încărcarea documentelor personale în format JPG sau PDF și transmiterea lor către biroul informare – recrutare) sau la sediul biroului informare – recrutare.
  2. Pentru posturile de soldat gradat profesionist în activitate și reservist voluntar se execută doar la sediul biroului informare – recrutare.

La prezentarea la sediul biroul informare-recrutare, pentru înscriere potențialii candidați vor avea asupra lor actul de identitate și vor fi informați cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare și selecție, respectiv unitatea militară în care urmează să susțină probele de selecție, unitatea sanitară militară unde urmează să susțină examinarea medicală, unitatea militară/centrul de instruire și perioada în care se va executa programul de instruire în cazul candidaților care optează pentru posturile de soldat gradat profesionist în activitate și/sau rezervist voluntar.

Candidații trebuie să îndeplinească o serie de criterii de recrutate generale și specifice. Pentru o informare detaliată privind criteriile dar și documentele necesare întocmirii dosarului de candidat, botoșănenii interesați sunt așteptați la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani, situat în strada Sucevei nr. 2, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi și vineri între orele 08.30-16.30 și marți între orele 10.30-18.30.

Informațiile suplimentare se pot obține la telefoanele 0231-518 086 sau 0231-512 495, 0231-512 850, int. 104, 106.

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro , www.recrutare.mapn.ro sau pagina de facebook a Centrului Militar Județean Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alertă alimentară: Cașcaval din lapte de vacă, RETRAS de la vânzare din Carrefour. Sunt vizate și magazine din Botoșani

Publicat

Publicitate

Alertă alimentară: Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis că un lot de cașcaval din lapte de vacă este retras de la vânzare din magazinele Carrefour. Acest sortiment fost distribuit și județul Botoșani, potrivit informațiilor oficiale. 

Măsura a fost luată în contextul în care s-a semnalat prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes.

Persoanele care au cumpărat produsul sunt sfătuite să nu îl consume și să îl returneze, se arată pe siteul ANSVSA.

Publicitate

Societatea Carrefour România a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului ”Caşcaval din lapte de vacă”, în ambalaj de 400 de grame, sub brandul Carrefour Classic, ca urmare a depistării prezenţei Listeria monocytogenes.

Este vorba despre produsele din lotul 200 BT246, cu data limită de consum 18.07.2025.

Persoanele care au cumpărat produse din lotul menţionat sunt sfătuite să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazinul de unde le-au achiziţionat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
De asemenea, persoanele care au consumat acest produs şi au febră simplă sau însoţită de dureri de cap sunt sfătuite să ceară un consult medical şi să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută şi cele în vârstă trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor simptome.

Publicitate

Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni, arată reprezentanţii ANSVSA.

Potrivit Autorității, care a publicat și o listă la finalul avertizării, cașcavalul respectiv a fost comercializat și în județul Botoșani.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (299)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

AM CITIT, AM REŢINUT…

Publicitate

 

Spiridon Popescu: „Doamne, sunt atât de trist, / Încât tare frică mi-i / C-o să pun punctul pe i / Şi-o să uit să mai exist”; Spiridon Popescu: „Nu există probe c-am murit, dar nici că mai trăiesc, cum e mai rău”; Spiridon Popescu: „Tot timpul m-am  temut cumplit de mine”; Romain Gary: „Este greu să faci o navă bună de ieşit în larg din ruinele a două naufragii”; Romain Gary: „Când un om este terminat, înseamnă mai ales că merge mai departe”; Romain Gary: „Există un nazism care nu este doar cel al naziştilor, o asuprire care nu se sprijină pe nici o poliţie, o rezistenţă care nu este cea a armelor”; Romain Gary: „Zei-maimuţă dansează în spatele nostru, invizibili, sub învelişul destinului, al fatalităţii, al soartei oarbe, şi noi ne vărsăm vieţile ca să le dăm de băut”; Roger Scruton: „Prin artă şi literatură se petrece o reîntregire, o reintegrare a sinelui în comunitatea de care aparţine. Şi poate că asta oferă în continuare, într-o formă intensificată şi imaginativă, viziunea etică pe care religia ne-o punea la îndemână”; Roger Scruton: „O operă este originală în măsura în care se originează în creatorul ei. Ea ne arată lumea din perspectiva lui, ne atrage în sfere ce nu sunt ale noastre şi ne permite să exersăm posibilităţile de a simţi pe care se întemeiază o societate ideală – o comuniune a simpatiei”; Michel Zink: „Pentru a însemna literatură, opera ar trebui să fie expresia unei individualităţi marcate, a unei subiectivităţi afişate şi asumate în mod conştient”; Răzvan Voiculescu: „Destinaţia nu e, pentru mine, aşa de importantă. Mai mereu tot ce este mai important sunt paşii pe care i-am parcurs între punctul A şi punctul B”; Răzvan Voiculescu: „Ca să vezi cu adevărat lumea aceasta, trebuie să ai deja privirea predispusă  să o vezi”; Romain Gary: „Când două disperări se întâlnesc, pot foarte bine să dea naştere unei speranţe, dar asta dovedeşte doar că speranţa este capabilă de orice”; Romain Gary: „Se pare că nu e suficient ca doi oameni să fie nefericiţi separat pentru a fi fericiţi împreună – dar încercarea merită făcută”; Romain Gary: „Cuplul înseamnă un bărbat care trăieşte prin femeie, o femeie care trăieşte prin bărbat”; Andre Gide: „Motivele care mă îndeamnă să scriu sunt multiple, şi cele mai importante sunt, mi se pare,  şi cele mai tainice Aceasta poate fi, mai ales: să pun ceva la adăpost de moarte”; Platon (principiu enunţat în „Sofistul”): „Ta onta os estin legein” („Să dăm glas celor ce sunt aşa cum sunt”); Vargas Maria Llosa: „Realitatea nu poate fi descrisă în întregime, pentru simplul fapt că ea nu reprezintă altceva decât o imagine sintetică a cosmosului reprezentat sub toate formele sale de manifestare”; Nichita Danilov: „A crede în obiectivitatea literaturii şi a istoriei constituie o nebunie”;  Vargas Maria Llosa: „Tăcerea naratorului trebuie să fie semnificativă”; Platon (în „Alcibiade”): „Sufletul când vrei să-l cunoşti trebuie să-l priveşti în oglinda altui suflet”; V. I. Lenin: „A spune adevărul este o prejudecată burgheză, meschină”;  V. I. Lenin: „Spuneţi-le (maselor) ceea ce vor să audă, nu altceva”; Machiavelli: „Omul e clădit astfel încât acţiunile îi fac o impresie mai puternică decât adevărul”;  Vladimir Volkoff: „Manipularea maselor se face apelând la tehnica multiplă a dezinformării, ce permite furnizarea de informaţii generale eronate unor terţi, determinându-i să comită acte colective sau să difuzeze judecăţi dorite de dezinformatori”; Hitler către propagandiştii săi: „Ţintiţi viscerele!”; Vladimir Volkoff: „Drapelele, făcliile, defilările, saluturile distinctive şi scandările ritmice Siegl! Heil! Siegl Heil! ale nazismului aveau scopul de a priva individul de spiritul critic şi a-l aduce nu de la doctrină al comportament ci de la comportament la doctrină”; Cemal Sureya, poet kurd: „Tot mai mult amintirile se aseamănă cu toamna”; Cemal Sureya: „Memoria paharului păstrează aproape totul”; Cemal Sureya: Este inutil orice aş face în privinţa viitorului”; Mihai Eminescu: „Iubesc acest popor bun,  blând, omenos, pe spatele căruia diplomaţii croiesc războaie, zugrăvesc împărăţii de care lui nici prin gând nu-i trece, iubesc acest popor nenorocit, care geme sub măreţia tuturor palatelor de gheaţă ce i le aşezăm pe umeri”; Mihai Eminescu (prin Dionis): „Trecut şi viitor e în sufletul meu ca pădurea într-un sâmbure de ghindă”; Alex Ştefănescu despre Marin Sorescu: Un scriitor complet, plimbându-şi mâna de virtuoz pe întreaga claviatură a genurilor literare”;

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Marius Budăi, candidat PSD la Camera Deputaților

Publicat

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Marius Budăi, fostul ministru al Muncii din România și candidat PSD Botoșani la Camera Deputaților.
Marius Budăi a vorbit despre programul de guvernare pe care îl propune PSD pentru România următorilor ani, iar împreună cu Angel Gheorghiu, primarul orașului Bucecea, au explicat cât de important este ca administrația locală să aibă susținerea parlamentarilor din partidul din care fac parte, pentru a dezvolta comunitățile pe care le conduc.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240014)

Citeste mai mult

Eveniment

Salariul minim european, aplicat oficial în România. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Publicat

Publicitate

Legea de implementare a salariului minim european a fost promulgată, miercuri, de către președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea și completarea unor acte normative, pentru stabilirea salariilor minime adecvate, scrie alba24.ro.

Legea nu specifică o sumă anume la care va ajunge salariul minim brut în 2025. Este stabilită formula de calcul care se va aplica pentru măririle salariului minim brut pe economie în fiecare an.

Publicitate

Conform proiectului discutat în Parlament, valoarea salariului minim brut ar trebui să fie între 47% şi 52% din câştigul mediu brut la nivel naţional.

Angajaţii plătiţi cu salariul minim brut ar trebui să primească cel puţin jumătate din salariul mediu brut la nivel naţional prognozat pentru anul respectiv de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), potrivit Mediafax.

„Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pedepseşte cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziţii legale, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei”, mai prevede legea.Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat legea pe 22 octombrie, cu 216 voturi „pentru”, șapte „împotrivă” și șapte abțineri.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending