Connect with us

Actualitate

Clienții care cumpără mâncare sau băuturi la pachet pot veni cu recipientele de acasă. Noi reguli pentru HoReCa, din 2027

Publicat

Publicitate

Noi reguli pentru HoReCa, din 2027. Clienții vor avea posibilitatea să vină cu propriile recipiente pentru a lua mâncare sau băuturi la pachet. De asemenea, până în 2028, restaurantele și cafenelele vor fi obligate să ofere produsele „la pachet” în ambalaje reutilizabile.

Uniunea Europeană a impus la sfârșitul anului trecut noi reguli stricte privind ambalajele, vizând reducerea deşeurilor, reciclarea eficientă şi interzicerea anumitor ambalaje din plastic.

Noi reguli pentru HoReCa, din 2027

Potrivit noului Regulament (UE) 2025/40 privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, pentru a reduce proporția tot mai mare de ambalaje de unică folosință și cantitățile tot mai mari de deșeuri de ambalaje care sunt generate, este necesar să se stabilească obiective cantitative privind reutilizarea ambalajelor în sectoarele care au fost evaluate ca având cel mai mare potențial de reducere a deșeurilor de ambalaje, și anume alimente și băuturi pentru consum la pachet, electrocasnice mari și ambalaje pentru transport.

„Se preconizează că stabilirea obiectivelor va sprijini inovarea și va crește proporția ambalajelor reutilizate și a soluțiilor de reumplere în cadrul vânzărilor de ambalaje. Nu ar trebui să fie permise ambalajele din plastic de unică folosință pentru alimentele și băuturile umplute și consumate în spațiile din sectorul HoReCa.

Consumatorii ar trebui să aibă întotdeauna opțiunea de a cumpăra alimente și băuturi la pachet în recipiente reutilizabile sau în propriile lor recipiente, în condiții care să nu fie mai puțin favorabile decât cele aplicabile pentru alimentele și băuturile oferite în ambalaje de unică folosință.

Publicitate

Operatorii economici care comercializează alimente sau băuturi la pachet ar trebui să ofere consumatorilor opțiunea de a cumpăra alimentele sau băuturile în propriile recipiente și opțiunea de a cumpăra alimente și băuturi în ambalaje reutilizabile”, se precizează în documentul citat.

Obligația de reumplere pentru sectorul produselor pentru servire la pachet

Potrivit Regulamentului, până la 12 februarie 2027, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru băuturi calde sau reci în ambalaje pentru servire la pachet vor organiza un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute.

De asemenea, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet vor organiza un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute.

Pentru consumatorii care își aduc propriile recipiente spre a fi umplute, distribuitorii finali vor oferi produsele la prețuri care nu sunt mai mari și în condiții care nu sunt mai puțin favorabile decât în cazul vânzării unei unități de vânzare constituite din același produs și dintr-un ambalaj de unică folosință.

Distribuitorii finali vor informa consumatorii la punctul de vânzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile în mod clar și lizibile, cu privire la posibilitatea de a obține produsele într-un recipient reîncărcabil, furnizat de consumator.

Obligația privind oferta de reutilizare pentru sectorul produselor pentru servire la pachet
Până la 12 februarie 2028, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru băuturi calde sau reci sau alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet, le vor oferi consumatorilor posibilitatea obținerii produselor în ambalaje reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare.

Distribuitorii finali vor informa consumatorii la punctul de vânzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile în mod clar și lizibile, cu privire la posibilitatea de a obține produsele în ambalaje reutilizabile.

Distribuitorii finali vor oferi produsele care sunt introduse în ambalajele reutilizabile la prețuri care nu sunt mai mari și în condiții care nu sunt mai puțin favorabile decât în cazul vânzării unei unități de vânzare constituite din aceleași produse și dintr-un ambalaj de unică folosință.

Începând din 2030, distribuitorii finali vor depune eforturi pentru a oferi spre vânzare 10 % din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dublă nominalizare botoșăneană la Gala UZPR 2025: Cristian Lupașcu și „Buzz Media” în cursa pentru excelență în jurnalism

Publicat

Publicitate

NOMINALIZÃRI / GALA UZPR EXCELENȚA ÎN JURNALISM 2025
(comunicat de presă Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România)

Stimați colegi,

Un moment de vârf în viața UZPR, totodată și de bilanț al creației jurnalistice, îl reprezintă decernarea premiilor de excelență. Datorită numărului mare de propuneri făcute de filiale, juriul a prelungit, cu acordul Consiliului Director, perioada de analiză și de selecție a acestor propuneri.

Juriul a încheiat această etapă de evaluare și este în măsură să prezinte NOMINALIZÃRILE pentru fiecare categorie a PREMIILOR UZPR ‘Excelența în jurnalism’.

Anunțarea și decernarea premiilor se vor face în cadrul unei gale dedicate. Urmează să dăm amănunte și informații despre acest eveniment, după ce se vor rezolva detaliile de organizare. (Dan Constantin, președinte al UZPR)

PRESÃ SCRISÃ
– Graiul Maramureșului (apariție 1989), Filiala Baia Mare
– Revista Moldova – Chișinău – condiții grafice
– Ateneu Bacău – 100 ani

Publicitate

CARTE
– Ștefan Melinte – Jurnalismul freelancer – Filiala Olt
– Valentina Mic – Învățarea comunicării, ghid jurnalism, Filiala Serbia
– Mircea Pospai și Rodica Pospai Păvălan – volum N. Dragoș, filiala Dolj

RADIO
– Petronela Cotea – Radio Iași
– Radio France International (Moldova zoom, țările din jur)
– Maria Măndiță – RRA Galați

TELEVIZIUNE
– Euronews – Adriana Stoian ‘Euroeducația
– Alina Grigore – TVR Info, emisiunea Front
– Vâlcea TV – Daniela Ștefăneț, emisiunea ‘Sănătatea azi’

ONLINE
– Ecaterina Ignat, Agerpres Brăila
– Romeo Dorian Crâșmaru, Filiala Gorj Mehedinți
– HotNews – proiectul transfrontalier ‘Pulse’

TINERET
-= Diana Godea – DC TV, Filiala Bacău
– Victor Vreme – România TV, București
– Școala de jurnalism ‘Buzz media’ – Filiala Botoșani

FOTOREPORTAJ
– VEM – Victor Eugen Mihai, Filiala Bacău
– Constantin Dina – Romania Pitorească
– Lucian Tudose – Expo Muzeul Țăranului Român

CORESPONDENT DE RÄZBOI
– Cristian Lupașcu – Agerpres – reporter Ucraina, premiat Montecatini
– Alex Buzică – Radio România Actualități
– Vitalie Cojocariu – Euronews

MANAGEMENT PRESÃ
– Lucia Baki – Monitorul de Făgăraș
– Florin Brușten – Radio România Regional
– Luiza Fulea – TVR

FILIALA ANULUI
– Filiala Roman – președinte Cornel Paiu
– Filiala Presa Culturală – președinte Marian Nencescu
– Filiala Iași – președinte Grigore Radaslavescu

OPERA OMNIA
– Mario H. Balint – Filiala Caraș-Severin

PREMIUL SPECIAL
– ‘Literatura și Arta’ – Doina Dabija

Andreea Esca – ProTV (30 ani de presă)

Citeste mai mult

Cultura

Spectacolele „Bani din cer” și „Desculț în parc”, săptămâna aceasta, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Bani din cer” de Ray Cooney și „Desculț în parc” de Neil Simon.

Sâmbătă, 6 decembrie de la ora 1900, iubitorii de teatru sunt învățați la spectacolul „Bani din cer” de Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi.

Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilachi

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Distribuția:

Jean Perkins – Dana Bucătaru

Publicitate

Henry Perkins – Sorin Ciofu

Bill – Ioan Crețescu

Davenport – Gheorghe Frunză

Betty Johnson – Lorena-Petronela Chiribuță

Vic Johnson – Răzvan Amitroaei

Slater – Vali Popa

Un trecător – Petruț Butuman

„Orice situaţie de acest fel te învaţă ceva, te reface!”

Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi „Bani din cer” nu face excepţie de la „regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!

Orice situaţie de acest fel – când capeţi, surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, te reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!

 

Duminică, 7 decembrie de la ora 1900, vă invităm la spectacolul „Desculț în parc” de Neil Simon.

Regia artistică: Vlad Cepoi
Scenografia: Vladimir Boca

DISTRIBUŢIA:
PAUL: Alexandru Dobynciuc
CORIE: Oana-Maria Tudoran
MAMA: Irina Mititelu
VICTOR: Florin Aionițoaei
INSTALATORUL: Bogdan Muncaciu
COMISIONARUL: Radu Dragoș

Ce se întâmplă când dragostea urcă zece etaje fără lift? Răspunsul nu e doar o glumă romantică, ci o lecție despre răbdare, despre imperfecțiunile care ne apropie și despre frumusețea de a construi un „acasă” pas cu pas, uneori cu zâmbetul, alteori cu lacrima. Poate că nu există dragoste perfectă, dar există dragoste adevărată — și, uneori, ea urcă zece etaje fără lift… desculță prin parc.
Acest spectacol este un exercițiu de sinceritate scenică: cum poți să râzi fără să pierzi profunzimea, cum poți să arăți tandrețea fără să o îndulcești, căutând în fiecare scenă firescul, acea emoție mică ce face publicul să zâmbească pentru că se recunoaște.
„Desculț în parc” este despre iubirea care învață să respire. (Vlad Cepoi)

Durata spectacolului: 2h 30 min. (cu pauză)

  Biletele se găsesc la Agenția teatrală din Teatrul „Mihai Eminescu”, intrarea din strada Cuza Vodă.

Preț bilet : 50 lei – stal; 60 lei – lojă;

Preț bilet elevi – 20 lei ; pensionari – 25 lei

Tel. 0735.779.821 ▪marți-vineri: 10°°-18°° ▪ sâmbătă, duminică: 13°°-19°°

 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani Vă așteptăm cu drag la TEATRU!

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Erasmus+VET, oportunitate de formare profesională pentru elevii Liceului ,,Demostene Botez” Trușești în sudul Turciei

Publicat

Publicitate

Un grup format din 37 de elevi și 5 cadre didactice de la Liceul „Demostene Botez” Trușești, proveniți din clasele a X-a și a XI-a din învățământul profesional și liceal, domeniile Agricultură (17 elevi) și Turism și Alimentație (20 elevi), a participat în luna noiembrie la un amplu program de formare profesională în sudul Turciei.

Mobilitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului Erasmus+ KA121 – VET, Nr. Ref.: 2025-1-RO01-KA121-VET-000315764, parte a celui de-al treilea an de Acreditare Erasmus+ 2022-1-RO01-KA120-VET-000111124, dedicată domeniului Educație și Formare Profesională. Activitățile au avut loc în localitatea Side, regiunea Antalya.

Stagiul de practică, desfășurat în perioada 2–24 noiembrie 2025, a oferit elevilor oportunitatea de a lucra alături de agenți economici din industria ospitalității și de fermieri locali, într-un mediu profesional modern și divers. Participanții și-au consolidat competențele tehnice și lingvistice, dobândind totodată experiență reală în condiții similare celor de pe piața muncii europene.

Pentru elevii de la specializările Tehnician în agricultură și Agricultor culturi de câmp, programul a inclus activități legate de tehnologiile aplicate în cultivarea plantelor locale, practici de agricultură durabilă, metode de gestionare eficientă a apei, protejarea resurselor naturale și utilizarea echipamentelor specifice. De asemenea, aceștia au exersat lucrări de îngrijire adaptate diferitelor culturi și au dobândit competențe în comunicarea într-o limbă străină și în munca în echipă.

Elevii din domeniul Turism și Alimentație, specializarea Ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație, au beneficiat de instruire practică în toate etapele serviciului de restaurant, interacțiunea cu clienții, gestionarea timpului și colaborarea într-o echipă internațională—elemente esențiale pentru integrarea într-un mediu profesional dinamic și multicultural.

La finalul programului, participanții au primit certificate profesionale recunoscute la nivel european, confirmând competențele dobândite în cadrul mobilității.

Publicitate

Pe lângă formarea practică, elevii au avut ocazia să descopere patrimoniul cultural și istoric al Turciei prin vizite în Antalya, Alanya, Manavgat și Side, experiențe care au îmbogățit programul de învățare și au contribuit la dezvoltarea lor personală.

Pe întreaga durată a mobilității, grupul a fost însoțit și sprijinit de coordonatorul Erasmus+ din Turcia, Furkan Ali Ersoy, reprezentant al organizației de primire Cengiz Education Project Consulting, care a facilitat desfășurarea activităților tehnice, lingvistice și culturale.

Programul Erasmus+ VET continuă să ofere elevilor perspective reale de acces la educație antreprenorială, creșterea șanselor de angajare sau dezvoltarea unei afaceri proprii, contribuind la formarea unei generații pregătite pentru provocările economice actuale.

Elevii au fost însoțiți de:

prof. Grădinaru Vranciu Cristina, director;
prof. Verniceanu Ionica, responsabil proiect;
prof. Ariciuc Lenuța;
consilier școlar Fecioru-Cantemir Daniela,

contabil, Negru Doinița.

Citeste mai mult

Eveniment

CNAIR: Emiterea rovinietei, îngreunată miercuri din cauza unor lucrări la infrastructura IT. Anunț pentru șoferi

Publicat

Publicitate

CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi că emiterea rovinietelor și a peajelor poate fi îngreunată, miercuri, 3 decembrie, în intervalul orar 15.00 – 16.00.

Se fac lucrări la infrastructura de comunicații din centrul de date care găzduiește Sistemul Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control al Rovinietei – SIEGMCR.

Rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității.

Peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24.00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea, mai transmite CNAIR.

foto: DRDP Timișoara/ Facebook

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending