Connect with us

Actualitate

CMJ Botoșani: Au început înscrierile pentru posturile de soldat gradat profesionist pentru anul de instruire 2022

Publicat

Publicitate

Centrul Militar Județean Botoșani, prin Biroul Informare-Recrutare, structura specializată în domeniu a Ministerului Apărării Naționale care se ocupă de promovarea profesiei militare și recrutarea (înscrierea) candidaților – băieți și fete – pentru cariera militară, a anunțat astăzi că au început înscrierile pentru posturile de soldat gradat profesionist pentru anul de instruire 2022.

Centrul militar județean Botoșani, prin biroul informare-recrutare, în perioada 02 mai 2022 la 17 iunie 2022, desfășoară o campanie de recrutare pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de soldat gradat profesionist în Armata României.

Astfel, pentru anul 2022 sunt disponibile 1049 posturi de soldat gradat profesionist, în unități militare din municipiul București și 32 județe – Arad, Argeș, Bacău, Brașov, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, a precizat sursa citată.

Prezentarea în detaliu a Planului de recrutare a candidaților pentru posturile de soldat gradat profesionist în activitate care conține numărul de posturi pe arme/specialități militare, pe unități militare și localitățile de dispunere a acestora se face doar la sediul biroului informare-recrutare, iar fiecare candidat ce se va înscrie poate avea maxim 3 (trei) opțiuni ( arme/specialități militare – afișate la sediul biroului informare-recrutare).

“Se pot înscrie persoanele de cetățenie română cu domiciliul stabil în România de cel puțin 6 luni la data depunerii cererii de înscriere, cu vârsta minimă de 18 ani și care nu depășesc vârsta de 45 ani la data finalizării programului de instruire și care sunt absolvenți cel puțin al ciclului inferior liceal (în conformitate cu Legea nr. 1/2011 – Legea educației naționale cu modificările și completările ulterioare)”,  a precizat într-un comunicat Centrul Militar Județean Botoșani.

Candidații trebuie să îndeplinească o serie de criterii de recrutate generale și specifice. Pentru o informare detaliată privind criteriile dar și documentele necesare întocmirii dosarului de candidat, botoșănenii interesați sunt așteptați la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani, situat în strada Sucevei nr. 2, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi și vineri între orele 08.30-16.30 și marți între orele 10.30-18.30.

Publicitate

Informațiile suplimentare se pot obține la telefoanele 0231-518086 sau 0231-512495, 0231-512850, int. 104, 106.

La prezentarea la sediul biroul informare-recrutare, pentru înscriere potențialii candidați se vor avea asupra lor actul de identitate, permisul de conducere(unde este cazul – categoriile B,C) și vor fi informați cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare și selecție, respectiv unitatea militară în care urmează să susțină probele de selecție, unitatea sanitară militară unde urmează să susțină examinarea medicală, unitatea militară/centrul de instruire și perioada în care se va executa programul de instruire.

Pentru a participa la concursul de repartizare pe arme/specialități militare și unități militare, candidații vor parcurge următoarele etape:

– prezentarea la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani în vederea recrutării (înscrierii) candidaților pentru participarea la probele de selecție – în perioada 02 mai 2022 – până la data de 17 iunie 2022;

– susținerea a două teste aptitudinale, care sunt apreciate cu „Admis” sau „Respins” (de evaluare psihologică și de evaluare a aptitudinilor fizice), la Centrul zonal de selecție și orientare Câmpulung Moldovenesc – în perioada: 23 mai 2022 – 24 iunie 2022;

– efectuarea unui examen medical la o clinică militară – cea mai apropiată fiind Spitalul Clinic de Urgență Militar „Doctor IACOB CZIHAC” – IAȘI – str, Berthelot Henri Mathias, nr. 7 – 9- IAȘI – în perioada: – 06 iunie 2022 – 01 iulie 2022;

– efectuarea examinării/evaluării aptitudinale medicale și/sau evaluări psihologice a aptitudinilor speciale (doar candidații care optează la înscriere pentru armele/specialitățile militare: 1. care necesită conducerea tehnicii specifice auto, 2. din cadrul Forțelor Navale, 3. din cadrul Forțelor Aeriene) – în perioada: – 20 iunie 2022 – 15 iulie 2022;

– finalizarea dosarului de candidat – numai după parcurgerea tuturor etapelor anterioare – la sediul biroului informare-recrutare – până la data de 22 iulie 2022;

– repartizarea pe unități militare, arme, servicii și specialități militare a candidaților ce au finalizat dosarul de candidat:

– sesiunea I – în perioada: – 17 august – 18 august 2022;

– sesiunea a II-a – în perioada: – 30 august – 31 august 2022;

– prezentarea candidaților repartizați la centrele de instruire/unități militare de instruire a candidaților repartizați, care nu au stagiul militar satisfăcut :

– Modulul I de instruire – 12 septembrie 2022;

– prezentarea candidaților repartizați la centrele de instruire/unități militare de instruire a candidaților repartizați, care nu au stagiul militar satisfăcut :

– Modulul II de instruire – 17 octombrie 2022;

De asemenea, candidații proveniți din rândul cetățenilor fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, în sensul orientării către arme/servicii și specialități militare pentru care aceștia prezintă abilități și aptitudini.

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro, www.recrutare.mapn.ro sau pagina de facebook a Centrului Militar Județean Botoșani, a mai adăugat șeful Biroului Informare Recrutare, Maior Ștefan – Dorin Țicalo.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Se apropie „Zilele Eminescu” la Memorialul Ipotești și Botoșani: Eveniment de referință pentru Cultura Română

Publicat

Publicitate

La Botoșani se apropie „Zilele Eminescu”, care vor avea loc ca în fiecare an la Memorialul Ipotești și în municipul Botoșani, un eveniment de referință pentru cultura românească. Mai exact, în perioada 14-17 ianuarie 2025, Memorialul Ipotești și diverse locații din Botoșani vor găzdui manifestările culturale dedicate „Zilelor Eminescu, ediția ianuarie – Ziua Culturii Române”.

Evenimentul include o gamă variată de activități, precum dezbateri, lecturi, expoziții, ateliere și recitaluri, ce celebrează moștenirea culturală a marelui poet național.

Un punct central al evenimentului este Gala Premiilor Culturii Naționale, care se va desfășura pe 14 ianuarie. În cadrul acesteia, Memorialul Ipotești va acorda trei premii prestigioase:

– Premiul Național pentru Excelență în Cultură,

– Premiul Național pentru Promovarea Culturii Române și a Operei Eminesciene,

– Premiul Național pentru Traducere și Dezvoltarea Studiilor Românești în Mediul Internațional.

Publicitate

– Premiile vor fi decernate de un juriu național și vor celebra contribuțiile remarcabile ale unor personalități culturale de prestigiu.

Evenimentul reunește poeți, pictori, actori și alte figuri marcante ale culturii române, propunându-și să devină o referință în peisajul cultural național. Organizarea este susținută de Consiliul Județean Botoșani, în parteneriat cu Primăria Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu”, instituții de învățământ, ONG-uri și mediul privat.

“Publicul este invitat să participe la acest eveniment dedicat celebrării culturii române și operei eminesciene, într-un context ce îmbină tradiția cu perspective contemporane”, a transmis astăzi Memorialul Ipotești.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Câți bani a cheltuit un roman pentru a transforma o Dacia 1300, într-o mașină electrică. Ce viteză maximă prinde

Publicat

Publicitate

Un român a investit 26.000 de euro pentru a-și transforma Dacia 1300 într-o mașină electrică.

Vehiculul, care a fost prezentat luni pe Bulevardul Eroilor din centrul Clujului, atrage privirile trecătorilor prin combinația dintre designul retro și tehnologia modernă. 

Mașina este dotată cu un motor electric de 40 kW și o baterie de 20 kWh, care îi oferă o putere de 41 de cai putere și o viteză maximă de 110 km/h. Deși funcționează cu o singură treaptă de viteză, mașina păstrează cutia mecanică originală, adaptată de la o Dacia Papuc diesel, potrivit Cluj24.ro.

Sursa foto: Cluj24.ro

Mașina a fost omologată la RAR și are o autonomie de aproximativ 155 km. Proprietarul a obținut și numere verzi de înmatriculare și a subliniat mândru că este vorba de o „Dacia 1300 electrică”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Medicii pediatri din Iași cer autorităţilor interzicerea comercializării petardelor, după ce 30 de copii au ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Medicii de la Spitalul pentru copii „Sfânta Maria” din Iaşi sunt îngrijoraţi de numărul foarte mare de copii ajunşi la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cauza rănilor provocate de petarde, cel mai mic având 7 ani, şi au lansat un apel public autorităţilor să interzică vânzarea lor.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru copii „Sfânta Maria”, medicul Cătălina Ionescu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizată marţi, că din 24 decembrie 2024 în UPU au fost înregistraţi 30 de pacienţi, cu vârste între 7 şi 18 ani, care aveau răni sau arsuri provocate în timpul exploziei petardelor.

„Aceste leziuni au fost în general de tip arsuri, dar au fost leziuni şi la nivelul masei musculare şi al celui osos. De cele mai multe ori, pacienţii prezentau leziuni la nivelul mâinilor, dar au asociat şi leziuni cranio-faciale. Leziunile mutilante au fost prezente la nivelul mâinilor la jumătate din aceşti pacienţi. (…) Aceste leziuni mutilante au determinat spitalizare îndelungată a pacienţilor, iar în evoluţie lucrurile nu vor fi aşa cum trebuie.
Sunt copii care au avut leziuni mutilante la nivelul mâinilor, au rămas fără degete, au rămas fără ţesut muscular sau osos. Copiii au în general peste 11 ani, dar au fost două cazuri la copii de 7 şi 8 ani, restul având între 11 şi 18 ani”, a atras atenţia dr. Cătălina Ionescu.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfânta Maria” a afirmat totodată că nu este suficientă mediatizarea acestor situaţii, ci ar trebui ca atât poliţia, cât şi politicul să adopte măsuri privind interzicerea comercializării petardelor.

„Părerea tuturor colegilor – de comun acord – este că degeaba prezentăm în presă, ci trebuie luate măsuri drastice, şi anume interzicerea comercializării acestor petarde. Din păcate, deşi s-au tot prezentat problemele determinate de aceste petarde, noi, ca instituţie care acordăm îngrijiri medicale, am postat pe pagina spitalului încă de dinainte de sărbători riscurile la care se expun copiii prin utilizarea acestor petarde, cazurile au continuat să vină şi au fost destul de grave. Având atât cazuistică şi pozele acestor copii, vom face adresă către forurile care răspund de aceste situaţii pentru a lua măsuri. Ne este teamă că până la Crăciunul viitor lucrurile se uită, dar vom face demersuri şi vom încerca din nou în decembrie 2025 să reluăm toate aceste discuţii tocmai pentru a nu se întâmpla sau repeta astfel de evenimente”, a mai declarat dr. Cătălina Ionescu.

Ea a precizat că în fiecare an, în perioada sărbătorilor, sunt întâlnite zeci de astfel de cazuri, motiv pentru care este nevoie şi de educaţie atât în rândul copiilor şi, mai ales, părinţilor.

Publicitate

„Educaţia copiilor şi părinţilor este esenţială, dar nu este suficientă. De aceea, mergem pe ideea că ar trebui să fie interzisă efectiv comercializarea lor. Eu cred că sunt mai multe instituţii care ar trebui să îşi facă treaba: şi noi, şi poliţia, şi politicul. (Anual – n.r.) e un număr constant de cazuri. Anul acesta au fost cazuri mai severe faţă de anul trecut. Imaginaţia copiilor este bogată, unii au aruncat pe petarde cu benzină şi atunci au suferit leziuni, alţii au pus petardele în diverse recipiente, au pus petarda în tuburi şi au încercat să sufle în acel tub”, a explicat dr. Ionescu. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Primele radare fixe care vor înregistra vitezomanii au fost activate. Amenda trimisă direct acasă prin sistemul e-Sigur

Publicat

Publicitate

Radare fixe pe A1, A2 și DN2. Poliția Română a activat sistemul e-SIGUR. Șoferii care depășesc limita de viteză pe autostrăzile A1 și A2, precum și pe drumul național DN2 din județul Vrancea, vor primi amenzile direct acasă, scrie alba24.ro.

Poliția Română a activat sistemul e-SIGUR, iar primele dispozitive de monitorizare au fost deja instalate pe aceste drumuri, potrivit unei postări de pe pagina oficială de facebook a Poliției Române.

Acestea sunt primele radare fixe pentru măsurarea vitezei implementate în România, ca parte a sistemului e-SIGUR, care are scopul de a supraveghea și crește siguranța pe șoselele principale din țară.

Cum funcționează sistemul e-SIGUR

„Camerele mobile (cunoscute sub numele de pistoale radar), amplasate pe marginea drumului, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată. Înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști.

Abaterile sunt sancționate conform legii, după identificarea conducătorului auto. Amenda este expediată direct la domiciliu conducătorului auto, fără a fi necesară oprirea în trafic”, scrie în postarea publicată de Poliția Română.

Publicitate

Urmează ca sistemul să fie extins treptat la nivel național, pentru a face traficul mai sigur peste tot.

Cum funcționează sistemul

După ce va analiza imaginile surprinse de radar, un ofițer de poliție va stabili cine este proprietarul vehiculului. Ulterior, va transmite prin poștă o solicitare prin care se cere confirmarea celui care a fost la volan la momentul înregistrării.

Proprietarul vehiculului are obligația de a transmite datele de identificare ale persoanei care a condus autoturismul în momentul în care a depășit limita de viteză.

După ce s-a stabilit identitatea șoferului, Poliția transmite tot prin poștă sancțiunea dispusă. În cazul în care a fost dispusă și reținerea permisului de conducere, șoferul are obligația de a preda documentul la secția de poliție care a dispus sancțiunea.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending