Connect with us

Eveniment

Clipe de groază pentru un bătrân la Ringhilești. I-a luat foc bucătăria de vară și era să îi ardă și casă

Publicat

Publicitate

Un bătrân din localitatea Ringhilești a trecut, în această după-amiază, prin clipe grele după ce bucătăria de vară a luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Acesta era îngrijorat că flăcările s-ar putea extinde și la casă, care era lipită de anexă și a sunat după ajutor, la pompieri, a anunțat ISU Botoșani.

Două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, dar și pompierii voluntari din comuna Santa Mare, au ajuns la fața locului. Aceștia au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca flăcările să se extindă la casă.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă:

▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

Publicitate

▪️nu lăsați ușa sobei deschisă;

▪️nu supraîncălziți soba;

✔️ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;

▪️nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;

✔️stingeți focul pe timpul nopții;

▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ce e este spoofing-ul prin SMS. Recomandări DNSC în cazurile de înșelăciune prin telefon

Publicat

Publicitate

Ce e este spoofing-ul prin SMS. Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) atenționează asupra cazurilor de înșelăciune prin telefon, scrie alba24.ro.

Spoofing-ul prin SMS este o tehnică utilizată de atacatorii cibernetici pentru a falsifica numărul de telefon de pe care se trimite un mesaj. Această metodă le permite să se prezinte sub o identitate de încredere, inducând în eroare potențialele victime, atenționează DNSC.

Deși atacurile de tip spoofing sunt concepute pentru a asuma identitatea cuiva, mesajele SMS false pot fi din ce în ce mai sofisticate. Uneori, doar o analiză atentă a detaliilor poate dezvălui natura falsificată a unui mesaj. Spoofing-ul prin SMS este adesea folosit împreună cu tehnici de phishing sau cu link-uri malițioase.

DNSC recomandă să fiți mereu precauți atunci când primiți mesaje de la numere necunoscute sau care solicită informații sensibile.

Verificați întotdeauna sursa mesajului și fiți atenți la greșelile gramaticale sau la cererile suspecte și urgente.

Cea mai bună metodă de protecție împotriva spoofing-ului prin SMS este să contactați entitatea în cauză prin canale de comunicare separate (telefonic sau în persoană).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O anexă dintr-o gospodărie din Dimăcheni s-a făcut scrum noaptea trecută. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, noaptea trecută, într-o gospodărie din localitatea Dimăcheni. O anexă a fost cuprinsă de flăcări. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Dimăcheni. Aceștia au constatat faptul că bucătăria de vară ardea în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la celelalte construcții din gospodărie.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

Publicitate

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Să ne amintim de Marian Crudu, fotbalist emblematic al județului Botoșani, care a trecut în veșnicie la doar 31 de ani

Publicat

Publicitate

Pe 10 februarie se împlinesc 21 ani de când atacantul de legendă Marian Crudu a părăsit această lume, învins de boală, la doar 31 de ani, lăsând în urmă părinții pe veci nemângâiați și iubitorii de fotbal din județ și din țară marcați de trecerea sa prematură din această viață.

Nici peste ani, ecoul meciurilor spectaculoase pe care Marian Crudu le termina cu explozia de bucurie a spectatorilor nu s-au stins, fotbalistul continuând să trăiască în inimile celor care l-au cunoscut, dar și în curiozitatea micilor fotbaliști care își întreabă discipolii:

Cine a fost Marian Crudu?

Lucia Crudu (foto), mama lui Marian, nu poate uita niciun moment ochii strălucitori ai fiului său și în fiecare an, pe 10 februarie, răsfoiește paginile îngălbenite ale unor ziare care au relatat evoluția incredibilă a atacantului care devenise repede cunoscut. Fotografiile cu Marian sunt mișcate de pe locul lor doar când mama sa șterge praful. Marian a continuat să trăiască în inimile lor. Lucia Crudu își amintește că de mic copil dribla„coechipierii” pe bucata de teren unde se „tranșa” de-un fotbal în orice moment al zilei.

A început fotbalul la 12 ani sub ochii antrenorului Alin Cazaciuc, prima sa echipă fiind Zorile Roma. În anii 80 transportul jucătorilor se făcea cu căruțele și uneori cei accidentați erau cărați în spate. La această echipă, era coleg cu Cososchi, Condurache,Pădureț, Șoptelea, Forțu și alții. S-a făcut repede remarcat, încă din primele întâlniri marcând goluri spectaculoase, mai ales pe final de meci așa cum îi plăcea să facă. A trecut apoi la CS Botoșani tot sub comanda antrenorului Alin Cazaciuc. Când avea 17 ani, încă la echipa de juniori, Marian Crudu a fost remarcat de renumitul antrenor Gheorghe Olah. A participat la multe competiții internaționale și a jucat titular în echipa României la un campionat mondial care s-a desfășurat în Spania. Când a trecut la seniori, Marian Crudu s-a transferat la Gloria Buzău, avându-l ca antrenor pe Dudu Georgescu, ajungând să joace și la Sportul Studențesc.

Ultimul meci în care a jucat Marian Crudu a fost la Iași, când a marcat golul victoriei pentru botoșăneni. Explozia de bucurie a acoperit durerea accidentării, care l-a scos definitiv din fotbal pe jucătorul care a adus faimă județului Botoșani. Pe 10 februarie 2003, Marian Crudu a îndoliat fotbalul din toată țara, la doar 31 de ani plecând din această lume.

Publicitate

Peluza care îi poartă numele

Măcar atât a putut să facă tatăl lui Marian Crudu, care a dus toată viața în inima sa o imensă tristețe. Din respect pentru talentul fiului său a insistat că măcar o peluză să îi poarte numele, ca mărturie pentru bucuria imensă pe care a adus-o în decursul anilor botoșănenilor iubitori de fotbal. Părinții săi mai au însă un regret. Și-ar fi dorit ca municipalitatea să valideze un vis și anume  ca denumirea Centrului de juniori de la FC Botoșani să fie „Marian Crudu”. Pentru că bazele fotbalului autentic de azi s-au pus atunci când puțini juniori aveau șansa să joace cu adevărat în competiții internaționale. Marian Crudu a fost un fotbalist emblematic pentru botoșăneni, un talent cum rar s-a văzut în județ, luptător și optimist, care juca pentru bucuria publicului și pentru a-și face mândri părinții și cei patru frați.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Zece tone de furaje distruse în urma unui incendiu, la Leorda

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost solicitați să intervină, noaptea trecută, pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe un câmp de la marginea localității Leorda. Un depozit de furaje a fost cuprins de flăcări.

La fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Leorda. Aceștia au constatat faptul că ardeau aproximativ zece tone de furaje și au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la o stână.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată.

Cazul a fost preluat de polițiști.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Publicitate

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending