Connect with us
Publicitate

Eveniment

Clipe emoționante la Jandarmeria Botoșani! Șapte militari încadrați din sursă externă au depus jurământul de credință

Publicat

„Eu…. jur credinţă patriei mele, România. Jur să-mi apăr Țara, chiar cu preţul vieţii. Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, au rostit, marți, un ofițer și șase subofițeri încadrați din sursă externă la Jandarmeria Botoșani.

Clipe emoționante trăite astăzi, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, de noii colegi care au depus, cu emoție în suflet, jurământul militar.

Un ofițer și șase subofițeri, care au promovat concursurile de încadrare din sursă externă organizate la finalul anului trecut, au avut un sentiment de mândrie, dar și de conștientizare și asumare a tuturor responsabilităților ce le revin, de acum înainte, în calitate de militari al Jandarmeriei Române.

Rostirea legământului sacru față de Țară reprezintă un moment care va rămâne viu în amintirea lor pentru totdeauna. Dorința de a fi de folos societății i-a condus până la această ipostază de răscruce în evoluția lor profesională, conștienți fiind că statutul de militar le va conferi drepturi, dar și obligații și interdicții.

Le dorim mult succes în carieră celor care astăzi au depus jurământul militar!

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Amendă penală de 1,26 milioane de lei într-un dosar privind moartea unui bebeluş. Decizia Judecătoriei Suceava

Publicat

Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava va trebui să plătească o amendă penală în valoare de 1,26 milioane de lei, într-un dosar în care a fost acuzat de ucidere din culpă, potrivit unei sentinţe date, miercuri, de Judecătoria Suceava.

Unitatea medicală din Suceava a fost găsită vinovată într-un dosar privind moartea unui bebeluş de doar 12 zile ca urmare a infecţiilor nozocomiale.

De asemenea, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava a fost obligat la plata unor daune morale în valoare de 500.000 de euro către părinţii copilului decedat, iar alţi 150.000 de euro către sora bebeluşului.

“În temeiul art. 192 alin. 2 Cod penal cu referire la art. 396 alin. 2 Cod de procedură penală şi art. 135 Cod penal condamnă inculpatul Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava la pedeapsa de 1.260.000 lei amendă penală (corespunzătoare unui număr de 280 de zile-amendă, înmulţit cu suma de 4.500 lei pe zi-amendă) pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. În temeiul art. 136 alin. 3 lit. f) raportat la art. 145 Cod penal, aplică inculpatului Spitalul Judeţean De Urgenţă “Sfântul Ioan Cel Nou” Suceava pedeapsa complementară a publicării hotărârii de condamnare, în extras, prin intermediul presei audiovizuale, pentru un număr de 7 apariţii. Executarea pedepsei complementare aplicate va avea loc după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, potrivit procedurii prev. de art. 502 Cod de procedură penală. În temeiul art. 397 alin. 1 şi art. 19 Cod de procedură penală coroborat cu art. 1349, art. 1357 şi art. 1381 Cod civil, admite în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile Manea Ana Maria şi Manea Ovidiu şi obligă inculpatul să plătească către acestea suma de 500.000 euro cu titlul de daune morale. În temeiul art. 397 alin. 1 şi art. 19 Cod de procedură penală coroborat cu art. 1349, art. 1357 şi art. 1381 Cod civil, admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Manea Antonia Maria, prin reprezentanţi legali Manea Ana Maria şi Manea Ovidiu, şi obligă inculpatul să plătească acesteia suma de 150.000 euro cu titlul de daune morale”, se arată în soluţia pe scurt a instanţei publicată pe portal.just.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Ungureni, reţinut după ce a fost prins de două ori în aceeaşi zi conducând sub influenţa băuturilor alcoolice

Publicat

Un bărbat din Botoşani a fost reţinut după ce a fost prins de două ori în aceeaşi zi conducând sub influenţa băuturilor alcoolice, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Delia Nenişcu.

Potrivit sursei citate, bărbatul în vârstă de 51 de ani, din comuna Ungureni, a fost oprit, miercuri, în trafic, pe raza municipiului Botoşani de poliţişti.

“Prima constatare a fost în jurul orelor 19.30, când i s-a reţinut permisul pentru conducere sub influenţa alcoolului, iar cea de-a doua constatare a fost în jurul orelor 21.30, când a fost depistat din nou sub influenţa alcoolului la volan şi de această dată i s-a întocmit dosar penal şi pentru conducere fără permis”, a afirmat oficialul IPJ.

Bărbatul este acum cercetat pentru conducere sub influenţa alcoolului şi conducere fără permis. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Conducerea Spitalului „Mavromati” a desfăcut contractul de muncă doctoriței responsabile de moartea Alexandrei Ivanov

Publicat

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani a dispus desfacerea contractului de muncă al medicului Mariana Pitrop de pe Secţia de obstretică şi ginecologie, considerată responsabilă de moartea Alexandrei Ivanov, o tânără de 25 de ani care ajunsese la Maternitate pentru a naşte.

Decizia a fost luată în baza unei propuneri venite din partea Comisiei de disciplină a Spitalului Judeţean pe motiv că medicul nu şi-ar îndeplinit atribuţiile de serviciu.

“În urmă cu două luni, Comisia de disciplină a Spitalului Judeţean a început o anchetă legată de decesul Alexandrei Ivanov. În această comisie de disciplină au fost anchetaţi personalul medical care a desfăşurat activitatea medicală în data de 18 august 2023, iar în urma raportului de cercetare disciplinară, ne referim aici doar activitatea administrativă a personalului medical care a avut activitate în garda din 18 august 2023, s-au făcut propuneri pentru cele trei persoane, respectiv infirmieră, asistentă şi medicul de gardă. În ceea ce priveşte doamna infirmieră nu s-a luat nicio măsură din punct de vedere administrativ, în ceea ce priveşte asistenta din garda de 18 august a primit sancţiune cu diminuarea salariului pe o perioadă de trei luni, iar în ceea ce priveşte medicul de gardă din 18 august, propunerea Comisiei de disciplină a fost desfacerea contractului individual de muncă”, a declarat managerul spitalului, medicul Monica Adăscăliţei.

Medicul Mariana Pitrop este cercetată penal şi pentru ucidere din culpă, ancheta în cazul morţii Alexandrei Ivanov fiind desfăşurată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Alexandra Ivanov a murit la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns la spital cu ambulanţa după ce a acuzat dureri şi hemoragie. După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. Dimineaţa, starea ei de sănătate s-a înrăutăţi considerabil, decedând în Secţia de anestezie – terapie intensivă. Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, a arătat un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

IPJ: Numărul de accidente rutiere soldate cu victime omenești, în municipiul Botoșani, în ultimii 5 ani de zile este în scădere

Publicat

Numărul de accidente rutiere soldate cu victime omenești, pe raza municipiul Botoșani, în ultimii 5 ani de zile este în scădere. În municipiul Botoșani, în perioada 2019 până în prezent s-au produs 76 de accidente rutiere grave soldate cu 10 decese și 68 de persoane rănite grav. Totodată, în perioada analizată s-au produs un număr de 364 de accidente ușoare soldate cu rănirea ușoară a peste 380 de persoane.

 

Total accidente grave în ultimii 5 ani:

2019 – 26 accidente – 4 decese și 24 rănite grav

2020 – 16 accidente – 3 decese și 13 rănite grav

2021 – 12 accidente – 1 deces și 11 rănite grav

2022 – 11 accidente  – 2 decese și 9 răniți grav

2023 –11 accidente – 0 decese, 11 răniți grav

 

Total accidente ușoare în ultimii 5 ani:

2019 – 84 accidente

2020 – 80 accidente

2021 – 69 accidente

2022 – 61 accidente

2023 – 70 accidente

 

De remarcat este faptul că în comparație cu 2019, numărul de accidente rutiere grave s-a redus cu 60%, iar scădere se înregistrează și în cazul accidentelor ușoare.

Astfel, deși numărul accidentelor rutiere soldate cu victime omenești este în scădere, numărul posesorilor de permis de conducere și a autovehiculelor înmatriculate care circulă pe drumurile publice este anual în creștere și dorim să atragem atenția asupra unor situații de nerespectare a normelor legale de către conducătorii auto implicați în accidente de circulație pe care polițiștii rutieri le constată, anual, într-un număr tot mai mare.

 

Dacă am vorbit de accidente rutiere, trebuie să vorbim și despre obligațiile legale pe care un conducător auto le are în cazul în care este implicat într-un accident de circulație, fie el cu victime omenești sau doar cu pagube materiale.

 

Pentru a înțelege mai bine aceste obligații legale, pornim prin a explica termenul de ”accident de circulație” prevăzut de legislația în vigoare și astfel, prevederile art. 75 din OUG 195/2002Rep. Definesc accidentul de circulație ca fiind ”evenimentul care întrunește cumulative următoarele condiții:

  1. a) s-a produspe un drum deschis circulației publice ori și-a avut oridinea într-un asemenea loc
  2. b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puțin unui vehicul sau alte pagube materiale.
  3. c) în eveniment a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare”.

 

În ceea ce privește obligațiile pe care legiutorul le-a stabilit conducătorilor auto implicați în accidente, acestea sunt diferite în funcție de urmările acestuia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending